Kies Lettergrootte: aaa ?
Rondje Drenthe

Moi,

Wie benn weer op stap west. En mooi dat 't was.

Vanmiddag is het derde en laatste uitstapje van ons vakantieseizoen.
Helaas moeten een paar vaste bezoekers van Noaberstee wegens gezondheidsproblemen verstek laten gaan. Jammer, maar het is even niet anders. We hopen gauw op betere tijden en wensen jullie van harte beterschap.
Met zestien personen in vier auto's, vertrekken we om half twee vanaf dorpshuis Trefpunt.
De weergoden zijn ons goed gezind, iedereen is goed gemutst en heeft er zin in.
Kom, wie goan vot.

De planning is dat we rond half drie op het terras van Middagcafé-Restaurant 'De Drie Provinciën' in Een-West zitten. Maar dat loopt even anders. We zitten nog maar nauwelijks op de Ringweg en al voor het Julianaplein komen we in een file. De vertraging is minstens een half uur. Toch maar even contact opnemen met het restaurant dat we later aankomen. Geen probleem. De stad ligt inmiddels achter ons en via een mooie landelijke route vervolgen we ons pad. Via Hoogkerk, Matsloot, het prachtige natuurgebied 'De Onlanden', Roderwolde, Foxwolde, Leutingewolde, Roden, Zevenhuizen komen we uiteindelijk aan in Een-West. We worden welkom geheten en strijken neer op de gereserveerde plaatsen op het terras. Een prachtige plek waar het goed toeven is.
We bestellen een natje en droogje en een van de obers maakt een mooie groepsfoto. Sommigen maken gebruik van de gelegenheid om een kijkje te nemen in het naastgelegen natuurgebied 'Het Mandeveld'. Een prachtig gebied waar de heide al langzaamaan begint te bloeien.
Nadat ik onze volgende en laatste pleisterplaats op de hoogte heb gebracht dat we de afgesproken tijd niet halen, is het tijd om onze reis te vervolgen.

We vervolgen onze prachtige toeristische route door het schilderachtige Drentse landschap, met zijn karakteristieke brinken en pittoreske dorpjes, naar Restaurant Pannenkoekenboerderij 't Maotie' in Gasselte.
Via Norg, Peest, Zeijen, Loon, Balloo, komen we aan in Rolde. Daar is op de kruispunten zoveel verkeer, dat we elkaar uit het oog verliezen. Twee auto's nemen de geplande afslag naar links en wachten even. Daar komen de andere twee, maar......zij houden de weg naar rechts en zien ons niet staan. Uiteindelijk rijden we verder. Met de routebeschrijving en TomTom aan boord, zullen ook zij Gasselte wel vinden denken we.
Via Eext en Gieten komen we als eersten aan in Gasselte. Ook bij 't Maotie' een hartelijk welkom en ook hier nemen we eerst even plaats op het terras. Grote hilariteit als even later ook de anderen arriveren. Ook op dit mooie plekje gaat het er erg gezellig aan toe. Prachtig. Ondertussen maken we een keuze van de menukaart, zodat de kok alle tijd heeft om ons eten klaar te maken. Bij de een loopt het water al in de mond bij de keuze van een pannenkoek, terwijl de ander beslist niet afwijkt van de zalm met mosterd-dillesaus. Er is voor ieder wat wils.
Binnen genieten we van een zeer smakelijk diner.

Dan is het tijd om huiswaarts te keren. Ook onze laatste etappe gaat via mooie landelijke weggetjes en leuke dorpen.
"Wat heb ik genoten van deze schitterende middag" was één van de vele zeer positieve reacties die ik kreeg te horen, toen we aankwamen bij dorpshuis Trefpunt. Ik kan het alleen maar beamen. Het was prachtig!
Gelukkig hebben we de foto's nog, om even na te genieten.
(Klik op de foto voor een vergroting)

IMG_5623.JPG
IMG_5632.JPG IMG_5634.JPG
IMG_5648.JPG
Koopvrouw Wemeltje Kruit in Gasselte

IMG_5649.JPG
IMG_5640.JPG
Proost, op een prachtige middag

Onze gezamenlijke uitstapjes zitten er eerst op, maar ik hoop je woensdagmorgen 6 september weer te zien bij de wekelijkse inloopochtenden en themabijeenkomsten.
Tot dan.

Dag.

Uitstapje naar Giethoorn

Sinds begin juni hebben we geen inloopochtenden of themabijeenkomsten, maar vieren we vakantie. En bij onze vakantie hoort al jaren één of meerdere uitstapjes. Wat is er mooier om op de langste dag eropuit te gaan. Bovendien is vanmorgen om 6.24 uur de astronomische zomer begonnen. Dit moet wel een prachtige middag worden.

Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door welzijnssubsidie van de Gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen. Nogmaals hartelijk dank.

Kom, ien auto, wie goan vot.
Om 12.45 uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt en rijden de provinciegrenzen over van Fryslân en Overijssel. Aangekomen bij restaurant en rondvaartbedrijf 't Zwaantje in Giethoorn, strijken we neer op het terras, onder een parasol. Ik meld dat we er zijn en we voelen ons verwacht en welkom.
Een aardige jongeman komt vragen wat we willen drinken. En naast een consumptie serveren ze ons, volgens afspraak, een plakje cake. Nou, plakje? Zeg maar gerust een plak. En een heerlijke plak, niks mis mit.
IMG_5442.JPG

Rond de klok van drie uur gaan we aan boord van een van de rondvaartboten. Onze anderhalf, á twee uur durende rondvaart door het dorp en natuur is begonnen.
IMG_5446.JPG

In het begin een beetje oponthoud, omdat een bootje op een trailer moet. Maar voor de rest loopt alles gesmeerd.
IMG_5447.JPG

We varen door het karakteristieke oude dorp naar een prachtig natuurgebied, en via de grachten van het oude dorp weer terug.
IMG_5452.JPG
IMG_5453.JPG
IMG_5461.JPG
IMG_5485.JPG
IMG_5470.JPG
IMG_5473.JPG
IMG_5474.JPG
IMG_5478.JPG
IMG_5497.JPG
IMG_5496.JPG
Grand café FANFARE

IMG_5501.JPG
IMG_5502.JPG
Rechts het standbeeld van wijlen Albert Mol

Na een borreluurtje en heerlijk diner, sluiten we deze prachtige gezellige middag bij 't Zwaantje af.
IMG_5518.JPG

We verlaten Giethoorn en via een mooie toeristische route komen we rond kwart over negen weer aan in Thesinge.
Op deze langste dag kijken we met veel plezier terug op ons uitstapje. We hebben genoten!

Tot een volgende keer.
Dag.

Opa's trucjes met de fidget spinner

Op onze laatste inloopochtend voor de vakantie, beginnen we met koffie/thee op het terras van dorpshuis Trefpunt. Lekker in zon of schaduw met een heerlijk briesje genieten van het prachtige zomerweer en..........lachend van smullende verhalen.
"Hest hom t weekend ook zoin?"
"Wel?"
"Die man dij splinterlieke noakt op fiets deur Taisn fietste."
"Nee nait zoin. Dat spiet mie ja. Har ik wel groag eem zoin wilt.......hahahahahaha"
Veur hier, genog.

Dan tovert een van de bezoekers de nieuwste rage in speelgoedland te voorschijn, de fidget spinner. Gekregen van een van de kleinkinderen. Het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Opa laat zijn kunstjes zien. De basis is gelegd en gaat prima. Maar rond laten draaien op je neus, vergt toch nog wel enige oefening. De spinner gaat van hand tot hand. Draai je angst, stress en/of verveling weg met deze gadget. Zal dit ook de nieuwste Noaberstee rage worden? Hebben we straks in september de eerste fidget spinner kampioenschappen? Zo kent ieder tijdperk zijn eigen rage. In mijn jongere jaren was het de klikklak. Ken jij die nog? Ik voel mijn polsen nog.

Tijd om naar binnen te gaan voor de afsluitende BINGO! De prijsjes staan op tafel. Met een bingokaartje voor zich en pen in de hand zijn de deelnemers er helemaal klaar voor. 24, 58, 17, 3, 48, 47.........BINGO! Hoe is het mogelijk, alle prijsjes vallen in dezelfde hoek. Een van de deelnemers gaat zelfs met maar liefst drie prijsjes naar huis. Alle winnaars van harte gefeliciteerd!

Nu gaan we vakantie vieren. Op woensdagmorgen 6 september gaan we weer beginnen met de inloopochtenden en themabijeenkomsten.
En vakantie vieren doen we met een Noaberstee uitstapje in juni en juli. Voor juni is het al rond, en voor juli zullen binnenkort de plannen worden uitgewerkt.
Informatie over ons uitstapje in juli later meer.

Woensdagmiddag 21 juni gaan we naar GIETHOORN.
Bij restaurant 't Zwaantje strijken we neer voor een hapje, drankje en een afsluitend diner.
Om 15.00 uur varen we met een van de rondvaartboten de dorpsroute door Giethoorn en natuurgebied De Wieden, onderdeel van Nationaal Park Weerribben Wieden.
Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door de Welzijnssubsidie van Gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.
Je bent van harte welkom om met ons mee te gaan. Voor informatie kun je via mail of telefoon 050-3022475 contact opnemen met Janna. Wil je in verband met de reservering dan vóór 15 juni reageren?

We wensen iedereen een mooie zomer en hopen elkaar op woensdagmorgen 6 september weer te ontmoeten bie Noaberstee.

Dag.

Klussen in Frankrijk

Het is weer een feestelijke ochtend, met koffie en gebak. Jan is jarig geweest, en als oudste inwoner van ons mooie dorp, voor hem alle reden om ons te trakteren. We zingen uit volle borst 'er is er één jarig, hoera hoera!' en wensen hem nog vele mooie jaren in goede gezondheid.

Vanmorgen gaan we naar Frankrijk. Met een paar mooie zelfgemaakte filmpjes nemen Hans en Elisabeth ons mee naar hun tweede (t)huis. We zien prachtige beelden van de omgeving die gemaakt zijn met een drone. In Saint-Août, een dorpje in het buurtschap Le Grand Plessis, toveren ze een oude schuur om tot hun woonparadijsje. Maar voor hetzover is, moeten de handen flink uit de mouwen. En dat doen ze. Vaak met heel veel plezier, maar vooral in het het begin hebben ze ook weleens gedacht, 'waar zijn we aan begonnen'. We zien hen slopen en opbouwen. En ook het bijbehorende stuk grond krijgt de nodige aandacht. Vakkundig wordt er een boom geveld. Daar ligt ie. Nu kan het zaagwerk voor haardhout beginnen. Het klussen gaat nog even door. Maar wat mooi om alle veranderingen te zien. Mooi dat we een kijkje mochten nemen in jullie Franse leven. Bedankt.

De laatste weken worden er op tv concerten uitgezonden van André Rieu, waar enkele bezoekers van Noaberstee erg van genieten. We sluiten deze ochtend dan ook af met deze bekende Nederlandse violist en orkestleider. Maar deze driejarige violist steelt toch wel de show.

Tot volgende week.
Dag.

Genealogie

Op deze zomerse ochtend kijken we even kort terug op ons uitstapje van afgelopen vrijdagmiddag. Het is altijd mooi om te horen dat we metelkaar een gezellige middag hebben gehad en samen hebben genoten. Conclusie: "Voor herhaling vatbaar!"

Na onze eerste kopje koffie/thee geeft Jan Jansen ons een kijkje in zijn familiegeschiedenis, en die van zijn vrouw, wijlen Menna Bakker. De geschiedenis van Jan, zoon van Cornelis Jansen en Hillechien Wiersum, is uiteraard ook de geschiedenis van Roelf, één van zijn broers en zussen, en vaste bezoeker van Noaberstee.
Voor hem liggen allerlei formulieren, staten, brieven en een familieboek. Als kwartierdrager, ook wel proband genoemd, heeft hij een overzicht van bewijsbare voorouders in mannelijke en vrouwelijke lijn die per generatie zijn gerangschikt. Een dergelijk overzicht wordt een kwartierstaat genoemd. Voor elke generatie voorouders in een kwartierstaat is er een aparte naam. De familie van Jan gaat terug tot in de jaren 1500, zijn edelouders.
Naast Jansen, horen we deze ochtend meer bekende namen. Dolfijn, Schutter, Ritsema, Bouwsema........
Jan heeft zijn kinderjaren doorgebracht 'op Hofstee', het tegenwoordige Hendrik Ridderplein. Het ouderlijk huis heeft plaatsgemaakt voor 'De Brijventer'.
Thesinge_0132.jpg

De G.N. Schutterlaan is vernoemd naar oud Thesinger Gerrit Niklaas Schutter (1851-1949). Jan heeft nog een brief uit 1948 die G.N. Schutter (familie van Jan) heeft geschreven aan Jan's vader.
Na Jan's verhaal, nemen we nog een kijkje op verschillende websites. Onder anderen deze. Ben je ook geïnteresseerd in jouw familiegeschiedenis? Je zou je speurtocht kunnen beginnen op de website 'alle Groningers'. Zijn je (voor)ouders nou geen Groningers, neem dan een kijkje bij betreffende provincie.
Zo zijn hier alle Friezen, Drenthen en Limburgers te vinden. Ook de overige provincies hebben ongetwijfeld een archief waar je gezochte familie kunt achterhalen.
We bedanken Jan voor zijn interessante bijdrage en bekijken via YouTube nog een paar filmpjes van oud Thesingers. Zo komt er weer een einde aan een gezellige ochtend.

Tot volgende week.
Dag.

Oetstapke op 't Hogelaand

Vanmiddag zijn we op stap geweest naar 't Hogeland.
Ons uitstapje is mede mogelijk gemaakt door Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten.

Goedgemutst verzamelen we bij dorpshuis Trefpunt, waar we om 13.00 uur vertrekken. Via een toeristische route met smalle landweggetjes en mooie Groninger dorpjes komen we aan bij de Menkemaborg in Uithuizen. Inmiddels trekt er een pittige regenbui over en onder de paraplu lopen we over de statige laan richting borg. Gauw naar binnen. Na een kort welkom van een van de gastheren ontvangen we een foldertje over het interieur van de Menkemaborg. In eigen tempo schuivelen we door de gang en nemen een kijkje in de stijlvolle kamers. In de eetkamer is de tafel gedekt met een 18de-eeuws servies. Rijk beschilderde terrines, schalen, borden en zilveren bestek sieren de tafel. Zo te zien staan asperges op het menu.
Via een stenen trapje dalen we af naar de keuken. 'Dikke muren en een lage zoldering met zware gekantrechte balken bevestigen dat dit een rest is van het oorspronkelijke steenhuis', aldus het foldertje. Via schappen met gebruikskoperwerk komen we in het pronkkamertje, met een ingebouwde servieskast. Van hieruit is de slaapkamer van de dienstmeiden te zien. Bedsteden, waar men gesteund door kussens, halfzittend sliep. Vanuit de keuken is via een stenen trap de kelder bereikbaar. Dit is het gedeelte voor het bergen van melkproducten, de inmaak en verdere proviand. In het achterste gedeelte is de wijnkelder met genummerde wijnrekken en rekken voor groente en fruit.
Als we uitgekeken zijn in de borg, is het tijd voor een kopje koffie/thee met een heerlijk stukje cheescake in 't Schathoes.
In de tuinen staan strak en in sierlijke vormen geschoren heggen en bomen. Bloeiende bloemen en planten zijn er in dit seizoen nog niet te zien. Ook de bekende rozenboog laat nog op zich wachten. En gezien de dreigende lucht, laten we de tuinen voor wat het is. We verlaten Uithuizen.
Nog niet genoeg van de Menkemaborg? Neem dan een virtueel bezoekje via Google maps .

We vervolgen ons uitstapje richting 't Lage van de Weg, en slaan af naar de polders. Inmiddels is het weer gaan regenen, zeg maar gerust, plenzen. Gelukkig zitten we droog en zijn alle auto's voorzien van ruitenwissers. Links van ons zijn de opklaringen al te zien. En laat dat nou net de richting zijn waar wij naar toe willen.
Via de Noordpolder, Westpolder en Linthorst Homanpolder. In laatst genoemde polder, bij Westernieland, staan twee monumenten.
Hier is een filmpje te zien over de donkere wolk boven de geschiedenis van de polder.
We passeren allerlei gehuchtjes en dorpjes, voordat we arriveren bij ons laatste adresje, Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum. Na een borreluurtje nemen we een kijkje in de mosterdmakerij. Onze gastheer, tevens mosterdmaker, vertelt hier vol enthousiasme en humor, over zijn passie......mosterd maken. Zoals men vroeger mosterd maakte, wordt het vandaag de dag nog steeds gemaakt. Het gele mosterdzaad komt van het biologisch landbouwbedrijf Landgoud.
Voor leken zoals ik, is een veld mosterdzaad gauw te verwarren met koolzaad. Het verschil zit em vooral in de bloeitijd.
Als ik goed heb opgelet, wordt zwarte mosterdzaad niet in Nederland verbouwd, omdat dit in de vervolgjaren teveel opslag geeft. Zwarte mosterdzaad wordt geïmporteerd uit onder anderen Canada.
Liefhebbers van mosterd kunnen verschillende smaken proeven en natuurlijk ook kopen.

Inmiddels heeft de kok ons eten bijna klaar en schuiven we weer aan tafel voor ons slotdiner. We proosten op ons gezellig uitstapje en wensen elkaar smakelijk eten. En smakelijk was het. We hebben gesmuld. Sommigen hebben nog ruimte over gelaten voor een heerlijk toetje. Terwijl de een zich te goed doet aan een kinderijsje, geserveerd in een mooie beker die mee mag naar huis, smult een ander eenmalig van een mosterdijsje of ander nagerecht.
Vol en voldaan verlaten we Abraham's Mosterdmakerij.

We rijden via een mooie route huiswaarts, en rond de klok van negen uur zijn we weer in Thesinge. We kijken terug op een prachtige gezellige middag.
Nogmaals hartelijk dank aan Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten.

Tot slot een paar foto's. (Sommige heb ik bij de voorbereiding al gemaakt.)
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_5165.JPG
IMG_5310.JPG
IMG_5273.JPG
IMG_5286.JPG
IMG_5282.JPG

IMG_5354.JPG
IMG_5343.JPG
IMG_5350.JPG
IMG_5347.JPG


IMG_5356.JPG

Tot woensdagmorgen. Praten we dan nog even na.
Dag.

10 mei 1940

Vanmorgen komt er weer van alles ter sprake. Hedendaagse actuele onderwerpen, maar ook memoreren we aan 10 mei 1940. Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat hier de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De ouderen van nu, waren toen kind. Ze weten nog precies waar ze die dag als kleuter, peuter of tiener waren. Een verschrikkelijke ingrijpende gebeurtenis die uiteindelijk vijf jaar ging duren, en ze hun hele leven meedragen. Op 9 juli 1942 vond hier een bombardement plaats waarbij de toen twee-jarige Dirk Apoll om het leven kwam. Vreselijk, wat moet dit een onbeschrijfelijk groot verdriet zijn geweest. Bij het monument 40-45 in Ten Boer, is een plaquette met alle namen van de oorlogsslachtoffers uit de gemeente. Meer informatie over de jaren 40-45 in onze gemeente is te vinden op deze website.
We beseffen maar al te goed wat een voorrecht het is, om nu 72 jaar in vrijheid te leven. Maar we realiseren ons ook, dat dit niet vanzelfsprekend is.

Deze ochtend kijken we ook vooruit. Aanstaande vrijdagmiddag gaan we samen op stap. Om 13.00 uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt. Via mooie landweggetjes rijden we naar Uithuizen. Daar brengen we een bezoek aan de Menkemaborg en 't Schathoes. We vervolgen ons uitstapje via de Noordpolder, Westpolder en Linthorst Homanpolder naar Eenrum. Daar staat een borreluurtje, rondleiding en etentje bij Abraham's Mosterdmakerij op ons programma. Ah, dit wordt vast en zeker weer een heel gezellig uitstapje.

Tot vrijdagmiddag.
Dag.

72 jaar VRIJHEID

Het is van veumirreg weer een gezellige drokte bie Noaberstee. Oin noa aander komt weer binnenloopm ien dörphoes Trefpunt. Net aans altied is kovvie kloar, stoan stouln om toavels en dis keer zelfs een voaske mit tulpen op toavels. Het liekt wel feest. Man wie roln van t oine feest ien aander. De oin viert een verjoardag, mit mekoar viern we Keuningsdag, een aander geniet van een haile schiere familiedag. En aan begun van dizze nije week is t mien verjoardag. Mien tied om te traktaiern. En dat heb ik van veumirreg doan. Het 'lang zal ze leven' wordt uit volle borst gezongen. Hiephiephoera!
Maar dit is niet alles. Namens alle bezoekers van Noaberstee, word ik toegesproken door Jan Jansen, onze oudste dorpsgenoot. Als dank en waardering voor mijn inzet en hulp, ook buiten de inloopochtenden om, overhandigt Jan me namens alle bezoekers een prachtig cadeautje. Ik ben blij verrast. Nogmaals, dit had niet gehoeven, maar ik vind het wel ontzettend leuk. Hartelijk dank!

Dan steekt Jacob van wal met een interessant verhaal over Coppen de Mepsche en de link met Tackenborg. Dit alles in het kader van de theatervoorstelling Veur Aaltied.
De grafzerk van Coppen de Mepsche is te zien in de Kloosterkerk.

Morgen, 4 mei, wordt in Ten Boer de gemeentelijke dodenherdenking georganiseerd. Namens de bevolking zal er door dorpsbelangen Thesinge en Lellens een krans worden gelegd.
Vrijdag 5 mei viert de gemeente Ten Boer de bevrijding in Noorddijk. Het volledige programma voor beide dagen kun je vinden op de website van gemeente Ten Boer. Ook wordt er in Ten Boer een esdoorn geplant. Het esdoornblad, the maple leaf, is het nationale symbool van Canada.
Afbeeldingsresultaat voor maple leaf

Op deze dagen staan we ook stil bij onze dorpsgenoot Hendrik (Henk) Ridder. Via deze link kan, als digitaal eerbetoon, een bloemetje worden geplaatst ter nagedachtenis aan Hendrik Ridder.
In april 1995 was er een speciale editie van de Garmer en Thesinger Express. We leefden 50 jaar in vrijheid en bewoners van Garmerwolde en Thesinge keken terug naar de oorlogsjaren 1940-1945.
Verhalen, verhalen en nog eens verhalen.
Na deze verhalen, leven we gelukkig alweer 22 jaar verder in vrijheid. We hoeven het nieuws op radio, tv en kranten maar te volgen, en we weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Laten we 4 mei blijven herdenken en 5 mei blijven vieren.

Tot volgende week.
Dag.

Als het gras twee kontjes hoog is ofzo

Het ken nait op. Vanmorgen alweer een heerlijke traktatie. Nu van Joke, die begin deze week haar verjaardag vierde. Man wat hem wie weer lekker smult. Dankjewel.

Hoewel de kindertjes nu meivakantie hebben, zijn onze vakantiegangers voorlopig weer allemaal terug. Er is dan ook genoeg om bij te kletsen. Het is mie toch een gezellig gekwebbel en mooie anekdotes vliegen over tafel. Over, als het gras twee kontjes hoog is ofzo. Ja, ofzo. En het verhaal wordt steeds mooier. Houveul te older, houveul te gekker. Loat we t doar dizze rais mor opholn.....hahaha.

Vanmorgen ook even aandacht geschonken aan ons uitstapje, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten.
Vrijdagmiddag 12 mei gaan we op stap! Zet het maar alvast in je agenda. We brengen dan een bezoek aan de Menkemaborg in Uithuizen en Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum. Later meer hierover.

In het kader van het cultuur- en erfgoedproject Veur Aaltied, waar ik 5 april al over heb geschreven, gaat Jacob volgende week iets vertellen over Coppen de Mepsche en Stine Dutmers.

Tot volgende week.
Dag.

Tied veur neutn schaitn

Vorige week kon het niet doorgaan en doarom goan we vanmôrn neutn schaitn. Maar we beginnen onze ochtend met koffie/thee en een heerlijke traktatie van Aukje. Een dikke week geleden heeft ze haar verjaardag gevierd en nu is de gelegenheid om te trakteren. Wie hem weer smult. Dankjewel.

Tied veur neutn schaitn. Er zijn vele varianten om het spel te spelen. Wij doen het net als voorgaande jaren. En voor degene die het spel voor het eerst spelen, ga ik het met plezier even uitleggen. De meet, kogel, dik, dun, dik en dun. De walnoten liggen keurig op een rij. Onze geroutineerde puntenteller Roelie zit er klaar voor. Wie goan begunn.
Albert staat als eerste klaar bij de meet. Koegel ien haand, concentreern en doar gait t hin. Wordt t dik, dun of dik en dun? Roakt koegel de neutn, zuver d'r bie laangs of haldaal oet koers? Nul puntn. Was dit een misser of speult Albert gewoon tactisch? 'Dik en dun' levert geen punten op, maar is altijd beter dan 'dik' schieten, want dan heb je verlies en sta je al achter. Wil je voor winst dan moeten de achterste noten (één of meer) van de lijn. 'Dun' is de kunst.
Er zijn een paar spelers die de klappen van de zweep wel kennen. Vals spelen wil ik het niet noemen, maar het komt wel akelig dichtbij.......hahaha. De één doet een paar stappen over de meet en de ander wil ons doen geloven dat hij de tweede keer de koegel helemaal verkeerd rolde. Helemaal uit koers en toch nog punten in de plus. Dit noemen we niet vals, maar tactisch spelen.
Het is niet zo mooi om jezelf op een voetstuk te plaatsen, maar deze keer kom ik er niet onderuit. Mijn derde worp leek wel een lesje neutn schaitn. Eerste worp.....acht noten er tussenuit. Dat heet 'dik' en is nait best. Voor op de lijn staan nog vier noten, dan acht keer niks en op het eind staan nog dertien. Vol bravoure zeg ik: 'Eem opletn, ik schait nou die leste dattien d'r eem oaf'. Bezuikers goan langs de rieg neutn stoan. Dat wiln ze weles eem zoin. Ze moedegen mie aan. Mit koegel ien haand concentreer ik mie en richt mien blik op de leste dattien neutn. Ik zwaai mit mien aarm noar achtern, noar veurn, en loat koegel lös. Warempel, ale dattien van de lien! Totoal 21 puntn ien de plus. Gejuich en applaus volgt. "Joe mon denken, dit gait mie lukken. Blief ien joezulf geloven. Kom op, joe ken dit ook!"
Hoewel iedereen zijn uiterste best doet, blijven ze allemaal achter me met minpunten. Vanmorgen ging ik er met de hoofdprijs vandoor. Sybolt werd een goeie tweede en Albert eindigde met drie punten verschil als derde. Van harte gefeliciteerd.

Het was weer een gezellige sportieve ochtend. Koegel leg ik weer op zien vaste plek, en volgend jaar........gewoon weer neutn schaitn.
(Je kunt op de foto klikken voor een vergroting)
IMG_5158.JPG
IMG_5154 - kopie.JPG
IMG_5161.JPG
IMG_5155.JPG

Tot volgende week.
Dag.

Pico bello

Vanmorgen worden in de grote zaal al de voorbereidingen getroffen voor de muzikale theatervoorstelling 'Kabarett'. Wij wijken daarom uit naar de peuterspeelzaal. Dat is geen enkel probleem, alleen het notenschieten stellen we uit tot volgende week.

images-002.jpgBij de koffie hebben we een heerlijke traktatie van de overgrootouders van de pasgeboren Daan. Dankbaar, en zo trots als een pauw, serveren ze ons heerlijke muffins met witte en blauwe muisjes.

De afgelopen week zijn Roelie en Aukje jarig geweest. Voor hen zingen we uit volle borst het ' Lang zullen ze leven'.

Aansluitend aan de inloopochtend hebben we een paasbrunch. Voor het derde opeenvolgende jaar zijn de voorbereidingen in handen van Jacob en Trijn. De tafels zijn opgefleurd met enkele paasdecoraties en de poaskebloumen ontbreken ook dit jaar niet. Het ziet er al gezellig uit.
Jacob en Trijn hebben allerlei lekkernijen voor ons in petto. Op tafel staan al heerlijke broodjes, lekker beleg en een traktatie van Roelie, een eigengemaakte salade. Ook bij onze paasbrunch ontbreken de eieren niet. Ze worden geserveerd in een mooi decoratief mandje, die iedereen mee mag nemen naar huis.
We beginnen met heerlijke eigengemaakte kippen- en/of tomatensoep en daarna blijven we smullen van al het lekkers dat ons is voorgeschoteld. Als afsluiting worden we nog verrast met een heerlijk toetje van ijs, rode vruchtjes en slagroom.
Het is weer een ochtend om dankbaar voor te zijn. Dank aan de overgrootouders voor hun traktatie, dank aan Roelie voor haar heerlijke salade en dank aan Jacob en Trijn voor alle voorbereidingen, en de pico bello verzorging van onze paasbrunch. En deze keer ook dank aan de afwassers en opruimers.

Bezoekers van Noaberstee wensen je fijne paasdagen.

Komde week dus neutn schaitn. Komst ook? Bist van hartn welkom!
Dag.

Veur Aaltied

Het is een frisse start van de dag, met zo nu en dan een zonnetje. Narcissen, blauwe druifjes, forsythia en de magnolia staan volop in bloei. Prachtig.

Vanmorgen hebben we aandacht geschonken aan een bijzonder project. 'Veur Aaltied'.
'Op dit moment werkt Pandeon, samen met enthousiaste mensen in tien Groninger dorpen, aan de realisatie van het cultuur- en erfgoedproject Veur Aaltied. In 2018 en 2019 staan daarin tien Groninger dorpen, kerken, historische orgels en levensverhalen van overleden dorpsgenoten centraal in even zovele voorstellingen' aldus de website van Stichting Pandeon.
Eén van de tien dorpen is Thesinge, met de prachtige Kloosterkerk. De andere dorpen zijn Krewerd, Kloosterburen, Loppersum, Noordbroek, Onstwedde, Sappemeer, Visvliet, Woltersum en Usquert.
Informatie over dit bijzondere project kun je hier lezen. Bekijk ook vooral de Teaser, met Thesinger toneel- en zangamateurs. Echt heel erg leuk om te zien.
Door betrokkenen wordt ook nagedacht over levensverhalen van overleden dorpsgenoten. Ze gaan hierbij terug naar 1597, het jaar dat Coppen de Mepsche overleed. Zijn grafzerk ligt in de Kloosterkerk. Jacob zal binnnekort meer vertellen over deze bijzondere dorpsgenoot.
Ook wordt gedacht aan het levensverhaal van zuster Stine Dutmers, één van de nonnen die zich in de eerste helft van de zestiende eeuw bezighield met het verluchtigen van handschriften.
Als we de verhalen rondom dit bijzondere project horen, belooft het een theaterspektakel te worden die ons bij zal blijven, Veur Aaltied.
Voor alle betrokkenen zou het geweldig zijn, als er voldoende financiële middelen/subsidies binnenkomen om dit project ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Komde week goan we neutn schaitn. We beginnen rond de klok van 10.00 uur en aansluitend hebben we een Paasbrunch. Kom je ook? Je bent van harte welkom!
Voor de Paasbrunch graag even voor maandag 10 april aanmelden bij Janna.
IMG_5116.JPG

IMG_5118.JPG
Walk for Infinity 011.JPG

Tot volgende week.
Dag.

Dankbaar

Afgelopen dagen ook zo genoten van het schitterende lenteweer? Wat was het prachtig hé. Het lijkt wel alsof we allemaal weer uit onze winterslaap zijn ontwaakt. Fietsers en wandelaars zijn weer op pad en tuinliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen met voorjaarsklusjes. In de natuur is het genieten van alles wat groeit en bloeit. Oké, het is vandaag met wat motregen even een mindere dag, maar de vooruitzichten voor de komende dagen zijn zomers. 'k Hoop dat je er heerlijk van kunt genieten.

Vanmorgen schrapen we onze kelen en zingen voor Annie het 'lang zal ze leven'. Ze heeft haar verjaardag gevierd en uit dankbaarheid voor weer een jaar, heeft ze een heerlijke traktatie voor bij de koffie. Dat was smullen hoor. Dankjewel Annie.

Vorig jaar kreeg ik een telefoontje van een bestuurslid van Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten (SOG). Het bestuur wilde graag een maatschappelijke activiteit ondersteunen en daarbij dachten ze aan mij (Janna) en Noaberstee. Hun waardering werd uitgesproken voor het werk dat ik doe voor de senioren van Thesinge. Niet alleen de inloopochtenden en themabijeenkomsten op de woensdagmorgen worden geprezen. Ook de uitstapjes, etentjes en het feit dat sommige senioren mij weten te vinden voor een hulpvraag of praatje, wordt door het bestuur erg gewaardeerd. Mooie woorden waar ik stil van werd. Samen met de bezoekers van Noaberstee hebben we een plannetje gemaakt voor een uitstapje in mei. Inmiddels heeft het bestuur laten weten dat ze hebben besloten om deze activiteit te ondersteunen met een financiële bijdrage. Prachtig nieuws dat ik vanmorgen heb gedeeld met de bezoekers van Noaberstee. Mede namens de bezoekers wil ik ook op deze plaats het bestuur van Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten graag hartelijk bedanken! En.....in mei laten we horen hoor, hoe we samen hebben genoten van ons uitstapje, dat mede mogelijk is gemaakt door jullie bijdrage.

Tot volgende week.
Dag.

Stilte

De zon schijnt al volop als ik vanmorgen in alle vroegte mijn afvalcontainer bij de weg zet. Vier reeën lopen op het land en vogels vliegen af en aan. Een mooie start van de dag.

Vorige week hebben een aantal bezoekers al aangegeven dat ze deze ochtend niet aanwezig zijn. Terwijl de een weer terug is, genieten anderen nu van hun voorjaarsvakantie. Een ander is afwezig in verband met de naweeën van een operatie. Maar gelukkig gaat dat de goeie kant op. Van harte beterschap!

Afgelopen week vierde Douwe zijn verjaardag en Annie is eind deze week jarig. Voor hen alle reden om te zorgen voor een heerlijke traktatie bij de koffie. Lekker hoor, dank jullie wel. Natuurlijk zingen we het 'lang zullen ze leven'. Hiep hiep hoera.

Roelf heeft het boekje 'Leven in twee werelden' van wijlen Anthonie Peter (Ton) de Graaff meegenomen. Zoals je misschien weet is Roelf oorlogsveteraan. Hij werd als 19-jarige dienstplichtige in de jaren 1949-1950 uitgezonden naar Nederlands Indië. Roelf zat bij het 432ste Bataljon Infanterie.
'Leven in twee werelden' is een boek vol herkenning. U stapt binnen in de Indische wereld die oud-Indiëgangers nooit meer kwijt raken, ook al zijn ze al lang weer terug in Nederland', zo lees ik op de achterkant. De auteur was zelf van maart 1949 tot oktober 1950 uitgezonden als sergeant-gewondenverzorger van het 425ste Bataljon Infanterie en heeft twintig boeken geschreven.
Ik blader het boekje een beetje door en her en der lees ik een regel. Dan valt mijn oog op een declamatie van dichteres Annie Steenstra. 'Waar blijft de tijd.....' Roelf heeft het begin 2013 al eens voorgelezen. Na overleg lees ik het deze ochtend. Met een brok in m'n keel en tranen in m'n ogen, dat dan wel. Maar het is ook zeer indrukwekkend en het maakt ons stil.
Afgelopen jaar was er op het Selwerderhof een Indië herdenking. Daar werd ook gesproken door Jan Uitham en las Annie Steenstra het gedicht 'Vrijheid'.
Ook nu past stilte.

Tot volgende week.
Dag.

Stemrecht

Als ik vanmorgen naar dorpshuis Trefpunt loop voor de wekelijkse inloopochtend, schijnt de zon al volop. Een prachtige start van de dag.
In Trefpunt tref ik de eerste dorpsgenoten die hun stem al hebben uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik loop ook direct even naar het stembureau om gebruik te maken van mijn stemrecht. Voor mij is daar ook alles meegezegd.

We hebben heel kort teruggeblikt op de jaarvergadering van dorpsbelangen. Jaarlijks ontvangt dorpsbelangen welzijnssubsidie van de gemeente. Ze mogen dit bedrag verdelen onder de verenigingen in Thesinge. Noaberstee heeft een aanvraag ingediend voor een uitstapje in de zomermaanden. Eerder hoorden we al eens uit monde van onze welzijnswethouder: "Wij vinden dat ouderen geld genoeg hebben. Moeten we gemeenschapsgeld daar voor gebruiken?". Gelukkig weet onze dorpsvereniging dergelijke initiatieven in Thesinge wel te waarderen, en voor hen alle reden om onze aanvraag te honoreren. Hartelijk dank!

Gelukkig zijn er meer die Noaberstee een warm hart toedragen. Hierdoor kunnen we ook plannen maken voor een uitstapje in mei. Vanmorgen hebben we daar over gesproken en later volgt er meer informatie.

Tot volgende week.
Dag.

Agenda
augustus 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
september 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Binnenkort in Thesinge
31 augustus 2017
Zomerspeldagen

Op donderdag 31-8 & Vrijdag 1-9 voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar die niet (meer) op vakantie zijn! Alles zal bij goed weer plaatsvinden op het sportveld te Thesinge.

Noaberstee: Archief
Foto van de maand
foto meiv2017 MU.jpg
Zoek op thesinge.com
Hou me op de hoogte
Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Noaberstee verschijnen? Geef hier je emailadres op.
Redactie Noaberstee