Kies Lettergrootte: aaa ?
Herhalingstraining Reanimatie/AED

Op 6 en 7 oktober organiseert Dorpsbelangen een herhalingscursus reanimatie.  Wanneer u hier graag bij aanwezig wilt zijn, kunt u zich voor 28 september opgeven bij Johan Oomkes. Dit kan zowel telefonisch (06-30137615) maar het liefst per mail via johanoomkes@home.nl. We willen dan in kleine groepjes nog eens gaan oefenen. De aanvangstijd volgt nog. De kosten bedragen € 2,50 per persoon. Graag bij opgave aangeven welke dag u het beste past.

Voorlichting Groningen Hartveilig in Ten Boer
van KNV EHBO Ten Boer e.o. :
Voorlichting Hartveilig Groningen over inzet AED. + 6 min. training

Op 20 februari in Bloemhof Ten Boer aanvang  19.00 uur.

Doel is om zoveel mogelijk AED-bedieners te benaderen die zich aanmelden om binnen 6 min. slachtoffers te helpen met hartproblemen.
Deze mensen worden opgeroepen als ze binnen een straal van ca. 1,5 km wonen van het slachtoffer.
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan op de website van Groningen Hartveilig
Reanimatie training

Contactpersoon: Heina van Zanten

Dinsdagmiddag en donderdagavond 28 november 2013 willen we voor iedereen die er belangstelling voor heeft een reanimatie (herhalings) cursus organiseren in Dorpshuis Trefpunt. Wilt u, wanneer u zich opgeeft, duidelijk vermelden of u ‘s middags en/of ‘s avonds wilt deelnemen? Graag uw voorkeur opgeven voor 20 november bij Heina van Zanten, telefoon 050-3023426 of via mail.

U zult dan zo spoedig mogelijk horen wanneer u verwacht wordt. Wij vragen een bijdrage in de kosten van 2,50 per persoon.

Reanimatie App
De hartstichting heeft de gratis Reanimatie App ontwikkeld. De Reanimatie App is bedoeld voor mensen die een reanimatie-/AED-cursus hebben gevolgd. Het helpt om uw kennis van reanimeren op te frissen. De App biedt ook audio-ondersteuning bij het verlenen van hulp bij een hartstilstand.

Heeft u zich al aangemeld bij een reanimatienetwerk? Voor meer informatie kijk hier
Reanimatie netwerken
hesinge beschikt over een AED (in het fietsenhok bij Trefpunt) om ondersteuning te bieden bij een reanimatie. 
Jaarlijks vinden trainingen plaats en wordt er huis-aan-huis een lijst verspreid met dorpsgenoten die aangeven te kunnen reanimeren in geval van nood (opgave bij Heina van Zanten). 

Wij willen u graag informeren over nieuwe mogelijkheden om snel vrijwilligers in te zetten bij een reanimatie, mocht dat ooit nodig zijn:

Groningen Hartveilig - dit is een initiatief waarbij er voor wordt gezorgd dat dat vrijwilligers van de meldkamer 112 een sms krijgen met het adres waar reanimatie nodig is terwijl tegelijkertijd een ambulance op pad wordt gestuurd. Kijk op de website van Groningen Hartveilig voor meer informatie. 

Schermafbeelding 2013-03-15 om 16.30.13.png

De Help! app - dit is een app (programma voor de smart-telefoon) waarbij u in geval van nood tegelijkertijd 112 belt en alle andere gebruikers van de app die bij u in de buurt zijn automatisch om hulp vraagt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Help! app

Schermafbeelding 2013-03-15 om 16.26.54.png


AED training 2012


Hierbij nodigen we u uit voor de jaarlijkse AED training. 

Bij velen van u is het diploma in 2012 niet meer geldig.

Wanneer u een geregistreerd diploma wilt houden, kunt u vrijdag 28 september een herhalingsles gaan volgen in Ten Boer. De kosten hiervoor zijn ongeveer 25 euro. U moet zich dan voor 12 september opgeven via mail of telefoon (050 3023426) bij Heina van Zanten. 

Wanneer u gewoon wilt weten hoe het AED apparaat werkt en hoe men reanimeert, kunt u zich voor 1 oktober opgeven via mail of telefoon (050 3023426). U krijgt dan geen diploma, maar u krijgt wel voldoende de gelegenheid om te gaan oefenen.

Willie Havinga zal 1 november om 20.00 uur deze cursus gaan geven in Ons Trefpunt.

De kosten voor deze avond zijn 2.50 euro.Herhalingstraining Reanimatie AED
contactpersoon: Heina van Zanten 

Op 9 november organiseert Dorpsbelangen een herhalingscursus reanimatie.  Wanneer u hier graag bij aanwezig wilt zijn, kunt u zich voor 1 november opgeven bij Heina van Zanten. Dit kan zowel telefonisch (3023426) als per mail
We willen dan in kleine groepjes nog eens gaan oefenen.  De aanvangstijd volgt nog. De kosten bedragen € 5,- per persoon. Wanneer u denkt, ik wil ook wel eens een cursus reanimatie volgen, dan kunt u zich eveneens bij Heina opgeven. 


Nieuw contactpersoon AED

Vanaf september 2011 is Heina van Zanten de nieuwe contactpersoon voor de reanimatietrainingen (AED). 

Wilt u een training volgen neem dan contact op met Heina. De trainingen worden verzorgd door EHBO Ten Boer. De kosten zijn ongeveer 35,- per persoon afhankelijk van de groepsgrootte en locate. 

Over periodieke herhalingstrainingen volgt nog bericht. 
Update AED Thesinge
Binnenkort (februari/maart 2011) ontvangt u huis aan huis een bijgewerkte lijst met de telefoonnummers van AED-bedieners in de brievenbus.
Deze lijst zit ook in het koffertje van de AED.

De AED hangt bij dorpshuis Trefpunt in het fietsenhok.

Bel bij een hartstilstand altijd eerst 1-1-2 en start daarna gelijk de reanimatie of roep de hulp in van iemand die dat kan.

Reanimatie Thesinge
Bij reanimatie is snelheid geboden. Elke minuut uitstel doet de overlevingskans  namelijk met 7%-10% dalen. Bel bij een hartstilstand altijd eerst 1-1-2 en start daarna gelijk de reanimatie of roep de hulp in van iemand die dat kan.

In 2009 is er in Thesinge huis-aan-huis een lijst verspreid met dorpsbewoners die hebben aangegeven te kunnen reanimeren. Deze lijst wordt nu geactualiseerd en begin januari  2011 ontvangt u een nieuwe lijst in de brievenbus.

De mensen die op de lijst van 2009 staan of in 2010 voor het eerst de training hebben gevolgd krijgen de lijst gemaild of in de bus met de vraag of de gegevens nog kloppen.
Wil je ook op de lijst geef je naam, adres en telefoonnummer dan voor 3 januari door aan Annelies Hofstede.

Landelijk is een systeem in ontwikkeling waarbij de meldkamer (1-1-2) in noodgevallen naast het sturen van een ambulance ook mensen in de omgeving via SMS kan inlichten. Dit systeem is in Thesinge nog niet beschikbaar. Zodra dit wel het geval is zullen wij u hierover informeren. Dit systeem werkt mogelijk sneller en actueler dan de papieren lijst.


Reanimatietraining Thesinge
Reanimeren is gelukkig geen dagelijkse bezigheid voor de meeste mensen. Toch overkomt per week 200 à 300 mensen een circulatiestilstand.  Het snel herkennen van acute hartproblemen is de eerste winst.

Hartklachten zijn écht alarm: Bel 1-1-2!

Vervolgens kan het snel starten van een goede reanimatie er voor zorgen dat er geen blijvende schade aan hersenen, hart en andere weefsels ontstaat. Met alleen basale reanimatie heeft het slachtoffer een overlevingskans van 10-15%. Alleen reanimeren is niet meer, maar ook niet minder dan tijd winnen.

Het gebruik van een AED kan de overlevingskans voor het slachtoffer tot 75% doen stijgen. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (Defibrillatie).

AED’s kom je op steeds meer plaatsen tegen. Denk bijvoorbeeld aan vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, openbare gebouwen, seniorencomplexen en woonwijken.

In Thesinge hangt sinds enkele jaren een AED (Trefpunt) en zijn al verschillende dorpgenoten getraind in de omgang met de AED.

Ook dit jaar zijn er weer een aantal dorpsgenoten getraind en een aantal op herhalingscursus geweest. EHBO Ten Boer en dhr. Heeringa van Live-AED verzorgden de training en Jan Mollema de accommodatie (Trefpunt) en de koffie.

 

aed kleur small.jpg

Zodra er een melding binnenkomt bij 1-1-2 worden de hulpdiensten op pad gestuurd, dit gaat snel maar kost tijd. Landelijk is een systeem in ontwikkeling waarbij mensen die kunnen reanimeren per SMS worden gewaarschuwd door de meldkamer om zich op een bepaald adres te melden. Zo gaan er geen kostbare minuten verloren. Elke minuut uitstel doet de overlevingskans  namelijk met 7%-10% dalen.

In Thesinge (meldkamer Groningen) is dit systeem nog niet operationeel. Dorpsbelangen Thesinge heeft daarom een papieren lijst samengesteld die huis aan huis verspreid wordt. Niet iedereen volgt een reanimatietraining via Dorpsbelangen, maar bijvoorbeeld via het werk of studie.Wil je op de lijst, geef dan a.u.b. je naam en telefoonnummer door aan Annelies Hofstede.

De lijst is een hulpmiddel. Bel in noodgevallen altijd eerst 1-1-2 !

Meer weten? Kijk eens op: www.6minuten.nl

Bron: instructieboek basale reanimatie & AED bediening NODE

Agenda
februari 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
maart 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Binnenkort in Thesinge
18 februari 2018
Strijkkwartet Regina Forte

Kloosterker | Aanvang 14.00 uur | Entree € 7,50

Meer informatie vindt u op de pagina van Felicitas

Dorpsbelangen: Archief
Foto van de maand
feb_paul.JPG
Zoek op thesinge.com
Hou me op de hoogte
Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Dorpsbelangen verschijnen? Geef hier je emailadres op.
Redactie Dorpsbelangen