Kies Lettergrootte: aaa ?
Het koffertje

Vanmorgen heb ik wat ouwe zooi meegenomen naar dorpshuis Trefpunt. Nou ja, ouwe zooi. Tegenwoordig noemt men dit brocante of curiosa, en wil men er wel een paar centen voor neertellen. Maar deze ochtend gaat het gelukkig niet om centen, maar om herinneringen en verhalen.

Eén van de bezoekers komt binnen met een mooi koffertje. "Wat hest doar ien?" "Hest regeerakkoord bie die?"
De stemming zit er direct goed in. En als het koffertje wordt geopend komt er een 113-jaar oude schoolatlas tevoorschijn. Begrijpelijk dat je met het regenachtige weer zo'n oud exemplaar zorgvuldig wilt vervoeren. Het betreft de zestiende editie van 'Schoolatlas der geheele aarde' van P.R. Bos, die is herzien door J.F. Niermeyer. Deze schoolatlas is in 1904 opnieuw uitgegeven door stoomdrukkerij J.R. Wolters te Groningen.

Naast de herinneringen aan, en verhalen over aaierkooln, koolnkit, koolnschepkes, kachelpook, zakkedel, toppen (tollen), wasbord en zichten, zijn sommigen ook wel heel erg geïnteresseerd in de oude schoolatlas. "Mag wie d'r zo mit blode handen ien bloadern of hest ook nog widde handschountjes ien koffer?" "Nee, widde handschountjes heb ik nait, mor dat is wel een mooi idee", merkt hij lachend op. We zoeken de kaart van Nederland en zien de eilanden Urk en Schokland in de Zuiderzee liggen. Een hele geschiedenis met interessante verhalen trekt voorbij. Prachtig!
"Kenst Taisn ook vienden?" Een loep komt eraan te pas, mor gain Taisn.

Tot volgende week. Dan BINGO.
Dag.

Er was er één jarig, hoera, hoera

Vanmorgen hebben vele dorpsgenoten de weg naar dorpshuis Trefpunt weer gevonden. Ook zijn er een paar die voor het eerst een bezoek brengen aan Noaberstee. Mooi dat jullie die eerste stap hebben genomen. Van harte welkom! Aan jullie positieve reacties te horen, krijgt jullie bezoek vast een vervolg. En als er een BINGO is, laat ik jullie dat vooraf weten. Afgesproken!.....hahaha.

Gisteren vierde Albert zijn verjaardag. Alle reden om ons bij de koffie te verwennen met een heerlijke traktatie. 'k Ben maar wat blij dat ik niet op dieet ben. Het was heerlijk. Ja, en natuurlijk klinkt ook voor Albert 'er was er één jarig, hoere hoera'.

Dan is het tijd om een spelletje te doen. Verschillende spelletjes staan klaar, maar niet alles valt in de smaak. Geen probleem, dan gaan we toch lekker met z'n allen sjoelen. Zo gezegd, zo gedaan.
Gezamenlijk trekken we ten strijde. In de eerste ronde spat het fanatisme al van de sjoelbak. De schijven vliegen je bijna om de oren en ik zoek dekking aan de zijkant. Eén schijf krijgt zoveel kracht, dat ie gewoon weer uit het vakje terugschiet naar de speler. Hilariteit alom. Voor sommigen was de eerste ronde nog gewoon een beetje ingooien. Maar dat is in de tweede ronde wel anders. Tenminste, als ze nog mee willen tellen in de top. Deze ochtend wordt Aukje uitgeroepen tot sjoelwinnaar. Met negen punten verschil volg ik (Janna) en Trijn volgt als goeie derde, die met één punt verschil op de hielen wordt gezeten door Dora. Helaas waren de mannen deze ochtend in geen velden of wegen te zien. Volgende keer beter mannen!

Volgende week neem ik enkele oude gebruiksvoorwerpen mee. Ik hoor dan graag jullie verhalen. Welke herinnering heb je eraan?

Tot volgende week.
Dag.

Mengelmoes aan vragen

Deze nieuwe dag begint met mooi rustig herfstweer. Oké, het is wat 'diezeg' mor het is dreug, en weervrouw Harma het ons ook nog zun belooft. Dit wordt weer een schiere dag. Hou ken t ook aans mit wonsdag, Noaberstee dag.

Vanmorgen hebben we weer iets lekkers bij de koffie. Omdat Ida jarig is geweest, heeft ze voor ons een heerlijke traktatie. Maar voor we daaraan beginnen zingen we eerst uit volle borst 'er is er één jarig, hoera hoera'. Nogmaals bedankt Ida.
Tijdens het koffiedrinken komt er van alles ter sprake, waaronder persoonlijke wel en wee. Als je, zoals velen van ons, inmiddels tot de zeer sterken behoort, besef je ineens dat het allemaal niet meer zo gaat als je graag zou willen. Je wilt je graag zelfstandig kunnen redden. Niet afhankelijk hoeven zijn van anderen. En het valt dan zwaar om onder ogen te zien dat sommige dingen toch niet meer zo goed lukken. Opnieuw moet je een stukje inleveren. Het aanvaarden dat je niet meer alles kunt, is een proces dat je soms verdrietig maakt. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Bezoekers van Noaberstee die, samen met andere dorpsgenoten, een oogje in het zeil houden, of een helpende hand toereiken. We zijn blij en dankbaar dat we in Thesinge wonen. Noaberstee is niet meer weg te denken en Noaberschap is hier nog steeds vanzelfsprekend.
Het is geen kommer en kwel hoor deze ochtend, welnee. We genieten ook van verhalen over de Taisner DörpsRun, Rodermarkt, en de vele fietsers afgelopen zondag. En natuurlijk de kwis van Jakob.
Hij heeft vele voorbereidingen getroffen en legt ons uit wat de bedoeling is. Ieder speelt voor zich en voor de vragen kunnen we een keuze maken uit de volgende categorieën:
Taisn / Allerlei / Geschiedenis / Muziek / Religie en Aktueel. Een mengelmoes aan vragen wordt op ons afgevuurd. Eenvoudige, maar ook pittige vragen zitten er tussen. Zelfs de vragen over Taisn leren ons nog iets. Er zijn drie personen die met een gelijke score eindigen en uiteindelijk moet ik (Janna) het onderspit delven. Wolter gaat er met de eerste prijs vandoor en Ida is een goeie tweede.
Beide van harte gefeliciteerd!
Jakob, nogmaals bedankt voor je leuke en leerzame bijdrage.

Tot volgende week. Dan is er een spelletjesochtend met sjoelen, kaarten, knobbelen, rummikub, triominos..........
Dag.

Vaalt mie d'r goud ien

Het is al jaren een vast onderdeel van Noaberstee, dat we zo rond half september gezamenlijk bonte reuzen met spek gaan eten. Inmiddels een traditie.
Met een doos vol gepunte bonte reuzen, potten augurken en zilveruitjes vertrek ik richting dorsphuis Trefpunt.
Trijn heeft weer mooie plakken gerookte magere spek en spekreepjes ingekocht, en ook heeft ze voor ons weer een zelfgemaakt toetje. Alle ingrediënten zijn er, maar eerst.....koffie.
Bij de koffie hebben we een heerlijke traktatie van Ina, omdat ze in de vakantieperiode jarig is geweest. Natuurlijk zingen we ook voor haar uit volle borst het 'lang zal ze leven'.
In de loop van de ochtend schuift ook onze oud dorpsgenoot Jan aan. Hij wilde hier graag bij zijn. Door opnieuw een stukje Noaberschap, deze keer van Metha, werd dit voor hem mogelijk. Na alles wat hij de laatste tijd heeft meegemaakt was het goed en mooi om Jan weer in ons midden te hebben. Ook hij heeft er zichtbaar van genoten en was dankbaar dat hij dit toch mee kon maken. Prachtig toch dat we dit in ons dorp zo metelkaar kunnen doen!?

Inmiddels is de keukenbrigade, Trijn en Aukje, al drukdoende met de bonen en spek. Gevulde pannen staan op het vuur en nu maar wachten tot de boel gaar is. Regelmatig nemen de dames even een kijkje in de keuken. Ze hebben alles goed onder controle en een heerlijke geur verspreid zich al door de zaal.
Het is tijd om de koffie bekertjes en dergelijke op te ruimen en de tafel te dekken.
Aan tafel.
Je kunt zien dat Trijn en Aukje het al jaren doen, want op vakkundige wijze worden de borden gevuld met bonen en spek.
Eet smakelijk!
"Och man, wat is dit toch lekker"
"Mitmekoar eetn is veul gezelleger aans alloin"
"Ik ben blied dat ik d'r bie benn"
"k Heb dit nog noeit had, mor vaalt mie d'r goud ien"
Na een of twee borden hebben de meeste nog wel plaats voor een toetje. En wat voor een toetje........HEERLIJK! Bedankt Trijn.

Tja, en dan.....moet de boel worden opgeruimd. Maar vele handen maken licht werk en in een mum van tijd is alles weer pico bello schoon. Bedankt voor de hulp.
We kijken weer terug op een mooie, gezellige ochtend.

Tot volgende week. Dan heeft Jakob een kwis voor ons in petto.
Tot dan.

Dag.
IMG_5839.JPG IMG_5845.JPG
IMG_5849.JPG
IMG_5850.JPG
IMG_5853.JPG
IMG_5855.JPG
IMG_5861.JPG

Nog eem noagenietn

Als ik vanmorgen vroeg uit bed stap klettert de regen tegen de ramen. Appels waaien met kilo's tegelijk uit de boom. De eerste najaarsstorm is een feit.
Voor een enkeling is dit herfstweer te heftig. Ze worden gebracht of gehaald met de auto. Dit is toch weer een mooi stukje noaberschap.
Binnen is het zeer behaaglijk en onder het genot van een kopje koffie is er weer veel om bij te praten. Ook gaan we vanmorgen nog even nagenieten van onze zomeruitstapjes. Via foto's op een groot scherm beleven we de mooie uitstapjes opnieuw. Een ding is zeker, volgend zomer staan er weer uitstapjes op ons programma. "Dit is voor herhaling vatbaar."

Volgende week, 20 september, gaan we na afloop van de inloopochtend, gezamenlijk dikke bonen met spek eten. Jij bent ook van harte welkom om aan te schuiven. Als je komt, wil je mij (Janna) dat dan vóór 18 september even laten weten via telefoon 050-3022475 of mail? Dat is plezierig, want dan kunnen we nog extra bonen en spek inslaan.

Tot volgende week.
Dag.

Welkom bie Noaberstee

Zo, onze vakantie zit er weer op. Na een paar prachtige zomeruitstapjes zijn we vanmorgen weer begonnen met de wekelijkse inloopochtenden en themabijeenkomsten. Velen hebben de weg naar dorpshuis Trefpunt weer gevonden. Niet alle vaste bezoekers van het afgelopen seizoen waren deze eerste keer aanwezig, maar daar was ook alle reden voor. Zo geniet de een nog van een heerlijke vakantie, de ander heeft verplichtingen elders en bij weer een ander laat de gezondheid te wensen over, of heeft Thesinge noodgedwongen moeten verlaten.

We beginnen deze eerste ochtend, zoals we in mei zijn geëindigd, met koffie en gebak. Een aantal mensen zijn in de vakantie jarig geweest en vanmorgen hebben Trijn en Sybolt een heerlijke zelfgemaakte traktatie voor ons. Ook Hans verrast ons met iets lekkers. Man, wat weer een verwennerij. Het was heerlijk! Dank jullie wel.

Vanmorgen hebben we bijgekletst, achterom gekeken naar onze uitstapjes, en vooruit gekeken naar de activiteiten die gaan komen. Volgende week, 13 september, gaan we aan de hand van foto's nog even nagenieten van onze zomeruitstapjes. De week daarna, de 20ste, gaan we gezamenlijk dikke bonen met spek eten. Dit kunnen we na al die jaren inmiddels wel een traditie noemen. De 27ste staan er spelletjes op ons programma.
Mocht je ook eens langs willen komen, stap dan gerust binnen. Als je de 20ste mee wilt eten is het plezierig als je dat Janna voor 18 september even via telefoon 050-3022475 of mail laat weten. Weet dat je bij Noaberstee altijd welkom bent! Iedere woensdagochtend tussen 09.00 uur en 11.30 uur staat de deur van dorpshuis Trefpunt open, ook voor jou.

Tot volgende week.
Dag.

Rondje Drenthe

Moi,

Wie benn weer op stap west. En mooi dat 't was.

Vanmiddag is het derde en laatste uitstapje van ons vakantieseizoen.
Helaas moeten een paar vaste bezoekers van Noaberstee wegens gezondheidsproblemen verstek laten gaan. Jammer, maar het is even niet anders. We hopen gauw op betere tijden en wensen jullie van harte beterschap.
Met zestien personen in vier auto's, vertrekken we om half twee vanaf dorpshuis Trefpunt.
De weergoden zijn ons goed gezind, iedereen is goed gemutst en heeft er zin in.
Kom, wie goan vot.

De planning is dat we rond half drie op het terras van Middagcafé-Restaurant 'De Drie Provinciën' in Een-West zitten. Maar dat loopt even anders. We zitten nog maar nauwelijks op de Ringweg en al voor het Julianaplein komen we in een file. De vertraging is minstens een half uur. Toch maar even contact opnemen met het restaurant dat we later aankomen. Geen probleem. De stad ligt inmiddels achter ons en via een mooie landelijke route vervolgen we ons pad. Via Hoogkerk, Matsloot, het prachtige natuurgebied 'De Onlanden', Roderwolde, Foxwolde, Leutingewolde, Roden, Zevenhuizen komen we uiteindelijk aan in Een-West. We worden welkom geheten en strijken neer op de gereserveerde plaatsen op het terras. Een prachtige plek waar het goed toeven is.
We bestellen een natje en droogje en een van de obers maakt een mooie groepsfoto. Sommigen maken gebruik van de gelegenheid om een kijkje te nemen in het naastgelegen natuurgebied 'Het Mandeveld'. Een prachtig gebied waar de heide al langzaamaan begint te bloeien.
Nadat ik onze volgende en laatste pleisterplaats op de hoogte heb gebracht dat we de afgesproken tijd niet halen, is het tijd om onze reis te vervolgen.

We vervolgen onze prachtige toeristische route door het schilderachtige Drentse landschap, met zijn karakteristieke brinken en pittoreske dorpjes, naar Restaurant Pannenkoekenboerderij 't Maotie' in Gasselte.
Via Norg, Peest, Zeijen, Loon, Balloo, komen we aan in Rolde. Daar is op de kruispunten zoveel verkeer, dat we elkaar uit het oog verliezen. Twee auto's nemen de geplande afslag naar links en wachten even. Daar komen de andere twee, maar......zij houden de weg naar rechts en zien ons niet staan. Uiteindelijk rijden we verder. Met de routebeschrijving en TomTom aan boord, zullen ook zij Gasselte wel vinden denken we.
Via Eext en Gieten komen we als eersten aan in Gasselte. Ook bij 't Maotie' een hartelijk welkom en ook hier nemen we eerst even plaats op het terras. Grote hilariteit als even later ook de anderen arriveren. Ook op dit mooie plekje gaat het er erg gezellig aan toe. Prachtig. Ondertussen maken we een keuze van de menukaart, zodat de kok alle tijd heeft om ons eten klaar te maken. Bij de een loopt het water al in de mond bij de keuze van een pannenkoek, terwijl de ander beslist niet afwijkt van de zalm met mosterd-dillesaus. Er is voor ieder wat wils.
Binnen genieten we van een zeer smakelijk diner.

Dan is het tijd om huiswaarts te keren. Ook onze laatste etappe gaat via mooie landelijke weggetjes en leuke dorpen.
"Wat heb ik genoten van deze schitterende middag" was één van de vele zeer positieve reacties die ik kreeg te horen, toen we aankwamen bij dorpshuis Trefpunt. Ik kan het alleen maar beamen. Het was prachtig!
Gelukkig hebben we de foto's nog, om even na te genieten.
(Klik op de foto voor een vergroting)

IMG_5623.JPG
IMG_5632.JPG IMG_5634.JPG
IMG_5648.JPG
Koopvrouw Wemeltje Kruit in Gasselte

IMG_5649.JPG
IMG_5640.JPG
Proost, op een prachtige middag

Onze gezamenlijke uitstapjes zitten er eerst op, maar ik hoop je woensdagmorgen 6 september weer te zien bij de wekelijkse inloopochtenden en themabijeenkomsten.
Tot dan.

Dag.

Uitstapje naar Giethoorn

Sinds begin juni hebben we geen inloopochtenden of themabijeenkomsten, maar vieren we vakantie. En bij onze vakantie hoort al jaren één of meerdere uitstapjes. Wat is er mooier om op de langste dag eropuit te gaan. Bovendien is vanmorgen om 6.24 uur de astronomische zomer begonnen. Dit moet wel een prachtige middag worden.

Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door welzijnssubsidie van de Gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen. Nogmaals hartelijk dank.

Kom, ien auto, wie goan vot.
Om 12.45 uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt en rijden de provinciegrenzen over van Fryslân en Overijssel. Aangekomen bij restaurant en rondvaartbedrijf 't Zwaantje in Giethoorn, strijken we neer op het terras, onder een parasol. Ik meld dat we er zijn en we voelen ons verwacht en welkom.
Een aardige jongeman komt vragen wat we willen drinken. En naast een consumptie serveren ze ons, volgens afspraak, een plakje cake. Nou, plakje? Zeg maar gerust een plak. En een heerlijke plak, niks mis mit.
IMG_5442.JPG

Rond de klok van drie uur gaan we aan boord van een van de rondvaartboten. Onze anderhalf, á twee uur durende rondvaart door het dorp en natuur is begonnen.
IMG_5446.JPG

In het begin een beetje oponthoud, omdat een bootje op een trailer moet. Maar voor de rest loopt alles gesmeerd.
IMG_5447.JPG

We varen door het karakteristieke oude dorp naar een prachtig natuurgebied, en via de grachten van het oude dorp weer terug.
IMG_5452.JPG
IMG_5453.JPG
IMG_5461.JPG
IMG_5485.JPG
IMG_5470.JPG
IMG_5473.JPG
IMG_5474.JPG
IMG_5478.JPG
IMG_5497.JPG
IMG_5496.JPG
Grand café FANFARE

IMG_5501.JPG
IMG_5502.JPG
Rechts het standbeeld van wijlen Albert Mol

Na een borreluurtje en heerlijk diner, sluiten we deze prachtige gezellige middag bij 't Zwaantje af.
IMG_5518.JPG

We verlaten Giethoorn en via een mooie toeristische route komen we rond kwart over negen weer aan in Thesinge.
Op deze langste dag kijken we met veel plezier terug op ons uitstapje. We hebben genoten!

Tot een volgende keer.
Dag.

Opa's trucjes met de fidget spinner

Op onze laatste inloopochtend voor de vakantie, beginnen we met koffie/thee op het terras van dorpshuis Trefpunt. Lekker in zon of schaduw met een heerlijk briesje genieten van het prachtige zomerweer en..........lachend van smullende verhalen.
"Hest hom t weekend ook zoin?"
"Wel?"
"Die man dij splinterlieke noakt op fiets deur Taisn fietste."
"Nee nait zoin. Dat spiet mie ja. Har ik wel groag eem zoin wilt.......hahahahahaha"
Veur hier, genog.

Dan tovert een van de bezoekers de nieuwste rage in speelgoedland te voorschijn, de fidget spinner. Gekregen van een van de kleinkinderen. Het apparaatje zoeft, draait en je kan er trucs mee doen. Opa laat zijn kunstjes zien. De basis is gelegd en gaat prima. Maar rond laten draaien op je neus, vergt toch nog wel enige oefening. De spinner gaat van hand tot hand. Draai je angst, stress en/of verveling weg met deze gadget. Zal dit ook de nieuwste Noaberstee rage worden? Hebben we straks in september de eerste fidget spinner kampioenschappen? Zo kent ieder tijdperk zijn eigen rage. In mijn jongere jaren was het de klikklak. Ken jij die nog? Ik voel mijn polsen nog.

Tijd om naar binnen te gaan voor de afsluitende BINGO! De prijsjes staan op tafel. Met een bingokaartje voor zich en pen in de hand zijn de deelnemers er helemaal klaar voor. 24, 58, 17, 3, 48, 47.........BINGO! Hoe is het mogelijk, alle prijsjes vallen in dezelfde hoek. Een van de deelnemers gaat zelfs met maar liefst drie prijsjes naar huis. Alle winnaars van harte gefeliciteerd!

Nu gaan we vakantie vieren. Op woensdagmorgen 6 september gaan we weer beginnen met de inloopochtenden en themabijeenkomsten.
En vakantie vieren doen we met een Noaberstee uitstapje in juni en juli. Voor juni is het al rond, en voor juli zullen binnenkort de plannen worden uitgewerkt.
Informatie over ons uitstapje in juli later meer.

Woensdagmiddag 21 juni gaan we naar GIETHOORN.
Bij restaurant 't Zwaantje strijken we neer voor een hapje, drankje en een afsluitend diner.
Om 15.00 uur varen we met een van de rondvaartboten de dorpsroute door Giethoorn en natuurgebied De Wieden, onderdeel van Nationaal Park Weerribben Wieden.
Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door de Welzijnssubsidie van Gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.
Je bent van harte welkom om met ons mee te gaan. Voor informatie kun je via mail of telefoon 050-3022475 contact opnemen met Janna. Wil je in verband met de reservering dan vóór 15 juni reageren?

We wensen iedereen een mooie zomer en hopen elkaar op woensdagmorgen 6 september weer te ontmoeten bie Noaberstee.

Dag.

Klussen in Frankrijk

Het is weer een feestelijke ochtend, met koffie en gebak. Jan is jarig geweest, en als oudste inwoner van ons mooie dorp, voor hem alle reden om ons te trakteren. We zingen uit volle borst 'er is er één jarig, hoera hoera!' en wensen hem nog vele mooie jaren in goede gezondheid.

Vanmorgen gaan we naar Frankrijk. Met een paar mooie zelfgemaakte filmpjes nemen Hans en Elisabeth ons mee naar hun tweede (t)huis. We zien prachtige beelden van de omgeving die gemaakt zijn met een drone. In Saint-Août, een dorpje in het buurtschap Le Grand Plessis, toveren ze een oude schuur om tot hun woonparadijsje. Maar voor hetzover is, moeten de handen flink uit de mouwen. En dat doen ze. Vaak met heel veel plezier, maar vooral in het het begin hebben ze ook weleens gedacht, 'waar zijn we aan begonnen'. We zien hen slopen en opbouwen. En ook het bijbehorende stuk grond krijgt de nodige aandacht. Vakkundig wordt er een boom geveld. Daar ligt ie. Nu kan het zaagwerk voor haardhout beginnen. Het klussen gaat nog even door. Maar wat mooi om alle veranderingen te zien. Mooi dat we een kijkje mochten nemen in jullie Franse leven. Bedankt.

De laatste weken worden er op tv concerten uitgezonden van André Rieu, waar enkele bezoekers van Noaberstee erg van genieten. We sluiten deze ochtend dan ook af met deze bekende Nederlandse violist en orkestleider. Maar deze driejarige violist steelt toch wel de show.

Tot volgende week.
Dag.

Genealogie

Op deze zomerse ochtend kijken we even kort terug op ons uitstapje van afgelopen vrijdagmiddag. Het is altijd mooi om te horen dat we metelkaar een gezellige middag hebben gehad en samen hebben genoten. Conclusie: "Voor herhaling vatbaar!"

Na onze eerste kopje koffie/thee geeft Jan Jansen ons een kijkje in zijn familiegeschiedenis, en die van zijn vrouw, wijlen Menna Bakker. De geschiedenis van Jan, zoon van Cornelis Jansen en Hillechien Wiersum, is uiteraard ook de geschiedenis van Roelf, één van zijn broers en zussen, en vaste bezoeker van Noaberstee.
Voor hem liggen allerlei formulieren, staten, brieven en een familieboek. Als kwartierdrager, ook wel proband genoemd, heeft hij een overzicht van bewijsbare voorouders in mannelijke en vrouwelijke lijn die per generatie zijn gerangschikt. Een dergelijk overzicht wordt een kwartierstaat genoemd. Voor elke generatie voorouders in een kwartierstaat is er een aparte naam. De familie van Jan gaat terug tot in de jaren 1500, zijn edelouders.
Naast Jansen, horen we deze ochtend meer bekende namen. Dolfijn, Schutter, Ritsema, Bouwsema........
Jan heeft zijn kinderjaren doorgebracht 'op Hofstee', het tegenwoordige Hendrik Ridderplein. Het ouderlijk huis heeft plaatsgemaakt voor 'De Brijventer'.
Thesinge_0132.jpg

De G.N. Schutterlaan is vernoemd naar oud Thesinger Gerrit Niklaas Schutter (1851-1949). Jan heeft nog een brief uit 1948 die G.N. Schutter (familie van Jan) heeft geschreven aan Jan's vader.
Na Jan's verhaal, nemen we nog een kijkje op verschillende websites. Onder anderen deze. Ben je ook geïnteresseerd in jouw familiegeschiedenis? Je zou je speurtocht kunnen beginnen op de website 'alle Groningers'. Zijn je (voor)ouders nou geen Groningers, neem dan een kijkje bij betreffende provincie.
Zo zijn hier alle Friezen, Drenthen en Limburgers te vinden. Ook de overige provincies hebben ongetwijfeld een archief waar je gezochte familie kunt achterhalen.
We bedanken Jan voor zijn interessante bijdrage en bekijken via YouTube nog een paar filmpjes van oud Thesingers. Zo komt er weer een einde aan een gezellige ochtend.

Tot volgende week.
Dag.

Oetstapke op 't Hogelaand

Vanmiddag zijn we op stap geweest naar 't Hogeland.
Ons uitstapje is mede mogelijk gemaakt door Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten.

Goedgemutst verzamelen we bij dorpshuis Trefpunt, waar we om 13.00 uur vertrekken. Via een toeristische route met smalle landweggetjes en mooie Groninger dorpjes komen we aan bij de Menkemaborg in Uithuizen. Inmiddels trekt er een pittige regenbui over en onder de paraplu lopen we over de statige laan richting borg. Gauw naar binnen. Na een kort welkom van een van de gastheren ontvangen we een foldertje over het interieur van de Menkemaborg. In eigen tempo schuivelen we door de gang en nemen een kijkje in de stijlvolle kamers. In de eetkamer is de tafel gedekt met een 18de-eeuws servies. Rijk beschilderde terrines, schalen, borden en zilveren bestek sieren de tafel. Zo te zien staan asperges op het menu.
Via een stenen trapje dalen we af naar de keuken. 'Dikke muren en een lage zoldering met zware gekantrechte balken bevestigen dat dit een rest is van het oorspronkelijke steenhuis', aldus het foldertje. Via schappen met gebruikskoperwerk komen we in het pronkkamertje, met een ingebouwde servieskast. Van hieruit is de slaapkamer van de dienstmeiden te zien. Bedsteden, waar men gesteund door kussens, halfzittend sliep. Vanuit de keuken is via een stenen trap de kelder bereikbaar. Dit is het gedeelte voor het bergen van melkproducten, de inmaak en verdere proviand. In het achterste gedeelte is de wijnkelder met genummerde wijnrekken en rekken voor groente en fruit.
Als we uitgekeken zijn in de borg, is het tijd voor een kopje koffie/thee met een heerlijk stukje cheescake in 't Schathoes.
In de tuinen staan strak en in sierlijke vormen geschoren heggen en bomen. Bloeiende bloemen en planten zijn er in dit seizoen nog niet te zien. Ook de bekende rozenboog laat nog op zich wachten. En gezien de dreigende lucht, laten we de tuinen voor wat het is. We verlaten Uithuizen.
Nog niet genoeg van de Menkemaborg? Neem dan een virtueel bezoekje via Google maps .

We vervolgen ons uitstapje richting 't Lage van de Weg, en slaan af naar de polders. Inmiddels is het weer gaan regenen, zeg maar gerust, plenzen. Gelukkig zitten we droog en zijn alle auto's voorzien van ruitenwissers. Links van ons zijn de opklaringen al te zien. En laat dat nou net de richting zijn waar wij naar toe willen.
Via de Noordpolder, Westpolder en Linthorst Homanpolder. In laatst genoemde polder, bij Westernieland, staan twee monumenten.
Hier is een filmpje te zien over de donkere wolk boven de geschiedenis van de polder.
We passeren allerlei gehuchtjes en dorpjes, voordat we arriveren bij ons laatste adresje, Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum. Na een borreluurtje nemen we een kijkje in de mosterdmakerij. Onze gastheer, tevens mosterdmaker, vertelt hier vol enthousiasme en humor, over zijn passie......mosterd maken. Zoals men vroeger mosterd maakte, wordt het vandaag de dag nog steeds gemaakt. Het gele mosterdzaad komt van het biologisch landbouwbedrijf Landgoud.
Voor leken zoals ik, is een veld mosterdzaad gauw te verwarren met koolzaad. Het verschil zit em vooral in de bloeitijd.
Als ik goed heb opgelet, wordt zwarte mosterdzaad niet in Nederland verbouwd, omdat dit in de vervolgjaren teveel opslag geeft. Zwarte mosterdzaad wordt geïmporteerd uit onder anderen Canada.
Liefhebbers van mosterd kunnen verschillende smaken proeven en natuurlijk ook kopen.

Inmiddels heeft de kok ons eten bijna klaar en schuiven we weer aan tafel voor ons slotdiner. We proosten op ons gezellig uitstapje en wensen elkaar smakelijk eten. En smakelijk was het. We hebben gesmuld. Sommigen hebben nog ruimte over gelaten voor een heerlijk toetje. Terwijl de een zich te goed doet aan een kinderijsje, geserveerd in een mooie beker die mee mag naar huis, smult een ander eenmalig van een mosterdijsje of ander nagerecht.
Vol en voldaan verlaten we Abraham's Mosterdmakerij.

We rijden via een mooie route huiswaarts, en rond de klok van negen uur zijn we weer in Thesinge. We kijken terug op een prachtige gezellige middag.
Nogmaals hartelijk dank aan Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten.

Tot slot een paar foto's. (Sommige heb ik bij de voorbereiding al gemaakt.)
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_5165.JPG
IMG_5310.JPG
IMG_5273.JPG
IMG_5286.JPG
IMG_5282.JPG

IMG_5354.JPG
IMG_5343.JPG
IMG_5350.JPG
IMG_5347.JPG


IMG_5356.JPG

Tot woensdagmorgen. Praten we dan nog even na.
Dag.

10 mei 1940

Vanmorgen komt er weer van alles ter sprake. Hedendaagse actuele onderwerpen, maar ook memoreren we aan 10 mei 1940. Vandaag is het precies 75 jaar geleden dat hier de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De ouderen van nu, waren toen kind. Ze weten nog precies waar ze die dag als kleuter, peuter of tiener waren. Een verschrikkelijke ingrijpende gebeurtenis die uiteindelijk vijf jaar ging duren, en ze hun hele leven meedragen. Op 9 juli 1942 vond hier een bombardement plaats waarbij de toen twee-jarige Dirk Apoll om het leven kwam. Vreselijk, wat moet dit een onbeschrijfelijk groot verdriet zijn geweest. Bij het monument 40-45 in Ten Boer, is een plaquette met alle namen van de oorlogsslachtoffers uit de gemeente. Meer informatie over de jaren 40-45 in onze gemeente is te vinden op deze website.
We beseffen maar al te goed wat een voorrecht het is, om nu 72 jaar in vrijheid te leven. Maar we realiseren ons ook, dat dit niet vanzelfsprekend is.

Deze ochtend kijken we ook vooruit. Aanstaande vrijdagmiddag gaan we samen op stap. Om 13.00 uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt. Via mooie landweggetjes rijden we naar Uithuizen. Daar brengen we een bezoek aan de Menkemaborg en 't Schathoes. We vervolgen ons uitstapje via de Noordpolder, Westpolder en Linthorst Homanpolder naar Eenrum. Daar staat een borreluurtje, rondleiding en etentje bij Abraham's Mosterdmakerij op ons programma. Ah, dit wordt vast en zeker weer een heel gezellig uitstapje.

Tot vrijdagmiddag.
Dag.

72 jaar VRIJHEID

Het is van veumirreg weer een gezellige drokte bie Noaberstee. Oin noa aander komt weer binnenloopm ien dörphoes Trefpunt. Net aans altied is kovvie kloar, stoan stouln om toavels en dis keer zelfs een voaske mit tulpen op toavels. Het liekt wel feest. Man wie roln van t oine feest ien aander. De oin viert een verjoardag, mit mekoar viern we Keuningsdag, een aander geniet van een haile schiere familiedag. En aan begun van dizze nije week is t mien verjoardag. Mien tied om te traktaiern. En dat heb ik van veumirreg doan. Het 'lang zal ze leven' wordt uit volle borst gezongen. Hiephiephoera!
Maar dit is niet alles. Namens alle bezoekers van Noaberstee, word ik toegesproken door Jan Jansen, onze oudste dorpsgenoot. Als dank en waardering voor mijn inzet en hulp, ook buiten de inloopochtenden om, overhandigt Jan me namens alle bezoekers een prachtig cadeautje. Ik ben blij verrast. Nogmaals, dit had niet gehoeven, maar ik vind het wel ontzettend leuk. Hartelijk dank!

Dan steekt Jacob van wal met een interessant verhaal over Coppen de Mepsche en de link met Tackenborg. Dit alles in het kader van de theatervoorstelling Veur Aaltied.
De grafzerk van Coppen de Mepsche is te zien in de Kloosterkerk.

Morgen, 4 mei, wordt in Ten Boer de gemeentelijke dodenherdenking georganiseerd. Namens de bevolking zal er door dorpsbelangen Thesinge en Lellens een krans worden gelegd.
Vrijdag 5 mei viert de gemeente Ten Boer de bevrijding in Noorddijk. Het volledige programma voor beide dagen kun je vinden op de website van gemeente Ten Boer. Ook wordt er in Ten Boer een esdoorn geplant. Het esdoornblad, the maple leaf, is het nationale symbool van Canada.
Afbeeldingsresultaat voor maple leaf

Op deze dagen staan we ook stil bij onze dorpsgenoot Hendrik (Henk) Ridder. Via deze link kan, als digitaal eerbetoon, een bloemetje worden geplaatst ter nagedachtenis aan Hendrik Ridder.
In april 1995 was er een speciale editie van de Garmer en Thesinger Express. We leefden 50 jaar in vrijheid en bewoners van Garmerwolde en Thesinge keken terug naar de oorlogsjaren 1940-1945.
Verhalen, verhalen en nog eens verhalen.
Na deze verhalen, leven we gelukkig alweer 22 jaar verder in vrijheid. We hoeven het nieuws op radio, tv en kranten maar te volgen, en we weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Laten we 4 mei blijven herdenken en 5 mei blijven vieren.

Tot volgende week.
Dag.

Als het gras twee kontjes hoog is ofzo

Het ken nait op. Vanmorgen alweer een heerlijke traktatie. Nu van Joke, die begin deze week haar verjaardag vierde. Man wat hem wie weer lekker smult. Dankjewel.

Hoewel de kindertjes nu meivakantie hebben, zijn onze vakantiegangers voorlopig weer allemaal terug. Er is dan ook genoeg om bij te kletsen. Het is mie toch een gezellig gekwebbel en mooie anekdotes vliegen over tafel. Over, als het gras twee kontjes hoog is ofzo. Ja, ofzo. En het verhaal wordt steeds mooier. Houveul te older, houveul te gekker. Loat we t doar dizze rais mor opholn.....hahaha.

Vanmorgen ook even aandacht geschonken aan ons uitstapje, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Stichting Ondersteuning Gezondheidsactiviteiten.
Vrijdagmiddag 12 mei gaan we op stap! Zet het maar alvast in je agenda. We brengen dan een bezoek aan de Menkemaborg in Uithuizen en Abraham's Mosterdmakerij in Eenrum. Later meer hierover.

In het kader van het cultuur- en erfgoedproject Veur Aaltied, waar ik 5 april al over heb geschreven, gaat Jacob volgende week iets vertellen over Coppen de Mepsche en Stine Dutmers.

Tot volgende week.
Dag.

Agenda
oktober 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
november 2017
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Binnenkort in Thesinge
29 oktober 2017
Meziek mit bus

Op zondag 29 oktober: editie 2017, meer informatie op www.meziekmitbus.nl

Noaberstee: Archief
Foto van de maand
foto meiv2017 MU.jpg
Zoek op thesinge.com
Hou me op de hoogte
Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Noaberstee verschijnen? Geef hier je emailadres op.
Redactie Noaberstee