Kies Lettergrootte: aaa
‘tweede distributiestamkaart’
Door: Janna Hofstede

Op onze vierde inloopochtend (22 februari 2012) was het met de 11 aanwezigen weer een gezellige boel met leuke en interessante verhalen.
Enkele interessante verhalen kwamen naar aanleiding van vorige week, toen er werd gesproken over de ‘distributiestamkaart’. Onder anderen ik, als jongste, had er weleens van gehoord maar nog nooit een in het echt gezien.
Vanmorgen hadden Sijbolt en Trijn Oudman hun eigen ‘tweede distributiestamkaart’ uit de oorlogstijd meegenomen. Heel bijzonder! Voor iemand, zoals ik, die de oorlog gelukkig niet heeft meegemaakt, is het niet voor te stellen wat degene die de oorlog wél hebben meegemaakt hebben moeten doorstaan. Ik lees het ook op: " verhalen van vroeger" waar staat ‘In de Tweede Wereldoorlog ging alles “op de bon”.
Voor elke persoon kreeg je een stamkaart met daarop de persoonlijke gegevens. Er hoorde een inlegvel bij, met bonnetjes waarop je recht had. Die bonnetjes moest je inleveren, en dan kreeg je spullen zoals brood en suiker, maar ook brandstof en schoenen. Alles werd heel precies bijgehouden en aangekruisd op de bonkaart’.
Blij en dankbaar dat deze tijd voorbij is!

Met de Tablet reizen we de hele wereld rond. Vanmorgen, samen met mevrouw Ritsema, een bezoek gebracht aan de site van zoon Fred en zijn gezin in Texas.
Helaas kon ik de site van zoon Piet en zijn gezin in Duitsland niet vinden. Wie weet lukt dat volgende week. Zo zit je in Texas en even later lees je de krant of ben je aan het scrabbelen (wordfeud) met neefje of nichtje. Toch leuk hoor zo’n Tablet. En ook zo handig!

Op de inloopochtenden ontstaan ook spontaan leuke ideeën. ‘k Heb inmiddels al een heel lijstje.

Zo verzorgt Trijn Oudman woensdagmorgen 14 maart een creatieve ochtend.
We gaan dan een biedermeier maken met paaseitjes. Verdere info volgt.
Vanmorgen hebben 2 dames afgesproken dat ze aanstaande vrijdagmorgen samen gaan zwemmen en aquajoggen in Westerbroek. Prachtig toch?!

Dit was het weer voor vandaag.

22VERZOAMELSTEE 004.JPG
tweede distributiestamkaart van Sijbolt en Trijn

22VERZOAMELSTEE 015.JPG
Aukje krijgt les van Sijbolt

22VERZOAMELSTEE 017.JPG
Janna gaat met Jannie naar Texas


22VERZOAMELSTEE 018.JPG
Jannie bladert nog even door de foto's

» reacties (0)
GJIN TOCHT ... of toch?
door Janna Hofstede

Vanmorgen met 8 aanwezigen was het  weer een gezellige inloopochtend.
Onder het genot van een kopje koffie hebben we samen terug gekeken op de prachtige winterdagen van de afgelopen tijd.
Voor velen, jong en oud, was het volop genieten van sneeuw, schaatsen en priksleekampioenschappen. Even niets willen horen over een recessie of wat dan ook, maar samen lekker GENIETEN.
GJIN TOCHT!  Jammer, maar dit maakte niet uit, we hebben ons prima vermaakt met onze eigen tochten.
Rondjes op de plaatselijke ijsbaan, schaatsplezier op de Thesinger Maar, tochtje op het Damsterdiep, Schildmeer, Oldambtmeer, Friese wateren of waar dan ook.
Even stoppen bij de koek en zopie kraam voor een lekkere warme chocolademelk met of zonder slagroom, glühwein, kopje koffie of kop snert………..heerlijk!
Jammer dat we niet meer zoals vroeger vanuit Thesinge een tocht kunnen maken naar Zuidwolde, Bedum, Middelstum of Rijksweg over kunnen steken naar het Damsterdiep.
Vroeger? Ook in mijn jeugd maakten we metelkaar als jongeren van Thesinge van die prachtige tochten. En dat was toch mooi. Is jou ook opgevallen hoeveel soorten schaatsen er tegenwoordig zijn?
Maar de winterpret is eerst weer voorbij.

Via de Tablet hebben we de nieuwtjes even bekeken op Thesinge.com en ook weer rondgesnuffeld in de historische kranten op de site kranten.kb.nl.
Ook het boek  ‘Mijn jeugd in Lellens’ met herinneringen van Jan Woltjer en het boek ‘Sint Annen 650 jaar’ werd met plezier doorgebladerd.
Het was weer een leuke ochtend.

16VERZOAMELSTEE 001.JPG

16VERZOAMELSTEE 005.JPG

16VERZOAMELSTEE 007.JPG

16Winter 2012 004.JPG


» reacties (0)
IT GIET OAN! ... of toch niet?
door Janna Hofstede

Op deze winterse ochtend, waarop bijna heel Nederland de gezonde Elfstedenkoorst heeft, doe ik er nog een schepje boven op tijdens de inloopochtend van ‘de Verzoamelstee’. Naast de leesbladen, Noorderland, Landleven, Natuurbehoud en Nijsjoagertje liggen er ook 2 boeken over de Elfstedentocht op tafel.
Om de schaatskoorts ook in Trefpunt nóg meer te verhogen kijken we met een scheef oog naar tv beelden van de NK op natuurijs in Emmen. Tegelijkertijd  worden er sterke verhalen verteld over de barre winters van weleer. Vroeger, ja toen waren het pas winters!
Maar, zal de 16de  Elfstedentocht doorgaan?
“IT GIET OAN” volgens Harmien. “IT SIL HEVE”. Ik wil haar graag geloven, zij kan het weten, want Harmien is een oprechte Fries.
We zijn het er allemaal over eens dat ‘de Tocht der Tochten’ wel heel dicht bij is en het geweldig zou zijn als ie door zou gaan.
Vanavond, als de 22 rayonhoofden een persconferentie geven, weten we ongetwijfeld meer.
Vanmorgen via de Tablet ook nog foto’s van winterse taferelen bekeken.

Thesinge in de winter van 2012

We hebben via: kranten.kb.nl nog rondgesnuffeld in historische kranten en zo vloog deze gezellige inloopochtend weer voorbij.


0702verz1.JPG

0702verz2.jpg

072verz3.jpg» reacties (0)
Informatie OV-Chipkaart

1 februari, de eerste woensdag van de maand, onze eerste informatieve ochtend.

Voorlichter Koert Hengeveld van het OV-bureau Groningen Drenthe gaf de 19 aanwezigen informatie over de OV-chipkaart. In de pauze kon men de eigen meegebrachte OV- chipkaart opladen via een mobiel oplaadapparaat. Ook was er belangstelling voor aanwezig informatiemateriaal.
In en na de pauze werden er vragen beantwoord en reikten de bezoekers elkaar tips aan.

Veel informatie over de OV-chipkaart kunt u vinden via onderstaande sites.

 

www.ov-chipkaart.nl

www.ov-chipkaart.nl/automatischopladen

www.ov-chipkaart.nl/adresvinder

www.9292-ov.nl

Even pauze:
evenpauze.jpg

» reacties (0)
Inloopochtend verzoamelstee
door Janna Hofstede

Vanmorgen, woensdag 25 januari, startten we met de eerste wekelijkse inloopochtend van de Verzoamelstee in Trefpunt.

Oude krantenknipsels, Groningers in Beeld, het is allemaal te vinden op internet:

Volgende week (1 februari) is er een thema-ochtend over de OV-Chipkaart.
Voor meer informatie klik hier.

Gezellig aan de koffie:
VERZOAMELSTEE-001.jpg

Gebogen over een van de 'tablets':
VERZOAMELSTEE-003.jpg» reacties (0)
De verzoamelstee gaat uit de startblokken
door Janna Hofstede

Even een korte terugblik op de geslaagde informatieavond van ‘de Verzoamelstee’ maar ook de concrete plannen zal ik hier kenbaar maken.

Donderdagavond 19 januari even na 19.00 uur heette projectleider Lusette Brouwer de 48 aanwezigen van harte welkom.
Lusette keek even terug naar de afgelopen periode, vertelde over de invulling van de avond en gaf daarna het woord aan onderzoeker Eveline Hage.
Eveline presenteerde op vakkundige wijze de uitkomsten van het onderzoek.
Na een korte pauze kwam ik, de Verzoamelsteemedewerker, aan bod om de concrete plannen voor het eerste halfjaar te presenteren.
En die concrete plannen zijn:

 • Vanaf woensdagmorgen 25 januari is er wekelijks van 09.00 uur tot 11.30 uur een inloopochtend in Trefpunt. Iedereen is van harte welkom! Onder het genot van een kopje koffie/thee elkaar ontmoeten en bijkletsen. (wel graag even een portemonnee meenemen om de consumpties af te rekenen) U mag uiteraard ook uw Laptop, puzzelboekje, oude foto’s, Tablet, borduurwerkje of iPad meenemen.
 • Iedere eerste woensdag van de maand is er een informatieve inloopochtend. Graag hoor ik uw ideeën. Ook op deze ochtenden is iedereen van harte welkom! Ook hier zijn consumpties voor eigen rekening. Mogelijk wordt daarnaast een bijdrage gevraagd voor bijvoorbeeld een gastspreker/voorlichter.

Noteer alvast het volgende:
 • 1 februari van 09.30 uur tot 11.30 uur gratis informatieochtend over de OV-chipkaart. Dhr. Koert Hengeveld van OV-bureau Groningen Drenthe komt ons dan alles vertellen over de OV-chipkaart. En voor uw vragen kunt u ook bij hem terecht. Mocht u een OV-chipkaart hebben neem die dan mee.
 • 7 maart van 09.30 uur tot 11.30 uur gratis informatieochtend over de AOW. SVB voorlichter W.J.H. Westra geeft dan voorlichting over de SVB in het algemeen, de AOW en de gebruiksmogelijkheden van de digitale kanalen met de SVB.

We gaan ook de digitale snelweg op.
Op korte termijn leest of hoort u meer over een op te starten Tablet training voor mensen die geen of weinig computer ervaring hebben. En ben jij degene met computerkennis die graag een dorpsgenoot met geen of weinig kennis wil ondersteunen? Dan hoor ik heel graag van je.

Ook gaan we aan de slag met de Taisner marktplaats.
Dat wordt een interactieve dorps-marktplaats waar iedereen zijn hulp of diensten kan aanbieden of vragen. Ook hiervan hou ik u op de hoogte.

Voor uw ideeën, suggesties, op-en aanmerkingen, kritiek, complimenten noem maar op, sta ik open. U kunt ze aan me kwijt via: mail telefoon 050-302 2475, tijdens de inloopochtenden of kom langs aan de G.N. Schutterlaan 11.

Communicatie over ‘de Verzoamelstee’ vindt plaats via:
 • www.thesinge.com
 • Garmer en Thesinger express
 • Als er ruimte over is lift ik ook mee in de nieuwsbrief van dorpsbelangen

Als projectteam en Verzoamelsteemedewerker kijken we met een goed gevoel terug op deze avond. En wij hebben zin in de dingen die gaan komen. U toch ook?

Hartelijke groet van Janna Hofstede» reacties (0)
Bijeenkomst 19 januari 2012

Op 19 januari zijn alle dorpsgenoten van harte welkom voor een informatieavond over de Verzoamelstee. Er wordt informatie gegeven over de uitkomsten van het onderzoek en de concrete plannen voor de eerste helft van 2012 worden gepresenteerd. We starten om 19:00 uur in Trefpunt. 
» reacties (0)
Van Strippenkaart naar OV-chip kaart

Verzoamelstee nieuws van: Janna Hofstede

Vanaf 3 november 2011 is de strippenkaart verleden tijd.
Nu reist heel Nederland in bus, trein en metro met de OV-chipkaart.

Bent u er klaar voor om te kunnen reizen met het openbaar vervoer?

Misschien is het aanvragen van de OV-chipkaart nog niet gelukt of heeft u vragen.
Veel informatie kunt u vinden op www.9292ov.nl of www.ov-chipkaart.nl
Blijven er desondanks voor u toch nog vragen over? Laat het mij dan even weten via
telefoon (050-3022475) of e-mail.
Ik zal dan kijken of het zinvol is dat we een informatieavond gaan plannen met een
OV-chipkaart deskundige.

» reacties (0)
Verzoamelstee - hoe is het daar mee?
De verzoamelstee-medewerker stelt zich voor:

Verzoamelstee, een uniek project in de dorpen Adorp, Onderdendam en Thesinge.
Het is bedoeld om de mogelijkheden die er voor ouderen zijn om in hun eigen dorp te blijven wonen, te versterken en uit te breiden, ook door gebruik te maken van computers.
De dorpshuizen van genoemde dorpen krijgen hierin een belangrijke rol.

Voor Thesinge geldt dat ons mooie dorpshuis Trefpunt, verzoamelstee wordt van dit uniek project.

Om handen en voeten te geven aan dit project is er voor elk genoemd dorp een Verzoamelstee medewerker aangetrokken.
Ik, Janna Hofstede, ben benoemd tot Verzoamelstee medewerker voor Thesinge.

Sommige dorpsgenoten zullen mij kennen als de dochter van de vroegere plaatselijke groenteboer, Jan en Lies Hofstede.
Anderen kennen mij als de zus van Harm, de plaatselijke schilder.
Voor de dorpsgenoten die mij niet kennen zal ik mij even voorstellen.

53 jaar geleden ben ik geboren in Huize Tavenier in de stad Groningen.
Van daaruit naar het mooie dorp Thesinge.
Opgegroeid met mijn beide broers Harm en Kor in het huis aan de G.N.Schutterlaan 11,
waar ik overigens nog steeds woon. Helaas zijn mijn ouders en Kor al op jonge leeftijd overleden.
Het is een prachtige plek waar ik volop kan genieten van rust, ruimte, natuur en vergezichten.
Wil ik leven in de brouwerij dan is de stad Groningen, ook voor niet alledaagse fietsers, binnen bereik.
Ik woon alleen en zonder huisdieren.
Ik denk, praat en droom in het Gronings.
Tuinieren, andere tuinen bezichtigen en fotograferen zijn dingen waar ik me graag mee bezig hou.
Ook ben ik verzoameloar. Verzamelaar van ansichtkaarten met afbeeldingen van fietsen of onderdelen daarvan.

Wegens een reorganisatie bij Rabobank Noord-Groningen kwam er een einde aan mijn 32 jarig dienstverband en moest ik op zoek naar een nieuwe werkgever.
Toen ik hoorde van het project de Verzoamelstee was ik verkocht.
Als werkzoekende Thesinger wil ik graag een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in mijn mooie dorp Thesinge. Ook al is het voor een beperkt aantal uren.
Samen met jullie wil ik kijken wat de mogelijkheden zijn voor ouderen om in hun eigen dorp te blijven wonen. Samen met jullie wil ik kijken wat een computer kan beteken voor ouderen.
Via een vragenlijst en interviews, onder bewoners van 65 jaar en ouder, hebben we al veel informatie binnen. De resultaten zullen dit jaar tijdens een bijeenkomst voor alle bewoners anoniem worden gepresenteerd. Betrokkenen zijn hier hard mee bezig om alles goed en zorgvuldig in kaart te brengen.
Voor mij is het project de Verzoamelstee pionieren.
Pionieren, maar dan wel samen met u als 65 plusser, maar ook met jou als toekomstige oudere en dorpsgenoot. Het gaat per slot van rekening om leefbaarheid voor alle bewoners.
Samen als trotse bewoners van Thesinge de kansen pakken van dit uniek project.

Janna.png

Voor vragen, opmerkingen, ideeën, wensen mag u altijd contact met me opnemen via mijn groene brievenbus bij de oprit, e-mail of telefoon 050-3022475

» reacties (0)
Verzoamelstee - juli 2011

De Verzoamelstee: Wat is dat?
Misschien heeft u er al van gehoord: De Verzoamelstee. Dit is een uniek drie-jarig project dat van start is gegaan in drie Groningse dorpen: Adorp, Onderdendam en Thesinge. Het is bedoeld om de mogelijkheden die er voor ouderen zijn om in hun eigen dorp te blijven wonen te versterken en uit te breiden, ook door gebruik te maken van computers. Uw dorpshuis krijgt hierin een belangrijke rol.

Hoe komt de Verzoamelstee eruit te zien?
Iedereen die op het Groninger platteland komt weet: er is geen dorp hetzelfde. Daarom wordt ook de Verzoamelstee voor elk dorp op maat gemaakt. Zodat het eindresultaat aansluit bij wat er in het dorp al is en waar in het dorp behoefte aan is. Hoe de Verzoamelstee er precies uit komt te zien bepaalt u zelf samen met de rest van het dorp, wanneer u mee doet in het onderzoek naar de Verzoamelstee.

Hoge respons vragenlijst
Verzoamelstee Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het UMCG. In juni is een vragenlijst bezorgd bij iedereen van 65 jaar en ouder in Adorp, Onderdendam en Thesinge. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers uit de dorpen en omgeving hebben heel veel mensen de vragenlijst ingevuld en opgestuurd: van elke 10 mensen hebben we van maar liefst 6 de vragenlijst terug gekregen! Dit is erg veel, zeker in vergelijking met andere onderzoeken. Het onderzoeksteam is bijzonder blij met dit resultaat en wil alle mensen die de vragenlijst hebben ingevuld en alle vrijwilligers die de vragenlijsten hebben rondgebracht hartelijk bedanken voor hun inzet en betrokkenheid!

Wat betekent het om in Thesinge te wonen?
Naast de vragenlijst gebeurt er meer. Zo worden er ook interviews afgenomen. Dat gebeurt opnieuw samen met vrijwilligers uit de dorpen. In Thesinge zijn dit onder andere Janna Hofstede, Annelies Hofstede en Yvonne van der Weert. Tijdens de interviews vragen de vrijwilligers mensen uit het dorp hoe zij het wonen en leven in het dorp ervaren en welk beeld zij hebben van hun toekomst in het dorp. Daarnaast wordt gevraagd hoe zij (en anderen uit het dorp, kennissen, vrienden, etc.) het vinden om oud(er) te worden in het dorp. Met de verhalen uit de interviews willen wij een beeld krijgen van hoe het is om in Thesinge te wonen.

De informatie uit de interviews wordt gebruikt om samen met u als bewoners, het dorpshuis en dorpsbelangen te bepalen hoe de Verzoamelstee het beste vorm kan krijgen in uw dorp. Resultaten worden volledig anoniem gepresenteerd tijdens een informatieavond die rond oktober zal plaats vinden. T.z.t. wordt u hiervoor van harte uitgenodigd.
 
» reacties (0)
Begeleider verzoamelstee

Binnen het project Verzoamelstee wordt per dorp vanaf 1 september een begeleider aangesteld (ca 12 uur per week).

Deze projectmedewerker:
 • Heeft affiniteit met het welzijn in Thesinge en met het welzijn voor ouderen in het bijzonder.
 • Zal het aanspreekpunt zijn voor de besturen van Trefpunt en Dorpsbelangen.
 • Is verantwoordelijk voor de opbouw van een infrastructuur voor vrijwilligers en ambassadeurs binnen het project.
 • Vervult een centrale rol in de interne en extern communicatie binnen de Verzoamelstee.
 • Verbindt organisaties.
 • Vertaalt vragen uit de praktijk naar praktische ICT toepassingen.
 • Rapporteert en bespreekt de voortgang en resulaten met de projectleiders (gemeente) van de Verzoamelstee.
 • Kan goed overzicht houden binnen een complexe projectstructuur.

De projectgroep in Thesinge draagt kandidaten voor aan de projectleiders. Hiervoor hebben we al iemand op het oog. Mocht je ook geinteresseerd zijn neem dan voor 1 augustus contact op met:
Henri Schijf, Jan Mollema, Yvonne van der Weert of Annelies Hofstede

» reacties (0)
Verzoamelstee, uniek project in Thesinge
Contactpersonen namens Trefpunt: Jan Mollema en Henri Schijf
Contactpersonen namens dorpsbelangen: Yvonne van der Weert en Annelies Hofstede

Contactpersonen vragenlijsten (juni 2011): Janna Hofstede (050) 302 2475

In Thesinge gaat binnenkort een uniek project van start. Het project heet ‘De Verzoamelstee’ en is bedoeld om mensen de mogelijkheid te geven zo lang mogelijk in hun eigen dorp te blijven wonen. Behalve ons dorp doen ook Adorp en Onderdendam aan het project mee.

Wat is De Verzoamelstee? Een Verzoamelstee is een Gronings woord voor een plek waar een heleboel activiteiten samen komen. In dit project is die plek het dorpshuis.

Om welke activiteiten gaat het? In een dorpshuis vinden doorgaans een hoop activiteiten plaats. Er komen verenigingen samen. Er vinden theatervoorstellingen en muziekuitvoeringen plaats. Er worden voor dorpsbewoners verschillende avonden georganiseerd, etc. Nieuw is dat er binnenkort enkele computers worden geplaatst. Nu zijn er misschien mensen die denken: ‘een computer heb ik al’ of ‘wat moet ik met een computer?’ Maar het unieke van de computers die in het dorpshuis worden geplaatst is dat ze heel gemakkelijk, meestal met een klik op één knop, kunnen worden bediend. Dat betekent dat deze computers voor iedereen gemakkelijk te gebruiken zijn. Het aanbod van programma’s op de computers in de dorpshuizen wordt zo gemaakt dat u ook van deze diensten gebruik kunt maken op uw computer thuis (als u deze tenminste heeft).

Welke mogelijkheden bieden de computers in het dorpshuis? Met de computers die binnenkort in het dorpshuis worden geplaatst kun je meerdere dingen doen. Zo kun je door het aanklikken van een icoon (plaatje) op het computerscherm direct contact leggen met verschillende instanties, zoals de supermarkt, de apotheek, het gemeentehuis, de huisarts of je eigen kennissen en familie. Meestal kun je via een camera de personen die je daar ‘aan de lijn krijgt’ ook zien en zien zij u, maar u zou ook een boodschappenlijstje door kunnen geven bijvoorbeeld. Zo zou je ook een bestelling kunnen doen of een bezoek aan de huisarts inplannen of iets vragen. Ook kan je op de computer zien wat er allemaal in ons dorp gebeurt en welke activiteiten er zijn. Maar u kunt met deze computers ook een aantal leuke spelletjes doen als u daar zin in heeft.

Heb ik zelf invloed op wat ik met de computers kan doen? Die invloed heeft u zeker! Aan het project De Verzoamelstee is namelijk ook een onderzoek gekoppeld. Dorpshuismedewerkers zullen binnenkort bij een aantal van u aan de deur komen om te vragen aan welke voorzieningen u behoefte heeft. Zo kunnen de computers op basis van uw wensen worden ‘ingericht’. Het is daarom van groot belang dat u bij een huisbezoek uw wensen aan de dorpshuismedewerkers doorgeeft zodat er rekening mee gehouden kan worden.

Bestaat het onderzoek uit nog meer onderdelen? Met het onderzoek willen we niet alleen in kaart brengen wat uw wensen zijn, maar ook of het project zinvol is. We denken namelijk dat het project eraan bij kan dragen dat mensen langer in hun dorp kunnen blijven wonen en dat zij zich meer met de dorpsgemeenschap verbonden voelen. Maar dat willen we wel zeker weten. Daarom wordt u op twee momenten verzocht een vragenlijst in te vullen, namelijk aan het begin en aan het einde van het project. De eerste keer dat er iemand bij u langskomt om te vragen of u een vragenlijst wil invullen is in de maand juni. De tweede keer is ruim een jaar later. We hopen van harte dat u aan dit onderzoek mee wilt werken. Alleen wanneer u uw mening met de dorpshuismedewerkers deelt kunnen wij vaststellen of het project De Verzoamelstee zin heeft gehad en voor u van belang is (geweest).

Meer weten? Indien u meer wilt weten over het project De Verzoamelstee of de onderzoekers iets wil vragen dan kan dat. U kunt dan bellen met Eveline Hage (tel. 050-3633842) of met Roel Bakker (050-3637382). Zij willen u altijd te woord staan om uw vragen te beantwoorden of om het project verder toe te lichten.

» reacties (0)
Dorpsbelangen: Archief
Hou me op de hoogte
Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Dorpsbelangen verschijnen? Geef hier je emailadres op.
Redactie Dorpsbelangen
RSS feed en Readers
rss feed
lees de thesinge.com feed met netnewswire

lees de thesinge.com feed met rssowl
Credits
powered by Movable Type