Kies Lettergrootte: aaa ?
Techniektorens

Onze Noabersteedag begint met zeer aangenaam weer. Droog, weinig wind en een heerlijk zonnetje. In de zaal hebben we alles klaar staan om de bezoekers te ontvangen. Voor ze binnenlopen nemen we nog gauw een kopje koffie op het terras. Heerlijk even in het zonnetje. Het enige geluid dat we horen is het roffelen van een specht, in één van de hoge bomen.

Vanochtend komt juf Annette met haar leerlingen van de middenbouw ons een bezoekje brengen. Samen met de ouders Anita en Evelien, gaan ze iets vertellen over de techniektorens die ze op school hebben. Mooi, vrolijk gekleurde torens met lesbakken over zeer diverse technische onderwerpen. Spelenderwijs oefenen, ontdekken en leren. Anita en Evelien vertellen enthousiast, en wij laten ons op een plezierige manier verrassen.
Als juf Annette en de kinderen komen nemen ze plaats bij de diverse tafeltjes. Op tafel staat een lesbak.
Eerst maar eens horen wie deze leuke jonge dorpsgenoten allemaal zijn. Natuurlijk kennen we de meeste, maar er zitten toch ook altijd wel een paar bij waarvan we de naam niet kennen. Maar na een korte voorstelronde weten we precies wie in de middenbouw van 'CBS De Til' zit.
Onder begeleiding van juf Annette, Anita en Evelien, gaan de kinderen aan de slag. Ouderen die geïnteresseerd zijn kunnen een kijkje nemen, en leuker nog, zelf meedoen. Een aantal ouderen schuiven aan en keren terug naar hun jeugd of zien zich weer zitten met hun eigen kroost. Samen met de kinderen maken ze een elektrische verbinding. Twee platte batterijen worden vastgemaakt op een plankje, hier een draadje, nog een draadje, daar een lampje, hier een knopje, en waarempel het lampje gaat branden. Plussen en minnen, alles komt aan bod. Bij een ander tafeltje maken ze van meerdere draden leuk gekleurd wol, een dikker draad. Zo maak je een armbandje óf een hengsel voor een mooi zelfgemaakt papieren tasje. Anderen leren dat tandwielen beweging overbrengen, maar ook dat ze de snelheid van een beweging kunnen veranderen. Ook thuis in de keuken zijn veel gebruiksvoorwerpen met een tandwiel. We laten een paar zien.
Aan een ander tafeltje zijn ze druk in de weer met een zelfgemaakte kompas en een magneet. De ouderen die meedoen genieten volop en hebben zichtbaar plezier.
Anderen hebben gewoon plezier aan de kindertjes, en het maakt ze niet uit wat ze doen. Het er zijn, is al genoeg. Het is gewoon plezaireg mit dat leutje spul. In alle onschuld de wereld nog volop aan het ontdekken. Prachtig toch!?

Juf Annette, Anita, Evelien, de kindertjes en een aantal ouderen, waren deze ochtend positief gestemd. Dat er ook andere geluiden waren is bekend. En dat mag, dat is prima.
Bedankt dat jullie er waren.

Tot volgende week.
Dag.

Goedgelovigheid ontkracht

Vanmorgen vroeg was het door mist maar een kleine wereld. Er leek wat helderheid te komen, maar algauw trok het weer dicht. Wát een verschil met vorige week hé, toen de gevoelstemperatuur nog min 15 graden was. Nu kun je op een beschut plekje, uit de wind en in het zonnetje, wel zonder jas buiten zitten. Dit is ook heerlijk. Maar wat hebben de kindertjes in de vakantie, en ook veel ouderen, genoten van het schaatsen. Wát een plezier.

Afgelopen dagen is door eigen belang, belangenverstrengeling, eergevoelens, conflicten en ruzies, mijn goedgelovigheid aardig ontkracht moet ik zeggen.
Opnieuw stond Noaberstee, mét mijn persoonlijke gegevens en een foto van onze dorpswebsite, zomaar, ongevraagd en zonder overleg, op de website van een officiële instantie. Dit is al de tweede instantie waarvan we het niet hadden verwacht, en hebben er dan ook wederom een stokje voor gestoken. Blijkbaar is men ook hier niet op de hoogte van auteursrecht, hoe om tegaan met andermans foto's, portretrecht, bronvermelding enzovoort. Hopelijk blijft het zowel voor deze instanties, Noaberstee, als mijzelf, bij deze keren. Anders zou het nog weleens een duur grapje kunnen worden voor degene die het niet zo nauw nemen.

Dan hoorde ik vanmorgen het nieuws over de topman van Stichting Buurtzorg. In 2006 wilde deze topman mij nog doen geloven dat het geld niet naar managers ging, maar naar de plek waar het nodig was, de zorg. Vandaag is er op de website van RTVNoord te lezen en te horen hoe het werkelijk zit. Woorden als belangenverstrengeling, zelfverrijking en geheime deals met de fiscus is de taal die men gebruikt. Niet echt vleiend.

Tot afgelopen maandag dacht ik nog dat mijn klokje van de magnetron ouderdomskuren vertoonde en daardoor al een poosje een paar minuten achterliep. Niets is minder waar. Dat mijn digitale klokje niet helemaal bij de tijd is ligt aan een politiek conflict tussen twee Zuidoost-Europese landen. Nooit geweten dat twee Zuidoost-Europese landen mijn eenvoudige klokje in de war konden sturen. Hoe dat precies zit, kun je ook lezen op de website van RTVNoord.
En door deze zelfde ruzie ging maandag het luchtalarm niet af.

Tot zover het regionale en landelijke nieuws.

Hoe was het vanochtend bie Noaberstee? Volle bak en heel erg gezellig. Geen sprake van eigen belang, belangenverstrengeling, eergevoelens, conflicten of ruzies!
We zijn begonnen met een kopje koffie/thee. Over en weer hadden we elkaar weer veel te vertellen.
Jaarlijks ontvangt de 'Vereniging van Dorpsbelangen Thesinge' welzijnssubsidie van de Gemeente Ten Boer. Dorpsbelangen mag dit verdelen onder verenigingen die hier een aanvraag voor indienen. Ook dit jaar is er weer een bedrag toegekend aan Noaberstee. Bezoekers stellen dit zeer op prijs en willen het bestuur hartelijk bedanken voor de financiële bijdrage.
Dan is het tijd voor de kwis 'Hoe goed kennen wij ons dorp en onze dorpsgenoten?' We hebben groepjes gemaakt en ik (Janna) bestook de aanwezigen met 30 zelfgemaakte vragen. Aan het eind komt Roelie nog met vraag 31. "Aan wie is afgelopen vrijdagavond, tijdens de jaarvergadering van dorpsbelangen, de Roelie Dijkemaprijs uitgereikt?"
"Man, hou kinst dat nou vergeetn te vroagn?'' "Sorry Roelie, nait aan docht. Stom!" Ja als er een prijs naar je is vernoemd en bovendien ook nog erelid bent van dorpsbelangen, dan durf ik je niet tegen te spreken. Trouwens, weet jij wie de prijs dit jaar in ontvangst mocht nemen?

Tot volgende week.
Dag.

Gevoelstemperatuur van -15

Afgelopen nacht was het matige tot strenge vorst. In een lekker verwarmt huis en onder m'n dekbedje heb ik daar weinig van vernomen. Dat werd anders toen ik vanmorgen met min 5 graden en een krachtige snijdende oostenwind om de snoet, naar dorpshuis Trefpunt liep voor de wekelijkse inloopochtend. Het is winter, heerlijk! In de vroege ochtend begint de dag al met een prachtige zonsopkomst. De vogeltjes smullen van vetbollen, pinda's en heerlijke pindakaas met vruchtjes. En.... gistermiddag konden we schaatsen op de ijsbaan. Leuk hoor.
Gezeur over kou en gevoelstemparatuur is aan mij niet besteed. Man, kom op, t is winter! Aans wie noar boetn mon hem we wel zoveul goud (kleern) ien kaast, dat wie gain kôl hum te lieden. En aans, blief je mor lekker bie kachel. Vorige week, 22 februari, was het Nieuwe Maan. Komende vrijdag, 2 maart, is het Volle Maan. De kans is groot dat het weer dan de komende dagen gaat veranderen. Zal de dooi gaan inzetten?

Het is echt een ochtend om schaatsherinneringen op te halen. De oin ging vrouger op scheuvels noar Beem of Zuudwol. Andern waarn aan schoonriedn. Je waitn wel, soamen swiern en swaain over t ies. Sums mit meerdere personen en den hiel je je vast aan een stok.
Nog steed worden er Nederlandse Kampioenschappen Schoonrijden gehouden. Hier een youtube filmpje van 11 februari 2012.

Al eerder heb ik geschreven dat vroeger kinderen van de basisschool, oudere dorpsgenoten gingen interviewen. Vanmorgen lees ik het interview met wijlen Izelina Pleiter. Het is 9 juni 1977 als Izelina op 66 jarige leeftijd de kinderen meeneemt naar het begin van haar schooltijd, 1 mei 1911. Omdat ze een keer ondeugend was geweest moest ze strafregels schrijven. Na een paar regels hield Izelina het voor gezien en schreef;
dito dito dito
de anderen zijn precies zo
De meester kon haar humor wel waarderen.

Ik hou het nu ook voor gezien en ga genieten van de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen, dat nu live is te volgen op RTVNoord.

Tot volgende week.
Dag.

Scheuvelkriebels

Het is nog steeds prachtig winterweer. 's Nachts een beetje vorst en overdag temperaturen boven nul met een lekker zonnetje. Wat wil een mens nog meer in dit seizoen van het jaar. Nou, als winterliefhebber weet ik het wel hoor. Ik ben wel in m'n nopjes als ik de weermannen en -vrouwen hoor over matige tot strenge vorst en overdag onder nul. Het zou toch prachtig zijn als we volgende week, als de kindertjes voorjaarsvakantie hebben, op natuurijs kunnen schaatsen. Meschain wel op Moar, wel wait.
Morgen, 22 februari, is het weer Nieuwe Maan, en dat is gunstig. We zullen zien.

Als de winter met schaatsplezier je gestolen kan worden, dan heeft Vogelbescherming Nederland misschien wel een leuk alternatief voor je. Sinds 18 februari hebben zij hun webcams weer aangezet en kun je alvast de lente beleven. Op dit moment staat een ooievaarspaar in het nest, bovenop het Oude stadhuis in Gennep. Zo te zien en te horen waait het daarboven toch nog behoorlijk. En als de klokken luiden of het carillon klinkt, begint het beeld een beetje te trillen. De ooievaars lijken het allemaal prima te vinden.
Vrouw bosuil zat al in de nestkast, maar beelden van de ijsvogel zijn er helaas nog niet, omdat er problemen zijn met de buitencamera. Er zijn meer vogels live te volgen hoor. Kijk maar eens op de site. Echt leuk!

Afgelopen week vierde Trijn haar verjaardag. Bij de koffie hebben we een heerlijke eigengemaakte traktatie van haar. Lekker hoor. Dankjewel Trijn.
Tussen de bedrijven door doe ik een paar informatieve mededelingen. Even kort aandacht voor de jaarvergadering van dorpsbelangen op 2 maart, het Noordelijk Belastingkantooor en de documentaire over 'herindeling met Ten Boer'. Vanmiddag om 17.05 uur wordt deze documentaire van Beno Hofman uitgezonden op PodiumTV. (Ziggo kanaal 35) Ik ken die zender niet, maar waarschijnlijk zijn er 's avonds herhalingen.

Net gezien dat de Nederlanders weer twee Olympische medailles hebben binnengesleept bij de ploegenachtervolging. Zilver voor de vrouwen en brons voor de mannen. Prachtig! Wat was het spannend.

Tot volgende week.
Dag.

'Taisn, een dorp met pit'

Onze Noabersteedag begint met een mooie zonsopkomst en prachtig rustig winterweer. Heerlijk.

Vanmorgen gaan we met filmfragmenten terug in de tijd.
Al jaren en jaren is onze dorpsgenoot Dick van der Ree in de weer met zijn filmcamera. Vele verschillende activiteiten in het dorp heeft hij vastgelegd. Van zijn beginjaren heeft hij fragmenten van zijn films overgezet op dvd.
Kom, we gaan samen met Dick en zijn vrouw Corrie kijken naar diverse opnames vanaf 1976.
'Taisn, een dorp met pit.'
We zien beelden, en horen de muziek, van onze destijds bloeiende muziekvereniging Juliana. Daar achteraan een optocht van vele versierde wagens met uiteenlopende thema's. Van 'Taisner koukstad' tot 'Hoorn des overvloeds' en van 'De molenaar en de bakker' tot 'The sound of music'.........prachtige wagens waarbij heel veel werk is verzet. Maar wat was de aanleiding van dit feest? Niemand die het precies weet. Oké, de wagens herinneren we ons nog goed, maar welk jaar was het en wat was de aanleiding? Geen idee.
Vanmiddag eerst maar eens even rondsnuffelen in het archief van de Garmer en Thesinger express. De redactie van G&T kennende is van dit dorpsfeest met praalwagens vast en zeker verslag gedaan. En warempel, in nummer 6 van 1979 staat het.
'Het begon allemaal heel onschuldig, met een stencil van de 'feestcommissie' van muziekvereniging Juliana over het op handen zijnde 50-jarig jubileum van de Thesinger fanfare. Het dorp was ingedeeld in 'wijken', en iedere wijk kon een wagen versieren voor de grote optocht. Dit plan had ongekende gevolgen, doordat een klein groepje mensen als eersten in vuur en vlam raakten en dit enthousiasme wisten over te brengen op de andere dorpsbewoners. Deze 'contactpersonen' hebben in het vroegste stadium van de voorbereidingen bergen werk verzet, en het is mede aan hen te danken dat de feestweek een onvergetelijke gebeurtenis werd.........' Meer lezen over een week lang feest waar muziek in zit om nooit te vergeten? Klik dan hier.

We zien meer fragmenten. Zo zien we een serenade van 'Juliana' aan Klaas en Anneke Kol, omdat ze 45 jaar in het schildersvak zitten.

We zien beelden van feestende oudere dorpsgenoten. Hoewel ze al vele jaren niet meer onder ons zijn, herkennen we de meesten. Roelf Ridder en zijn vrouw Trientje, Laurens en Hiltje Dreise, Hendrik en Jantje Koning, om er maar een paar te noemen. Ook hier is onduidelijk waarom deze 'oudjes' zo uitbundig feestvieren. Is het in de pauze van een toneelavond? Het is wel een gezellige boel, waarbij roken voor zowel dames als heren de normaalste zaak van de wereld was. Het glas wordt geheven en dan is het lachend inhaken en wordt enthousiast het lied 'over 25 jaar' gezongen. Prachtig.

Er komen nog mooie fragmenten voorbij van het koor 'Lovende stemmen', ballet met Tineke en het jaarfeest van de jeugdvereniging.

Een tijdsbeeld gemaakt door onze dorpsgenoot Dick trekt deze ochtend aan ons voorbij. We hebben er van genoten. Bedankt Dick!

Tot volgende week.
Dag.

Plotsklaps

Vanmorgen om zeven uur een prachtig begin van de dag. Halve maan en sterren schijnen over het wit bevroren gras en in de verte fluit een vogel. Thesinge ontwaakt in een wintersdecor met een mooie zonsopkomst.

Deze ochtend staat er niets bijzonders op ons program. Het komt, zoals het komt.
Aandacht is er voor het mooie artikel in de G&T, over onze trouwe bezoekers Albert en Joke.
Ook is er aandacht voor de dorpsgenoten die deze week plotsklaps naar het ziekenhuis moesten. Sommige zijn inmiddels weer thuis en voor één dorpsgenoot gaat het verblijf helaas nog even duren. We wensen allen van harte beterschap.

De techniektorens op CBS De Til komen ook ter sprake. Belangstellenden die een handje willen helpen kunnen zich nog deze week bij mij melden.

Over en weer, links en rechts, wordt er onder het genot van een kopje koffie nog vrolijk bijgepraat.
En dan is het alweer half twaalf, tijd om naar huis te gaan.

Tot volgende week.
Dan gaan we kijken naar fragmenten uit films, die in de loop van de jaren zijn gemaakt door onze dorpsgenoot Dick van der Ree.
Dag.

KEEZEN

Gisteren ook zo genoten van het prachtige zonnige weer? Man, wát een verademing. Zeker voor mensen die, net als ik, van winterweer houden. Maar goed, of we het nou leuk vinden of niet, de natuur gaat gewoon z'n gang. De sneeuwklokjes staan alweer boven de grond, elzen laten hun eerste knopjes zien en in de vroege ochtend fluiten vogels al het hoogste lied.

Vanmorgen hebben we een spelletjesochtend.
De sjoelbakken zijn van zolder gehaald en om het oppervlak zo glad mogelijk te krijgen, worden ze opgepoetst met een wondermiddel.
Rummikub ligt ook klaar en één van de bezoekers neemt het gezelschapsspel KEEZEN nog mee. Ja, om misverstanden te voorkomen, schrijf ik het maar met vette hoofdletters. Want kezen, met één e klinkt hetzelfde, maar is toch geheel iets anders.
Keezen is een combinatie tussen mens erger je niet en klaverjassen.

Eerst even bijpraten, een kopje koffie en dan gaat het spel beginnen.
De klaverjassers onder ons hebben geluk. Eindelijk zijn er voldoende bezoekers die dit spelletje kunnen spelen.
De sjoelers nemen hun plaats in bij een sjoelbak en sommigen wagen zich voor het eerst aan het spel keezen. In de loop van het spel bulderen de lachsalvo's door de zaal.
De vier klaverjassers spelen rustig en bedachtzaam hun spel en bij de sjoelers vliegen de schijven je om de oren, zó fanatiek.
Tijd voor een tweede kopje koffie is er nauwelijks, want dat brengt ons alleen maar uit onze concentratie. Geweldig!

Later dan gebruikelijk komt er een einde aan een erg gezellige spelletjesochtend.

Tot volgende week.
Dag.

Telefoonnummer 003

Vanmorgen worden we wakker op de zachtste 24 januari ooit. Sinds het begin van de metingen in 1901, was het op deze dag nooit eerder zo warm. En juist op deze dag, gaan we op onze Noaberstee-ochtend kijken naar een special van het tv-programma Andere Tijden. De special heeft de titel; Door weer en wind; drie decennia Hollands weer.

Op de website lezen we het volgende:
'In deze Andere Tijden Special bekijken we het weer in Nederland en de invloed op de bewoners gedurende de weerperiode: 1950-1980. In de special blijkt dat het weer Nederland verbroedert: we hebben samen strand, sneeuw en schaatspret, maar ook de gedeelde verontwaardiging over de zoveelste regendag, de zomer die maar niet komt of de keren dat het weer wezenlijk verdriet tot gevolg heeft. Zoals de zware storm van 1953 die tot watersnoodramp leidde of de windhoos over het Betuwse plaatsje Tricht in de zomer va 1967 waar in twee minuten tijd vijf doden vielen en tientallen huizen en bedrijven van de kaart werden gevaagd'.

Het was bezoeker Wolter die ons op deze special wees, en vanmorgen zitten we er helemaal klaar voor. Samen terug in de tijd. Een feest der herkenning.
Natuurlijk herinneren vele bezoekers zich de winter van 1956, toen het min 20 graden was. En de legendarische 12de Elfstedentocht op 18 januari 1963 lijkt als de dag van gisteren. Ook de autorally over het Ijsselmeer in februari van datzelfde jaar ligt bij sommigen nog vers in het geheugen.
We zien flarden van de zeer natte herfst, waarbij militairen te hulp schoten om bieten te rooien.
Destijds kregen sommige boeren een briefje van de suikerfabriek met de tekst: "Uw partij modder ontvangen. Er zaten ook enkele bieten tussen".

Beelden van de sneeuwjacht in februari 1979, toen dokter Ensing uit Ten Boer op pad ging naar een thuisbevalling. We zien ook hoe jongelui voor en na schooltijd schotjes gingen lopen en kinderen die met de buik op de slee en hoofd vooruit, naar beneden zoefden. Tegenwoordig beter bekend als skeleton en uitgeroepen tot Olympische wintersport.
Ook de huisvrouwen die druk doende zijn met de voorjaarsschoonmaak ontbreken niet. Schort voor? Mattenklopper en linnenrek gereed? Daar gaat ze. Een hele klus zo rond Pasen. De kolenkachel werd schoongemaakt en rondom gepoetst, en dan, koud of niet......ging ie uit! In oktober, rond de Zuidlaardermarkt, ging de kachel weer aan.
Wat ook opvalt in de special zijn: de vele rokers. Rookte de meester vroeger nog zijn sigaar bij de kinderen in de klas, tegenwoordig word je bijna opgepakt als je nog rookt. Wie weet zien we straks in de grotere steden een rokersbus achter de methadonbus.
De kledinglijn is ook leuk om te zien, evenals de hoofdbedekking. Van hoofddoeken, petten, hoeden tot de bekende schaatsmutsen met streepjes. Prachtig.

Er werd veel waarde gehecht aan de weersverwachting. Iedere dag rond de klok van half één zat half Nederland voor de radio te luisteren naar 'mededelingen voor land en tuinbouw'. En owee als je daar als kind doorheen brabbelde. Als men buiten dit tijdstip geïnteresseerd was in het weer, dan werd telefoonnummer 003 gebeld, 'de weersverwachting tot morgenavond'.
Er waren ook veel ouderen die zelf het weer konden voorspellen. Ze voelden het wel aan hun likdoorn dat er regen op komst was, daarvoor hoefden ze niet 003 te bellen. En de wolkjes in het westen, zeiden hen genoeg. En, let ook op de zanglijsters, de sneeuwklokjes en de hazelaar. Zij voelen al eerder dat de lente in aantocht is, dan de mensen die op de kalender afgaan.
Wijsheden waar we vandaag de dag ons voordeel mee kunnen doen.

Wie weet is er over dertig jaar weer een Andere Tijden Special. Dan geen beelden van maart 1972 toen het met 18 graden nog nooit zo vroeg, zo warm was. Welnee, dan beelden van vandaag, de warmste 24 januari ooit gemeten.

Op 1 februari is het precies 65 jaar geleden dat Zeeland en West-Brabant werden getroffen door de Watersnoodramp. Vanaf vanavond 24 januari, zijn er via omroep Zeeland diverse programma's te zien rond de herdenking van de Watersnoodramp. Op NPO3 begint vanavond om 20:25 uur de film; ' De storm: Drama in ijskoud water'.

Tot volgende week.
Dag.

Even terugkijken

Vannacht en in de vroege ochtend trokken een paar winterse buitjes over Taisn. Hier en daar was het een beetje wit, maar niet noemenswaardig glad. Gelukkig maar. We hoeven dus geen halsbrekende toeren uit te halen om bij dorpshuis Trefpunt te komen.

Vanmorgen rond de klok van negenen een mooie verrassing, als twee vaste bezoekers al binnen komen lopen. Helpende handen om de tafels en stoelen klaar te zetten. Klasse! Vorige week heb ik aangegeven dat het wel lijkt of de tafels steeds zwaarder worden, en ik het fijn zou vinden als ik ze niet meer in m'n eentje hoef te tillen en hulp welkom is.
Beide heren hebben gehoor gegeven aan mijn verzoek, en in een mum van tijd was alles gereed om de bezoekers te ontvangen. Na afloop van de Noaberstee-ochtenden is opruimen altijd al een fluitje van een cent geweest. En nu er ook nog hulp is om de boel klaar te zetten, heb ik niets meer te wensen. Tenminste.....voorlopig niet....haha.

Afgelopen zaterdagavond was de nijjoarsverziede van dorpsbelangen. Traditiegetrouw was er weer een optreden van Thomasvoar en Pieternel, alias Jan Mollema en Roelie Dijkema. Als ik het goed heb, is het voor de 38ste keer dat Roelie het reilen en zeilen en wel en wee in het dorp, op rijm zet. Een prachtige terugblik over het afgelopen jaar. Een terugblik van mooie en droevige gebeurtenissen, van een breed scala aan gevarieerde activiteiten, persoonlijke successen van dorpsgenoten en hilarische voorvallen. Mooi om dit allemaal nog eens te horen, want eigenlijk waren we al wel weer dingen vergeten.
Als vaste bezoeker van Noaberstee doet Pieternel het vanmorgen nog even over. Spontaan bijgestaan door Hans, die de tekst van Thomasvoar voor zijn rekening neemt. Hartelijk dank Pieternel en Thomasvoar.

We drinken nog een kop koffie, keuvelen nog wat, en dan is het alweer tijd om naar huis te gaan.

Tot volgende week.
Dag.

Noaberstee financiën

De wettelijke officiële feestdagen hebben we achter ons gelaten. Maar ook in het nieuwe jaar gaat ons Noaberstee feestje gewoon door. Na een paar vrije weken is vanmorgen onze eerste inloopochtend van 2018. Vele dorpsgenoten zijn deze ochtend op pad gegaan richting dorpshuis Trefpunt, om elkaar weer te ontmoeten. Het is een gezellige drukte en er moeten zelfs tafels en stoelen bij. Prachtig om het nieuwe Noaberstee jaar met zoveel dorpsgenoten te starten.

Tussen de koffierondes door, doe ik verslag van de Noaberstee financiën. Als iedereen een financieel overzicht heeft, steek ik van wal. We beginnen met de linker kolom, de inkomsten. Daarna worden de uitgaven besproken. Doordat de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven, kunnen we ook het afgelopen jaar weer met een positief saldo afsluiten. Extra aandacht geef ik aan de financiën van onze uitstapjes en natuurlijk is er gelegenheid om vragen te stellen.

Eind vorig jaar is de Noaberstee-kas gecontroleerd door Andries van der Meulen en Wolter Karsijns. De kas is in goede orde bevonden en vanmorgen hebben beide heren mij decharge verleent.
Ook waren er lovende woorden over de manier waarop ik toezicht hou op de Noaberstee financiën en daar verslaglegging van doe. Dat is een mooie opsteker!
Ik wil alle bezoekers bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen, en zal ook in het nieuwe jaar weer goed op de centen passen.

We kletsen met deze en gene nog even bij en dan is het alweer half twaalf, tijd om naar huis tegaan.

Tot volgende week.
Dag.

Een mooie, gezellige en smaakvolle jaarafsluiting

Vanmorgen is onze laatste inloopochtend van 2017.
Net als voorgaande jaren gaan we dit jaar afsluiten met een kerstdiner.

Bezoekers komen binnen in een sfeervolle zaal met kerstboom, lichtjes en een mooi gedekte kersttafel. Maar voor we hier aanschuiven drinken we bij een andere tafel eerst koffie met een lekker kerstkransje. Op tafel heerlijke chocolaatjes voor de liefhebbers. Bezoekers uit de kom van het dorp merken op, dat bij het huis van Kor en Clara de heerlijke etensgeuren je al tegemoet komen. Och man, wat lekker. Nog even geduld, neem eerst nog maar een kerstkransje of chocolaatje. In de tussentijd luisteren we naar een mooi zelfgemaakte kerstverhaal van Jacob. "Dat hest weer schier doan Jacob. BEDANKT."

Rond kwart voor twaalf komen onze dorpsgenoten en topkoks Clara en Dorien binnen met dampende pannen, schalen en ijskoude ingrediënten voor een heerlijk toetje. Al gauw verspreiden de heerlijke geuren zich door de zaal. Als alles klaar staat en iedereen aan tafel zit, gaan we beginnen aan ons kerstdiner.
Dorien verteld dat ze samen met Clara voor ons een driegangenmenu heeft samengesteld. Driegangen, waarbij je bij het voorgerecht en hoofdgerecht, ook nog keuze hebt. Ga je voor de heerlijke gehaktballen van Kor, of een houthakkerssteak van de slager? Worden het de zeer smaakvolle stoofpeertjes van Geerten, of de frisse rauwkostsalade van de groenteboer? Je hebt nog even tijd om na te denken. We beginnen met soep. Wat kunnen we voor je inscheppen? Groentensoep of romige bospaddestoelensoep? Sommigen, waaronder ik, snoepen van beide, omdat het zo lekker is.
Zo gaat het ook met het hoofdgerecht, alles even proberen en alles even lekker. Langzamerhand raken we vol, maar....toch is er bij iedereen nog ruimte voor een heerlijk toetje hoor. Halverwege het toetje.....ach, slagroom vergeten. Geen punt, regelen we alsnog. We zijn niet voor één gat te vangen.

Yvonne sluit ons kerstdiner op passende wijze af. Namens alle aanwezigen bedank ik Clara en Dorien voor al het voorbereidende werk en deze heerlijke kerstdiner. Als dank overhandig ik hen een kleine attentie. Zo komt er een einde aan een gezellige en zeer smaakvolle ochtend.
En volgend jaar zijn Clara en Dorien er weer hoor. Afgesproken!

We hebben nu even vakantie. We vieren kerst, oud en nieuw, en dan hopen we elkaar woensdagmorgen 10 januari tussen 09.00 uur en 11.30 uur weer te ontmoeten bie Noaberstee ien dörpshoes Trefpunt.

Tot slot nog een paar foto's. Klik op de foto voor een vergroting.
IMG_6048.JPG
IMG_6052.JPG
IMG_6049.JPG
IMG_6060.JPG

Bezoekers van Noaberstee wensen je fijne feestdagen.

Mooie tradities

Heb je de afgelopen dagen ook zo genoten van het winterweer? Of was het alleen maar kommer en kwel, en ben je blij dat het vanmorgen opnieuw regende? Eerlijk gezegd heb ik genoeg van al die regen, geef mij maar het winterweer. Oké, het geeft wat ongemakken, maar ook veel plezier. Kinderen laten hun ipad voor wat het is en trekken er met de slee op uit. Samen met vriendjes en vriendinnetjes lekker ravotten in de sneeuw. Papa's en mama's komen van de bank en helpen met plezier met het maken van een sneeuwpop. Prachtig toch!?
Code rood, geen bussen, geen treinen, scholen eerder dicht, als je niet naar buiten hoeft....thuis blijven!.......dit soort berichten is aan mij niet besteed. Wat een gezeur, kom op toch. Het kan nog wat worden als het écht winter wordt.

Een mooie traditie die al een aantal jaren in stand wordt gehouden is het opzetten van een kerstboom op smidshouk. Afgelopen zaterdag was het weer zover en RTV Noord was erbij. Vanmorgen hebben we het filmpje nog even teruggekeken.

Volgende week, na afloop van onze inloopochtend, nog een traditie die we met veel plezier in ere houden. Als afsluiting van het jaar, verzorgen onze dorpsgenoten Clara en Dorien een heerlijk kerstdiner. We kijken er weer naar uit.

Tot volgende week.
Dag.

Een waardevol document

Als ik vanmorgen naar dorpshuis Trefpunt loop, waait een koude wind me om de oren. Regenkou? Of verandert het weer en kunnen we een dezer dagen een enkele winterse buien verwachten? Ach, wat mokt het ook oet, ien Trefpunt braand de kachel en ist lekker waarm.

Druppelsgewijs komen de bezoekers binnenlopen. Vanmorgen heten we ook een dorpsgenoot welkom, die voor de eerste keer aanschuift. Mooi dat deze stap is gezet en hopelijk krijgt het een vervolg. Van harte welkom!
Na onze eerste kopje koffie, doe ik enkele mededelingen.
Ook op deze plek willen we Dorpsbelangen hartelijk bedanken dat ze hebben ingestemd met ons verzoek.

Dan neem ik de bezoekers mee naar eind zeventiger jaren. In die tijd gingen leerlingen van de klassen vijf en zes van de Chr. lagere school, op bezoek bij oudere dorpsgenoten om hen te interviewen. Een verslag van dat interview kwam dan in de schoolkrant. Zelf heb ik nog een aantal van die gepubliceerde interviews, maar ook heb ik enkele ontvangen van een trouwe bezoeker.
Vandaag lees ik het verhaal van wijlen schilder Klaas Kol. Dit interview werd op 27 november 1979 afgenomen door Pieter Hofman, Erik Mook, Bertus Schuurman en Kor van Zanten en is samengesteld door Jannie Koopman-Wierenga.
Het is niet alleen een prachtige inkijk in het leven van toen, 1979, maar ook van daarvoor. De tijd dat Klaas Kol op de lagere school zat. Zijn leven in de crisisjaren en oorlogstijd, waarin hij moest onderduiken. Hoe hij werd geveld door TBC en zijn verbazing uitsprak over het 'krottenplan'.
Klaas Kol, een prachtige verteller, die met ernst en humor zijn verhaal deed aan de jeugd van toen. BEDANKT! voor dit mooie waardevolle document. We hebben er vanmorgen van genoten.

Ondertussen is ook onze gast Aline Kruizenga aangeschoven. Aline is kerkelijk werker voor de PKN kerk in Thesinge/Garmerwolde, en wilde graag een belangstellend bezoekje brengen aan Noaberstee. Na een kopje koffie vertelt Aline even kort over haarzelf en het werk dat ze doet. Ook spreekt ze haar waardering uit voor het werk dat ik als coördinator doe en hoe waardevol Noaberstee voor ons dorp is.

Inmiddels is het alweer half twaalf. Voor de meesten tijd om huiswaarts te keren. We bedanken Aline voor haar belangstelling en aanwezigheid. Fijn dat je er was Aline.

Tot volgende week.
Dag.

Vaaier, vier

Het is een grauwe start van de dag, maar....het is droog. Na al het regen van de afgelopen dagen zijn we daar al blij mee.

Vanmorgen onder het genot van een kopje koffie, gezellig even zitten keuvelen. En bij de koffie hadden we weer een heerlijke traktatie. Deze keer van Wolter, die zijn verjaardag heeft gevierd. Natuurlijk werd ook voor hem het 'lang zal hij leven' ingezet.
Dan is het weer tijd voor BINGO! De prijsjes horen bij het Sinterklaasfeest, en liggen ingepakt op tafel. Als iedereen is voorzien van een bingokaart en pen, gaan we los. Twaalf, zesteg, achtenviefteg, tweinzeumteg, vaaier...vier? joa vaaier. Zol Roelie er ien eerste ronde al weer mit n pries vandeur goan? En waarachteg, eem loater ropt ze tegelieks mit Elisabeth, BINGO! Roelie is de gelukkige en mag mit de pries noar hoes. Volgende ronde.....

Net als de afgelopen paar weken, kan onze trouwe bezoeker Roelf ook deze ochtend niet aanwezig zijn. Hij kampt al een tijdje met een slechte gezondheid en de weg naar Noaberstee valt hem steeds zwaarder, hoe graag hij ook wil. Tja, als de jaren beginnen te tellen en ouderdom met gebreken komt, dan moet je soms iets loslaten, hoe moeilijk dat ook is. Maar, we vergeten hem niet en zo nu en dan brengt één van ons hem een bezoekje. Samen proberen we de moed erin te houden! En waar nodig bieden we een helpende hand.
En zo blijkt maar weer dat Noaberstee méér is, dan koffiedrinken alleen, zoals een enkeling nog steeds denkt.


Tot volgende week.
Dag.

Van trekpaard naar tractor

Na een paar koude en regenachtige dagen, is het vandaag een droge start van de dag. En als we weerman Piet mogen geloven krijgen we vanmiddag de zon zelfs nog te zien. Is dat even lekker.

Vanmorgen is er weer veel inloop bie Noaberstee. Naast de vaste bezoekers zijn er deze ochtend ook een paar gasten, waaronder oud Thesingers Eltje en Francien van Huis. Mooi dat zij op onze uitnodiging zijn ingegaan om hier vanmorgen aanwezig te zijn. Samen met hen gaan we een één uur durend filmpje bekijken. Het filmpje is gemaakt in opdracht van het Gronings Audio Visueel Archief (GAVA) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven.
Maar eerst drinken we koffie met.....Ja, het is weer zover. Afgelopen week waren er twee jarigen, Wolter en Harmien. Vandaag heeft Harmien een heerlijke traktatie voor ons. Maar voor we daaraan beginnen, zingen we eerst voor beide het 'lang zullen ze leven'.

Na een korte inleiding starten we rond 10.00 uur het filmpje, waarin Eltje op 13 maart 2009 wordt geïnterviewd. Ien t Grunnings.
Eltje zit op zien proatstoul.
Hij vertelt over het gemengd bedrijf van zijn ouders aan de Lageweg, naast de boortoren. Het werk op de boerderij in zijn jeugd komt ter sprake, evenals de mechanisatie in de landbouw, de schaalvergroting, de melkquotering en de consequenties die dit had. Verder komen de boringen van de NAM in Thesinge in 1955 uitgebreid aan de orde. 'Destijds werd een boortoren gebouwd op het land van zijn ouders in de veronderstelling aardolie te kunnen winnen. Eltje volgde als kind het hele bouw- en boorproces op de voet. Maar in plaats van de verwachte aardolie werd aardgas aangeboord wat gevaar en paniek veroorzaakte. Uiteindelijk werd het boren bij put "Ten Boer 1" gestaakt. Enkele jaren later bleek dat destijds op 150 meter na, de rand van het enorme aardgasveld van Slochteren was aangeboord. Eltje vertelt over zijn belevenissen en indrukken tijdens deze hectische weken en de gevolgen die de boor activiteiten hadden voor het dorp.'

Muisstil en met zo nu en dan een glimlach luisteren we naar Eltje zijn mooie en interessante verhalen.
Mooi is ook het verhaal over de eerste tekenen van mechanisatie. In 1959 kon je voor 4 paarden een tractor kopen. De ouders van Eltje kochten samen met ooms een mooie grijze Ferguson tractor, 21pk. 'Bij directe betaling kreeg de boer verlichting geleverd op de aangeschafte tractor. Pa van Huis wilde geen verlichting want dan zou hij ook in de verleiding komen om bij donker door te werken.
Pa van Huis bleek uiteindelijk niet zoveel gevoel te hebben voor de tractor en reed op één dag drie keer in de sloot. Ja, met het roepen van ho ho ho komt een tractor niet tot stilstand. De ooms hielden het bij de tractor en pa van Huis hield het bij paarden. Misschien ook wel zo verstandig.
Een jaar later hadden alle tractoren standaard verlichting en was het invallen van de avond geen reden meer om te stoppen met werken zoals in de periode van het trekpaard. Het karakter van het boerenwerk en de boerendorpen zijn erg veranderd door de mechanisatie.
En zo waren er meer veranderingen.
Door de opkomst van nylon, als vervanger van linnen, was vlas verbouwen niet meer rendabel.
De dorsmachine werd ingeruild voor een combine. En melkbussen maakten plaats voor melktanks.
De film is een mooi tijdsbeeld, een prachtig document. Het is ook allemaal zo herkenbaar, je ziet het voor je. Sommige aanwezigen hebben het zelfs allemaal meegemaakt.

Na de film kletsen we onder het genot van een kopje koffie nog even gezellig na.
We bedanken Eltje voor zijn prachtige verhalen en het feit dat dit door GAVA en RHC Groninger Archieven is vastgelegd.
Leuk dat jullie er allemaal waren!

Tot volgende week bij de SinterklaasBINGO.
Dag.

Agenda
maart 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
april 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Binnenkort in Thesinge
13 april 2018
ALV Begrafenisvereniging

De algemene ledenvergadering van de Begrafenisvereniging is op 13 april 2018 in Dorpshuis Trefpunt, aanvang 20:00 uur.

Noaberstee: Archief
Foto van de maand
ijsbaan_by_night.jpg
Zoek op thesinge.com
Hou me op de hoogte
Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Noaberstee verschijnen? Geef hier je emailadres op.
Redactie Noaberstee