Kies Lettergrootte: aaa ?
Inloopavond verlichting

Gisteravond was de inloopavond succesvol. De bewoners kwamen met nieuwe ideeen en andere aspecten die wij niet hadden voorzien. Dank voor jullie bijdrage, deze is belangrijk want deze unieke pilot valt of staat met het draagvlak van de bewoners.

Aankomende maandag 11 april gaat de pilot van start en zal tot 23 april gaan duren. We zijn erg benieuwd naar uw ervaringen!

Op deze foto/bijlage, is de gewijzigde lichtsituatie.

Mocht de vernieuwde situatie problemen opleveren, dan kunt u contact opnemen met het Dorpsbelangen Thesinge dorpsbelangenthesinge@gmail.com

Met vriendelijke groet,

Pluc Plaatsman, Milou Suer, Teun Ton, Ernst Eijkhout, Tjeerd van Houten en Alex Mollema (dorpsbelangen)Schermafbeelding 2016-04-09 om 09.02.49.png

Paasactiviteiten 2016

Het KNMI gaf voor tweede paasdag code geel af, dit zou kunnen betekenen dat dit roet in het eten zou gooien voor wat betreft de "Thaisner" paasactiviteiten.

Maar gelukkig op wat wind en kleine spatjes regen na is dit niet gebeurd. In 2015 gingen de paasactiviteiten helaas niet door vanwege een tekort aan vrijwilligers. Dit jaar hebben een aantal vrijwilligers, die door de eerdere enquête van DB in kaart zijn gebracht, de handen ineengeslagen om het weer mogelijk te maken. Er was voor elke leeftijd iets te doen. Zo waren er voor de kinderen paas spelletjes zoals; eieren zoeken, puzzels maken, een parcours met een lepel en ei lopen, paashaas kegelen en het versieren van een cup cake. Er deden ongeveer 20 kinderen aan mee. Deze kinderen werden begeleid door de jeugd van Thesinge, wij waren erg blij met hun hulp! Ook mochten we dit jaar gebruik maken van de Oude school (gymzaal), de molen en het Trefpunt, hierdoor konden de kinderen, met goed of slecht weer, hun spelletjes doen. Ook daarvoor dank!

In het Trefpunt kon de oudere jeugd zich opgeven voor het traditionele Neutenschaiten, verheugd waren wij met een opgave van 39 deelnemers. De categorieën waren van 10 tot 15 jaar en 15 tot 99 jaar. Er werd volop gestreden bij beide categorieën, dit onder de bezielende leiding van onze jury Roelie Dijkema en Jacob van der Woude. Dik, dun of dik en dun waren de kreten die door de zaal gingen. Door het grote aantal deelnemers hebben we 5 rondes gespeeld, dit resulteerde in de volgende uitslagen:

Jeugd

1e Ale te Cate

2e Teye te Cate

3e Sander Ganzeveld

Oudere jeugd

1e Heina van Zanten (+18)

2e Jelle van der Veen

3e Alex Mollema

In het Trefpunt werd iedereen voorzien van een hapje en een drankje, de eieren werden gesponsord door Jessica Blauw. Het bleef nog lang gezellig in het Trefpunt. We willen alle vrijwilligers bedanken voor jullie inzet, zonder jullie had Thesinge deze sportieve en gezellige dag niet gehad! Hulde!

IMG_0836.JPGIMG_0835.JPGIMG_0834.JPGIMG_0831.JPGIMG_0839.JPG

Feestweek bijeenkomst 22 oktober

Gisteravond om 20uur was het zover, de aftrap voor de 2015 editie van de Thesinger feestweek. Belangstellenden druppelden gestaag binnen, bijna alle straten hebben een team vertegenwoordiger weten te vinden. Jammer genoeg gold dit niet voor stratenteam Molenhorn/Kerkstraat, verzoek aan deze inwoners om nog eens goed te kijken en na te denken wie hier voor aangesteld kan worden.

Hoewel wij, als comité, tevreden waren met de opkomst hadden we toch op een hoger aantal gehoopt. Dit is ook nodig om een volledige week vol te krijgen met leuke activiteiten, "wie de schoen past trekke hem aan" zullen we maar zeggen.

Om iets over 20 uur begon de presentatie (die is hier terug te kijken), tijdens de presentatie werden er door het publiek vragen gesteld en suggesties aangedragen. Precies onze bedoeling van deze avond, we hebben nuttige tips gekregen die wij als comité meenemen. De straat vertegenwoordigers hebben een duidelijk beeld van het thema gekregen en hoe de organisatie structuur in elkaar steekt. Zij hebben de boodschap meegekregen in de straten op zoek te gaan naar enthousiaste mensen, of deze enthousiast te maken. Alleen door gezamenlijke inspanning kunnen we de feestweek tot een succes maken.

Alle straat coördinatoren hebben een voorbeeld agenda meegekregen, hierop staan een aantal punten waar wij als comité graag terugkoppeling uit de straten op willen hebben. De coördinatoren zijn gevraagd deze punten tijdens de straat overleggen de revue te laten passeren. Op de volgende vergadering, die gepland staat op donderdag 27 november, gaan we de informatie bespreken zodat we de dagdelen kunnen indelen en toewijzen.

Vragen kunnen altijd via de mail gesteld worden of spreek 1 van de comité leden aan, we hopen op een mooie week!

 

Vernieuwde Trapveld Thesinge Heropend

Door Kim Ensing:

Eind mei werd het vernieuwde trapveld aan de Molenweg feestelijk geopend. De weken daaraan voorafgaand is er met man en macht keihard gewerkt om tot een prachtig resultaat gekomen. Het heropeningsfeestje op zaterdag 24 mei is financieel mogelijk gemaakt door Dorpsbelangen.

Het balletje is gaan rollen toen jongeren van jeugdsoos ‘Het Treffertje’ vorig jaar besloten om de burgemeester een brief te schrijven over de slechte staat van het trapveld. Naast het opknappen van het schoolplein voor de basisschooljeugd zou het veld indertijd namelijk verbeterd worden voor de 12-plus jongeren. Het schoolplein is toen compleet vernieuwd maar de opknapbeurt van het trapveld stelde weinig voor. Er is wat gesnoeid en er zijn 2 bankjes geplaatst, maar het voetbalveld was nog altijd hobbelig, regenwater bleef er in plassen staan, prikkelbosjes werden de ballen fataal en een goal stond scheef. Kortom, nog altijd onaantrekkelijk voor de jeugd.

Over financiële middelen om het veld te verbeteren beschikte de gemeente Ten Boer  niet. Maar de gemeente was wel bereid om eigen initiatieven van de Thesinger inwoners -waar mogelijk- te ondersteunen. In samenwerking met jongerenwerker Kim Ensing zijn de jongeren en een aantal vaders vervolgens aan de slag gegaan om een plan te maken om op eigen kracht het veld te creëren  wat ze wensten.

Met dank aan Pieter Kranenburg van de gemeente is de kwaliteit van het grasveld flink verbeterd door het meermaals te rollen en te verti-drainen. Ook heeft Pieter ervoor gezorgd dat er door zijn mannen rigoureus gesnoeid is t.a.v. de doornen in de begroeiing om het veld. Daarnaast heeft Pieter tweedehands ballenvangers op de kop weten te tikken en laten plaatsen en eveneens stoeptegels en zand geleverd voor het gloednieuwe panna-veld. VV GEO heeft hiervoor twee kleine goals gedoneerd. Thesinger Geerle van der Veen heeft een compleet plan geschreven en getekend van hoe het panna-veld, compleet met boarding, eruit moest komen te zien. Vervolgens hebben de jongeren en een aantal vaders, onder enthousiaste en vakkundige leiding van Geerle, het verharde veld met 3 meter verlengd en omheind d.m.v. een bouwwerk van houten planken en ijzeren hekken. 

De middag voor de heropening hebben de jongeren samen met de jongerenwerker zelf gebodsborden gemaakt waarop staat hoe men zich op het veld dient te gedragen. ‘Zuinig zijn op de spullen’ en ‘Respect voor elkaar’ staan daarin centraal. De borden zijn op de openingsavond door de jongeren aan de ballenvanger bij de ingang van het veld bevestigd. Na luid applaus voor de inzet van iedereen scoorde de burgemeester het eerste doelpunt op het panna-veld. Daarmee was het veld officieel heropend. Er volgde een beregezellig feestje met muziek, panna-toernooi, voetbaltoernooi, marshmallows roosteren, hapjes en drankjes. Georganiseerd door de jongeren van Het Treffertje, gefinancierd door de Vereniging voor Dorpsbelangen in Thesinge. Waarvoor dank!

1467053ab47441e7_1467053ab47441e7_0.2~Trapveld 24 mei 2014.jpg

Kleine impressie Pasen 2014

Op de middag van 21 april 2014, tweede paasdag, werd in Thesinge wederom traditioneel Pasen gevierd.  Het weer kon jammer genoeg niet goed worden ingeschat en daarom werden alle activiteiten binnen, in het trefpunt, uitgevoerd.

Voor de kleintjes waren er diverse leuke activiteiten te doen zoals spelletjes, puzzels en uiteraard paaseieren zoeken. De kinderen waren erg enthousiast.

Ook werd weer het, in Thesinge wereldberoemde, neutenschaiten kampioenschap gehouden. Dit jaar wederom weinig deelnemers met een score in de plus maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

De uiteindelijke uitslag is als volgt:

Jeugd klasse

1e Thom de Vries
2e Wouter Bus
3e Willeke Ridder

Iets oudere jeugd klasse

1e Appie Ridder
2e Bert Mollema
3e Kor van Zanten Jzn

 

Namens dorpsbelangen wil ik iedereen die heeft bijgedragen aan deze mooie middag bedanken.

IMG_5367.jpg        

IMG_5344.jpg

IMG_5343.jpg

IMG_5352.jpg

Nieuw bestuur dorpsbelangen
Op 3 april kwamen de oude en nieuwe bestuursleden van DB Thesinge bij elkaar voor een gezamenlijke vergadering. Hierin werd afscheid genomen van Annelies Hofstede (secretaris/penningmeester), Joline Bosmans en Heina van Zanten. De voorzitter bedankte de afscheid nemende bestuursleden nogmaals voor hun grote inzet voor Dorpsbelangen in de afgelopen jaren.
Als nieuwe leden in het bestuur traden Alex Mollema en Paul Witkamp toe. Ter vergadering werd Paul Witkamp benoemd tot nieuwe penningmeester en Ria Stoppels tot nieuwe secretatis. Geerten Eijkelenboom blijft dit jaar voorzitter. 
De nieuwe bestuursleden zorgden meteen voor een frisse wind met het idee om een facebook groep voor Dorpsbelangen  Thesinge te maken, waarin al het nieuws vanuit DB vers van de naald bij een grote groep Thesingers kan komen. Dat dit idee werkt blijkt al uit de meer dan 70 thesingers die zich in de eerste 24 uur na de lancering van de facebook groep al hadden aangemeld.
Het nieuwe bestuur staat voor de uitdaging om een nieuw bestuursmodel te gaan invoeren dit jaar, waarbij meer zal worden neergelegd bij werkgroepen die bepaalde bestaande (zoals Sint, Oud en Nieuw) of nieuwe activiteiten willen organiseren. Hierdoor kan het bestuur zich weer meer richten op zaken als het overleg met de gemeente, of het faciliteren van subsidie aanvragen die bijdragen aan de leefbaarheid van ons mooie dorp.
Dus als je leuk nieuw idee hebt, of graag mee wilt helpen met een van de activiteiten die Dorpsbelangen jaarlijks organiseert, meld je dan aan via mail of geef het door aan een van de bestuursleden. Want in Thesinge geldt nog steeds... "Veur elken ain en deur elken ain".
Uitreiking Roelie Dijkema prijs
Op haar eigen verjaardag heeft Roelie Dijkema, samen met Geerten Eijkelenboom, de naar haar vernoemde prijs vandaag uitgereikt aan Janna Hofstede. De Roelie Dijkema prijs wordt jaarlijks  uitgereikt aan een Thesinger of groep Thesingers die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de leefbaarheid in ons mooie dorp.
Janna Hofstede ontvangt dit jaar de prijs omdat zij zich al langere tijd inzet voor het project Noaberstee. De stee is een initiatief voor ouderen in Thesinge die wekelijks van 9 tot half 12 bijeenkomen en waar ontmoetingen, mooie contacten en bruikbare initiatieven tot stand komen. Waar mensen met elkaar in contact komen en, waar nodig, hulp geboden wordt. Daarnaast organiseert de Noaberstee uitjes, etentjes en voorlichtingsochtenden voor iedereen die deel wil nemen.
De Noaberstee is een prachtig initiatief, waar veel ouderen in Thesinge dankbaar gebruik van maken. Door de vrijwillige inzet van Janna wordt dit allemaal mogelijk gemaakt en kan Noaberstee in Thesinge bestaan. De Roelie Dijkema prijs is haar dan ook van harte gegund.
IMG_20140407_190858.jpg
De beste wensen voor 2014

Na een geslaagde jaarwisseling met kloksmeren in de Kloosterkerk en het oud- en nieuwfeest in Trefpunt was er op 11 januari de gelegenheid om elkaar in Café Molenzicht het beste te wensen voor 2014.

Tomasvoar en Pieternel blikten terug op 2013. Er gebeurde weer veel in ons dorp. 

foto_thomasvoarpieternel.jpg

Na de brandewien mit rezienen kwam Sinterklaas op bezoek. Hij bleek goed op de hoogte van Thesinge en haar inwoners.

tp_sint.jpg

Toch hoorden we daarna iets wat we nog niet wisten, de plannen voor het vestigen van een shoarmazaak in Thesinge. 

tp_shoarma.jpg

Na dit intensieve vermaak door Wibo werden de Tombolaprijzen verloot en werd er tot in de kleine uurtjes nog gezellig nagepraat. 

tp_tombola.jpg

Laten we er weer een mooi jaar van maken samen!

De eerstvolgende activiteit is de algemene ledenvergadering (ALV) op 7 maart. Alle leden zijn hiervoor van harte uitgenodigd. 

Informatiebijeenkomst over de gaswinning in Groningen

door Piet van der Heide

De stichting Groninger Dorpen en de NAM hebben een dorpenronde in de regio georganiseerd in het kader van de aardbeving problematiek. Afgelopen donderdag 3 oktober was deze bijeenkomst in het Trefpunt.

Jan Wigboldus van de stichting Groninger Dorpen opende de bijeenkomst.
Namens de NAM nam Jakob van der Wal verder het woord stelde zichzelf en een aantal collega's voor. Waaronder twee schade experts, waar na de pauze apart mee gesproken kon worden hoe om te gaan met schade. Degene met vermoeden van schade konden direct een afspraak voor een bouwkundig onderzoek maken.

Ten eerste werd het ontstaan van aardgas in de aarde toegelicht en de geschiedenis van gaswinning uitgelegd en in het bijzonder in Noord Groningen.
Dit is een van de grootste gasvoorraden van de wereld. Ook nog na 50 jaar gaswinning uit het Groninger gasveld, waarbij vooral het belang voor de Nederlandse economie werd toegelicht.
Sinds de gaswinning is de bodem met 26 cm gedaald.
Het ontstaan door de gaswinning van breuklijnen in de zandsteen laag op 3 km diepte, die de oorzaak zijn van een aardbeving, werd uitgelegd. Aardbevingen blijven bestaan, ook als de gaswinning zal worden gestopt.
Belangrijk moment is dat in december as minister Kamp een nieuw winningsplan van de NAM aan de 2de kamer voorlegt.

Er lopen cq zijn reeds afgerond 11 onderzoeken:

 1. Onderzoek van gebouwen waarbij de meest kwetsbare gebouwen voorrang krijgen. Er zijn reeds 12 verschillende type woningen aangekocht cq aangekocht worden om te onderzoeken hoe deze preventief versterkt kunnen worden. Dit zijn ongeveer 85% van de meest voorkomende type huizen in deze regio. De NAM heeft momenteel een databestand van 250.000 huizen in de 12 categorieën.
 2. Onderzoek naar hoe de ondergrondse gasleidingen, dijken en hoogspanningslijnen zich houden bij een max. beving van 5 op de schaal van Richter. (metingen door het KNMI)
 3. Afhandeling van schade op een juiste en correcte manier. Hierbij is ook de Technische commissie Bodembeweging (TcBB) bij betrokken.
 4. Verband huizenprijzen en aardbevingen. Tot nu toe (onderzoek 1ste kwartaal van dit jaar) is dit nog niet geconstateerd.
 5. Onderzoek naar sterkste beving in Groningen. Het meetnetwerk is uitgebreid van 14 naar 50 seismometers en met 2 geofoons (KNMI).
 6. Onderzoek naar schade die ontstaat bij sterkere aardbevingen, i.s.m. Expertisebureau ARUB uit Den Haag.
 7. Onderzoek naar gebiedsgrootte bij sterkere aardbevingen.
 8. Onderzoek naar financiële effecten op inkomsten van de staat.
 9. Onderzoek naar leveringscontracten van GasTerra (verkoop/inkoop).
 10. Onderzoek naar mogelijkheden voor import aardgas uit het buitenland.
 11. Onderzoek naar andere (alternatieve) technieken van gaswinning.

Voor meer info zie oa:
www.namplatform.nl (ook voor de openingstijden van het Regionaal Informatiepunt Gaswinning in het gemeentehuis te Loppersum) 
www.rtvnoord.nl/aardbevingen
.

Taisner Rais 2013

De Taisner Rais vond dit jaar plaats op 21 juni. Op deze eerste dag van de zomer werden we helaas voorzien van een hoop regen, maar dat mocht de pret niet drukken. 

Om negen uur vertrokken we met 29 reizigers en de chauffeur van UVO in de bus richting Kolham. In Kolham dronken we koffie en kregen we uitleg over ' de Slag bij Kolham'.  

Schermafbeelding 2013-06-21 om 20.55.01.png

Via een verrassende toeristische route werd de reis vervolgd richting Bellingwolde. In de bus kregen we allemaal een boekje waarin we antwoorden konden noteren op vragen die gedurende de dag werden gesteld. 

In Bellingwolde regende het zo hard dat de geplande picknick letterlijk in het water dreigde te vallen.Gelukkig bood de hervormde kerk uitkomst. We mochten de kerk bezichtigen en tegelijkertijd daar onze lunch nuttigen die door de organisatie prima was verzorgd. 

lunch.jpg

Na de lunch zette de reis zich voort richting Papenburg (Duitsland). Onderweg voorzien van allerlei culturele wetenswaardigheden door onze gids Jakob van der Woude. Aan het het begin van de middag kwamen we in Papenburg aan voor een rondleiding door de Meyer Werft. Gids Udo heeft ons twee uur lang rondgeleid door de imposante scheepswerf waar cruiseschepen van onvoorstelbare omvang worden gemaakt. 

fotox.JPG

Meer informatie op: de website van Meyer of Youtube: kanaal Meyer Werft. Informatieve reportage van RTV Noord over de Meyer Werft: klik hier

Op dit moment wordt er gewerkt aan de Norwegian Getaway.

fotoi.JPG

Het avondeten vond plaats bij Gasterij Smits in Midwolda. 

smits.jpg

In Thesinge aangekomen werd de organisatie hartelijk bedankt voor deze mooie dag!

Roelie Dijkema Prijs 2013
De Roelie Dijkema Prijs is een wisselprijs ingesteld door de vereniging Dorpsbelangen Thesinge en bestemd voor Thesingers die zich op buitengewone en vrijwillige wijze hebben inzet voor (het vergoten van) de leefbaarheid in Thesinge. De inzet van Roelie Dijkema voor het dorp dient daarbij als voorbeeld. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 1 maart 2013 is de prijs toegekend aan het Oranjecomité. De voorzitter motiveerde de uitreiking middels dit juryrapport:

“In de 75 jaren dat het Oranjecomité Thesinge  inmiddels bestaat is Koninginnedag een dag geworden die bij iedere Thesinger al ver voor 30 april in de agenda staat. Elk jaar weer maakt het Oranjecomité er een dorpsfestijn van. Dit gebeurt altijd op een zeer professionele, maar vooral ontspannen manier. Voor jong en oud is er die dag van alles te beleven met als traditioneel hoogtepunt de stratenzeskamp. Voor hun enthousiaste inzet en het feit dat zij op deze manier een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn en de leefbaarheid in Thesinge is de commissie die de Roelie Dijkema prijs uitreikt van mening dat de Roelie Dijkema Prijs in dit 75 jarig  jubileumjaar van het Oranjecomité meer dan verdiend wordt uitgereikt aan de leden van het Oranjecomité Thesinge.”

Op 19 maart is de prijs uitgereikt en ging het voltallige bestuur met Roelie Dijkema op de foto.
RDPRIJS2013_OC.jpg

v.l.n.r.
Alfred Ottens,Kor van Zanten, Menko Ridder, Jan van der Veen, Appie
Ridder, Martijn Bol, Patrick van Zanten, Roelie Dijkema, Hans Wind, Lammert
Plijter, Jelle van der Veen
Nij-joarsverziede 2013

Veul hail en zeeg'n ien 't nije joar. 

Veel Thesingers hadden elkaar al in de nieuwjaarsnacht ontmoet in Trefpunt of daarna. Op 12 januari was het tijd om elkaar te treffen bij de traditionele Nij-joarsverziede in Café Molenzicht. 

Tomasvoar en Pieternel namen in het Gronings en op rijm het jaar 2012 door. Er gebeurt toch weer heel veel in ons dorp en daarbuiten. 
Verder speelden we deze avond een Quiz met Edward Oudman als Quizmaster. Een gezellige avond!

Nij-joarsverziede gemist? Of wilt u Tomasvoar en Pieternel over 2012 nog eens terug kijken? Hans van der Brand maakte  dit filmpje. De dertig (!!) jaar hiervoor teruglezen? Bestel dan de 3 bundels Vertezzels  hier.

Joost van den Berg, één van de nieuwe fotografen van de  Garmer en Thesinger Express, maakte een paar mooie foto's:

IMG_2914.JPG
Gezelligheid

IMG_2956.JPG
Wie heeft de langste schil geschild?

IMG_2987.JPG
Tomasvoar en Pieternel

IMG_3018.JPG
Spijkers poepen, wie is het snelst?

IMG_3056.JPG
Puntentelling

IMG_3069.JPG
De winnaars!

IMG_3085.JPG
Tombola 

De kerstboom staat er!

IMG_2708.jpg


boom.jpg


20e Taisner Rais vol verrassingen
Vrijdagmorgen 21 september 08.00 uur vertrokken 35 vijftigplussers vanaf ‘smidshouk’ richting…………
Ja, richting, zeg het maar.
De reizigers gingen vol goede moed op pad met een brief vol cryptische omschrijvingen, maar de bestemming bleef tot dusver onbekend.
De organisatoren Welly, Trijn, Clara en Jacob hadden voor deze twintigste Taisner Rais, een verrassingstocht uitgezet en dat is hen prima gelukt.
Maar nu mag iedereen het weten.
Als eerste hebben we een bezoekje gebracht aan weervrouw Harma Boer in  Noordbroek. Enthousiast verteld Harma hoe het weerbericht voor onder anderen Radio Noord tot stand komt.
Taisner rais 21-09-2012 008.jpg

Daarna gaat het richting Bourtange waar we worden getrakteerd op heerlijke koffie met gebak.
Per voet of per “taxi” begeven we ons terug naar de bus om ons verder te laten verrassen.
We gaan over de grens richting het Duitse Heede. Onder de 1000 jaar oude lindeboom brengen we onder de bezielende leiding van Rolf, het lied ‘Vor meinen Vaterhaus steht eine linde’ ten gehore.
Dit lied hebben we in de bus geoefend en onder de indrukwekkende lindeboom uitgevoerd.
Taisner rais 21-09-2012 050.jpg
We blijven in Heede voor de lunch. Herzlich willkommen im hotel ‘Zur Linde’.
Met een volle buik stappen we in Ter Apel aan boord van trekschuit (snik) ‘Dieverdoatsie’ en varen we door het Ruiten A Kanaal richting Sellingen.
Taisner rais 21-09-2012 061.jpg
Daarna gaan we weer richting Taisn, waar ons nóg een verrassing staat te wachten.
Daar worden we door dorpsgenoten verwelkomt met de samengestelde muziekvereniging ‘Juliana’.
foto2109a.JPG
(foto: Reinder van der Veen "Binn hoaln bejoarn oet Taisn, mit muziek veurop")

PRACHTIG, GEWELDIG, HARTVERWARMEND waren kreten die ik in de bus hoorde.
Taisner rais 21-09-2012 106.jpg Taisner rais 21-09-2012 096.jpg
Samen met de muzikanten sluiten we de dag af bij dorpscafé ‘De Oude School’.
Daar trakteren de organisatoren ons nog op een hapje, drankje, kopje soep en een broodje kroket.
Ik weet bijna zeker dat ik namens alle reizigers spreek als ik zeg:
Welly, Trijn, Clara en Jacob BEDANKT voor deze prachtige dag!
Door jullie is de twintigste Taisner  Rais, een feestelijke rais geworden, vol mooie verrassingen.

Hartelijke groet van reisgenoot Janna Hofstede

Dorpsvisie

Op 19 juni hebben we met een aantal dorpsgenoten in Trefpunt van gedachten gewisseld over de  Dorpsvisie.

Deze zomer worden de punten uitgewerkt tot een plan die op 18 september met de gemeente wordt besproken. Geïnteresseerden kunnen vanaf 4 september het concept opvragen via de mail van dorpsbelangen. 


Thesinge poepvrij!
Nieuwe bordjes en schepjes in het kader van Thesinge poepvrij!

Gebruik de schep, dat scheelt een hoop. Soms biedt ook de schep geen uitkomst, want 'waar laat je het'. Gebruik dan een zakje en gooi het in een afvalbak. Een gewoon plastic zakje bijvoorbeeld of de kartonnen variant van 'I Love my Dog'. Dit kan zo in de achterzak en je krijgt geen vieze handen. En het is helemaal van papier (afbreekbaar dus).

Schermafbeelding 2012-04-15 om 15.26.36.png

Hier koop je ze per 360 stuks of hier per 10 stuks.

Tijdens de jaarvergadering werd gevraagd om er ook buiten de bebouwde kom op te letten waar uw hond zijn behoefte doet.
 
poepvrij.jpgIndoor Neut'n schait'n
09_neuten.jpg
Het koude regenachtige weer mocht de pret niet drukken. Op de middag van tweede paasdag was het in Trefpunt een en al gezelligheid.
De kinderen luisterden naar een paasverhaal en zochten eieren. Eentje bleef er onvindbaar. In de loop van de middag doken er paashaasjes op die erg veel leken op kinderen.
Het neutenschaiten was eveneens een succes. Veel deelnemers, twee groepen, de juryleden Roelie Dijkema en Jakob van der Woude en voor de winnaars de wisselbeker. En deze keer, vanwege het slechte weer, een indoorbaan. Het puntensaldo van beide winnaars was negatief, dus meer "dun dan dik" dit jaar op de prachtige gladde baan.
Jamie van Zanten heeft de wisselbeker gewonnen bij de jeugdigen en Kees van Zanten had het hoogste aantal punten bij de volwassenen. Bij de jeugd waren er maar liefst drie met hetzelfde aantal punten wat hen gezamenlijk de tweede plaats opleverde: Manon van Zanten, Liam van Galen en Joris van Galen. Bij de volwassenen behaalde debutante Simone Bouwstra de tweede plaats en Johan Oomkes werd derde.


09_worp.jpg

09_winnaars.jpg

09_winnaar_kees.jpg

09_jamie.jpg

(de foto van de drie winnaars is gemaakt door Henk Tammens)

Zie ook de Noorderkrant.

Roelie Dijkema Prijs 2012

Tijdens de jaarvergadering op 9 maart is de Roelie Dijkema Prijs uitgereikt aan Menco van der Berg. Menco is jaren actief geweest als voorzitter van Dorpsbelangen en is een van de drijvende krachten achter de Thaisner Dörpsrun.

DSC_0092_WEB.jpg


Kerstboom

De boom staat!
Gezellig met dorpsgenoten en een glas glühwein, na een hele middag knutselen, de boom optuigen, de rondleiding en voor sommigen de reis naar Hesel (Duitsland) en terug, de kerstboom verwelkomen.

boom2011.jpg
Sinterklaas is in Thesinge!

Vandaag is Sinterklaas weer aangekomen in Thesinge.

Het was een spannende dag.

Verwarde piet had de schoenen van de kinderen meegenomen in plaats van een kadootje gebracht. Gelukkig kwam alles goed toen er in Trefpunt een groot pakket werd bezorgd door de postbode.

Twee pieten die het niet zo nauw namen met de regels hadden gegooid met pakjes. Helaas is het pakje stuk gegaan en kregen de pieten op hun kop van Sinterklaas.

Het was een heel gezellige middag en we zijn erg blij dat Sinterklaas ook dit jaar weer naar Thesinge is gekomen.

Klik hier voor een fimpje van de intocht 2011

Wil je op bezoek bij Sinterklaas? Kom dan op 1 december tussen 18:00u en 19:00u naar de Caravan op het schoolplein.

IMG_1029.jpg


Nieuwe bewonersmiddag 2011
Contactpersoon: Joline Bosmans

Iedereen die de afgelopen 2 jaar in Thesinge is komen wonen, was door het bestuur van Dorpsbelangen uitgenodigd voor deze bijeenkomst. In totaal 10 volwassenen en 3 kinderen, wonend op 6 adressen, hebben deelgenomen. 
De ontvangst was in het Trefpunt, waar men kennis met elkaar en met het bestuur (en enkele oud-leden) maakte en er verteld werd wat er door het jaar heen allemaal in het dorp te doen is. Vervolgens was er een rondleiding door de molen en door de smederij. Helaas is de historie van het dorp en de Kloosterkerk niet meer aan bod gekomen. 
De afsluiting vond plaats in De Oude School onder het genot van een hapje en een drankje. Een geslaagde bijeenkomst, waarbij we hopen dat de nieuwe bewoners het in ons dorp net zo leuk (gaan) vinden als wij. 
Tot slot nog dank aan alle vrijwilligers, die van deze bijeenkomst een succes hebben gemaakt.
Taisner Rais 2011

Vandaag, vrijdag 26 augustus, was het zover: de Taisner Rais 2011.
Om kwart over negen vertrokken we vanaf Smidshouk ien Taisn. Met onze eigen UVO bracht chauffeur Dick ons naar Aduard. Onder het genot van een kop koffie en koek kregen we uitleg over het klooster een een rondleiding door het kloostermuseum Sint Bernardushof en de kerk.

ADUARD_01.jpg
Uitleg over het klooster Aduard door de eeuwen heen.

ADUARD_02.jpg
Aduard - steenoven.

ADUARD_03.jpg
Aduard - ziekenzaal.

Vervolgens werd de reis voortgezet naar Bûtenpost voor een lunch en bezoek aan de Kruidhof.
logo_kruidhof.gif
Helaas viel een wandeling door de tuinen in het water door een fikse regenbui, maar er was binnen ook genoeg te zien.

Weer in de bus en nu via Zoutkamp richting Leens naar Borg Verhildersum.

LEENS_01.jpg
Leens Verhildersum - overzicht over de tuin.

Om een uur of vijf vertrokken we naar Eenrum voor een heerlijke maaltijd bij Café Zaal Bulthuis

Rond acht uur waren alle 30 deelnemers na een gezellige dag weer terug in Garmerwolde en Thesinge.


Gelukkig weer veel fietsers!
door Elisabeth Tolenaar
foto's Janna Hofstede


De jaarlijkse fietstocht van Dorpsbelangen trok dit jaar weer ouderwets veel deelnemers. Achtendertig dorpsgenoten van alle leeftijden waren op de fiets gestapt om de route te rijden die zoals ieder jaar was uitgezet door Roelie Dijkema en Roelf Jansen.

008.jpg

De tocht ging via Ellerhuizen naar Onderdendam. Het gedeelte ertussenin bleek zelfs nog een alternatieve route te bevatten, althans voor enkele deelnemers. Die waren daardoor verrassend snel op bestemming. Evengoed hadden alle deelnemers een prachtig stukje gefietst en onderweg genoten van het uitzicht.

024.jpg

De pauze – met versnapering aangeboden door Dorpsbelangen – vond plaats bij molen Hunsingo aan de Uiterdijk in Onderdendam. Prachtig plekje langs het water! Je kan er tegenwoordig eten en slapen. De moeite waard om nog eens heen te fietsen, langs welke route dan ook.
Start en finish waren zoals altijd in Molenzicht, waar Dora ook na afloop klaar stond om de fietsers te onthalen. Na circa 33 kilometer fietsen waren we wel aan een verfrissend drankje toe!
 
014.jpg

Roelie Dijkema dacht na een paar wat stillere jaren (steeds minder deelnemers): als het weer zo gaat, wordt dit de laatste keer. Nou Roelie, volgend jaar toch weer op de fiets om een mooie tochtje voor ons uit te zoeken! Roelie en Roelf, bedankt!

Dik en Dun ien Taisn

Op Tweede Paasdag 2011 was het weer tijd voor het traditionele “ neutenschaiten” in dorpshuis Trefpunt. Voor de kinderen waren er spelletjes en “eieren zoeken” in het dorp.

Jury_IMG_4729.jpg

Onder het toeziend oog van de jury werd er om ongeveer kwart voor twee gestart met het programma.

worp_IMG_4735.jpg

Ondertussen waren de kinderen, na het luisteren naar een paasverhaal, op pad om eieren te zoeken in het dorp.

eieren_IMG_4730.jpg

Vanwege de ondergrond, die zorgde voor worpen met veel effect, werd er weinig ‘dik’ gegooid. De juryleden hielden de puntentelling nauwkeurig bij.

Noten_IMG_4765.jpg

De kersverse voorzitter van dorpsbelangen reikte de prijzen uit.

winnaars.jpg

Deelnemers, bezoekers, vrijwilligers van Trefpunt en de organisatie van de Paasactiviteiten hartelijk dank voor het organiseren van deze gezellige middag.

Roelie Dijkema prijs 2011

Tijdens de jaarvergadering op 1 april 2011 is de "Roelie Dijkema prijs" toegekend aan Peter Heidema. De prijs is een blijk van waardering voor het vele vrijwilligerswerk wat Peter doet in Thesinge.

Op 8 april is de prijs overhandigd:
RoelieDijkema2011.png


Taisner Rais 2010

Vrijdag 10 december was het zover, de eerste Taisner Rais naar de kerstmarkt in Oldenburg.

Nadat ook alle paspoorten aan boord waren gingen we op reis met onze eigen UVO naar Oldenburg.

Onderweg vertelde reisleider Jakob over wetenswaardigheden die we onderweg tegen kwamen. Zo leerden we  ter hoogte van Zuidbroek wat een Johannes de Doper kerk is en waarom Jehova's geen verjaardag vieren. En, op de terugweg, dat we op dezelfde lijn als Thesinge in Duitsland het Benedictijner nonnenklooster Thedinga vinden (ten noorden van de stad Leer).

Rond tien uur koffiepauze in het Turm Café Westerstede. We gingen per lift of trap naar boven in de voormalige watertoren. Eenmaal boven werden we beloond met een prachtig uitzicht en heerlijke kaffee und kuchen.
Daarna via Bad Zwischenahn naar Oldenburg.

Chauffeur Alle-Jan zette ons af in het centrum van Oldenburg. In kleine groepjes gingen we op pad. Leuk om in een Duitse stad steeds weer bekenden tegen te komen die deel uit maken van het 57-koppige reisgezelschap.

Pünktlich om half vijf terug in de bus op weg naar het Diner bij Landhaus Oltmanns. Na een koude start kwam de bediening op gang en serveerde een heerlijk lopend buffet. Voordat we vertrokken wensten we Herr und Frau Oltmanns en de staf "Fröhliche Weihnachten und ein Guten Rutsch!".

Om half tien waren we weer terug in Thesinge.

Clara, Trijn, Welly en Jakob hartelijk dank voor het organiseren van deze leuke dag.

Wie heeft er een leuke foto om bij dit bericht te plaatsen? Graag mailen naar Annelies.

Noord op Stee (radio kijken)
Op zaterdag 4 december was 'Noord op Stee' in Dorpshuis Trefpunt in Thesinge.

Het eerste uur waren er de Radio Ruilbeurs en Agenda Tips.
Vanaf tien uur spraken Marina Versteeg en Arno van der Heyden met gewone en met opmerkelijke Thesingers.
Er werd live muziek gemaakt door zangeres Roos en haar begeleiders.

Uitzending gemist? De volledige uitzending is terug te luisteren op de website van RTV Noord: klik hier.

Uitzending op CD bestellen? klik hier.

IMG_4698_2.jpgIMG_4680_2.jpg


IMG_4681_2.jpgIMG_4682_2.jpg


IMG_4664_2.jpg

rtvnoord.jpg

Sinterklaas

Sinterklaas kwam in Thesinge. Kijk onder Jong voor een kort verslag. Een uitgebreide fotoreportage staat  hier.

Werkgroep Ommetjes
Eind 2009 is, op initiatief van Dorpsbelangen Thesinge, een werkgroep Ommetjes opgericht. Zie hiervoor het bericht op 08 januari 2010.

Na lang beraadslagen en polsen van grondeigenaren heeft de werkgroep Ommetjes een definitief besluit genomen om niet met de realisatie van een ommetje rond Thesinge door te gaan.
Uit het onderzoek kwamen naast positieve reacties ook een aantal bezwaren naar voren. Na het onderzoeken van alle opties ziet de werkgroep geen verdere mogelijkheden om een ommetje te realiseren.
Reanimatietraining Thesinge
Reanimeren is gelukkig geen dagelijkse bezigheid voor de meeste mensen. Toch overkomt per week 200 à 300 mensen een circulatiestilstand.  Het snel herkennen van acute hartproblemen is de eerste winst.

Hartklachten zijn écht alarm: Bel 1-1-2!

Vervolgens kan het snel starten van een goede reanimatie er voor zorgen dat er geen blijvende schade aan hersenen, hart en andere weefsels ontstaat. Met alleen basale reanimatie heeft het slachtoffer een overlevingskans van 10-15%. Alleen reanimeren is niet meer, maar ook niet minder dan tijd winnen.

Het gebruik van een AED kan de overlevingskans voor het slachtoffer tot 75% doen stijgen. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (Defibrillatie).

AED’s kom je op steeds meer plaatsen tegen. Denk bijvoorbeeld aan vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, openbare gebouwen, seniorencomplexen en woonwijken.

In Thesinge hangt sinds enkele jaren een AED (Trefpunt) en zijn al verschillende dorpgenoten getraind in de omgang met de AED.

Ook dit jaar zijn er weer een aantal dorpsgenoten getraind en een aantal op herhalingscursus geweest. EHBO Ten Boer en dhr. Heeringa van Live-AED verzorgden de training en Jan Mollema de accommodatie (Trefpunt) en de koffie.

 

aed kleur small.jpg

Zodra er een melding binnenkomt bij 1-1-2 worden de hulpdiensten op pad gestuurd, dit gaat snel maar kost tijd. Landelijk is een systeem in ontwikkeling waarbij mensen die kunnen reanimeren per SMS worden gewaarschuwd door de meldkamer om zich op een bepaald adres te melden. Zo gaan er geen kostbare minuten verloren. Elke minuut uitstel doet de overlevingskans  namelijk met 7%-10% dalen.

In Thesinge (meldkamer Groningen) is dit systeem nog niet operationeel. Dorpsbelangen Thesinge heeft daarom een papieren lijst samengesteld die huis aan huis verspreid wordt. Niet iedereen volgt een reanimatietraining via Dorpsbelangen, maar bijvoorbeeld via het werk of studie.Wil je op de lijst, geef dan a.u.b. je naam en telefoonnummer door aan Annelies Hofstede.

De lijst is een hulpmiddel. Bel in noodgevallen altijd eerst 1-1-2 !

Meer weten? Kijk eens op: www.6minuten.nl

Bron: instructieboek basale reanimatie & AED bediening NODE

Roelie Dijkema prijs 2010

Op zaterdag 27 maart 2010 werd de Roelie Dijkema Bokaal in de tuin van mevrouw Groothoff geplaatst.

RDprijs2010.jpg

De bokaal, welke is gemaakt door Herbert Koekkoek, is van Cortenstaal en stelt de "skyline" van Thesinge voor, gezien vanaf het Klunder. De prijs is in het leven geroepen op 16 februari 2008 tijdens een bijzondere voorstelling van VIOD ter gelegenheid van het 50 jarig lidmaatschap van Roelie Dijkema van VIOD. De prijs is een wisselprijs ingesteld door de vereniging Dorpsbelangen Thesinge en bestemd voor Thesingers die zich op buitengewone en vrijwillige wijze hebben inzet voor (het vergoten van) de leefbaarheid in Thesinge. De inzet van Roelie Dijkema voor het dorp dient daarbij als voorbeeld.
Nijjoarsverziede 2010

Op zaterdag 16 januari werd de traditionele Nijjoarsverziede gehouden in caf? Molenzicht.

Thomasvoar Roelf Jansen en Pieternel Roelie Dijkema memoreerden het jaar 2009.
IMG_0749.JPG

Act van deze avond was een muzikale quiz o.l.v. Edward Oudman
IMG_0752.JPG

De 1e prijs werd gewonnen door de "jeugd"!
IMG_0753.JPG

? foto's Wolter Karsijns

Eindejaarsactiviteiten

Kerstnacht
In de Kloosterkerk in Thesinge werd op 24 december een kerstnachtdienst gehouden. Na afloop van de dienst in Thesinge bood Dorpsbelangen een glas gl?hwein of chocolademelk aan.

kerk%20web.JPG

Kloksmeren

Een vijftigtal Thesingers kwam in de nieuwjaarsnacht van 00:15 tot 00:45 uur naar de Kloosterkerk om de klok te smeren. Dat komt er op neer dat er nieuwjaarswensen werden uitgewisseld welke werden bezegeld met een glaasje jonge jenever of beerenburger.

Dorphuis open
Zoals elk jaar was ook dit jaar het dorpshuis in de nieuwjaarsnacht geopend. Het was weer gezellig druk. Met dank aan de barmedewerkers en de beheerder van Trefpunt !

5 juni Fietstocht

door Truus Top

De ereleden van de Vereniging van Dorpsbelangen Thesinge organiseerden weer de jaarlijkse fietstocht. Omdat Roelie Dijkema en Roelf Jansen er weer hun uiterste best op hadden gedaan om een aantrekkelijk rondje te bedenken willen we u een korte omschrijving niet onthouden. Als het weer eens een mooie zomeravond is dan is het een aanrader om deze route te nemen.

Op 5 juni fietsten wij met slechts 18 deelnemers vanuit caf? Molenzicht via het boer Goenzepad naar Ruischerbrug. Halverwege richting Harkstede sloegen we linksaf het land in waar al flink voorbereidend werk verzet wordt voor de nieuwe wijk Meerstad. Aan het einde van dit pad linksaf en om de roeibaan heen voerde de route langs de kijktuin ?de Drie Wilgen?. Over de Bieleveldslaan ging het richting Harkstede langs de camping bij het Grunostrand en zetten we koers naar Engelbert. In Harry?s caf? zaten Roelie en Roelf als controlepost en genoten we van een kop koffie. In Middelbert reden we via het kerkpad weer richting Ruischerbrug om daarna via de Stadweg weer in Thesinge te belanden.

Bij Dora, waar we een afzakkertje namen, werd duidelijk dat er in ieder geval twee dames een volslagen eigen route hadden gefietst. Nadat ze bij de roeibaan in de fout waren gegaan hebben ze een uniek ommetje gemaakt. Of het ook zo?n 25 km. is geweest konden ze niet vertellen maar ook hun tocht was de moeite waard.

Roelie Dijkema bokaal 2009 naar Jan Mollema

Op zaterdag 18 april 2009 werd de Roelie Dijkema Bokaal in de tuin van Jan Mollema geplaatst.

jan%20en%20hennie%20web.JPG
Jan en Hennie Mollema bij de bokaal

Nijjoarsveziede 16 januari

Caf? Molenzicht was als vanouds bij deze gelegenheid vol en na het openingswoord van de voorzitter, Menko Van der Berg, trad het duo de Gringo?s op.

1%20gringo.jpg
andere%20gringo.jpg

Op hun visitekaart staat: een mix van Haagse bluf en Groninger klei. De heren begeleiden zichzelf met gitaar en accordeon en brengen een programma van smartlappen, country en populaire liedjes. Het publiek zingt en klapt mee maar babbelt er ook vrolijk doorheen. Dat hoort ook echt bij de sfeer van deze veziede.

2009thomenpiet.JPG

Na het eerste blok muziek staan Thomasvaor en Pieternel weer op de planken. Roelie Dijkema heeft met haar scherpe waarneming en dito pen het dorpsgebeuren weer goed bijgehouden. Zo hoor je nog eens wat er allemaal aan anecdotes, verhuizingen en wel en wee gepasseerd is in het verleden jaar.

De tombola zorgde weer voor een gespekte kas en na nog een blokje muziek kwam er een eind aan een genoeglijke avond.

AED ge?nstalleerd nabij ingangTrefpunt

aed.bmp

Thesinge heeft een AED apparaat gekregen van de Stichting Ondersteuning Gezondheidszorg Ten Boer. Een AED is een automatische hartdefibrillator die kan worden ingezet als mensen een hartstilstand krijgen. Dit apparaat is ge?nstalleerd nabij de ingang van Trefpunt.

Voorwaarde voor het krijgen van deze AED is dat voldoende mensen een reanimatie/AED-training gevolgd hebben. Hieraan is inmiddels voldaan. Een tiental personen volgde een training. tn_AED%20RH.jpg

2e Thaisner D?rpsRun

Op zaterdag 27 september werd voor de tweede keer de Thaisner D?rpsRun gehouden.

kidsrun.jpg

Een zeer geslaagd en uitstekend georganiseerd evenement !

diplomac4mijl103.jpg

Kijk voor uitslagen en (veel) meer foto's op de website van www.thesingerun.nl

Buren-klus-dag

Op Burendag, zaterdag 20 september, is in Thesinge een aantal klussen geklaard.

de%20groep.jpg

Een grote groep vrijwilligers ging aan de slag !

Gedenkteken op Smidshouk

Op zondagmorgen 4 mei is op Smidshouk een gedenkteken onthuld. Dit ter nagedachtenis van Hendrik Ridder, verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Geboren in Thesinge op 04-02-1918. Na gruwelijke martelingen is hij gefusileerd in Westerbork op 28-10-1944. Burgemeester Rika Pot hield een rede, waarna een zus van Hendrik Ridder het gedenkteken onthulde. Herbert Koekkoek, die het heeft gemaakt, gaf een toelichting. Renger de Vries droeg een gedicht voor dat gemaakt was door een vriend van Hendrik, dhr. P.van Loo. Het koor Lovende Stemmen zong enige liederen.

Teken%201.jpg
Onthulling gedenkteken

Roelie Dijkema bokaal geplaatst

De Roelie Dijkema Prijs is in het leven geroepen op 16 februari 2008 tijdens een bijzondere voorstelling van VIOD ter gelegenheid van het 50 jarig lidmaatschap van Roelie Dijkema van VIOD. Klik hier voor het hoofdartikel in de G&T Express.

De prijs is een wisselprijs ingesteld door de vereniging Dorpsbelangen Thesinge en bestemd voor Thesingers die zich op buitengewone en vrijwillige wijze hebben inzet voor (het vergoten van) de leefbaarheid in Thesinge. De inzet van Roelie Dijkema voor het dorp dient daarbij als voorbeeld.

tn_IMG_4824.jpg

Op zaterdag 19 april werd de prijs, welke is gemaakt door Herbert Koekkoek in de tuin van Roelie Dijkema geplaatst. De bokaal is gemaakt van Cort?nstaal en stelt de ?skyline? van Thesinge voor, gezien vanaf het Klunder.

tn_IMG_4831.jpg

het reglement van de prijs

12 januari : Nij-joarsverziede

De jaarlijkse nij-joarsverziede werd gehouden op zaterdag 12 januari 2008. Zoals gewoonlijk in, een tot de laatste stoel gevuld, caf? Molenzicht.

aanko%202008.jpg

Thomasvoar en Pieternel memoreerden het afgelopen jaar. Mw. van Zanten had de Brandewien mit Rezienen klaar. Het ludieke damesduo "B en dubbel D" vulde de avond muzikaal en theatraal. Uiteraard ontbrak de tombola niet!

Sinterklaas in Molenzicht

Hallo, kinderen van Thesinge !

2007_1125thesingesinterklaas0073.JPG

Dat was weer gezellig, afgelopen zaterdag 24 november in caf? Molenzicht.
Heel gezellig om samen met jullie en met mijn zwarte Pieten feest te vieren.

21 september : Thaisner rais veur elk en ain

door : Roelie Dijkema

55%2B%20reis%20Thesinge%202007%20007_edited.jpg

De Thaisner rais werd dit jaar gehouden op vrijdag 21 september. Vier Thesingers Welly, Trijn, Klara en Jacob hadden de reis uitgezet. Als vervoermiddel was gekozen voor een oude VEON bus uit het busmuseum.

Jaarlijkse fietstocht op 8 juni

tn_fiets23.jpg
een verslag van Hetty van Linge

Het is met 30 graden een bijzonder warme zomerse avond. Wat niet mag weerhouden dat er ook dit jaar weer 34 deelnemers meefietsen. De eersten vertrekken om 18.10 uur en de laatste, zoals zovaak op het nippertje, om 19.30 uur. Bij caf? Molenzicht regelt Jacob van der Woude de inschrijving en de routebeschrijvingen.


De route
De fietstocht gaat dit jaar eerst richting ?Stad? over de Stadsweg. Voor menigeen wel bekent terrein. Daarna een stukje richting Harkstede en vervolgens over het Eemskanaal links af richting Lageland. Een weg waar velen uit de groep nog nooit op de fiets langs waren gekomen. Er is een beetje tegen wind maar dat mag de pret niet drukken. Even door fietsen en ondertussen genieten van het mooie weidse landschap. Bij de IJzeren klap gaan we via Luddeweer richting Woltersum. Daar worden we opgewacht door Roelie Dijkema en Roelf Jansen die de controlepost bemannen en ons een consumptie aanbieden bij caf? De Witte Brug. Even uitblazen op het terras heerlijk aan het water. Het is een mooi oud caf? dat door de huidige eigenaren grondig is opgeknapt en nu elke avond en het weekend open is. Voor het vervolg van de route eerst richting Ten Boer en Sint Annen, dan bij ?De Luchtfietser? (het kunstwerk van Herbert Koekkoek) linksaf op naar Thesinge.


Nadat Jacob de gearriveerde deelnemers heeft genoteerd is het tijd om nog even na te praten in caf? Molenzicht. Een pluim voor Roelie en Roelf. Ze hebben weer een mooie fietstocht in elkaar gezet. En dan vinden ze altijd net over de helft een pleisterplaats! Zal Roelf daarvoor ook dit jaar de gedetailleerde kaarten weer thuis bestudeerd hebben. Ik denk het wel. Zo zijn R&R er toch drie avonden mee bezig om een mooie route uit te stippelen. Hartelijk dank namens alle deelnemers.

P.S. Het startgeld ? 5,= p.p. is deels (? 2.=) besteed aan het Dorpshuis!

Instemmend applaus en knallende kurken

Thesinge krijgt (eindelijk) een dorpshuis!

tn_IMG_3887.JPG

Zie hier het verslag van de bijzondere ledenvergadering

Neutenschaiten op het schoolplein

Zaterdagmiddag 7 april organiseerde Dorpsbelangen Thesinge een klein Paasfestijn voor jong en oud.

impulse3_groot.jpg walnoten.jpg

De kinderen speurden in de dorpskom naar de door de paashazen verstopte paaseieren. De overigen, van ca.12 tot 80+, gingen neuten schaiten op het schoolplein of hielden zich bezig met touwtje springen. Tot slot was er een gezellig samenzijn in en rond ons Trefpunt met een hapje en een drankje.

foto's ? wolter karsijns en stoffer havinga

tn_n1.JPG

tn_n5.JPG

tn_n6.JPG

De paashazen hebben de eieren verstopt

foto's ? wolter karsijns en stoffer havinga

tn_ei7.JPG

tn_ei3.JPG

Vergadering Dorpsbelangen goed bezocht

(bron: Garmer & Thesinger Express)

Zestig leden woonden op 23 maart de jaarvergadering bij.
De agenda werd vlot ?grotendeels in het gronings- afgewerkt en na de pauze werd de uitslag van de verkiezing bekend gemaakt. Sake Heidema was niet herkiesbaar, Wolter Karsijns werd herkozen en nieuw in het bestuur zijn Aletta van der Neut en Kor van Zanten Hzn. Het bestuur is uitgebreid van acht naar negen leden in verband met alle werkzaamheden voor het nieuwe dorpshuis en de feestweek in 2010.

De goede samenwerking met de commissie dorpshuis in oprichting zorgde er op deze avond voor dat er enthousiast gereageerd werd op de idee?n om geld in te zamelen door eigen werkzaamheid ?veur en deur ?t d?rp?. Peter Heidema gaf uitleg over de procedure waarin de berekeningen steeds duidelijker worden en er over enkele weken besluiten genomen zullen worden door de verschillende partijen. De sfeer waarin de onderhandelingen plaats vinden is zeer positief en medio april is het ?uur van de waarheid?! Henri Schijf geeft nog een korte presentatie van de individuele financi?le mogelijkheden ter ondersteuning. Over zes weken zal er een nieuwe ledenvergadering volgen waarin de inspanning van het dorp verder wordt aangegeven.

Tot slot genieten we van de video van Dick v.d. Ree uit 1995 toen ?Thaisn ?t zulf? deed.

Truus Top

Nijjoarsveziede

fotoverslag ? Wolter Karsijns

Suikerspinnen.JPG

De Suikerspinnen

Kloksmeren 2007

In de nieuwjaarsnacht trotseerden veel dorpelingen regen en wind om in de Kloosterkerk de klok te smeren en elkaar al proostend veel heil en zegen te wensen in het jaar 2007. Piet Huisman had de kachel lekker warm gestookt en Dorpsbelangen zorgde voor een opwarmertje in de vorm van een heldere borrel of een berenburger.

? foto's Wolter Karsijns

piestof.JPG

2006 Foto's Thesinger Reis

eerste koffie stop2.JPG

boeren leven in Blijham2.JPG

warme vismaaltijd in Termunten2.JPG

2006 Zomerfeest

Een fotoimpressie (? Wolter Karsijns)
van - een deel van- het zomerfeest op de 1e juli 2006

tn_IMG_2898.JPG

2006 Nijjoarsveziede in Taisn

Koffie met kniepertjes.
Jongeren en ouderen,
hutje mutje,
zittend aan lange rijen tafels.

De Koning en de Dame,
Wouter de Koning en Rika Dijkstra,
vertolken ballades en liefdesliederen.

Thomasvoar en Pieternel,
Roelf Jansen en Roelie Dijkema,
vertellen over lief en leed(vermaak),
Over (vier) lutje potjes en sterfgevallen.

Brandewijn met rozijnen.
Tombola en ?dikke? prijzen.

Ingredi?nten voor een traditionele nijjoarsveziede, zo halverwege de maand januari, in het tot de laatste stoel bezette caf? Molenzicht. Dat is toch wel de kracht van een klein dorp. Iedereen kent (bijna) iedereen en komt eens in het jaar even bij elkaar op veziede. Een goede traditie. Luisteren naar muziek en naar de ?kroniek? van het afgelopen jaar.

njv.jpg

Je weet van tevoren bijna wat je kunt verwachten, maar elk jaar is het toch weer een beetje anders. Zoals de (luister) muziek, die mij erg aanspreekt, maar misschien niet door iedereen wordt gewaardeerd. Zoals altijd wordt er plaatselijk talent op het podium geronseld, dit jaar zijn Trijn vd. Meulen, Aukje Groothoff en Theo de Wit de klos.

njv1.jpg

njv3.jpg

Zoals de act van Roelf en Roelie, waarin elk jaar wel weer een ander ?stoer?woord niet over de lippen van Roelf kan komen en het altijd weer een verassing is hoeveel ?potjes?er zijn geboren. De aansporing van Roelf: ?Veural deur goan, jongeluu?, is wel elk jaar dezelfde. De tombolaprijzen worden dit jaar door Jacob vd. Woude aangekondigd en hij heeft bij elke prijs wel een opmerking of anekdote verzonnen. Aanstaande bruidegom Bol, werkzaam bij Oudman, verzamelt een deel van zijn uitzet bij elkaar. Hij wint een groot deel van de prijzen.

njv2.jpg

Rond twaalven verlaat ik het caf? en zoals altijd blijven dezelfde mensen nog een poosje plakken. Net zoals bij een gewone veziede.

Roelie Karsijns.

2006 Kloksmeren in Thesinge!

Kloksmeren? Uit de reacties die ik om mij heen hoorde, was ik niet de enige die niet wist wat dat in hield: ?waarom moet die klok nu juist oudejaarsavond om 00.00 uur gesmeerd worden??, ?waarom hebben ze daar het hele dorp bij nodig om die klok te smeren??, ?is olie niet beter dan berenburg voor die klok??. Ik kan U sedert dit jaar uit eigen ervaring melden dat kloksmeren heel erg gezellig is, dat je daar inderdaad het hele dorp voor nodig hebt en dat berenburg beter is voor het kloksmeren dan olie.

kloksmeren.jpg

2005 Thiasinga feestweek

In 2005 was het weer zover. Om bij de historie van het dorp stil te staan ?n omdat we natuurlijk het traditionele vijfjaarlijkse dorpsfeest gingen vieren, stond het thema Middeleeuwen in mei 2005 centraal.

Halverwege het jaar 2004 beten de schepenen van Dorpsbelangen het spits af: In mei 2005 hield Thiasinga een middeleeuws festijn. Tegelijkertijd gaf dit bestuur het heft uit handen door de Thiasinger burgerij de handschoen toe te werpen.

Voor de week vanaf 30 april tot en met 6 mei zijn er in Thiasinga activiteiten met een knipoog naar de middeleeuwen. We hadden verschillende pijlen op de boog: Spelletjes, knutselen, barbecue, voet- en griezeltochten, verhalen, dansen en muziek, pannenkoeken eten, poppenkast, boogschieten, riddertest, alles kwam aan de orde. Ook rondreizende artiesten en ander vreemd gespuis deden Thiasinga aan.

Het mooie is dat de organisatie en de uitvoering niet door een paar horigen is gedaan, maar dat de taken/programmaonderdelen door verschillende groepen uit de burgerij werden gerealiseerd. Het feest vond grotendeels plaats op het terrein van de Kloosterkerk en het aangrenzende land van leenman Kees van Zanten.

kijk ook onder de homepagina van deze site

Hierbij de foto's van de barbecue.

bbq13.jpg

2005 Foto's Feest Koninginnedag

Na een dag vol activiteiten, georganiseerd door het Oranje Comit?, was er 's avonds groot feest in "Ons Trefpunt", waar de band Simpel Zat de stemming er goed in kreeg. Menko Ridder maakte de foto's.

feest26.jpg

2005 Foto's Breakdanceshow

De breakdanceshow van vrijdag 19 maart was zeer geslaagd: een prima show en veel toeschouwers.

breakdanceshow2.jpg

Meer foto's staan bij de jongeren

2004 Sinterklaas in Thesinge

Het Sinterklaasfeest was ook dit jaar weer heel erg leuk,en Ons Trefpunt was afgeladen met kinderen. Er was wel van alles aan de hand. Sinterklaas was zijn boek kwijt en zoals later bleek was deze door zijn eigen Pieten gejat, "errug" en ze hadden er ook nog allemaal rare dingen ingezet. Voor straf moesten de Pieten een liedje zingen.

En dan de leerling Pieten zij hadden zich verstopt onder het podium. Daar zochten ze naar cadeautjes. Gelukkig hoorden ze de kinderen roepen, en kwamen ze onder het podium vandaan zodat ze toch mee konden doen met het Sinterklaasfeest.

Alle kinderen kregen een chocolade letter mee en mochten thuis hun schoen zetten.

Groetjes, Pen Piet.

sinterklaas1.jpg

2004 Optreden Boetenbaintjes en Wia Buze een groot succes

Het optreden van de Boetenbaintjes en Wia Buze op 15 oktober in een uitverkochte zaal was een groot succes. De jongens op onderstaande foto wisten langs de beveiliging te glippen en een foto te maken van hun helden, de Boetenbaintjes.

fotobb.jpg

2003 Bankje Molenhorn

De financi?le giften die Dorpsbelangen heeft mogen ontvangen naar aanleiding van het 25 jarig bestaan zijn besteed aan een bankje met inscriptie dat inmiddels bij het speeltuintje aan de Molenhorn staat.

bankje.jpg

inscriptie.jpg

2003 Nazomerfeest

Eindelijk is het dan zover: we gaan feestvieren! Helaas laten de weergoden ons wel een beetje in de steek en moet er op het laatst besloten worden dat we alle activiteiten naar “Ons Trefpunt” gaan verhuizen.

Om 15:00 uur staan alle kandidaten van Idols zenuwachtig te wachten tot ze aan de beurt zijn. Onder grote belangstelling laten de kinderen hun favoriete liedjes horen. Een groot succes!

Om 16:30 uur gaan we met zijn allen naar het haventje, waar om 17:00 uur door burgemeester Pot het kunstwerk “Zicht” van de kunstenaar Gert Sennema wordt onthuld.

toespraak.jpg

zicht.jpg

Na haar toespraak mogen de kinderen van groep 7 van de basisschool “De Til” samen met de burgemeester het kunstwerk onthullen. Het beeld is verrassend mooi; maar ook onder het zand in de bak mogen we vanaf nu graven naar oude gegoten bronzen voorwerpen. Dit is niet tegen dovemansoren gezegd: de kinderen graven er lustig op los tot de voorwerpen zichtbaar worden (zand erover en op zoek naar de volgende). Laten we hopen dat we de katten op veilige afstand houden.

We krijgen allemaal een hapje en een drankje aangeboden, waarna een ieder huiswaarts gaat om zich op te maken voor het avondprogramma.

Voor een patatje van Vijfschaft moeten we tussen 18:00 en 19:00 uur in de rij staan, want – zeg nu eerlijk – als er patat in Thesinge te koop is, zijn we bijna allemaal van de partij.

Om 21:00 uur zijn we er allemaal klaar voor om eens even lekker te gaan swingen. Op de muziek van de band “Swamp” is het erg moeilijk om stil te blijven staan. Tex Mex muziek, je moet er natuurlijk wel van houden. Maar als je geen zin hebt om te swingen, is het ook een lust om naar te kijken.

Weer een groot succes, en – zoals altijd als het gezellig is – te snel tijd om op te houden. Om 24:00 uur neemt First Move nog even een uurtje muziek voor zijn rekening, maar dan gaat ook iedereen zo langzamerhand huiswaarts.

Een fijne, gezellige, geslaagde dag. Om met plezier naar terug te kijken.

2003 55+ reis geslaagd

De 55+ reis was weer een groot succes. Het was een zeer geslaagde gezellige dag met mooi weer. Hieronder twee foto's van deze dag.

55reis1.JPG

55reis2.JPG
Agenda
februari 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
maart 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Binnenkort in Thesinge
18 februari 2018
Strijkkwartet Regina Forte

Kloosterker | Aanvang 14.00 uur | Entree € 7,50

Meer informatie vindt u op de pagina van Felicitas

Dorpsbelangen: Archief
Foto van de maand
feb_paul.JPG
Zoek op thesinge.com
Hou me op de hoogte
Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Dorpsbelangen verschijnen? Geef hier je emailadres op.
Redactie Dorpsbelangen