Kies Lettergrootte: aaa ?
De wereld van doven

Als ik vanmorgen rond zeven uur uit bed stap, schijnt de zon alweer volop. Wt een prachtig begin van onze Noabersteedag. Ook de afgelopen dagen hebben we al kunnen genieten van het mooie weer. Ok, niet voor iedereen is het alleen maar plezier. Er moet ook volop worden gewerkt en voor sommige sectoren zullen ze vast verlangen naar koeler weer. Met 27 graden, volop in de zon boven op een dak aan het timmeren, lijkt mij geen pretje. Wat de laatste dagen opvalt is het vele landbouwverkeer. Trekkers met landbouwmachines rijden af en aan. Her en der ruik je het pasgemaaide gras. De eerste snede is eraf. Nu maar afwachten of de boeren ook tevreden zijn over de voederwaarde en eiwitgehalte.

We beginnen onze Noaberstee-ochtend met koffie en........ja, het is echt waar, weer een traktatie. Trijn van der Meulen is jarig geweest en heeft voor ons iets lekkers meegenomen. Gelukkig ben ik nog steeds niet op dieet en heb dan ook weer heerlijk gesmuld. En natuurlijk hebben we ook voor Trijn het 'lang zal ze leven' gezongen, inclusief de driewerf hoera. Bedankt voor je heerlijke traktatie Trijn.

Dan is het tijd voor de presentatie van dorpsgenoot Andries.
Tot vorig jaar was Andries in zijn werkzame leven tolk. Zijn specialiteiten waren techniek en gezondheidszorg. Hier heeft hij veel tolkwerk voor gedaan. Als horende neemt hij ons mee in de wereld van doven. De wereld van praten, liplezen en gebarentaal. Maar eerst een stukje geschiedenis.
Het was priester en advocaat de l'Epe uit Parijs, die in 1760 begon om dove mensen in die stad te onderwijzen, en richtte een school voor hen op. Ze werden daar onderwezen in de gebarentaal.
In 1790 bezocht Henri Danil Guyot, predikant van de Waalse gemeente in Groningen, een openbare les op het doveninstituut in Parijs. Daarna besloot hij om in Groningen een instituut voor doven op te richten.
Er was altijd een strijd over de vraag: Wat is het beste voor doven? Leren praten en liplezen f gebarentaal? In 1880 is op een wereldcongres in Milaan besloten, om gebarentaal af te schaffen. Honderd jaar later, 1980, werd opnieuw op een wereldcongres, maar dit keer in Hamburg, besloten om de gebarentaal weer in te voeren.

In 1983 startte de eerste opleiding voor tolk gebarentaal. Door deze tolken gebarentaal konden dove jongeren na hun opleiding op de Guyotschool ook naar het reguliere MBO en HBO onderwijs.
De dovencultuur kwam weer tot leven. Omdat alle doven 16 uur per jaar gebruik konden maken van een tolk, waren ze minder afhankelijk van de familie om contact te maken met de horende wereld.
Als kind van dove ouders is Andries er duidelijk over en heeft hij recht van spreken. "Als dove doe je niet mee! Als je als dove in gezelschap bent van horenden, dan ontgaat het je waarom iedereen zo lacht en vrolijk is. Ok, ik zal het je straks wel even vertellen. Maar van een half uur lekker ouwehoeren door de horenden, krijgt de dove een verslagje van maar vijf minuten."
Als kind van dove ouders word je geconfronteerd met grote mensen zaken. Denk aan bellen met instanties, doktersbezoek of mee naar het ziekenhuis.

Omdat doven niet kunnen bellen, kwam PTT met de 'gratis' teksttelefoon. Nu was het mogelijk om met een andere teksttelefoon contact te maken. Tegenwoordig gebruiken veel doven een mobieltje voor hun teksten. Na de teksttelefoon kwam de Cochleair implantaat (CI). Voorwaarde om gebruik te maken van een CI is, dat je moet kunnen lezen en schrijven. Uit het bijgevoegde artikel blijkt, dat je met een CI opnieuw moet leren horen.

Tot slot heeft Andries voor ons nog een A4tje met daarop het Nederlands handalfabet. Samen gaan we dat even oefenen. Ook even proberen? Kijk dan op deze YouTube link.

We kijken terug op een gezellige informatieve ochtend, waarvoor we Andries hartelijk bedanken.

Volgende week krijgen we bezoek van een unieke man, de 92-jarige heer Vegter van Slooten. Ooit maakte hij met zijn toenmalige vriendin en hondje Goggo een wereldreis. Ze reisden met een Goggomobil T 300 van Groningen naar Kaapstad en weer terug. Het belooft een gezellige ochtend te worden met schitterende verhalen. Dit wil je niet missen! Kom je ook? Je bent van harte welkom.

Tot volgende week.
Dag.

Een week van herdenken en vieren

Moi.
Wat leuk dat je via onze dorpswebsite weer een bezoekje brengt aan Noaberstee. Welkom! Ben je alleen een regelmatige lezer of daarnaast ook een trouwe bezoeker van onze inloopochtenden? Grappig is dit eigenlijk. Ik weet precies wie er elke woensdagochtend langskomen in dorpshuis Trefpunt, maar eigenlijk weet ik van maar heel weinig mensen dat ze mijn stukjes lezen. Trouwens, van sommige weet ik, dat ze uitkijken naar mijn geschrijf. Ook is mij bekend, dat veel oud-Thesingers met regelmaat rondsnuffelen op onze dorpswebsite, en dan mijn stukjes meepikken. Leuk hoor! En voor vragen, opmerkingen, commentaar, complimenten, suggesties en ideen mag je mij (Janna) altijd mailen.

Vanmorgen zijn de hulptroepen ook al vroeg uit de veren. Samen maken we de zaal gereed voor onze inloopochtend. Vele handen maken licht werk, en in een kort ogenblik is alles klaar om onze trouwe bezoekers te ontvangen.

Rond de klok van tienen is er koffie/thee. En? Je raadt het al.....een traktatie. Omdat ik (Janna) jarig ben geweest, zorg ik deze ochtend voor iets lekkers. Al jaren heb ik dezelfde traktatie. Omdat niet alleen ik, maar ook de bezoekers het zo lekker vinden en het een beetje een zomergevoel geeft. Een luchtige gesuikerde wafel belegt met heerlijke verse zomerkoninkjes (aardbeien) en al dan niet voorzien van een dot slagroom. Maar voor we ook maar n hap in deze lekkernij zetten, word ik eerst uit volle borst toegezongen met het 'Lang zal ze leven'. Hartelijk dank voor deze serenade en de felicitaties.

Deze ochtend hebben we niets bijzonders op ons program. Het komt zoals het komt. En....t komt goud. Er is weer voldoende om over te praten. De activiteiten op Koningsdag, die weer perfect waren georganiseerd door de vrijwilligers van 'ons' Oranjecomit, de prachtige fototentoonstelling van 'Thesinge in beeld', papierknipkunst in de Kloosterkerk, dorpsnieuwtjes, ophanden zijnde verhuizingen, Noabersteeplanning en nog veel meer.
Volgende week gaat dorpsgenoot Andries iets vertellen over 'gebarentaal '. Net als altijd, ben je dan ook (weer) van harte welkom! Zowel als bezoeker, als lezer.

Het is deze week de week van 4 en 5 mei, waarop we herdenken en vieren.
Op deze dagen staan we ook stil bij onze dorpsgenoot Hendrik (Henk) Ridder. Via deze link kan, als digitaal eerbetoon, een bloemetje worden geplaatst ter nagedachtenis aan Hendrik Ridder.
Wat velen misschien niet weten is, dat hier in Thesinge op 9 juli 1942 een bombardement plaatsvond, waarbij de toen twee-jarige Dirk Apoll om het leven kwam. Ook hem hebben we in onze gedachten. Bij het monument 40-45 in Ten Boer, is een plaquette met alle namen van de oorlogsslachtoffers uit de gemeente. Welke personen uit de gemeente Ten Boer door oorlogsgeweld en terreur om het leven kwamen tijdens de tweede wereldoorlog 1940-1945, staan op deze lijst. Meer informatie over de jaren 40-45 in onze gemeente is te vinden op deze website.

In april 1995 was er een speciale editie van de Garmer en Thesinger Express. We leefden 50 jaar in vrijheid en bewoners van Garmerwolde en Thesinge keken terug naar de oorlogsjaren 1940-1945. Verhalen, verhalen en nog eens verhalen.
Na deze verhalen van 1995, leven we gelukkig alweer 23 jaar verder in vrijheid. We hoeven het nieuws op radio, tv en kranten maar te volgen, en we weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Laten we 4 mei blijven herdenken en 5 mei blijven vieren.

Tot volgende week.
Dag.

KoningsdagBINGO

Afgelopen zondagavond kwam er met een fikse hagelbui een einde aan schitterend lenteweer. Ik zag de bui aankomen over de landerijen en toen ging het los. De wind trok aan en dikke hagelstenen kletterden tegen de ramen. Man och man, wt een kabaal en wt een wind. Het was van korte duur, maar de troep achter m'n huis en op de oprit was niet mis. Overal lagen takjes, jong groen blad en steeltjes met bloesem van de fruitbomen. 'k Had stille hoop dat het in de nacht wel weg zou waaien, maar nee hoor. Ik wist wat me maandagmorgen te doen stond. Vegen, vegen en nog eens vegen.
Tja, april doet wat ie wil.

Vandaag hebben we een KoningsdagBINGO. Tijd om m'n oranje gilet, maar eens weer te voorschijn te halen. Jaren geleden met collega's aangeschaft voor EK- en WK voetbalwedstrijden. Voor diegene die achter je staat en het Wilhelmus niet kent, staat de tekst ook groot afgedrukt op de rug. Mooie herinneringen.
IMG_6242.JPG

Gelukkig zijn er nog een paar bezoekers die zijn uitgedost met een oranje of rood, wit, blauw tintje.

Bij deze KoningsdagBINGO horen natuurlijk ook prijsjes die passen bij de sfeer van Koningsdag. Hoedjes, vlaggetjes, smink, haarlintjes en slingers zijn er deze ochtend te winnen. En wie wil dat nou niet.
IMG_6228.JPG

Vooraf worden de prijzen al bekeken en hoedjes gepast. "Staat je goed."
Een enkeling wordt door grimeuse Ida nog even gesminkt.
IMG_6234.JPG

Voor de strijd losbarst, eerst koffie. En omdat Joke de afgelopen week jarig is geweest, koffie met wr een traktatie. Ook deze lekkernij is helemaal in stijl. Heerlijke oranje tompoucen. Dankjewel Joke.

Bingokaarten en pennen zijn uitgedeeld. "Zijn jullie er klaar voor? We gaan beginnen". 54, 12, 68, 74, 6, 19, 33, 10, 26, 26? ja 26..........de spanning stijgt. BINGO! En ja hoor, Roelie is wr de eerste met een volle kaart. Ze trekt een nummertje en .....het hoedje zonder bloemen, is voor haar. Prachtig man. We spelen nog een aantal rondes. Het wordt steeds vrolijker en gezelliger. Zeker als n van de bezoekers de slappe lach krijgt. En waarom? Geen idee, maar het werkt wel aanstekelijk. Ik heb gewoon moeite om de nummers op te noemen, heerlijk.
Tot slot van deze mooie gezellige ochtend gaan de prijswinnaars nog even op de foto.
IMG_6236.JPG

IMG_6239.JPG

Laat Koningsdag nu maar komen. Wij zijn er klaar voor en helemaal in feeststemming.
We wensen iedereen ien Taisn, Stad en Ommeland, een prachtige en gezellige Koningsdag.

Tot volgende week.
Dag.

Zomerse lente

Wt weer een prachtig begin van de dag. De zon is er al volop bij en voor het eerst sinds lange tijd loop ik zonder jas of vest naar dorpshuis Trefpunt. En de weersverwachtingen voor de komende dagen zijn ook geweldig. Heerlijk!
De vogeltjes hebben het maar druk met nestjes bouwen. Een mooi gezicht hoe ze hun nestmateriaal verzamelen. Takjes, blaadjes en mos, alles komt in hun kleine snaveltje. Als er echt niets meer bij kan, vlug naar het allermooiste plekje in die ene boom of heester. Z mooi.

Wat ien t vat zit verzuurt nait. Vorige week kon je al lezen dat Aukje jarig was geweest. Vandaag heeft zij voor ons een heerlijke traktatie. Lekker hoor, dankjewel.

Al een aantal jaren maken we in de zomermaanden juni, juli en augustus een uitstapje. Ook dit jaar proberen we dit weer voorelkaar te krijgen. Maar voor het zover is......vanmorgen eerst maar eens horen wat voor ideen er allemaal zijn. Nou, dat waren er nogal wat. Leuk dat er zoveel suggesties zijn, en met die uitstapjes komt het vast en zeker weer goed.

Ik ga nu naar buiten. Foto's maken van uitbundige lentebloeiers in eigen tuin, en die van de buren. Ik laat je graag meegenieten.
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_6198.JPG
prunus of Japanse sierkers
IMG_6186.JPG

IMG_6187.JPG
magnolia
IMG_6213.JPG
tulpen

IMG_6214.JPG

IMG_6209.JPG
slootje
IMG_6216.JPG
blauwe druifjes
IMG_6219.JPG
stilleven van poes en vogeltje

Tot volgende bij onze KoningsdagBINGO.
Dag.

Roup mor

De afgelopen dagen ook zo genoten van het prachtige weer? Heerlijk h. Het lijkt wel of de mensen weer uit hun winterslaap zijn. Fietsers rijden weer langs, wandelaars zetten hun eerste stappen en tuinliefhebbers zijn druk doende. De eerste grasmaaiers heb ik al gehoord. Een prachtige tijd is aangebroken.

We beginnen onze inloopochtend met koffie. En omdat Roelie en Aukje de afgelopen week jarig zijn geweest, verrast Roelie ons deze ochtend met iets lekkers. Heerlijk man. Natuurlijk zingen we ook deze keer uit volle borst 'lang zullen ze leven'. Bedankt voor de traktatie Roelie.

Vanveumirreg hem wie t over de Grunneger toal. Al joarn is meertmoand, dialectmoand. RTV Noord het den de verkaizing van het schierste Grunneger woord. De mainste vaste bezuikers van Noaberstee proatn plat. Of boers zoaans joe wiln. En proatn ze t nait, den kennen ze ons best verstoan. Wolter vruig zich oaf: Wat is joen schierste Grunneger woord? Haile week hem wie d'r overnoa kennen denken.
Wolter dee de oaftrap mit doeknekt. Ede Staal bezingt t ien zien laidje t Hogelaand:
t Is n mooie oavond ien maai
n kou houst doeknekt ien t gruinlaand.
Een schier, mor stoer woord dat nait bie elk bekend is. Het betaiknt met ineengedoken kop.
Oin noa aaner roupt n woord en ik schrief t op een groot stuk papier. Beurtbaalkje. Dit woord is omzet noar t Nederlandse, beurtbalkje, en is ien 2005 opnomen ien t Van Dale Groot woordenbouk van de Nederlandse toal aldus een site op internet. Het is t baalkje dat je ien een supermaart tussen joen en aandermans bosschoppen zetn. Ook n stoer woord is pardie, dat sommige betaiknt.
Schuddeldouk, slaif, pisdouk, koar, tob, eelsk, diezeg, kopstubber ben woorden dei de mainsten wel waitn. Mor dat een keudeldoemke een winterkoninkje is, was nait bie elk bekend. En den schiederij. Joa oke, dt ist ook, mor t is ook een kleinigheid. En hou neum stoe n korstje op een wond? Ik neum t een roofke. En n elastiekje neum ik een rekkertje. En wel heurs distied nog over n kevt aans ze n envelop bedouln? Of over n geblskop aans t gait over n masker? Er kwam meer veurbie. Slof, vaal, gemak, poelepetoat, veegbret, doen, edik, snoetjeknovveln, hemmeln. En ken je t verschil tussen swil en zwilk?

Aalmoal schiere woorden. Summege woorden bliem t zulfde en andern verandern mit de tied. Een brannekkel blieft een brannekkel en dorreltjes worn knikkers of stuiters. Heurs stoe nog wel es oin over een gobaai? En woar het Ede t over ien zien verske 'Mien toentje' aans hai zingt over de beer sneden?

Hou t ook is, wie bliem plat proatn. Dit is ons moekes toal, woar wie ons t beste ien oet kennen drukn. Allain t schrieven vaalt nait mit. Ik heb mien aigen variant denk ik, mor doar lig ik nait wakker van.

Tot komde week.
Moi.

Oh joa, 'k har vande week bezuik ien mien toen. Nee gain wolf. Twij reebroene oogn keken mie aan. Ist gain ploatje?
(klik mor op foto aans e groder mot)

IMG_6166.JPG

IMG_6171.JPG

IMG_6173.JPG

Ach, het is ook maar een spelletje

Onze Noabersteedag begint met een zonnetje. Maar als ik deze vroege ochtend de weersverwachtingen hoor, hebben de weergoden vandaag ook nog iets anders voor ons in petto. Bewolking, mogelijk onweersbuien met hagel en windstoten. Nou, we wachten maar af. Aan het weer kunnen we gelukkig toch niks veranderen.'t Komt zoals 't komt.

We beginnen deze ochtend met koffie/thee en een heerlijke traktatie van Douwe en Annie. Ze zijn beide jarig geweest. Vorige week tijdens onze Paasbrunch hebben we al uit volle borst voor hen gezongen en vandaag verwennen ze ons met iets lekkers. Heerlijk, dankjewel.

Den is t tied veur neutn schaitn. Summege, woaronder een Drentie, speuln t veur t eerst, doarom is oetleg wel eem neudeg.
Er zijn vele variaties om het spel te spelen. Zelfs sommige families hebben hun eigen regels, zo weet ik. Doar is haildaal niks mis mit. Maar hier is het wel handig dat we dezelfde regels hanteren. Daarom doen we het op de manier zoals we dat bie Noaberstee al jaren doen.
Dit jaar hebben we geen n, maar twee rijen. We hebben de meet, een kogel, een rij walnoten en onze geroutineerde puntentellers Roelie en Jakob. Doar goan we.
De eerste spelers staan aan de meet. Koegel ien haand, voutn een beetje oetmekoar, kont n beetje achteroet, concentreern, eem deur de knijen, aarm noar achtern, noar veurn, en koegel ls loatn. Doar rolt e hin. Wordt t dik, dun, of dik en dun? Roakt koegel de neutn, zuver d'r bie laangs of haldaal oet koers? Was dit een misser of speult hai gewoon tactisch?
'Dik en dun' levert geen punten op, maar is altijd beter dan 'dik' schieten, want dan heb je verlies en sta je al achter. Wil je voor winst, dan moeten de achterste noten (n of meer) van de lijn. 'Dun' is de kunst. De spelers worden vanaf de zijlijn toegejuicht. Geraakte noten worden weer in de rij gelegd en de volgende speler staat al aan de meet. Het gaat er fanatiek aan toe.
Zo fanatiek, dat sommigen het zweet voor de kop hebben. De mouwen gaan omhoog, truien gaan uit, sjaaltjes af en spierballen worden getoond.
Aan het eind heeft de ene groep meer rondes gespeeld dan de andere. De puntentelling is dan ook niet helemaal eerlijk, maar goed. Enkele spelers hebben pluspunten, de rest allemaal min. De drie spelers die op dit moment de meeste pluspunten hebben, gaan er met de prijsjes vandoor. Geen prijsje? Volgende keer beter.
Ach, het is ook maar een spelletje.
Lang geleden schreef ik daar een gedichtje over.

Je had net twee punten
te weinig
weg
droomkeuken

Het juiste woord

wou je maar niet te binnen schieten
weg
auto

Je kwam net

n minuut tekort
weg
cruise

Je tegenstander

was je net voor
weg
hoofdprijs

Ach
geeft niet

't is ook maar een spelletje

Het was weer een gezellige, sportieve ochtend. Koegel leg ik weer op zien vaste plek, en volgend jaar........gewoon weer neut schaitn.

Tot volgende week.
Dag.

Paasbrunch

Als ik naar dorpshuis Trefpunt loop, trekt er net een regenbuitje over Taisn. Ach, tussen de buien door is het droog en wat geeft dat beetje regen nou, niks toch.
'k Heb de deur van Trefpunt nog maar nauwelijks los of daar komen Corrie, Ida, Trijn en Andries al aan. Vandaag staat onze jaarlijkse Paasbrunch op het program. Deze keer verzorgt door genoemde dames. Al gauw is me duidelijk dat Andries ook een belangrijke bijdrage levert met nodige hand-en-spandiensten.

We verwachten de bezoekers om tien uur. Voor die tijd moeten we alles klaar hebben staan. Dus, aan de slag.
Als vanzelfsprekend pakt ieder zijn taak. De keukenbrigade gaat aan de slag en in de zaal worden de tafels klaargezet, gedekt en versierd. De tafels dekken volgens etiquette, is altijd een dingetje. Maar.....dit keer niet hoor, wij hebben Andries. De vorken links, messen rechts en de lepels en glazen........"Wel opletten dames, dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst h". Jaha Andries....haha.
Je merkt, het gaat er al gezellig aan toe. In de keuken zijn ze druk met brood, beleg, salades, soep, eieren koken en voorbereidingen voor het afbakken van verschillende kleine broodjes.

Als alle gasten aan tafel zitten open ik met een kort welkomstwoord. We drinken eerst een kopje koffie en beginnen dan aan onze Paasbrunch. De meesten hebben rekening gehouden met de brunch en hebben deze ochtend thuis hun ontbijt gematigd of overgeslagen. Slim, want de dames serveren ons eerst soep. We kunnen zelfs kiezen. Mosterdsoep of kippensoep? Ook rond de klok van elven is dit een heerlijke traktatie.
Voor iedereen heeft Ida een mandje gehaakt. Daarin wordt een gekookt ei geserveerd. Wat een leuk idee. De rest van de eieren staan 'gewoon' op tafel. Net als de schalen brood, beleg en salades.
Wt een verwennerij. En met alle paasdecoraties een feestelijk aankleding. Met plezier zitten we aan tafel en smullen van al het lekkers.
Als afsluiting hebben de dames nog een toetje voor ons in petto. Vruchtjes met ijs, slagroom en een mini stroopwafeltje. Heerlijk!

Ja, ook aan onze Paasbrunch komt een eind. We bedanken Corrie, Ida, Trijn en Andries voor deze smaakvolle, gezellige en geslaagde ochtend.

Tot slot nog een paar foto's. Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_6124.JPG

IMG_6129.JPG

IMG_6145.JPG

IMG_6133.JPG

IMG_6136.JPG

Bezoekers van Noaberstee wensen je fijne Paasdagen.

Tot volgende week. Den goan we neutn schaitn.
Dag.

n loop

Gistermiddag, 20 maart, om kwart over vijf is de lente begonnen. Vanmorgen om kwart voor zeven was daar weinig van te merken. Door de aanvriezende mist leek het winters. Wl een mooi gezicht trouwens. Toch merk je aan de vogels dat het warmer begint te worden. 's Morgens vroeg laten ze zich al weer duidelijk horen en vliegen af en aan. Van de week zelfs een kievit in mijn tuin gespot. Die zie ik hier niet zo vaak. Leuk hoor.

Vandaag is er een raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017. Trefpunt doet dienst als stembureau en daarom wijken wij uit naar een andere zaal. Voor de bezoekers is stemmen n de inloopochtend, dus n loop. Voor de opkomstcijfers van het referendum een pluspunt.
Soms is het verstandiger om je niet uit te laten over politieke aangelegenheden en de kosten die hiermee gemoeid gaan, alhoewel. Voor de stad Groningen is dit referendum een kostenpost van een half miljoen euro. Afwachten wat ze hiervan terug krijgen van de overheid. Straks in november mogen we nog een keer stemmen h, en dan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Weer een half miljoen. Politici praten over een half miljoen net zoals de 'normale burger' praat over duizend euro. En wat opvalt? Voor politiek is altijd geld, en politiek mag ook altijd geld kosten.
Gelukkig heb ik er geen verstand van.

Vanmorgen hebben we even teruggekeken naar afgelopen week en vooruitgeblikt naar wat gaat komen.
Volgende week is onze paasbrunch. Een brunch is een combinatie van een laat ontbijt en een vroege lunch.
's Morgens zetten de dames Corrie, Ida en Trijn (van der Meulen) de boel klaar, en om 10.00 uur kunnen we aanschuiven. We beginnen met koffie/thee, en wat de dames verder voor ons in petto hebben is afwachten. Maar een ding is zeker, ik eet thuis m'n buikje niet vol met een zelfgemaakte ontbijt. Ik laat me graag verrassen.

Tot volgende week.
Dag.

Techniektorens

Onze Noabersteedag begint met zeer aangenaam weer. Droog, weinig wind en een heerlijk zonnetje. In de zaal hebben we alles klaar staan om de bezoekers te ontvangen. Voor ze binnenlopen nemen we nog gauw een kopje koffie op het terras. Heerlijk even in het zonnetje. Het enige geluid dat we horen is het roffelen van een specht, in n van de hoge bomen.

Vanochtend komt juf Annette met haar leerlingen van de middenbouw ons een bezoekje brengen. Samen met de ouders Anita en Evelien, gaan ze iets vertellen over de techniektorens die ze op school hebben. Mooi, vrolijk gekleurde torens met lesbakken over zeer diverse technische onderwerpen. Spelenderwijs oefenen, ontdekken en leren. Anita en Evelien vertellen enthousiast, en wij laten ons op een plezierige manier verrassen.
Als juf Annette en de kinderen komen nemen ze plaats bij de diverse tafeltjes. Op tafel staat een lesbak.
Eerst maar eens horen wie deze leuke jonge dorpsgenoten allemaal zijn. Natuurlijk kennen we de meeste, maar er zitten toch ook altijd wel een paar bij waarvan we de naam niet kennen. Maar na een korte voorstelronde weten we precies wie in de middenbouw van 'CBS De Til' zit.
Onder begeleiding van juf Annette, Anita en Evelien, gaan de kinderen aan de slag. Ouderen die genteresseerd zijn kunnen een kijkje nemen, en leuker nog, zelf meedoen. Een aantal ouderen schuiven aan en keren terug naar hun jeugd of zien zich weer zitten met hun eigen kroost. Samen met de kinderen maken ze een elektrische verbinding. Twee platte batterijen worden vastgemaakt op een plankje, hier een draadje, nog een draadje, daar een lampje, hier een knopje, en waarempel het lampje gaat branden. Plussen en minnen, alles komt aan bod. Bij een ander tafeltje maken ze van meerdere draden leuk gekleurd wol, een dikker draad. Zo maak je een armbandje f een hengsel voor een mooi zelfgemaakt papieren tasje. Anderen leren dat tandwielen beweging overbrengen, maar ook dat ze de snelheid van een beweging kunnen veranderen. Ook thuis in de keuken zijn veel gebruiksvoorwerpen met een tandwiel. We laten een paar zien.
Aan een ander tafeltje zijn ze druk in de weer met een zelfgemaakte kompas en een magneet. De ouderen die meedoen genieten volop en hebben zichtbaar plezier.
Anderen hebben gewoon plezier aan de kindertjes, en het maakt ze niet uit wat ze doen. Het er zijn, is al genoeg. Het is gewoon plezaireg mit dat leutje spul. In alle onschuld de wereld nog volop aan het ontdekken. Prachtig toch!?

Juf Annette, Anita, Evelien, de kindertjes en een aantal ouderen, waren deze ochtend positief gestemd. Dat er ook andere geluiden waren is bekend. En dat mag, dat is prima.
Bedankt dat jullie er waren.

Tot volgende week.
Dag.

Goedgelovigheid ontkracht

Vanmorgen vroeg was het door mist maar een kleine wereld. Er leek wat helderheid te komen, maar algauw trok het weer dicht. Wt een verschil met vorige week h, toen de gevoelstemperatuur nog min 15 graden was. Nu kun je op een beschut plekje, uit de wind en in het zonnetje, wel zonder jas buiten zitten. Dit is ook heerlijk. Maar wat hebben de kindertjes in de vakantie, en ook veel ouderen, genoten van het schaatsen. Wt een plezier.

Afgelopen dagen is door eigen belang, belangenverstrengeling, eergevoelens, conflicten en ruzies, mijn goedgelovigheid aardig ontkracht moet ik zeggen.
Opnieuw stond Noaberstee, mt mijn persoonlijke gegevens en een foto van onze dorpswebsite, zomaar, ongevraagd en zonder overleg, op de website van een officile instantie. Dit is al de tweede instantie waarvan we het niet hadden verwacht, en hebben er dan ook wederom een stokje voor gestoken. Blijkbaar is men ook hier niet op de hoogte van auteursrecht, hoe om tegaan met andermans foto's, portretrecht, bronvermelding enzovoort. Hopelijk blijft het zowel voor deze instanties, Noaberstee, als mijzelf, bij deze keren. Anders zou het nog weleens een duur grapje kunnen worden voor degene die het niet zo nauw nemen.

Dan hoorde ik vanmorgen het nieuws over de topman van Stichting Buurtzorg. In 2006 wilde deze topman mij nog doen geloven dat het geld niet naar managers ging, maar naar de plek waar het nodig was, de zorg. Vandaag is er op de website van RTVNoord te lezen en te horen hoe het werkelijk zit. Woorden als belangenverstrengeling, zelfverrijking en geheime deals met de fiscus is de taal die men gebruikt. Niet echt vleiend.

Tot afgelopen maandag dacht ik nog dat mijn klokje van de magnetron ouderdomskuren vertoonde en daardoor al een poosje een paar minuten achterliep. Niets is minder waar. Dat mijn digitale klokje niet helemaal bij de tijd is ligt aan een politiek conflict tussen twee Zuidoost-Europese landen. Nooit geweten dat twee Zuidoost-Europese landen mijn eenvoudige klokje in de war konden sturen. Hoe dat precies zit, kun je ook lezen op de website van RTVNoord.
En door deze zelfde ruzie ging maandag het luchtalarm niet af.

Tot zover het regionale en landelijke nieuws.

Hoe was het vanochtend bie Noaberstee? Volle bak en heel erg gezellig. Geen sprake van eigen belang, belangenverstrengeling, eergevoelens, conflicten of ruzies!
We zijn begonnen met een kopje koffie/thee. Over en weer hadden we elkaar weer veel te vertellen.
Jaarlijks ontvangt de 'Vereniging van Dorpsbelangen Thesinge' welzijnssubsidie van de Gemeente Ten Boer. Dorpsbelangen mag dit verdelen onder verenigingen die hier een aanvraag voor indienen. Ook dit jaar is er weer een bedrag toegekend aan Noaberstee. Bezoekers stellen dit zeer op prijs en willen het bestuur hartelijk bedanken voor de financile bijdrage.
Dan is het tijd voor de kwis 'Hoe goed kennen wij ons dorp en onze dorpsgenoten?' We hebben groepjes gemaakt en ik (Janna) bestook de aanwezigen met 30 zelfgemaakte vragen. Aan het eind komt Roelie nog met vraag 31. "Aan wie is afgelopen vrijdagavond, tijdens de jaarvergadering van dorpsbelangen, de Roelie Dijkemaprijs uitgereikt?"
"Man, hou kinst dat nou vergeetn te vroagn?'' "Sorry Roelie, nait aan docht. Stom!" Ja als er een prijs naar je is vernoemd en bovendien ook nog erelid bent van dorpsbelangen, dan durf ik je niet tegen te spreken. Trouwens, weet jij wie de prijs dit jaar in ontvangst mocht nemen?

Tot volgende week.
Dag.

Gevoelstemperatuur van -15

Afgelopen nacht was het matige tot strenge vorst. In een lekker verwarmt huis en onder m'n dekbedje heb ik daar weinig van vernomen. Dat werd anders toen ik vanmorgen met min 5 graden en een krachtige snijdende oostenwind om de snoet, naar dorpshuis Trefpunt liep voor de wekelijkse inloopochtend. Het is winter, heerlijk! In de vroege ochtend begint de dag al met een prachtige zonsopkomst. De vogeltjes smullen van vetbollen, pinda's en heerlijke pindakaas met vruchtjes. En.... gistermiddag konden we schaatsen op de ijsbaan. Leuk hoor.
Gezeur over kou en gevoelstemparatuur is aan mij niet besteed. Man, kom op, t is winter! Aans wie noar boetn mon hem we wel zoveul goud (kleern) ien kaast, dat wie gain kl hum te lieden. En aans, blief je mor lekker bie kachel. Vorige week, 22 februari, was het Nieuwe Maan. Komende vrijdag, 2 maart, is het Volle Maan. De kans is groot dat het weer dan de komende dagen gaat veranderen. Zal de dooi gaan inzetten?

Het is echt een ochtend om schaatsherinneringen op te halen. De oin ging vrouger op scheuvels noar Beem of Zuudwol. Andern waarn aan schoonriedn. Je waitn wel, soamen swiern en swaain over t ies. Sums mit meerdere personen en den hiel je je vast aan een stok.
Nog steed worden er Nederlandse Kampioenschappen Schoonrijden gehouden. Hier een youtube filmpje van 11 februari 2012.

Al eerder heb ik geschreven dat vroeger kinderen van de basisschool, oudere dorpsgenoten gingen interviewen. Vanmorgen lees ik het interview met wijlen Izelina Pleiter. Het is 9 juni 1977 als Izelina op 66 jarige leeftijd de kinderen meeneemt naar het begin van haar schooltijd, 1 mei 1911. Omdat ze een keer ondeugend was geweest moest ze strafregels schrijven. Na een paar regels hield Izelina het voor gezien en schreef;
dito dito dito
de anderen zijn precies zo
De meester kon haar humor wel waarderen.

Ik hou het nu ook voor gezien en ga genieten van de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen, dat nu live is te volgen op RTVNoord.

Tot volgende week.
Dag.

Scheuvelkriebels

Het is nog steeds prachtig winterweer. 's Nachts een beetje vorst en overdag temperaturen boven nul met een lekker zonnetje. Wat wil een mens nog meer in dit seizoen van het jaar. Nou, als winterliefhebber weet ik het wel hoor. Ik ben wel in m'n nopjes als ik de weermannen en -vrouwen hoor over matige tot strenge vorst en overdag onder nul. Het zou toch prachtig zijn als we volgende week, als de kindertjes voorjaarsvakantie hebben, op natuurijs kunnen schaatsen. Meschain wel op Moar, wel wait.
Morgen, 22 februari, is het weer Nieuwe Maan, en dat is gunstig. We zullen zien.

Als de winter met schaatsplezier je gestolen kan worden, dan heeft Vogelbescherming Nederland misschien wel een leuk alternatief voor je. Sinds 18 februari hebben zij hun webcams weer aangezet en kun je alvast de lente beleven. Op dit moment staat een ooievaarspaar in het nest, bovenop het Oude stadhuis in Gennep. Zo te zien en te horen waait het daarboven toch nog behoorlijk. En als de klokken luiden of het carillon klinkt, begint het beeld een beetje te trillen. De ooievaars lijken het allemaal prima te vinden.
Vrouw bosuil zat al in de nestkast, maar beelden van de ijsvogel zijn er helaas nog niet, omdat er problemen zijn met de buitencamera. Er zijn meer vogels live te volgen hoor. Kijk maar eens op de site. Echt leuk!

Afgelopen week vierde Trijn haar verjaardag. Bij de koffie hebben we een heerlijke eigengemaakte traktatie van haar. Lekker hoor. Dankjewel Trijn.
Tussen de bedrijven door doe ik een paar informatieve mededelingen. Even kort aandacht voor de jaarvergadering van dorpsbelangen op 2 maart, het Noordelijk Belastingkantooor en de documentaire over 'herindeling met Ten Boer'. Vanmiddag om 17.05 uur wordt deze documentaire van Beno Hofman uitgezonden op PodiumTV. (Ziggo kanaal 35) Ik ken die zender niet, maar waarschijnlijk zijn er 's avonds herhalingen.

Net gezien dat de Nederlanders weer twee Olympische medailles hebben binnengesleept bij de ploegenachtervolging. Zilver voor de vrouwen en brons voor de mannen. Prachtig! Wat was het spannend.

Tot volgende week.
Dag.

'Taisn, een dorp met pit'

Onze Noabersteedag begint met een mooie zonsopkomst en prachtig rustig winterweer. Heerlijk.

Vanmorgen gaan we met filmfragmenten terug in de tijd.
Al jaren en jaren is onze dorpsgenoot Dick van der Ree in de weer met zijn filmcamera. Vele verschillende activiteiten in het dorp heeft hij vastgelegd. Van zijn beginjaren heeft hij fragmenten van zijn films overgezet op dvd.
Kom, we gaan samen met Dick en zijn vrouw Corrie kijken naar diverse opnames vanaf 1976.
'Taisn, een dorp met pit.'
We zien beelden, en horen de muziek, van onze destijds bloeiende muziekvereniging Juliana. Daar achteraan een optocht van vele versierde wagens met uiteenlopende thema's. Van 'Taisner koukstad' tot 'Hoorn des overvloeds' en van 'De molenaar en de bakker' tot 'The sound of music'.........prachtige wagens waarbij heel veel werk is verzet. Maar wat was de aanleiding van dit feest? Niemand die het precies weet. Ok, de wagens herinneren we ons nog goed, maar welk jaar was het en wat was de aanleiding? Geen idee.
Vanmiddag eerst maar eens even rondsnuffelen in het archief van de Garmer en Thesinger express. De redactie van G&T kennende is van dit dorpsfeest met praalwagens vast en zeker verslag gedaan. En warempel, in nummer 6 van 1979 staat het.
'Het begon allemaal heel onschuldig, met een stencil van de 'feestcommissie' van muziekvereniging Juliana over het op handen zijnde 50-jarig jubileum van de Thesinger fanfare. Het dorp was ingedeeld in 'wijken', en iedere wijk kon een wagen versieren voor de grote optocht. Dit plan had ongekende gevolgen, doordat een klein groepje mensen als eersten in vuur en vlam raakten en dit enthousiasme wisten over te brengen op de andere dorpsbewoners. Deze 'contactpersonen' hebben in het vroegste stadium van de voorbereidingen bergen werk verzet, en het is mede aan hen te danken dat de feestweek een onvergetelijke gebeurtenis werd.........' Meer lezen over een week lang feest waar muziek in zit om nooit te vergeten? Klik dan hier.

We zien meer fragmenten. Zo zien we een serenade van 'Juliana' aan Klaas en Anneke Kol, omdat ze 45 jaar in het schildersvak zitten.

We zien beelden van feestende oudere dorpsgenoten. Hoewel ze al vele jaren niet meer onder ons zijn, herkennen we de meesten. Roelf Ridder en zijn vrouw Trientje, Laurens en Hiltje Dreise, Hendrik en Jantje Koning, om er maar een paar te noemen. Ook hier is onduidelijk waarom deze 'oudjes' zo uitbundig feestvieren. Is het in de pauze van een toneelavond? Het is wel een gezellige boel, waarbij roken voor zowel dames als heren de normaalste zaak van de wereld was. Het glas wordt geheven en dan is het lachend inhaken en wordt enthousiast het lied 'over 25 jaar' gezongen. Prachtig.

Er komen nog mooie fragmenten voorbij van het koor 'Lovende stemmen', ballet met Tineke en het jaarfeest van de jeugdvereniging.

Een tijdsbeeld gemaakt door onze dorpsgenoot Dick trekt deze ochtend aan ons voorbij. We hebben er van genoten. Bedankt Dick!

Tot volgende week.
Dag.

Plotsklaps

Vanmorgen om zeven uur een prachtig begin van de dag. Halve maan en sterren schijnen over het wit bevroren gras en in de verte fluit een vogel. Thesinge ontwaakt in een wintersdecor met een mooie zonsopkomst.

Deze ochtend staat er niets bijzonders op ons program. Het komt, zoals het komt.
Aandacht is er voor het mooie artikel in de G&T, over onze trouwe bezoekers Albert en Joke.
Ook is er aandacht voor de dorpsgenoten die deze week plotsklaps naar het ziekenhuis moesten. Sommige zijn inmiddels weer thuis en voor n dorpsgenoot gaat het verblijf helaas nog even duren. We wensen allen van harte beterschap.

De techniektorens op CBS De Til komen ook ter sprake. Belangstellenden die een handje willen helpen kunnen zich nog deze week bij mij melden.

Over en weer, links en rechts, wordt er onder het genot van een kopje koffie nog vrolijk bijgepraat.
En dan is het alweer half twaalf, tijd om naar huis te gaan.

Tot volgende week.
Dan gaan we kijken naar fragmenten uit films, die in de loop van de jaren zijn gemaakt door onze dorpsgenoot Dick van der Ree.
Dag.

KEEZEN

Gisteren ook zo genoten van het prachtige zonnige weer? Man, wt een verademing. Zeker voor mensen die, net als ik, van winterweer houden. Maar goed, of we het nou leuk vinden of niet, de natuur gaat gewoon z'n gang. De sneeuwklokjes staan alweer boven de grond, elzen laten hun eerste knopjes zien en in de vroege ochtend fluiten vogels al het hoogste lied.

Vanmorgen hebben we een spelletjesochtend.
De sjoelbakken zijn van zolder gehaald en om het oppervlak zo glad mogelijk te krijgen, worden ze opgepoetst met een wondermiddel.
Rummikub ligt ook klaar en n van de bezoekers neemt het gezelschapsspel KEEZEN nog mee. Ja, om misverstanden te voorkomen, schrijf ik het maar met vette hoofdletters. Want kezen, met n e klinkt hetzelfde, maar is toch geheel iets anders.
Keezen is een combinatie tussen mens erger je niet en klaverjassen.

Eerst even bijpraten, een kopje koffie en dan gaat het spel beginnen.
De klaverjassers onder ons hebben geluk. Eindelijk zijn er voldoende bezoekers die dit spelletje kunnen spelen.
De sjoelers nemen hun plaats in bij een sjoelbak en sommigen wagen zich voor het eerst aan het spel keezen. In de loop van het spel bulderen de lachsalvo's door de zaal.
De vier klaverjassers spelen rustig en bedachtzaam hun spel en bij de sjoelers vliegen de schijven je om de oren, z fanatiek.
Tijd voor een tweede kopje koffie is er nauwelijks, want dat brengt ons alleen maar uit onze concentratie. Geweldig!

Later dan gebruikelijk komt er een einde aan een erg gezellige spelletjesochtend.

Tot volgende week.
Dag.

Agenda
mei 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31      
juni 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Binnenkort in Thesinge
1 juni 2018
Fietstocht

Het is weer zover, de jaarlijkse fietstocht staat op het programma. Heerlijk genieten van het Groninger landschap over diverse paden en wegen. Dora Westra en Jacob van der Woude zijn weer druk bezig om een mooie route uit te stippelen. Deze tocht zal plaatsvinden op vrijdag 1 juni en zal starten vanuit caf Molenzicht tussen 18:00 en 19:30. Deelname kost 5,- euro en voor de deelnemers onder de 15 jaar zijn de kosten 3,50 euro. Daarvoor krijgt u onderweg een consumptie aangeboden en na afloop krijgt u het onvolprezen vaantje. Bij slecht weer wordt de fietstocht verplaatst.

We hopen dat er weer veel bewoners gaan deelnemen aan deze tocht! Fietst u ook mee?

Noaberstee: Archief
Foto van de maand
thesinge-in-beeld-2-quizoverleg.jpg
Zoek op thesinge.com
Hou me op de hoogte
Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Noaberstee verschijnen? Geef hier je emailadres op.
Redactie Noaberstee