Kies Lettergrootte: aaa ?
N O A B E R S T E E

1 januari 2014, Nieuwjaarsdag. EEN NIEUW BEGIN! 

Het jaar 2013 ligt achter ons, en om diverse redenen zetten we daar graag een dikke streep onder. Persoonlijk ben ik blij en dankbaar dat een goede gezondheid mij het afgelopen jaar, uiteindelijk toch niet in de steek heeft gelaten. Ik heb geluk gehad, maar er zijn anderen die dit geluk helaas niet hebben gekend. Ik wens jullie samen met jullie gezin, familie en overige dierbaren veel kracht, moed en sterkte.

Liefde, vreugde of verdriet,

wat op je weg komt weet je niet,

dus kijk maar niet te ver vooruit,

het heeft geen nut,

je ziet geen fluit!

Toon Hermans

Nieuwjaarsdag is de dag, dat we een NIEUW BEGIN willen benadrukken. De dag dat alles wat we de laatste jaren samen hebben opgebouwd, niet als een kaartenhuis in elkaar laten vallen. De dag dat we trots doorgaan op de ingeslagen weg en enthousiast aan de slag gaan met nog niet uitgevoerde ideeën, suggesties en plannen.

En dat doen we vanaf vandaag, onder onze nieuwe naam: N O A B E R S T E E 

Ik wens u alle goeds voor het nieuwe jaar.(pdf) Hopelijk mogen we in goede gezondheid ons levenspad vervolgen, zodat we samen weer kunnen genieten van de inloopochtenden, themabijeenkomsten, etentjes, uitstapjes, kerstdiner en alle andere activiteiten. Wat ons levenspad ook mag zijn, laten we het vol hoop en vertrouwen toegemoet treden. Het hoofd omhoog, met welgemeende positiviteit, optimisme, oprechtheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Ik hoop u woensdagmorgen 15 januari tussen 09.00 en 11.30 uur weer te ontmoeten bie N O A B E R S T E E  in dorpshuis Trefpunt.

Tot ziens. Het ga u goed!

Janna Hofstede, contactpersoon en coördinator N O A B E R S T E E 

Bereikbaar via telefoon (050) 302 2475 of mail Janna

Dag. 

Verzoamelstee wordt Noaberstee

Dag,

"Dit is geen project dat over bewoners wordt uitgestort, maar samen met dorpsgenoten wordt uitgevoerd. Dit betekent: goed luisteren naar wat er in de buurt echt nodig is. Alleen dan kun je de dorpsstructuur versterken". Met deze woorden geeft de voorzitter van de stuurgroep, Hans Wortmann van de Rijksuniversiteit Groningen, op 4 februari 2011 het officiële startsein voor het driejarig pilot project 'De Verzoamelstee' in het dorpshuis van Thesinge. Aldus de project nieuwsbrief van maart 2011. 

31 december 2013. Oudejaarsdag.

De dag dat er in Thesinge officieel een einde komt aan het pilot project de Verzoamelstee.

Een dag om even bij stil te staan. Terug te kijken naar datgene wat voorbij is, en vooruitblikken naar datgene wat komt. Terugkijken is gemakkelijk. Dat is geweest, we kunnen er niets meer aan veranderen. Achteraf weten we pas of we het goed hebben gedaan en voor de toekomst is het te hopen dat we hebben geleerd van onze fouten en tekortkomingen. Als in een film zie ik tweeënhalf jaar van het pilot project de Verzoamelstee in een razendsnel tempo voorbij trekken. Ik zie vele hoogtepunten, maar helaas ook een paar diepe dalen. Zo bleek een goede en langdurige samenwerking tussen Thesinge en het projectteam een illusie. Ien Taisn doun we t zulf! Deze lijfspreuk, met daarbij een betrokken, maar kritische kijk en houding van de Thesingers, bleek geen goede combinatie met de niet goed functionerende projectorganisatie. En hoewel de meningen er over verdeeld waren, bleef daarnaast een enkeling roepen dat ze niet betrokken waren en we niets van hen hoefden te verwachten.

Door mijn betrokkenheid, groot verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme, heb ik het mezelf als Verzoamelstee medewerker, maar ook anderen, niet altijd gemakkelijk gemaakt. Maar als beloftes en afspraken niet worden nagekomen, ik acht maanden geen salaris ontvang en daardoor, in verband met mijn WW-uitkering, niet meer geloofwaardig overkom bij het UWV, dan is er voor Thesinge toch alle reden om richting het projectteam en de voorzitter van de stuurgroep, van ons te laten horen? Ik moet toegeven dat ik dan niet de gemakkelijkste ben. Uiteindelijk heeft Thesinge in mei 2012 de stekker uit het pilot project getrokken. Wat volgde, was een extern onderzoek. De rest is geschiedenis. Niets meer dan een vage herinnering, die uiteindelijk als een nachtkaars zal doven. 

Samen met de senioren en vele andere dorpsgenoten, bleven we geloven in de weg die we samen waren ingeslagen. En tweeënhalf jaar later bleek het de goede weg te zijn. Of het nu op een inloopochtend of themabijeenkomst was, we genoten iedere woensdagochtend van ons samenzijn en de prettige samenwerking met andere dorpsgenoten. In verband met Eveline Hage haar promotieonderzoek, vielen in 2013 alleen de inloopochtenden en themabijeenkomsten onder de vlag van de projectorganisatie. Ik kreeg uiteindelijk een jaarcontract van 6 uur per week en zaalhuur Trefpunt werd betaald vanuit de projectorganistatie. Op deze manier was Thesinge dus toch weer bij het project betrokken, al was het met een flinterdun lijntje. De rest deed Taisn zulf! Thesinge heeft zelf invulling gegeven aan uitbreiding van de activiteiten, zoals noaberschap, computerstee, uitstapjes en etentjes. Sommige senioren hebben op eigen kosten een laptop of iPad aangeschaft en voor het eerst kennis gemaakt met de digitale snelweg. Anderen hebben de helpende hand aangepakt van vrijwillige dorpsgenoten om hen persoonlijk te ondersteunen met hun computervragen. Meer dan 50 personen waren deelgenoot van Janneke Vos haar boeiende lezing, en 32 belangstellenden hebben genoten van een prachtige vaartocht op het Oldambtmeer. 

Het hele jaar 2013 is Thesinge vanuit de projectorganisatie nergens over geïnformeerd. Nieuws, uitnodigingen, informatie, bijeenkomsten, promotiefilmpje, over niets werd Thesinge op de hoogte gebracht. Thesinge leek alleen op papier mee te doen aan het pilot project. Totdat,….totdat er geoogst kon worden, de vragenlijsten weer rond moesten of er goeie sier gemaakt moest worden richting geldschieters en andere nauw betrokkenen. Dan was Thesinge in de ogen van de projectorganisatie ineens wél een volwaardige partner. En zo komt er 31 december 2013, in Thesinge officieel een einde aan het driejarig pilot project de Verzoamelstee. 

Om het officiële einde te benadrukken, zal Thesinge na 31 december 2013, op geen enkele manier meer medewerking verlenen aan het pilot project de Verzoamelstee. Ook niet met vragenlijsten of andere zaken die verband houden met het promotieonderzoek van Eveline Hage. 

Samen zijn we trots op alles wat we met eigen kracht, inzet, doorzettingsvermogen en middelen, in Thesinge hebben bereikt! 

Mijn taak en verantwoordelijkheid als Verzoamelstee medewerker in Thesinge zit er bijna op. Hartelijk dank voor het in mij gestelde vertrouwen. 

Met het einde van het jaar 2013, sluit Thesinge tevens, officieel en definitief, het pilot project de Verzoamelstee.

Ik wens u fijne kerstdagen en een gezellige jaarwisseling.

En 1 januari 2014? 

Nieuwjaarsdag, wens ik u een gelukkig en vooral gezond Nieuwjaar. 

Nieuwjaarsdag is de dag, dat we een nieuw begin willen beklemtonen. De dag dat alles wat we samen hebben opgebouwd, niet als een kaartenhuis in elkaar laten vallen. De dag dat we trots doorgaan op de ingeslagen weg en enthousiast aan de slag gaan met nog niet uitgevoerde ideeën, suggesties en plannen.

Ien Taisn doun we t zulf!

En dat doen we vanaf 1 januari 2014, onder onze nieuwe naam: Noaberstee 

Een vertrouwd stee in dorphuis Trefpunt en een mooie aansluiting op onze digitale rubriek ‘noaberschap’ op Thesinge.com. Noaberstee blijft dé plek om noabers, jongeren en leeftijdsgenoten te ontmoeten. Om te praten met mensen die je verstaan als je het over vroeger hebt. Die je begrijpen wanneer het over ouder worden gaat en je in de herfst van je leven bent. Die empathie voelen wanneer je na vele jaren samenzijn definitief afscheid moet nemen van je geliefde. Senioren zijn ook nieuwsgierig naar datgene wat de jongeren bezig houdt. Ze gaan met de tijd mee en blijven niet aan de kant staan, maar verkennen ook de digitale snelweg. Ze maken gebruik van een computer, laptop of iPad. De senioren genieten van een uitstapje of etentje. Noaberstee blijft dé plek voor ontmoeting, informatie en gezelligheid. Een stee voor verbinding tussen noabers, boeren, burgers en buitenlui. Wilt u me laten weten wat u tot dusver heeft gemist en waar u behoefte aan heeft? We staan open voor uw ideeën. 

Ik hoop u woensdagmorgen, 15 januari 2014 tussen 09.00 en 11.30 uur te ontmoeten bie Noaberstee. 

Hartelijke groet,

Janna Hofstede,

Contactpersoon & coördinator Noaberstee

E-mail: jannahofstede@home.nl

Telefoon: 050-302 2475

 

BEDANKT CLARA

Vanmorgen bepakt en bezakt richting dorpshuis Trefpunt. Tijdschriften, heerlijke koeken, kerst- en chocoladekransjes, maar ook oude boeken. Een paar van die boeken kreeg ik ter inzage van Lucie. Het zijn kerstboekjes van haar vader Jan Derk Slachter. Exemplaren uit de oorlogstijd, die haar vader als kind tijdens kerst cadeau had gekregen. Ook een aantal heel oude kerstkaartjes doen herinneren aan zeer vervlogen tijden. Prachtig! Ik leg het neer op de tafels in onze mooi versierde ruimte. Een mooi versierde en verlichte kerstboom op het podium, mooie bloemstukjes op tafel, takken met lichtjes en mooie gedekte tafels voor ons kerstdiner. Een heerlijk warme en gezellige entourage, die de sfeer van deze ochtend alleen maar ten goede komt.

Net als vorig jaar, heeft  Roelf Jansen, de oudste oorlogsveteraan van Thesinge, een prachtige kerstkaart ontvangen van minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaart. Een dankbaar gebaar van de eerste vrouwelijke minister van Defensie, dat door Roelf en de aanwezigen erg wordt gewaardeerd.

Vanmorgen leveren Roelie, Jacob en Hans een spontane bijdrage aan deze inloopochtend. Roelie heeft het boekje 'Da's aandere kovvie' van de Groningse schrijver Bert Uil meegenomen. Schiere verhoaln ien t Grunnings. Roelie leest een verhaal passend bij deze tijd, getiteld 'Kunstverlichting'. Een prachtig verhaal over Appie en Geeske Stainhoes. Jacob verrast ons met een kwis. Nu kunnen we laten zien hoe goed het is gesteld met onze algemene kennis. En dat blijkt aardig goed te zijn. Maar ook hier kan maar één zijn die er met de prijs vandoor gaat. In navolging van RTV-Noord, roepen we vanmorgen Albert Kalkwiek uit tot de 'kloukste Taisner'. Hans zingt met muziek, het prachtige lied 'Toen ik je zag', geschreven door Guus Meeuwis. Het was in 1997 de titelsong van de speelfilm All Stars waarin wijlen Antonie Kamerling de rol van 'Hero' speelde. En zo komt er een einde aan onze zeer gevarieerde en erg gezellige inloopochtend. Maar zoals eerder al aangekondigd, dit is nog niet alles. Aansluitend aan deze ochtend gaan we net als vorig jaar, het jaar 2013 afsluiten met een kerstdiner.

Rond twaalf uur komt onze kok Clara van Zanten binnen met de eerste gerechten. Langzamerhand verspreiden de heerlijke geuren zich door Trefpunt, en bij het zien van al het lekkers loopt het water ons in de mond. We schuiven aan de mooi gedekte tafels en openen ons kerstdiner. Voor onze eerste gang heeft Clara een heerlijke groentesoep gemaakt. Het hoofdmenu bestaat uit knoflook-peper krieltjes, witlof gerold in ham en kaas, komkommer-dille salade, heerlijke rollade, gehaktbal en zelfgemaakte championroomsaus. Als nagerecht verrast Clara ons met kaneelijs en slagroom. Heeeeeeeerlijk. Wat hebben wij ontzettend lekker gesmuld. Het was ook dit jaar weer voortreffelijk Clara! Nu ik hier zo zit om dit stukje te schrijven loopt het water me weer in de mond. Mocht u op dit moment nog twijfels hebben over uw kerstmenu, dan is dit zeker een aanrader. Voor ingrediënten is een bezoekje aan de Agrishop in Garmerwolde misschien een welkome tip. Helaas ben je voor een heerlijke rollade van oud dorpsgenoot Pieter Havinga te laat. Vanaf volgend jaar zijn ze weer te bestellen en die moet je zeker eens proeven. Clara, ook op deze plaats wil ik je namens alle aanwezigen, nogmaals HARTELIJK BEDANKEN voor alles wat je voor ons hebt gedaan. Speciaal voor ons heb je vrij genomen om ons een overheerlijke kerstdiner voor te schotelen. Dat is je prima gelukt en wordt door ons allemaal erg gewaardeerd. DANKJEWEL.

Hoewel dit onze laatste inloopochtend is, kom ik dit jaar nog één keer bij je terug.

Dag.

Oprechte stilte

Het is vanochtend een kleine wereld. Door de mist geen prachtige vergezichten. We moeten het doen met zeer beperkt zicht en proberen te genieten van de dingen die we wél kunnen waarnemen. Het weer heeft gelijkenissen met ons leven. Soms volop zonneschijn. Een andere keer gooit een wolkje roet in het eten of blijft het dagenlang grauw en grijs. Zowel wat de natuur betreft als in ons leven, kan het soms aardig stormen. Maar ook een donderslag bij heldere hemel is ons helaas niet vreemd. Gelukkig komt er na regen ook weer zonneschijn, alhoewel we dat op het moment zelf, niet altijd willen en kunnen geloven. Nu ik dit zo schrijf denk ik terug aan een telefoontje van gisteravond, rond kwart voor tien. Het was een ontroerend telefoontje, die diepe indruk maakte. Een telefoontje die je nachtrust aardig op de kop zet, maar in geen verhouding staat tot datgene wat ik hoorde. Hier past alleen, oprechte stilte.

Soms blijft de mist in je hoofd zo lang hangen, dat je niet meer kunt geloven dat het ooit zal optrekken. Het wordt zelfs steeds mistiger. Je blijft je focussen op datgene wat er even niet is, de vergezichten. En ondertussen kun je niet genieten van datgene wat er nog wél is. Je ziet het niet! Hoe goed je zelf en je naasten ook hun best doen. Het wordt teveel en het leven begint pijn te doen. Zo'n pijn, dat je het niet meer kunt verdragen en je voor jezelf maar één uitweg ziet. Vertwijfeld blijven we achter en vragen ons af, hoe verder? 

Dat de Verzoamelstee méér is dan gezellig koffie drinken of een computertraining, was mij al langer duidelijk. Vanmorgen hebben we samen weer ervaren, dat de Verzoamelstee ook een plek is voor het échte leven. Voor óns leven. Een leven vol vreugde en verdriet. Een leven met volop zonneschijn, maar ook van donder en bliksem. Een leven dat niet altijd over geplaveide wegen gaat. Een leven waarvan we het program niet kennen. 

Ons eigen programma voor volgende week kennen we wel. We gaan het jaar afsluiten met een kerstdiner. Clara gaat weer heerlijk voor ons koken. Na afloop van de inloopochtend kunnen we rond kwart over twaalf aanschuiven aan een mooi gedekte tafel, om samen te genieten van het kerstdiner.

In de komende tijd leven we mee met de mensen die verscheurd zijn door verdriet en in stilte bereiden we ons voor op volgende week woensdag. 

Dag. 

Wie de schoen past trekke hem aan

Vanmorgen weer richting dorpshuis Trefpunt voor de wekelijkse inloopochtend. Buiten is het grauw, triest en koud, maar gelukkig is het binnen behaaglijk warm. De senioren hebben de weg naar de Verzoamelstee weer gevonden. Maar niet alleen de senioren. Truus en Lucie zijn deze ochtend ook opnieuw van de partij. Beide dames hebben de smaak te pakken en genieten van de verhalen, gezelligheid, koffie en traktatie. Omdat we graag een foto willen bij de verhalen in de komende G&T, is ook gelegenheids fotograaf Bertho aanwezig. Zal Bertho, in navolging van de dames, dit jaar nog weer langskomen? Mocht je nog twijfelen dan kan ik je misschien overhalen door te zeggen dat we de komende twee keer geen heerlijke pepernoten en banketstaaf, maar taart bij de koffie hebben! En daar is alle reden voor. Maar later meer daarover.

Het was vanochtend aan de stamtoafel toch zo'n gekwebbel, dat ik niet alle verhalen heb meegekregen. De een zat te praten met de buurman, een ander met de overbuurvrouwen en zo nu en dan hoorde je iemand schaterlachen of roepen om koffie. Gezellig was het! 'k Heb nog wel een verhaaltje meegekregen over een Sinterklaasfeest. Vroeger als kind wilde ze ook graag zwarte Piet zijn. Haar hele gezicht had ze geschminkt met zwarte schoenpoets. Zo ging ze ook het dorp in. Het was prachtig! Totdat........totdat ze een echte zwarte Piet tegenkwam en huilend op de vlucht sloeg. Dit soort verhalen is genieten. Hoeveel kinderhartjes zullen er deze dagen sneller kloppen?

Mijn hart klopt wel sneller, maar dat heeft andere oorzaken. Gelukkig zijn er vanmorgen verstandige ouderen, die wijze woorden spreken. "Als je iets schrijft over de Verzoamelstee of Noaberschap in Thesinge, is bronvermelding wel op z'n plaats". "Zeker als je ook nog informatie of een verslag van derden gebruikt".

Ik zou zeggen, wie de schoen past, trekke hem aan! Voor de goede orde, dit is niet van toepassing op Truus, Lucie of andere redactieleden van de G&T.

Tot volgende week.

Dag.

 

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Zoals afgesproken waren Truus en Lucie afgelopen week ook weer present tijdens de inloopochtend. We zaten goed op onze praatstoel en hopelijk hebben de dames voldoende materiaal voor een mooi artikel in het kerstnummer van de G&T. Trouwens, als jullie nog een keer willen aanschuiven, dan is dat geen enkel probleem hoor. Jullie zijn altijd van harte welkom! Om jullie het gras niet voor de voeten weg te maaien besteed ik hier geen aandacht aan alle verhalen die we hebben gehoord. Het was erg gezellig en wat hebben we vorige week gelachen. Heerlijk! 

Vanmorgen ging het er wat serieuzer aan toe. Dat er in een week, ja zelfs binnen een dag, heel wat kan gebeuren waardoor het lachen je vergaat, blijkt wel uit de persoonlijke verhalen. Als kanker, hart of vaatziekten je familie binnensluipen, dan word je even stil. Het hoeft je dan nog niet eens persoonlijk te treffen, om toch in verwarring te raken. Wat is het dan mooi dat er mensen zijn die rondom een patiënt willen staan. Die hun helpende hand toereiken aan man, vrouw, kind, ouder, broer of zus. Die helpen, daar waar ze kunnen. En wat is het dan fijn dat wanneer je het wilt delen, er ook op een inloopochtend alle ruimte is voor verhalen die je emotioneel raken. Samen met de senioren weten we maar al te goed, dat ieder huisje z'n kruisje heeft. Maar eigen verdriet voel je voor honderd procent. Ik ken mensen die zeggen: "Jouw gevoel, daar kan ik niets aan doen, dat kan ik niet veranderen". Mensen die dit zeggen, zijn niet écht in jou geïnteresseerd en nemen je niet serieus.Volgens mij kun je wel degelijk iets doen aan iemands gevoel. Naar mijn idee hebben deze zelfde mensen, geen empathie! Hun inlevingsvermogen is ver te zoeken en ze kunnen zich niet verplaatsen in de emoties van anderen. Zonder empathie wordt echte communicatie heel erg moeilijk en een conflict is dan gauw geboren. Maar goed, gelukkig heb ik ook ervaren dat je meer aankunt dan je van te voren denkt. Dat je kracht naar kruis ontvangt. Hopelijk mogen niet alleen de zieken, thuis of in het ziekenhuis, maar ook hun naasten dit ervaren. Ik wens allen, daar waar mogelijk, van harte beterschap. En veel sterkte aan allen die leven tussen hoop en vrees. Weet dat er aan jullie wordt gedacht. Ook op een inloopochtend van de Verzoamelstee.

Dag.

Nog even geduld

Met veel plezier ga ik vanmorgen weer richting dorpshuis Trefpunt voor de wekelijkse inloopochtend. Het is een prachtige dag. Rustig weer en volop zonneschijn. Een lekker loopje, zo vroeg in de ochtend. Vanmorgen schuiven Truus Top en Lucie Kol bij ons aan. Ze zijn van harte welkom. Truus en Lucie zijn redactieleden van de Garmer en Thesinger Express en zijn voor het themanummer van Kerst 2013 op zoek naar verhalen. De Verzoamelstee leek hen daarvoor een mooie gelegenheid. Wát voor verhalen ga ik hier natuurlijk niet verklappen. Nog even geduld dus. We zijn nog lang niet uitgepraat en het is Truus en Lucie zo goed bevallen, dat ze volgende week weer aanschuiven. Ze horen graag nóg meer verhalen. Hopelijk zitten de bezoekers volgende week weer op hun praatstoel. Tot dan.

Dag.

Ode aan het leven!

Na vier bijzondere televisie-uitzendingen van “Ode aan de Doden” sluit de KRO de week voor Allerzielen af met de slotuitzending “Ode aan het Leven”. Heeft u het gezien op vrijdag 1 november? Een bijzonder warme uitzending vanuit de Laurenskerk in Rotterdam. De presentatie is in handen van Anita Witzier. Bekende Nederlanders, maar ook onbekenden vertellen liefdevol over hun overleden dierbaren. Ze steken een kaars aan, als ode aan het leven van hen die ze zo missen.

Voor wie steek jij een kaarsje op?

Al kijkend gaat er in mijn gedachten een film aan me voorbij uit vervlogen tijden. Flarden van momenten uit mijn leven die ik nooit zal vergeten. Hoewel ik hem niet heb gekend, denk ik aan mijn broertje Egbert (roepnaam Bert). Direct na zijn geboorte op 23 november 1954, bleek hij de aangeboren afwijking 'Spina bifida' te hebben. In de volksmond een 'open ruggetje' genoemd. Hij heeft slechts 3 weken mogen leven. Ik denk aan m'n moeder Lies die overleed toen ze pas 53 jaar oud was. Toen was ik 15. Nu al 2 jaar ouder. In gedachten zie ik m'n vader Jan. Hij overleed in 1988 op 66-jarige leeftijd. Ik zie m'n schoonzus Lia die overleed in 2004 en een jaar later haar man, mijn broer Kor. Weer een jaar later, het is inmiddels 2006 overlijden 2 maanden na elkaar onze 'ouders', tante Aaltje en oom Hans. Ik merk die avond dat ik een beetje rillerig begin te worden en doe de kachel een tandje hoger. Vele namen schieten door m'n gedachten. Van de mensen die mij vertelden dat ze een hersentumor hadden en niet beter zouden worden. Van de vrouw die met haar beide kleine kindertjes binnenkwam en me vertelde dat ze nog maar een paar weken te leven had. Overbuurkinderen Sandra en Remko. De man die doodziek bij me aan de balie kwam om persoonlijk afscheid van me te nemen. Van collega Arjan (36 jaar) en het levenloos geboren zoontje van een andere collega. En al die anderen, niet bij name genoemd.

De volgende dag kijk ik naar RTV Noord en zie een aankondiging van een documentaire. 'Het is precies vijftig jaar geleden dat het zwaarste verkeersongeval in de geschiedenis van Noord-Nederland plaatsvond. Een busje met studenten van de Kweekschool met den Bijbel uit de stad Groningen, botste bij Borger op een vrachtwagen. Acht van de tien inzittenden kwamen om het leven'.

Ik denk: 'Dat is het ongeluk waarbij dorpsgenoot Piet Holtman om het leven is gekomen'. De avond van 4 november zit ik opnieuw voor de buis. Deze keer om de aangekondigde indrukwekkende documentaire in alle stilte te bekijken. Er gaat weer van alles door mijn hoofd. Zijn ouders, broers, zus, vrienden, dorpsgenoten en medestudenten. Wat betekende dat voor hén in die tijd. We spreken dan van 1963. Maar ook, wat betekent het voor zijn, als enige nog in levend zijnde zus, mijn oud buurvrouw Aagtje Oudman-Holtman in deze tijd? Om vijftig jaar na dato, ontspannen en niets vermoedend te zitten kijken naar RTV Noord en ineens, niet van te voren ingelicht, onvoorbereid en onverwachts te horen krijgen dat er een documentaire op komt en je beelden ziet van de auto waarin je broer is verongelukt? Dat moet wel een hele impact hebben lijkt me zo. 'k Heb besloten om Aagtje te bellen en gisteren hebben we een heel fijn gesprek gehad. Dankbaar voor mijn telefoontje namen we afscheid. Haar broer mocht slechts 22 jaar oud worden. Wij steken een kaarsje op voor Piet Holtman. Maar ook voor haar man Frits.

Dat doen we ook voor oud dorpsgenoten Klaas Kuizenga en Klaas Robbe. Beide jongemannen kwamen in hetzelfde jaar,1963, om het leven bij een motorongeluk op de Afsluitdijk.

En voor alle, niet bij name genoemde overleden dierbaren.

Voor wie steek jij een kaarsje op?

Ik hoop dat alle nabestaanden die een dierbare hebben verloren, momenten kennen van fijne herinnering, waardoor ze hun levenspad kunnen vervolgen.

Ik sluit af met een gedichtje, waarvan de schrijver mij niet bekend is.

Zij die we liefhebben

gaan niet weg

Ze lopen naast ons

elke dag

Ongezien

ongehoord

maar toch bij ons

Oneindig dierbaar!

Tranen van het lachen

Vandaag is het weer zover. Woensdag, Verzoamelsteedag. Deze ochtend geen spreker van buitenaf, maar eigen inbreng. Spraakwatervallen vanochtend. De ene anecdote na de andere. En gelachen dat we hebben. Tranen van plezier biggelen over onze wangen bij het aanhoren van alle verhalen. De een nog mooier dan de ander. Zakdoeken komen tevoorschijn om de vreugdetranen weg te wissen. Geweldig, wat een plezierige ochtend! Persoonlijk heb ik wat herinneringen opgehaald aan de tijd dat ik nog bij de Rabobank werkte. Het was in de tijd dat ik werkte op verschillende (bij) kantoren. Ten Boer, Ten Post, Woltersum, Stedum, Lageland, in cafe de ijzeren klap en Westeremden had ik als mijn werkgebied. Ik ga terug naar de tijd van de gulden en eurocheques. Als je een grote aankoop deed of als aan het eind van de maand je rekening leeg was, schreef je een eurocheque uit om je boodsschappen te betalen. Je kon er een betaling meedoen tot een bedrag van 300 gulden en er zaten 20 in een pakje. 1 pakje eurocheques vertegenwoordigde dus een waarde van 6000 gulden! Voor een of andere zitting had je al gauw 30 pakjes bij je. Een totaalwaarde van 180.000 gulden! Daar kwam het contant geld nog bij en zo reisde je met een slordige 2 ton over de Groninger wegen alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Als bankmedewerkers hebben we ons altijd gerealiseerd dat een eurocheque gelijk stond aan geld. Voor klanten was dit niet zo vansprekend. Het was op een donderdagavond dat ik tussen 19.00 en 20.00 uur zitting had in het dorpshuis van Westeremden. Zoals zo vaak nam ik na vijf uur m'n banktas mee naar huis. Ik ging eten en dan vertrok ik met opnieuw de banktas in de kofferbak van m'n auto. Ik ga via de Eemshavenweg, neem de afslag Stedum en zie tot m'n schrik allemaal politie staan. Gordelcontrole. Ik word staande gehouden door een aardige politieman. Hij ziet dat ik een brave autorijder ben en mijn gordel om heb. In de tussentijd gaat er van alles door m'n gedachten. 'Ik hoop niet dat hij in mijn kofferbak kijkt'. 'Hoe moet ik aantonen dat ik bij de Rabobank werk en op weg ben naar een zitting in Westeremden? Voor de tweede keer vraagt de agent: "mevrouw mag ik uw autopapieren nog even zien"? Op het moment dat de agent mij verder een hele plezierige avond wenst, slaak ik een zucht van verlichting. Morgen heb ik een mooi verhaal. 

Op een dag zat ik samen met collega Jan in Stedum. De geldautomaat moest worden gevuld, maar in Stedum hadden we daarvoor op dat moment geen geld. Geen nood. Weet je wat zegt Jan, ik zal bellen met Ten Boer (hoofdkantoor) of we daar tussen de middag geld kunnen halen. En dat kon. Om half een stapt Jan op z'n oude Zündapp en ik op het brommertje van z'n vrouw. Zo tuffen Jan en ik via Lellens richting Ten Boer. We verdelen de poen over twee plastic tassen en rijden op deze prachtige zomerdag weer terug naar Stedum. Dit zou nu ondenkbaar zijn. 

Prachtige verhalen uit vervlogen tijden waar ik nog vaak met heel veel plezier aan terugdenk.

En dan nu het verhaal van twee ondeugende jongeren. Ik ga geen namen noemen. Het begint als volgt. In de straat waar toendertijd het meisje woonde, stonden aan de overkant van de straat huizen. De overburen sloten 's avonds als het donker was nooit hun overgordijnen. Je had dus vrij inkijk. Het meisje had ondekt dat wanneer ze naar haar bovenkamertje ging, ze precies kon volgen wat zich in de kamer van de overburen afspeelde. Het mooiste was het tijdstip dat de overburen aanstalten maakten om naar bed te gaan. Een mooi ritueel. Ze staan beide in de kamer. Zie je ze voor je? Hij maakt de knopen van z'n blouse los en trekt hem uit. Daarna volgt z'n broek. Toen nog pantalon. Wat aan blijft is een lange onderbroek, warme hemd en sokken. Zij trekt haar jurk over haar hoofd en hij helpt haar te verlossen van haar korset met veters en baleinen. Dan verschijnen er twee borrelglaasjes op tafel en schenken ze zich een in. Ze genieten van hun natje en droogje en dan gaat het licht in de kamer uit. Tijd om naar bed te gaan. Het voorspel is voorbij.....Als het zover is dat het vriendje van het meisje bij haar thuis mag komen, moet hij dit natuurlijk ook zien. Hilariteit alom. Wat er zich verder die avond bij de overburen afspeelde weten we niet, evenmin als wat er die avond op het bovenkamertje bij het meisje afspeelde. Een ding is zeker, de tijd van onschuldig doktertje spelen hadden deze ondeugende jongeren al ruimschoots achter zich gelaten. 

Vanmorgen roept een alleenstaande vrouwelijke bezoeker: "Nou, dan sta je mooi in je hemd". Een adremme alleenstaande mannelijke bezoeker reageert daarop met de woorden: "En dat is een raar gezicht". 'k Weet het niet, die twee weten ook meer van elkaar dan wij denken.......hahaha

Ach, soms moet je het meemaken of zelf horen om de humor er van in te zien. Maar wat hebben wij vanmorgen gelachen. Heerlijk!

Dag.

Politiek is humor!?

Vanmorgen gewekt door Radio Noord. "Nieuwe functie Rehwinkel bestaat niet". Ik zet mijn wekkerradio uit en stap met m'n goede been uit bed. Als ik naar buiten loop om de vuilcontainer bij de weg te zetten zie ik rechts, boven de stad, donkere wolken. Is dit een voorbode van wat er vandaag over Peter Rehwinkel via de media naar buiten komt? Gelukkig zie ik linksvoor de zon opkomen. Volgens mij wordt het een prachtige dag. Dat kan ook toch niet anders. Het is per slot van rekening woensdag, Verzoamelsteedag!

Tijdens de inloopochtend blijkt dat het nieuws ook is doorgedrongen tot de huiskamers van de senioren. Rehwinkel, Meijerman, Gemeente Ten Boer onder curatele van het Rijk, verhoging OZB, hennepkwekerijen. Genoeg gespreksstof. En dan hebben we het vanmorgen nog niet eens gehad over de jaarlijks oplaaiende discussie over 'Zwarte Pieten'. En zelfs in deze donorweek hebben we niet gesproken over 'donor ja of nee'. Ook niet over de aandacht van de Nederlandse Stomavereniging over het diftar-systeem voor stomamateriaal. Voor luiers en incontinentiemateriaal stellen gemeenten soms aparte containers beschikbaar, maar voor stomamatariaal? De Nederlandse Stomavereniging wil graag dat alle gemeenten een compensatieregeling gaan invoeren. Nooit bij stil gestaan eigenlijk, maar voor stomapatiënten wel degelijk een punt van aandacht.

Denk nu niet dat het er vanmorgen alleen maar serieus aan toeging. Welnee. Politiek is humor!? En het ging vanochtend ook over 'potjes kriegn', slootkroebertje, ex als Buurtzorger en man/vraauw beder om verlegen aans mit verlegen. Met een dikke vette knipoog vraag ik me nu toch stilletjes af wanneer het eerste blooper filmpje over Rehwinkel, Meijerman, Gemeente Ten Boer of wellicht de Verzoamelstee verschijnt. 

Volgende week, 23 oktober, het serieuzere werk. Om 09.30 uur gaat Eveline Hage haar onderzoek toelichten. En een week later, 30 oktober 10.00 uur, komt Luc Oldenhof een presentatie geven over 'Brandveiligheid bij u thuis'. Neem voor meer informatie een kijkje op de activiteitenkalender.

Net als altijd is iedereen van harte welkom!

Tot volgende week.

Dag.

Haarfst

Vanmorgen vroeg geen prachtige zonsopkomst, maar donkere wolken waaruit zo nu een dan een bui valt. De 'olle wievenzummer' lijkt plaats te maken voor de 'haarfst'. Och, naast stormen en regen heeft de herfst ook zijn bekoringen. Bomen in prachtige tinten kleuren de herfst. Wuivend riet, paddenstoelen als ware kunstobjecten en landbouwgronden die omgeploegd zijn in strakke kaarsrechte voren kondigen een nieuw seizoen aan. Vroeger ging op de eerste lentedag de kachel uit en pas weer aan op de derde dinsdag in oktober, de dag van de  Zuidlaardermarkt. Gelukkig zijn de tijden verandert.

Ook in dorpshuis Trefpunt brand gelukkig al vóór de Zuidlaardermarkt de kachel. Het is er behaaglijk warm als de senioren weer aan tafel schuiven voor de wekelijkse inloopochtend. Belevenissen van de afgelopen week worden weer gedeeld. Enkelen hebben afgelopen zaterdag meegedaan met 'lopend eten'. Dit evenement is voor het vierde jaar perfect georganiseerd door Ton Heuvelmans en Christien Huizinga. Maar liefst 84 dorpsgenoten hebben genoten van elkaars kookkunst. In groepjes schuift men aan in een 'dorpsrestaurantje'. Men loopt van 'restaurantje' naar 'restaurantje'. Bij de een krijg je een koud voorafje, bij de ander een warm voorgerecht, bij weer een ander het hoofdgerecht en tot slot bij de laatste, een toetje. Een groot succes, waar de deelnemende senioren erg van hebben genoten!

Een ander is weer overgrootvader geworden van een gezonde achterkleinzoon. Een blijde gebeurtenis waar vier generaties van genieten. 

De hoofdrolspelers van het mysterieus gesprek op 24 maart 1951 zijn inmiddels bekend. Het gaat om oud dorpsgenoten  Piet Vegter en Tiddo Schutter

Jacob heeft afgelopen zaterdag 'Oomkens' Regeringsalmanak van en voor de Provincie Groningen voor het jaar 1916' op de kop getikt tijdens ' Dag van de Groninger Geschiedenis'. Een prachtig boekje met allerlei wetenswaardigheden over stad en provincie. Het gaat van hand tot hand en geeft heel wat gespreksstof.

Tot volgende week.

Paradijsvogels

Vroeg in de ochtend weer een strak blauwe lucht en een prachtige zonsopkomst. Wat het weer betreft belooft het een schitterende dag te worden. Oké, het waait hard, maar dat heeft ook zo z'n voordelen. Appels, peren en kastanjes vallen vanzelf van de boom en wasgoed droogt zo snel dat je er bijna bij kunt blijven staan. Geen natte modderwegen en boeren rooien schone suikerbieten. En hoe lekker is een stevige wandeling met de wind door je haren. Heerlijk toch?

Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt er deze inloopochtend weer heel wat afgekeuveld. Deze ochtend komen ook de 'paradijsvogels' van vroeger ter sprake. Trouwens 'Paradijsvogels' was in de jaren 1992 tot 1996 een Nederlandse televisieprogramma. Het was de opvolger van 'Showroom' dat in 1977 tot 1982 de huiskamers binnen kwam. En in de jaren 1990 tot 2002 had je nog 'de Stoel'. In deze televisieprogramma's zag je markante personen met een bijzondere levensstijl. Eigenzinnig en excentriek levende mensen. 

Vanmorgen blijkt uit de verhalen dat 'paradijsvogels'  er altijd zijn geweest en ook altijd zullen blijven. Vroeger kwam er in Taisn regelmatig een vrouw die aan beide handen haar wijs-, middel- en ringvinger miste. Ze ging huis aan huis om haar handelswaar te verkopen. Een ander herinnert zich een man op een hoge eenwieler die allerlei kunsten vertoonde. Maar iedereen herinnert zich straatzanger Jan Roos. Geboren als Jan de Roos trok hij onder z'n artiestennaam Jan Roos in de vijftiger-, zestiger- en zeventiger jaren door stad en provincie. Ook ik herinner me dat hij regelmatig in Taisn kwam. Ik zat op de lagere school. Voor schooltijd speelden we buiten op het schoolplein. 's Morgens rond half negen kwam de DAM bus uit Groningen langs met daarin Jan Roos. Er volgde een spannende ochtend. Misschien kwam hij in het speelkwartier wel bij de school staan te 'zingen'. Eigenlijk waren we best wel een beetje bang. Beethoven, Verdi en Psalmen behoorden tot z'n repertoire. En dan zwaaide hij ook altijd zo met z'n wandelstok. Je kunt hier een filmpje zien van z'n optreden in Haulerwijk. Hij noemde zichzelf een 'gezant van de koningin' en daarom betaalde hij ook nooit voor het openbaar vervoer, 'Dat hoeft de koningin immers ook niet' zei hij dan. Geen enkele buschauffeur die hem tegen durfde te spreken. 

In juli 2009 hebben Evelyn Dam en Hans Webers een boek gemaakt van verzoamelde verhalen en anekdotes over artiest en straatzanger Jan Roos. RTV Noord heeft daar een item over gemaakt en het filmpje is te zien op YouTube. 'Paradijsvogel' Jan Roos was destijds zeker een kijkcijferkanon geweest in eerder genoemde televisieprogramma's. Maar helaas. Op 13 december 1979 is er een einde gekomen aan het leven van Jan de Roos. Hij is 83 jaar geworden.

Na de inloopochtend doe ik een rondje Klunder. Wandelschoenen aan, fototoestel mee en even de wind door m'n haren, heerlijk. 

Najaar 002 - kopie.JPG

Kastanje

Najaar 027 - kopie.JPG

Bieten, bieten en nog eens bieten bij boerderij 'Steerwolde'

Najaar 044 - kopie.JPG

Maiskolf

NOABERSCHAP WERKT

In mijn stukje van 4 september schreef ik: 'We hebben deze ochtend ook bezoek van Aly Pepping en Ton Ensing. Als redactieleden van Thesinge.com en Ton daarnaast als webmaster van Noaberschap, zijn beide zichtbaar en hoorbaar geïnteresseerd in datgene wat er leeft onder de senioren. Metelkaar hebben we van gedachten gewisseld over 'Noaberschap'. Naar aanleiding van deze brainstormsessie gaat Aly een stukje schrijven voor de komende Garmer & Thesinger Express en de website Thesinge.com'. 

Afgelopen weekend lag de Garmer en Thesinger Express weer in de bus met daarin Aly haar artikel over 'Noaberschap'. Heeft u dat gemist? klik dan op de volgende link.  Noaberschap werkt.pdf

Tot mijn grote verrassing stond er ook een verslagje in de G&T van mijn uitstapje met Roelie Dijkema, Jannie Ritsema en Jan Jansen. Roelie had de pen ter hand genomen en maakte de volgende bijdrage  Noaberschap op z'n best.pdf

Aly en Roelie, maar ook Ton, HARTELIJK DANK voor jullie betrokkenheid en positieve bijdrage.

Hartelijke groet,

Janna Hofstede

25 september GEEN INLOOPOCHTEND

In verband met onze vaartocht, is er woensdagmorgen 25 september GEEN INLOOPOCHTEND. 

Een week later, op 2 oktober, hoop ik u tussen 09.00 en 11.30 uur weer te ontmoeten in dorpshuis Trefpunt.

Vriendelijke groet, Janna

Vooruitblik

Goeiedag.

Ik ben er al weer. Zo zit je achter spekbonen met spek, vier je feest in verband met het 75-jarig bestaan van het Oranje Comité Thesinge, en dan is het al weer woensdag, ´Verzoamelsteedag´. Op deze inloopochtend hebben we niets bijzonders op het program. Het komt, zoals het komt. De computer staat weer klaar, tijdschriften liggen op tafel en ook heb ik enkele spelletjes meegenomen. Maar....men kijkt er niet naar om. Veel te druk met napraten over ons gezellig etentje, het feest en het uitwisselen van nieuwtjes. Eigenlijk heb je helemaal niks nodig om het gezellig te hebben. Oké, koffie of thee, maar verder?

Deze ochtend kijken we ook alvast vooruit naar volgende week.

Zoals eerder al aangekondigd, gaan we woensdagmiddag 25 september metelkaar op stap! We maken een 'rondje Blauwestad'. Een vaartocht op het Oldambtmeer en door de verschillende woongebieden. Inmiddels hebben 25 personen zich bij me aangemeld. Dat is een prachtig aantal! Denk je nu van, ik zou ook nog wel mee willen, geen probleem. Je kunt je nog bij me aanmelden tot en met dinsdagmorgen. Je mag langskomen, me bellen via 050-3022475 of stuur me anders even een mailtje. Je bent van harte welkom om met ons mee tegaan! Gezien het aantal deelnemers (25) is de prijs van het arrangement geen € 18,50 per persoon, maar € 14,95 per persoon. Dit is toch een mooie meevaller. 

We verzoameln  om 13.00 uur bij dorpshuis Trefpunt. Auto's en chauffeurs zijn geregeld en dan vertrekken we richting de haven van Midwolda. Daar gaan we om 14.00 uur aan boord van rondvaartboot de 'Windschere' en laten ons de rest van de middag verrassen. Zoals de weermannen en -vrouwen ons willen doen geloven, wordt het volgende week een 'Indian Summer'. Wij Groningers zouden zeggen, een 'ollewievenzummer'. Hoe men aan die naam komt, kun je  hier lezen. Nu maar hopen dat de weersverwachting werkelijkheid wordt. Dat zou ons vaartochtje alleen maar ten goede komen.

Vanmorgen hebben we besloten dat je als meerijdende passagier, de chauffeur € 2,50 geeft, als tegemoetkoming in de benzinekosten. Hopelijk is dit voor de niet aanwezigen geen bezwaar. 

Vóór woensdag zal ik de deelnemers nog een briefje brengen met daarop alle informatie. Wilt u alvast  € 14,95 klaarleggen, dan neem ik dat gelijk mee. Laten we hopen dat we komende woensdag een prachtige middag hebben, waar we met veel plezier aan zullen terugdenken. Tot woensdagmiddag 25 september, 13.00 uur bij dorpshuis Trefpunt.

In verband met ons uitstapje komt de inloopochtend 25 september te vervallen!

Dag.

 

We hebben gesmuld!

Vanmorgen onze tweede inloopochtend van het nieuwe seizoen. Het is een ochtend met aansluitend een etentje. Maar voordat de 'dikke bonen met spek' op tafel staan, moet er eerst wel wat gebeuren. De dikke bonen zijn geleverd door dorpsgenoot en hobbykweker Reinder van der Veen. Naast zijn nering in Ten Boer beleeft Reinder in zijn vrije tijd veel plezier aan het verbouwen van verschillende soorten dikke bonen. "Kroamke mit bonen bie weg, och doar heb ik gewoon oareghaid aan". 

Trijn Oudman heeft prachtige, en naar later blijkt, heerlijke spek gekocht bij 't Koopmanshoekje

Zo, de ingrediënten zijn in huis, maar nu? Met een paar man gaan we eerst de bonen punten. In een handomdraai zijn de acht kilo bonen verwerkt. Dan laten we het verder over aan Trijn en Aukje. De keuken is hun domein. Sommigen maken zich best wel zorgen.....haha. "Hest bonen al op stoan Aukje"? "Spek wordt zo noeit goar"? "Heb je d'r ook lekkere roombodderjus bie"? Trijn en Aukje lachen er om. "Wacht mor oaf, 't komt allemoal goud"!

En het komt goed! Rond kwart over twaalf schuiven we aan een mooi gedekte tafel en worden de borden gevuld met 'dikke bonen met spek'. We smullen, en scheppen zelfs voor een tweede keer op. Wat is dit heerlijk! Complimenten voor Trijn en Aukje. Maar dit is nog niet alles. Trijn heeft nog een zelfgemaakt toetje voor ons in petto. Och man, dat is ook toch zó lekker. En omdat het zo lekker is, doen we ook hier een tweede ronde. Als dit zo doorgaat dan zijn wij aan het eind van het seizoen tonnetje rond. Vorige week al gebak en nu weer al dit lekkers, het kan niet op. Dankbaar en tevreden kijken we terug op een prachtige ochtend. En net als ons 'Noaberschap uitstapje' is ook dit voor herhaling vatbaar.

Ik wil je nog even herinneren aan onze vaartocht op woensdagmiddag 25 september. Ga je met ons mee?Je bent van harte welkom! Je kunt je nog tot 15 september aanmelden bij Janna

Tot volgende week.

Dag.

We hebben er weer zin in

Vanmorgen is het zover. Na een lange vakantie beginnen we vandaag gelukkig weer aan een nieuw seizoen. Ik heb er zin in en het blijkt dat ook de senioren er naar hebben uitgekeken. Het is fijn om elkaar weer te ontmoeten.

Deze ochtend wordt er bijgepraat. Verhalen over gemaakte uitstapjes, vakantie, verjaardagen en huwelijksfeesten. En die huwelijksfeesten wil ik hier graag even noemen. 9 juli waren Albert en Joke Kalkwiek 55 jaar getrouwd. Samen met kinderen en kleinkinderen hebben ze dit gevierd. Een week later, op 17 juli, waren Jan en Menna Jansen ook 55 jaar getrouwd. Ook zij hebben dit heuglijke feit gevierd met kinderen, klein- én achterkleinkinderen, broers en zussen. Beide echtparen hebben dankbaar genoten van een prachtige dag. 

Voor Albert en Joke was hun 55 jarig huwelijk reden om ons vanmorgen te trakteren op heerlijk gebak. Daarnaast verrast Ina Robbe ons deze morgen met smakelijke chocolaatjes, omdat ze 28 augustus haar verjaardag vierde. En éh....wat in het vat zit verzuurd niet Jannie Ritsema.....haha. Allen van harte gefeliciteerd!

We hebben deze ochtend ook bezoek van Aly Pepping en Ton Ensing. Aly en Ton vallen met de neus in het gebak zeg maar. Prachtig toch? Als redactieleden van Thesinge.com en Ton daarnaast als webmaster van Noaberschap, zijn beide zichtbaar en hoorbaar geïnteresseerd in datgene wat er leeft onder de senioren. Metelkaar hebben we van gedachten gewisseld over 'Noaberschap'. Naar aanleiding van deze brainstormsessie gaat Aly een stukje schrijven voor de komende Garmer & Thesinger Express en de website Thesinge.com. Nu ik het toch over Noaberschap heb. Morgenmiddag, 5 september ga ik met Jan Jansen, Roelie Dijkema en Jannie Ritsema via een mooie route richting Termunten, om daar samen een visje te eten. Deze dienst heb ik aangeboden via  www.thesinge.com/noaberschap/ik-bied-aan/ en daar willen ze graag gebruik van maken. Neem eens een kijkje op de site. Misschien staat er iets tussen wat u aanspreekt of wilt u zelf een advertentie plaatsen. Noaberschap is er ook voor u!

Het is al weer half twaalf. De ochtend is omgevlogen.

Tot volgende week, met aansluitend 'dikke bonen met spek' eten. Inmiddels hebben 12 eters zich aangemeld, maar ook hier geldt: 'Waar twaalf eten, kunnen ook 15 of meer eten'. Als u ook wilt aanschuiven, dan wel graag even vóór 6 september doorgeven aan Janna. U bent van harte welkom!

Dag. 

Start nieuw seizoen

De scholen zijn weer begonnen, de bouwvakvakantie is weer achter de rug en vele dorpsgenoten hebben inmiddels hun dagelijkse werkzaamheden weer opgepakt. Met nieuwe energie maken we ook weer deel uit van het verenigingsleven. Het verenigingsleven met bijbehorende activiteiten barst weer los. Zo ook 'de Verzoamelstee'.

Vanaf woensdag 4 september is iedereen tussen 09.00 en 11.30 uur  weer van harte welkom op de inloopochtenden en themabijeenkomsten in dorpshuis Trefpunt. Ik hoop u ook in dit nieuwe seizoen weer te ontmoeten. Bent u nog nooit bij ons op de koffie geweest? Geeft niet, maar weet dat ook u van harte welkom bent! 

Naar aanleiding van ons kerstdiner in december 2012 heb ik vaak gehoord: "Samen eten, dat is ja zo gezellig, dat zouden we vaker moeten doen". Prima, doen we! Soms heb je van die gerechten die je vroeger alleen maar at bij opa en oma. Of gerechten die je ouders vroeger kookten toen paprika's, champions en aubergines nooit, of bij hoge uitzondering, op het menu stonden. In dit nieuwe seizoen gaan we met regelmaat 'ouderwetse' gerechten maken die we samen, na afloop van een inloopochtend, gaan nuttigen. Woensdag 11 september kunt u rond 12.15 uur aanschuiven voor 'dikke bonen met spek, spekjes en/of speklapje en een heerlijk toetje'. Als u mee wilt eten dan graag vóór 6 september even doorgeven aan Janna Hofstede. De kosten, € 6,50 per persoon, mag u na afloop afrekenen.

Als u nog heerlijke recepten heeft van vroegere tijden, en u wilt ons daar eens mee verrassen, dan hoor ik graag van u.

Ik hoop dat we metelkaar weer een mooi seizoen in goede gezondheid tegemoet gaan.

Tot ziens en hartelijke groet van Janna. 

 

Vakantie

Vanmorgen is voorlopig onze laatste inloopochtend. We gaan vakantie vieren. Woensdagmorgen 4 september hopen we weer aan een nieuw seizoen te beginnen.

Vakantie. Voor de een is dit anders dan voor de ander. Sommigen blijven thuis en genieten van hun eigen vertrouwde omgeving. Anderen maken dagtochtjes of brengen de zomer door in hun stacaravan op de camping of zoeken hun vertier in het buitenland. Voor een enkeling is vakantie niet weggelegd, omdat ze de zorg hebben voor een naaste. Hopelijk kunnen we allemaal genieten van de komende zomerperiode, ieder op zijn/haar eigen manier. 

Het was vanmorgen weer erg gezellig. Aukje was gisteren naar Groningen geweest voor het Koninklijk bezoek en heeft prachtige verhalen. Vanmorgen hebben we ook een spontaan optreden van Hans. Hij heeft  zijn accordeon meegenomen en verrast ons met zang en muziek. 

Van onderzoeker Eveline Hage kreeg ik het verzoek om haar artikel.pdf over de vragenlijsten te publiceren op deze site. Bij deze.

Wat u de komende zomerperiode ook gaat doen, ik wens u alle goeds en ontmoet u graag op de eerste inloopochtend van het nieuwe seizoen. Tot 4 september.

Dag.

Van harte gefeliciteerd
Vanmorgen weer naar dorpshuis Trefpunt voor de wekelijkse inloopochtend. 
Enkele vaste bezoekers zijn met kennisgeving afwezig. Het is een klein groepje die deze ochtend smult van een heerlijke traktatie van Jan Jansen. Morgen viert onze dorpsoudste zijn verjaardag. Van harte gefeliciteerd.

Vanochtend passeren weer vele verhalen de revue. 
Verhalen over langdurige verkoudheid, griep en virussen.
Verhalen over het koude, regenachtige weer.
Verhalen over molen De David en het benefietfestival in Den Andel, afgelopen vrijdag.
Verhalen over liefde, vreugde en verdriet.
Verhalen over hopen en vertrouwen.

Volgende week is de laatste inloopochtend voor de vakantieperiode.
Zoals eerder afgesproken is het NIET bij mij thuis in de tuin, met aansluitend eten.
Nee, we sluiten af in dorpshuis Trefpunt en helaas moet u zelf thuis uw potje koken.

Tot volgende week.

Vrijheid geef je door!
Mei.
Een prachtige maand.
Voor mij de allermooiste maand van het jaar. In de maand mei, zit voor mij persoonlijk alles.
Blijdschap, liefde, vreugde, verdriet, verwondering, herinneringen, afscheid, bevrijding, stilte, gedenken en vieren. 

Verwondert kan ik staan kijken naar de prachtige uitbundige bloei van een magnolia, prunus of krentenboompje.
Naar de ontluikende knoppen van een azalea of rhododendron. Dit is mei. Dit is volop GENIETEN!

Mei is stilstaan. 
Mei is stilte, gedenken en vieren.
 
De 4 mei-voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is gehouden door Pauline Broekema.
In  'Geef mij onze klei maar' vertelde ze het verhaal van de ondergang van een joodse gemeenschap op het Groninger platteland. Het was een prachtige, indrukwekkende voordracht. 
Evenals de toespraak  'Saamhorigheid' van generaal buiten dienst Peter van Uhm, bij het Nationaal Monument op de Dam.
Applaus volgde.
Het 5 mei concert op en rond de Amstel, was een prachtige feestelijke afsluiting.

En zo is er vanmorgen onder het koffie drinken niet alleen aandacht voor het landelijke nieuws van de afgelopen week, maar is er ook alle ruimte voor persoonlijk- en dorpsnieuws. Het was weer een gezellige ochtend.
Volgende week, 09.30 uur geven de dorpscoaches van 'De Deel' een presentatie.
Tot dan.


KONING WILLEM-ALEXANDER
Er wordt deze ochtend weer gezellig gekletst. Het gaat over van alles en nog wat. Daarnaast maakt de een de ander wegwijs met het gebruik van de iPad. 

Natuurlijk kijken we ook even terug naar de historische dag van gisteren.
Dinsdag 30 april 2013, de troonswisseling. Mooi, ontroerend, indrukwekkend.
BEDANKT PRINSES BEATRIX.
LEVE KONING WILLEM-ALEXANDER.

Heb je de balkonscène gemist? Je kunt de vier belangrijkste momenten  hier terugkijken.

Als vanzelfsprekend had ik vanmorgen iets lekkers meegenomen voor bij de koffie. Mijn stilzwijgen over vandaag, 1 mei, is ontrafeld door Aukje en Roelie. Bedankt voor de felicitaties, mooie woorden en kadootjes.

Tot volgende week.


Historie
Vanmorgen zijn dorpsgenoten Pluc Plaatsman en Wolter Karsijns bij ons op de koffie. Pluc en Wolter vormen samen met Haye van den Oever de historische commissie. Beide heren laten deze ochtend een prachtige presentatie zien van Thesinge in vervlogen tijden. Herinneringen komen boven. Ooooh ja, daar woonde.........is dat het huisje van........? Dan zie je dat er door de jaren heen toch veel in het dorp is veranderd. Winkels zijn verdwenen. Oude huisjes zijn afgebroken en nieuwbouw herrees. De melkboot is niet meer. Sloten zijn gedempt en koeien verhuizen naar een ander stuk weiland om plaats te maken voor woningen. Ook passeren oud Thesingers de revue. Thesingers die we ons herinneren als de dag van gisteren, maar al jaren niet meer onder ons zijn. 

Op verzoek hebben enkele bezoekers oude foto's / ansichtkaartjes van Thesinge meegenomen. De foto's worden gescand en voorzien van de nodige informatie. Oude foto's zijn ook te zien op  beeldbank Groningen.
Wat deze ochtend ook een glimlach te voorschijn tovert zijn de teksten op de ansichtkaartjes. Het zijn de WhatsApps en tweets van de jaren 30 die werden bezorgd door een meelevende postbode. Inmiddels is dit geschiedenis.

Bedankt Pluc en Wolter voor jullie bijdrage aan deze gezellige ochtend.

Tot volgende week.

Neutenschaiten
Na een mooie zonsopkomst, ga ik deze morgen weer richting Trefpunt voor de wekelijkse inloopochtend. Man och man de weken vliegen voorbij. Een week is echt niks.

Vanmorgen heb ik de gesprekken nauwelijks gevolgd, omdat ik druk doende was met de voorbereidingen voor het neutenschaiten. Tape plakken, uitmeten, noten op een rij. Ja, hoeveel noten moeten er eigenlijk op een rij? En hoever moeten ze uit elkaar liggen, wat is de tussenruimte? Toch maar even wachten op expert Roelie. Zij is ook altijd jurylid bij het neutenschaiten van  dorpsbelangen op tweede Paasdag, dus als er één is die weet hoe het moet, dan is het Roelie. Vanochtend gaat zij ook de scores bijhouden en is uiteraard ook deelnemer. Ze legt de spelregels uit en de begrippen 'dik' en 'dun'. Alle aanwezigen zijn er klaar voor en de strijd kan beginnen. We gaan los, prachtig man. Voor sommigen is het al meer dan veertig jaar geleden dat ze dit spel hebben gespeeld. In gedachten gaat de film 'Neutenschaiten in vroegere jaren' aan hen voorbij. De plaats waar ze het speelden, en sommigen herinneren zich dat ze speelden om centen. 
Dat er vele varianten zijn blijkt ook wel uit  deze spelregels. 
Het was weer een gezellige ochtend waar we samen zichtbaar en hoorbaar van hebben genoten.

Op deze winterse lentedag is het moeilijk voor te stellen, maar komend weekend gaat de zomertijd weer in. Bovendien is het Goede Vrijdag en Pasen. Voor velen een lang weekend.

Voor degene die van passende muziek houden, kunnen genieten van  Johann Sebastian Bach en in een andere uitvoering van Celtic Woman.

Ik wens jullie fijne Paasdagen!

Tot volgende week met  Grietje Nieland.pdf


Verzoamelstee 002-001.JPG


Verzoamelstee 012-001.JPG


Verzoamelstee 014-001.JPG


Volop activiteiten
Op deze winterse lentedag ga ik weer richting Trefpunt voor de wekelijkse inloopochtend. We hadden voor vandaag plannen om 'Gast van de Staten' te zijn. Er was plaats voor 20 belangstellenden. Dit aantal was al gauw bereikt en helaas is onze aanmelding afgewezen. Een volgende keer beter.

Onder het genot van een kopje koffie komt er weer van alles ter sprake. Natuurlijk ook de computer ervaringen van onze senioren. Petje af voor hen die hun eerste schreden op de digitale snelweg hebben gezet. Thesinge.com staat inmiddels bij hun favorieten, zoeken via Google is geen probleem en van sommigen heb ik inmiddels hun eerste mailtje gehad. Echt geweldig! Prachtig dat jongere dorpsgenoten hun deskundigheid en ervaringen willen delen met onze ouderen. Ook leuk om te horen dat ze er samen plezier aan beleven. We worden met elkaar steeds enthousiaster. Dit alles leidt ertoe dat we  een nieuwe categorie hebben toegevoegd aan het kopje Verzoamelstee. Daar kun je ook lezen dat we maandagavond 25 maart onze eerste computer workshop in groepsverband organiseren. Iedereen, jong en oud is VAN HARTE WELKOM!

Er is deze ochtend ook aandacht voor de  komende themabijeenkomst op woensdagmorgen 3 april. Grietje Nieland, Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen is dan onze gast.
Noteer ook alvast vrijdagavond 26 april. Dan komt  Janneke Vos naar Thesinge.pdf.
Reserveren kan via Janna haar mail of telefoonnummer 050 - 3022475.

Ook is er vanmorgen gesproken over belangstelling voor een eventuele jeu de boules baan in Thesinge. Vereniging van dorpsbelangen wil graag je mening. Wij hebben de  enquête vanmorgen ingevuld en hopelijk doet goed voorbeeld, goed volgen.

De komende inloopochtend zitten we een paar dagen voor Pasen. Om  tweede Paasdag goed voorbereid te zijn, gaan we volgende week oefenen met neutenschaiten.

Tot volgende week.

Aanvullen, uitbreiden, versterken
Als ik vanmorgen naar buiten stap, hoor ik de stilte. Geen zuchtje wind. In de verte koert een duif en twee zwanen in mijn achtertuin zijn pas ontwaakt. Een eendenpaar is al waggelend op zoek naar een geschikte broedplaats. Zullen ze dit jaar weer een geknotte wilg kiezen voor hun nakomelingen?

Vanmorgen tijdens de inloopochtend wordt er weer over van alles en nog wat gesproken. 
Natuurlijk komt de media aandacht voor onze nieuwe online platform noaberschap ter sprake.
Na de Garmer & Thesinger Express, de Noorderkrant, gisteren een vooraankondiging op de site van het Dagblad van het Noorden en vandaag een prachtige reportage in de papieren editie.
Voor mij, 50-plusser met een WW-uitkering, een mooi visitekaartje zullen we maar zeggen.

De inloopochtenden brengen soms heel wat teweeg. Wolter Karsijns is een van de leden van de 'historische commissie Thesinge' en komt zo nu en dan ook binnenlopen voor een bakje koffie. Wolter is ook een van de vrijwillige helpende handen voor computerhulp. Door deze contacten is het idee ontstaan om binnenkort een lezing te houden over het werk van de 'historische commissie Thesinge'. Ook zijn er plannen om tijdens een inloopochtend oude foto's in te scannen. 
Momenteel is de 'historische commissie Thesinge' druk bezig met onderzoek naar de kerk van Stederwalde te Thesingburen.
In de Groningse volksalmanak historisch jaarboek voor Groningen 1974-1975 staat in de inleiding:
'Op zaterdag 23 mei 1964 meldde de heer D.Y. van der Werff, arts in Garmerwolde aan prof. dr. H.T. Waterbolk, hoogleraar-directeur van het Biologisch-Archeologisch Instituut (B.A.I.)van de Rijksuniversiteit Groningen, dat tijdens egalisatiewerkzaamheden op een perceel groenland N.W. van Thesinge archeologica waaronder skeletdelen waren gevonden. Mejuffrouw A. van Huis, assistente bij de familie van der Werff, had de heer des huizes hierop attent gemaakt, waarna deze de vindplaats had bezocht. Een verkenning vanwege het B.A.I. de daaropvolgende maandag leerde dat er nog goede mogelijkheden lagen voor archeologisch onderzoek'.
En zo is geschiedt. Nu, bijna vijftig jaar later, is de 'historische commissie Thesinge', als grafstenen gebruikte sarcofaagdeksels weer op het spoor gekomen. Maar het gaat verder. De boerderij van gebroeders Jansen heet 'Steerwolde'. Nu zijn studenten van Hogeschool van Hall Larenstein uit Leeuwarden een onderzoek gestart. Zij willen onderzoeken of en zo ja, welk verband er bestaat tussen de kerk Stederwalde, die in Klunder heeft gestaan, en boerderij Steerwolde. Enige info over Steerwolde kun je  hier vinden.

Prachtig om te ervaren dat door 'de Verzoamelstee' bestaande activiteiten in het dorp worden aangevuld en versterkt, en nieuwe activiteiten tot ontplooiing komen.

Wordt vervolgd!
Tot volgende week met Eltje Doddema, 'Veur poelegrap en oardeghaid'


Trots
Als ik vanmorgen rond zes uur uit bed stap, is het buiten al schemerig en vogels fluiten het hoogste lied. Een uur later is het licht. Ik voel dat het weer de goede kant op gaat. Nog 2 dagen en de meteorologische lente is een feit. Voor de astronomische lente moeten we dit jaar nog even geduld hebben tot 20 maart 12:02 uur. Hoe we het ook noemen, geeft niks. Vandaag is de dag! 
En vandaag is er weer een inloopochtend.

Heeft Aukje Groothoff me een aantal weken terug al verrast met de aanschaf van een eigen laptop, deze ochtend ben ik opnieuw verrast. Wat ik aan het begin van dit pilot project heb gehoopt, is vanmorgen opnieuw werkelijkheid geworden.
Roelf Jansen, 80 plusser die in het begin niets wilde weten van computers, komt vol trots met zijn eigen iPad, Trefpunt binnenlopen. Hij slaat hem open, alsof hij nooit anders heeft gedaan. Ik vind het geweldig en ben trots dat Aukje en Roelf hun eerste stappen hebben gezet op de digitale snelweg. Het is voor Aukje en Roelf een onbekende weg, dat is begrijpelijk. Maar ervaren leeftijdsgenoten en dorpsgenoten reiken hen de helpende hand en samen gaan we die weg bewandelen. Dat geldt trouwens niet alleen voor Aukje en Roelf, maar binnenkort ook voor Roelie Dijkema. Ook Roelie heeft inmiddels haar eigen tablet. Mooi hè. Trouwens, ook senioren die al langere tijd gebruik maken van een computer worden hier en daar ondersteund door dorpsgenoten. Voor het aansluiten van internetverbindingen hebben Jan Mollema en zoon Klaas, vrijwillig hun helpende handen toegestoken. Jongeren en ouderen worden op deze manier met elkaar verbonden en nieuwe contacten komen tot stand. Prachtig!

Dit is spontane noaberschap ien Taisn.
Voor Thesinge eigenlijk niets bijzonders, maar ik ben er trots op!

Tot volgende week.


Dokter Franck
Vorige week eindigde ik mijn stukje vol goede moed. Stagiaire Maren Buruma zou vandaag met me meelopen tijdens de inloopochtend. Afgelopen vrijdag het een en ander doorgesproken en gisteren aan het begin van de avond kreeg ik telefoon.
"Hallo Janna, met Maren. Ik heb griep en kan morgen helaas niet komen". 
"Wat vervelend voor je Maren. Ziek zijn is sowieso niet leuk en dan ook nog in de voorjaarsvakantie, wat sneu. Maar onze afspraak blijft staan hoor, want het is veel te leuk om een keer mee te lopen".
Van harte beterschap Maren!

De inloopochtend loopt dus iets anders dan we ons vrijdag hadden voorgesteld, maar dat is geen probleem. We hebben ons vanmorgen weer prima vermaakt. Met verhalen, oude foto's, computer en tablet vliegt de tijd. Ook is er deze ochtend weer een bijdrage van een bezoeker.
Jan Jansen leest het gedicht  ZO OP HET OOG.pdf. We worden er een beetje lacherig van, want voor sommigen is het zó herkenbaar. En met een  brief aan meneer de dokter Franck.pdf heeft hij de lachers echt op zijn hand.

Hopelijk tovert deze bijdrage ook een glimlach op jouw gezicht.

Tot volgende week.

NOABERSCHAP
Vanmorgen weer in alle rust de boel klaar gezet voor de inloopochtend. Ik wacht op dat wat komen gaat en laat me ook deze ochtend weer verrassen. Om diverse redenen hebben enkele vaste bezoekers zich bij me afgemeld. Ook zijn enkelen geveld door griep en anderen kampen al langere tijd met gezondheidsproblemen en kunnen daardoor niet aanwezig zijn. Hopelijk treed er gauw verbetering op, want we missen jullie hoor. Van harte beterschap!

Als we met elkaar om de tafel zitten, komt al gauw ons nieuw onderdeel op Thesinge.com ter sprake. Sommigen brengen regelmatig een bezoekje aan de dorpssite en hebben  noaberschap al ontdekt. 
Noaberschap is de aanleiding dat ik word bedolven onder de complimenten. Van alle lovende woorden begin ik bijna te blozen. 
Er klinkt waardering, blijdschap, begrip en dankbaarheid uit de woorden. Niet alleen voor mijn werk voor de inloopochtenden en themabijeenkomsten, maar ook noaberschap is voor de ouderen een welkome aanvulling. Dit doet me wel wat moet ik zeggen. Zeg nou zelf, het is toch prachtig om te horen dat mijn mooie werk zoveel voor de ouderen van Thesinge betekend?
Maar noaberschap is niet alleen mijn verdienste, dat zou te veel eer zijn. Het is mede te danken aan projectleider Lusette Brouwer en zeker niet te vergeten dorpsgenoot en webmaster Ton Ensing. 
Vanmiddag heb ik noaberschap via een  nieuwsbrief.pdf huis aan huis onder de aandacht gebracht.
 
Zelf dragen de ouderen deze ochtend ook ideeën aan die het overwegen meer dan waard zijn. En al pratende komen er steeds meer zaken op tafel die een bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van onze oudere dorpsgenoten. Maar samen realiseren we ons ook, dat er grenzen zijn aan wat ik wil, kan en mag. Het werk voor de inloopochtenden en themabijeenkomsten krijg ik betaald vanuit het project, en het overige is voor mij vrijwilligerswerk. Dit in tegenstelling tot de andere Verzoamelstee medewerkers. Daarnaast heb ik een WW-uitkering en worden er door het UWV grenzen gesteld aan vrijwilligerswerk. Om niet in de problemen te komen met mijn uitkering ben ik daardoor genoodzaakt om grenzen te stellen, en te blijven zoeken naar een volledig betaalde baan van 32 tot 36 uur. Zeker voor de ouderen van Thesinge vind ik dit erg spijtig, maar ze begrijpen me wel. Dus mocht je een potje of ouwe sok hebben of je weet een potje waar ik uit betaald kan worden, schroom dan niet om mij te mailen. Niet alleen ik, maar ook de ouderen van Thesinge zullen je dankbaar zijn als ik mijn betaalde werkzaamheden voor 'de Verzoamelstee' kan uitbreiden. Trouwens, naast mailtjes over geldpotjes, zijn ook mailtjes over betaalde banen van harte welkom. Ik hou mijn mailbox in de gaten.

Sijbolt heeft vanochtend z'n tablet meegenomen en toont onder anderen een leuke app met vogels en hun geluiden. Prachtig om te merken dat onze senioren meegaan op de digitale snelweg. Ik zie ze genieten en dat is mooi om te zien.
Jullie mogen nu nog even genieten van de kampioen onder de geluidskopieerders, de liervogel. Hij imiteert een camera, autoalarm, handzaag en kettingzaag, maar ook dierengeluiden uit z'n omgeving. Amazing! wat een   imitator.

Tot volgende week.
Dan loopt stagiaire Maren Buruma met me mee tijdens de inloopochtend.

Aankondiging abdicatie
Hadden we vorige week nog volop winter, afgelopen nacht is een warmterecord verbroken. Sinds de temperatuurmeting in De Bilt is het op 30 januari in de nacht, met 13 graden, nog nooit zo warm geweest.
En na deze warme nacht volgt weer een inloopochtend met warme contacten.

Jetske heeft deze ochtend een fotoboek meegenomen van de tijd dat ze ontwikkelingswerk deed in Chili. Dat was in de jaren 1985-1988. We zien mooie, maar ook schrijnende foto's. Aan iedere foto heeft Jetske een herinnering en verteld haar verhaal. Een verhaal die een glimlach tevoorschijn tovert, maar ook indrukwekkende verhalen die je doen huiveren. Jetske haar aanwezigheid moet voor velen hebben gevoeld als een warme deken.

Deze week was er weer veel nieuws dat onze aandacht trok en waar onder het genot van een kopje koffie over wordt gepraat. Minister Kamp van Economische Zaken die twee dagen op werkbezoek in Groningen is geweest en maandagavond bij een bijeenkomst over gaswinning in Loppersum was.

Maandagavond 28 januari, 19.00 uur was een historisch moment. Een moment waarop Koningin Beatrix haar aftreden aankondigde. Radio en televisie programma's worden aangepast en sinds maandagavond hebben vele landgenoten hun dagelijks taalgebruik uitgebreid met het woord abdicatie. Als u de toespraak van onze Koningin nog eens na wilt lezen, klik dan  hier.

Het was opnieuw een gezellige inloopochtend waar we samen van hebben genoten.

Tot volgende week wanneer dorpsgenoot, reis-en natuurfotograaf Gerard Kingma,  een presentatie geeft over fotografie.

Winter
Na een nacht met matige vorst, ga ik op deze winterdag weer richting Trefpunt voor de wekelijkse inloopochtend. Deze ochtend geen snijdende kou of waarschuwingen voor een sneeuwjacht en sneeuwduinen. Nee, deze morgen is het rustig winterweer. De doorgaande wegen zijn weer redelijk tot goed begaanbaar, maar veel binnenwegen, stoepen en voetpaden kunnen nog wel een sneeuwschuif en wat strooizout gebruiken. 

De vogels ontbijten en lunchen met pinda's, vetbollen, zonnebloempitten, Zedelingen(zure appels) en pindakaas.
In mijn tuin is het een drukte van belang. Merels, spreeuwen, Vlaamse gaaien, duiven, pimpelmezen, koolmezen en staartmezen. Maar ook een specht, fazant en kramsvogel schuiven aan. Voor de vogels is het smikkelen en smullen en voor mij.......genieten.

Voor de liefhebbers van toertochten op natuurijs is er vandaag prachtig nieuws. In de kop van Overijssel gaat morgen, 24 januari, de Vijf Merentocht definitief door. Klik  hier voor meer informatie over de eerste tocht op natuurijs.

Vanmorgen passeren weer vele verhalen de revue. Het wel en wee in het dorp. Het winterweer. "Weet je nog....?" 
Aan de hand van foto's worden er verhalen verteld over de vroegere tabaksschuur van firma Jansen.
En zo heeft Jacob een aantal vragen over molens die vroeger in Thesinge hebben gestaan. Waar stond die molen precies en wie waren de bewoners? Prachtig dat er nog Thesingers zijn die zich dit herinneren en kunnen vertellen.
Denk nou niet, dat we in het verleden blijven hangen. Nee, we gaan heus wel met de tijd mee hoor. Net als de afgelopen weken wordt er ook vanmorgen weer gebruik gemaakt van de computer. En ach, er gebeurt nog zoveel meer op computergebied.
Wat dacht je van de dorpsgenoten die hun 'helpende hand' hebben toegestoken aan hen die wel wat computerhulp kunnen gebruiken. Verrassend? Welnee, dit is ook noaberschap en is Thesinge ten voeten uit!
En wat dacht je van....................
Wordt vervolgd!


Winter 2013 (7) - kopie.JPG

Winter 2013 (20) - kopie.JPG
Ontbijt en lunch


Winter 2013 (15) - kopie.JPG
Slootje met sneeuwduinen achter mijn huis

013 - kopie.JPG
Kachelhout in Klunder
Thomasvoar en Pieternel
Na mijn stukje van vorige week werd ik, wat het weer betreft, al gauw op mijn wenken bediend. Al een paar dagen kunnen we genieten van prachtig winterweer. 's Nachts lichte tot matige vorst, overdag iets onder het vriespunt en zo nu en dan een heerlijk zonnetje. Vanmorgen dan ook met een ander gevoel naar de inloopochtend. 
Gisteren was het landelijk nieuws dat de eerste marathon op natuurijs zou worden verreden in Noordlaren. De Waterschappen zetten vandaag de gemalen stil en zo wordt heel Nederland langzamerhand een beetje "ziek". Velen zijn getroffen door de schaatskoorts. Zolang de vorst aanhoudt en de temperatuur blijft dalen, neemt de koorts steeds heftiger vormen aan. Sommigen kunnen niet wachten en rijden in gedachten al de Noorder Rondritten of Elfstedentocht. Bij anderen zal het bij dromen blijven, omdat ze niet in het bezit zijn van het verplichte   iesbewies of de  start- controlekaart.
Een ding is zeker, ik hoor bij de dromers.

Vanmorgen treden onze vaste bezoekers Roelf en Roelie voor ons op. In Thesinge zijn beide wereldberoemd als Thomasvoar en Pieternel. Tijdens de nijjoarsverziede van Dorpsbelangen is dit al 32 jaar lang een vaste traditie, waar velen met plezier naar uitkijken. Zo ook afgelopen zaterdag. 
Vanmorgen waren ze op herhaling en zowel Thomasvoar, Pieternel als de aanwezigen hebben er zichtbaar van genoten. Een groot compliment voor beide, maar zeker Roelie verdiend nog een extra pluim. Het hele jaar houdt Roelie het wel en wee in het dorp in de gaten en maakt dan een prachtig verslag op Grunninger rijm. Sinds de tijd dat Johan is gestopt als brijventer komt haar niet zoveel meer ter ore en daarom is vorig jaar de  digitale brijventer in het leven geroepen. Dus mocht je een berichtje hebben voor Thomasvoar en Pieternel, stuur dan even een mailtje. 
Voor degene die het werk van Thomasvoar en Pieternel nog eens na willen lezen, kunnen terecht bij  Dorpsbelangen
Prachtig, om in 2013 te lezen wat er de afgelopen 30 jaar afspeelde in Thesinge. Vanmorgen, met de terugblik over het afgelopen jaar, blijkt maar weer hoe snel we gebeurtenissen zijn vergeten en dan is het mooi om het nog eens terug te kunnen lezen. BEDANKT Thomasvoar en Pieternel voor deze Thesinger kronieken en jullie prachtige bijdrage aan de inloopochtend.

Tot volgende week.

Verzoamelstee 005 - kopie.JPG
Thomasvoar en Pieternel


Klein gebaar doet goed
Als ik vanmorgen rond half negen richting dorpshuis Trefpunt ga, valt er een miezerige regen en het lijkt maar niet licht te willen worden. Ik dacht dat we alleen donkere dagen vóór kerst hadden, maar dat valt een beetje tegen. Waar blijft toch die winter, met 's nachts lichte vorst en overdag een heerlijk zonnetje? Wat mij betreft mag ie komen hoor, en het liefst zo snel mogelijk.
De bezoekers van de inloopochtend hebben ook genoeg van het sombere, grauwe, miezerige weer. Des te mooier is het, dat het weer woensdag is. Samen lachen, nieuwtjes uitwisselen, verhalen vertellen, koffie drinken en genieten van een nieuwjaarsrolletje met slagroom, zijn kleine dingen die een mens weer doen stralen. 

Op deze eerste inloopochtend van het nieuwe jaar heb ik een aantal mededelingen.
Mededelingen over de projectorganisatie, huishoudelijke mededelingen, financiën, nieuws over onze stappen op de digitale snelweg en wat de plannen zijn voor de komende weken. Samen proberen we in 2013 weer iets moois te maken van de inloopochtenden en themabijeenkomsten. Samen hebben we daar alle vertrouwen in!

Vanmorgen liet Roelf Jansen ons weten dat hij voor de kerstdagen blij verrast was. In mijn stukje van 18 april 2012 heb ik geschreven dat Roelf in de jaren 1949-1950 was uitgezonden naar Nederlands Indië. Nu wil het geval dat oorlogsveteraan Roelf Jansen, voor het eerst, na ruim 60 jaar, een kerstkaart heeft ontvangen van de minister van Defensie.

Beste veteraan,

U heeft, lang of kort geleden, ons land gediend tijdens een oorlog of vredesmissie.
Ik dank u voor uw waardevolle inzet en wens u en uw naasten fijne feestdagen toe.

Alle goeds voor 2013!

Jeanine Hennis-Plasschaert
minister van Defensie

Dit gebaar, hoe klein ook, wordt ontzettend gewaardeerd!

Als oudste oorlogsveteraan van Thesinge, leest Roelf het passende en indrukwekkende gedicht
'Waar blijft de tijd........' geschreven door Annie Steenstra.

Het maakt mij en de aanwezigen stil....................

Tot volgende week.

Prachtige afsluiting van 2012
Vanmorgen weer vol goede moed richting dorpshuis Trefpunt. Deze ochtend komt voor mij als geroepen, want ik ben wel toe aan wat positiviteit. De afgelopen weken via mail iets teveel geconfronteerd met de projectorganisatie. Dan zakt de moed me weleens in de schoenen en vraag ik me af waarvoor ik het eigenlijk allemaal doe. Vooral ook, als mensen niet bereid zijn om samen rond de tafel te gaan om te praten, zaken op orde te brengen en duidelijke afspraken te maken, is weleens frustrerend. 

Maar vanmorgen weet ik weer waar ik het allemaal voor doe. Ik doe het voor de senioren van Thesinge, de jeugd van vroeger, mijn dorpsgenoten. En dat doe ik met ontzettend veel plezier! En dat zij ook volop genieten van deze woensdagochtenden blijkt ook vanmorgen wel weer. Samen zijn we inmiddels verknocht aan de woensdagochtend, en dat maakt heel veel goed.

Roelf komt deze ochtend licht gewond binnen. 13 december, een dag na zijn verjaardag, is hij gevallen. Nee, niet te diep in het glaasje gekeken, gewoon een stom ongelukje. Gevolg, één gespalkte vinger verbonden met de naastgelegen vinger en daardoor mooi onthand. 
Net als vorige week, ook vanmorgen weer gebak bij de koffie. Sijbolt en Trijn vierden gisteren hun 51ste huwelijksdag en vonden dit wel een traktatie waard. Wij hebben er heerlijk van gesmuld. 'k Ben blij dat ik niet aan de lijn ben. Bedankt, Sijbolt en Trijn.
Deze ochtend ontstaan er spontaan leuke dingen. Zo leest Roelf een gedicht over een rollator en broer Jan leest een gedicht over de veranderende wereld. Prachtige gedichten waarbij je zelf in gedachten de beelden bij maakt. Daarna geeft Hans een mooi optreden met zang en accordeon. Wat een knopjes en toetsen zitten er op dit instrument. En dan ook nog in- en uittrekken en daarbij ook nog zingen. Petje af hoor Hans.

Inmiddels is onze kok Clara helemaal klaar met het kerstdiner. We kunnen aan de mooi gedekte tafels plaatsnemen en laten ons verrassen. Als voorafje krijgen we een heerlijke groentesoep. Voor mij een beetje nostalgie, want het recept is een beetje van Clara en een beetje van mijn vader. Dat maakt de soep nóg lekkerder. Het hoofdmenu bestaat uit een overheerlijke plak rollade, van oud dorpsgenoot Pieter Havinga, met daarover een heerlijke rode wijn pepersaus, aardappelkroketjes, appelmoes en boontjes gewikkeld in een plakje katenspek. Als nagerecht slagroomijs met een vleugje honing, nootjes en kletskop. 
De aanwezigen hebben je al gezegd hoe heerlijk ze het vonden. Maar ik zeg het nog een keer. Wat hebben we samen gesmuld van je overheerlijke kerstdiner, Clara. Bedankt! Ik begreep dat sommigen je al weer hebben uitgenodigd voor Kerst volgend jaar en oh ja, sommigen leek Pasen ook wel een mooi moment om samen te eten. 

Wat het project 'de Verzoamelstee' in Thesinge betreft, was het een jaar met vallen en opstaan. 
Maar ik ben blij en dankbaar dat we het samen op deze manier hebben kunnen afsluiten.
Ik wil u, de senioren van Thesinge en alle dorpsgenoten die het project een warm hart toedragen, bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen in het afgelopen jaar. 

Ik wens u fijne kerstdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar.

kerstdiner (8).JPG
Zanger en accordeonist Hans

008 - kopie.JPG
Samen genieten van een heerlijk kerstdiner

009 - kopie.JPG
BEDANKT CLARA


5 december. Hij komt, hij komt.........
Sneeuwvlokjes dwarrelen naar benee
als ik mij begeef naar 'de Verzoamelstee'
Bij Trefpunt aangekomen
hoor ik vanuit de basisschool
Sinterklaasliedjes, die ik wel kan dromen
Later hoor ik kinderen op het schoolplein
zal de Sint in aantocht zijn?
Ik ga naar buiten om te genieten
van kleine hulpsinterklaasjes en Zwarte Pieten
Vol spanning staan ze bij het schoolhek
te kijken of hij komt
Ineens een luid gegil
want wie zien ze aankomen over de Til?
Sinterklaas en Zwarte Piet komen eraan
en sommige kindertjes kunnen niet stil blijven staan
Ze dansen, ze springen en maken plezier
met een glimlach vertrek ik van hier
Ik ga nu voor koffie zorgen
want het is weer inloopmorgen
Vanwege Sinterklaas
trakteer ik deze ochtend
op pepernoten, banket en speculaas
Het blijkt, de Verzoamelstee is voor iedereen
want ook oma komt binnen met kleinzoon van één
Voor een oud Thesinger is er ook plaats
en tevreden keert hij weer huiswaarts
Heerlijk avondje is bijna gekomen
en ik hoop dat u krijgt, waarvan u heeft liggen dromen
Nu stop ik met rijmen en dichten
want ik heb nog andere plichten

Ik wens u een gezellige Sinterklaasavond.

Wijze woorden
Als ik deze ochtend naar buiten stap, zie ik schapen in lichte nevelen gehuld en boomkruinen lijken te zweven boven een mistbank. De zon doet haar uiterste best om door te breken en dit maakt het plaatje alleen maar mooier. Ook de eerste bezoeker van de inloopochtend is deze morgen de schoonheid van de natuur opgevallen, zo hoor ik. Op het terras van Trefpunt staan we er samen nog vol bewondering naar te kijken. Prachtig! 

Langzamerhand komt de een na de andere bezoeker binnenlopen. Op tafel liggen spelletjes, boeken, tijdschriften en oude foto's. Een van de bezoekers heeft een boek meegenomen over de stad Groningen. Een foto, met daarop een Ridder uit Thesinge, roept vragen op. Waar staat hij dan? Welke Ridder is het? Van welke familietak is hij? Of het deze ochtend duidelijk is geworden, is mij ontgaan.

Deze ochtend hebben we ook gesproken over het project 'Thesinge in beeld'. Bezoekers gaan nadenken over welke bijdrage ze hieraan kunnen leveren. Verhalen, foto's, video, filmmateriaal, ansichtkaarten, voorwerpen alles is welkom. Meer informatie over het project 'Thesinge in beeld' is te vinden in de  nieuwsbrief van Dorpsbelangen.

Ook hebben we samen gepraat over, hoe we zonder beschikbaar stellen van tablets vanuit het project 'de Verzoamelstee', toch invulling kunnen gaan geven aan een tablettraining en computercursus. Opgelost! En over de reacties ben ik blij gestemd! 
Een van de 80-plussers die tot dusver niets van een computer wilde weten, is er helemaal klaar voor.
"Zolang ik gezond en mobiel ben is er zonder computer weinig aan de hand. Dan heb ik vertier genoeg en zijn mijn dagen tekort. Maar wat als mijn gezondheid afneemt en ik niet meer kan gaan en staan waar ik wil? Ik denk dat een tablet, of hoe je zo'n ding ook noemt, dan wel iets voor me kan betekenen. Wat precies, dat weet ik nog niet, maar daar kom ik dan wel achter. Eerst maar es leren. En als ik het allemaal zo hoor, kun je er ook veel afleiding en plezier aan hebben."

Aan deze wijze woorden van een 80-plusser durf ik niets meer toe te voegen.

Groot en klein verdriet.
Vanmorgen mijn hoofd buiten de deur en ik ben direct goed wakker. Brrrr, tis kòld. Dat is even weer wennen. Dat vonden ook de bezoekers die deze ochtend weer naar de inloopochtend kwamen. Handenwrijvend komt men binnen in een behaaglijk warme Trefpunt. De zakdoek komt nog even tevoorschijn om een eventuele drup aan de neus af te vegen. "Het zol wel regenkòle weedn". Weervrouw Harma Boer zei het gisteren al in haar weerpraatje: "oksterogen binnen gain zegen, doun zai zeer, din komt er regen". Niet dat iemand van ons last heeft van 'oksterogen' maar een mooie spreuk is het wel. Onder het genot van een kopje koffie of thee passeren vele zaken de revue. Luchtige, maar ook zwaardere onderwerpen komen deze ochtend weer aan de orde. De zaak Marianne Vaatstra is landelijk nieuws en komt ook tijdens onze inloopochtend ter sprake. Daaraan gelinkt, het afstaan van wangslijm in het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland.

Soms zou je willen dat je nog een kind was, en al dit verschrikkelijke leed aan je voorbij ging. Maar als kind heb je weer andere zorgen. Want zeg nou zelf, voor een kind is het nu toch wel een heel spannende tijd. Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in het land en dan gaat menig hartje toch wel iets sneller slaan. Aanstaande zaterdag komt Sinterklaas in Thesinge. En 30 november gaat Sinterklaas ook nog logeren op Molenweg 9A en mag je hem daar bezoeken. Spannend hoor! Maar dat het niet alleen spannend is anno 2012, blijkt wel uit het verhaal van Roelie. Ook in de tijd dat haar beide jongens klein waren mochten ze hun schoentje zetten. Maar 's morgens bleek, tot grote schrik van Roelie, dat Sinterklaas hun huis voorbij was gegaan. Beide schoentjes waren leeg. Maar volgens één zoontje had hij wel degelijk iets in zijn schoentje gehad. De ander stond beteuterd en met tranen over zijn wangetjes het verhaal van broertje aan te horen. Waarom hij wel een chocoladeletter en ik niet? Roelie wist wel beter...........haar ene zoon zat vol fantasie. 

Ik ga geloof ik, maar even op zoek naar het stukje kind in me.
 
Barack Obama blijft in het Witte Huis
Het is rond 05.00 uur in de ochtend, als duidelijk wordt dat de Amerikaanse president Barack Obama de verkiezingen in zijn land heeft gewonnen en dat Mitt Romney zijn nederlaag moet erkennen. "Four more years". Feest voor de Democraten. Uithuilen en opnieuw beginnen voor de Republikeinen. Dit beheerst het nieuws van deze dag.

Ook op de inloopochtend wordt er over gesproken. Het Huis van afgevaardigden, de Senaat, kiesmannen, noem maar op, alles komt ter sprake. En dan......is er koffie of thee.
Nu eens kijken hoe het met onze topografische kennis is gesteld. Trijn heeft een aantal zinnen, waarin Nederlandse plaatsnamen of wijken ontbreken, en het is aan ons om die in te vullen. Peuleschil of toch niet?
Wat dacht u van deze: Nu moet je het brood zelf halen, vroeger werd het door.....bezorgd.

Jetske heeft deze ochtend een zelfgemaakte linoleumsnede meegenomen. Erg mooi om te zien en ook om te horen hoe zoiets wordt gemaakt. Nog even een passe-partout en een lijst erom en klaar is het kunstwerk. Prachtig!
We hebben samen nog gesproken over de nieuwsbrief en daarin genoemde  activiteiten, en zo komt er een einde aan een gezellige ochtend.

Nieuw begin
Via deze site en in de Garmer & Thesinger Express van juni, heb ik u op de hoogte gebracht van mijn beslissing om te stoppen als Verzoamelsteemedewerker.

We zijn inmiddels een aantal maanden verder en één ding is me de afgelopen periode heel duidelijk geworden.
De ouderen van Thesinge, en dan met name de mensen die de inloop- en themaochtenden bezochten, waren echt verknocht aan de woensdagochtend. Ze lieten me weten dat ze de gezellige ochtenden misten en het fijn zouden vinden als ik de draad weer ging oppakken. 
Beslist niet om de ouderen, maar 'k heb er wel over na moeten denken of ik er goed aan deed om opnieuw te beginnen.
Maar voor de ouderen van Thesinge, heb ik uiteindelijk toch ja gezegd. Ik pak de draad weer op en start weer met de inloop- en themaochtenden.
Elke woensdagochtend tussen 09.00 uur en 11.30 uur is iedereen weer VAN HARTE WELKOM in dorpshuis Trefpunt.

Hartelijke groet,
Janna Hofstede

Telefoon: 050-3022475

BEDANKT!
Vandaag, 30 mei 2012.
Als ik deze ochtend mijn gordijnen open en naar buiten kijk, is het een beetje triest. Het regent nog net niet, maar er hangen wel donkere wolken. Wat een verschil met de afgelopen dagen toen de zon nog volop scheen. Tijdens mijn ontbijtje begint het langzamerhand door te dringen dat ik vanmorgen mijn laatste inloopochtend heb als Verzoamelsteemedewerker in Thesinge.
Laat de zon daarom verstek gaan?

Vanmorgen komen de bezoekers weer druppelsgewijs binnen. Laatste ochtend of niet, we maken er met elkaar weer een gezellige ochtend van. Koffie staat weer klaar en deze keer naast heerlijke kantkoek lekkere ouderwetse bokkenpootjes. Ik noem geen namen, maar wat waren die bokkenpootjes lekker hé? Hahaha.....

Naar aanleiding van mijn besluit om te stoppen als Verzoamelsteemedewerker, hadden de bezoekers nog diverse vragen waar we samen over hebben gesproken. Vele betrokkenen zijn druk doende om een oplossing te vinden voor de ontstane situatie. Hoe dit afloopt, is mij op dit moment niet duidelijk. Een ding is vanmorgen goed tot me doorgedrongen. Vanaf vandaag gaan de bezoekers echt iets missen! Dat is me duidelijk geworden door de gesprekken, maar ook door hun dankbare gebaar. Vanmorgen werden richting mij aardige woorden gesproken en kreeg ik een enorm grote doos chocolaatjes met daarbij een kaart met de tekst: "Janna, bedankt voor de mooie en gezellige woensdagmorgens die we hebben gehad onder jouw leiding".
De kaart was ondertekend door de aanwezige bezoekers.
Dat deed me wel wat moet ik zeggen. En ook op deze plaats wil ik zeggen MERCI, BEDANKT voor jullie vertrouwen,openheid, gezelligheid en betrokkenheid!

Deze ochtend waren er nog meer onverwachte verrassingen. Jan Mollema kwam namens het bestuur van Trefpunt met een leuke plant in evenzo leuk mandje. En iemand kwam een prachtige boeket bloemen bezorgen namens Dorpsbelangen Thesinge.
Ook jullie wil ik op deze plaats HARTELIJK BEDANKEN voor alles wat jullie, op welke manier dan ook, voor mij hebben gedaan en nog steeds doen.

Namen noemen en bedankjes uitdelen is altijd gevaarlijk. Maar bezoekers en genoemde mensen, hebben vanmorgen mijn laatste inloopochtend als Verzoamelsteemedewerker in Thesinge wel bijzonder gemaakt, vandaar dat ik dit aandurf.

BEDANKT EN TOT ZIENS!


Verbazing en teleurstelling

Vanmorgen met een dubbel gevoel richting Trefpunt. Wat ik wist, maar de bezoekers nog niet, moest vanmorgen worden verteld. Jan Mollema, adviseur binnen de klankbordgroep van de Verzoamelstee en bestuurslid van Trefpunt, was deze morgen ook aanwezig.

Leuk is anders, maar ook op deze plaats moet het hoge woord er maar uit. Ik, Janna Hofstede, heb afgelopen weekend besloten om woensdagmiddag 30 mei 2012 te stoppen als Verzoamelsteemedewerker in Thesinge. Het was voor mij een zeer moeilijk besluit. Ik wist, en was me er terdege van bewust, wat mijn besluit teweeg zou brengen. Niet alleen bij het projectteam, stuurgroep en andere betrokkenen bij het project, maar ook bij mijn dorpsgenoten en zéker bij de bezoekers van de inloop- en themaochtenden.
Mede uit respect voor het projectteam, stuurgroep en andere betrokken partijen bij het project, zult u begrijpen dat ik hier, op deze plek, nu niets ga zeggen over de reden van mijn besluit.

Vanmorgen was er sprake van verbazing en teleurstelling. Een gevoel van, nee toch! Jij gaat toch niet stoppen? Hoe nu verder? Zijn deze mooie ochtenden nu helemaal afgelopen? Samen hebben we er over gesproken en ook over de volgende stap. Donderdagavond 24 mei gaat het bestuur van Dorpsbelangen zich beraden over de ontstane situatie. Zij zullen daarna met een standpunt komen over de Verzoamelstee in Thesinge. Laten we dit standpunt afwachten, voordat we een volgende stap zetten.
Ik kom erop terug.

Rest van de middag nog even genieten van de prachtige natuur. Wie had verwacht dat de natuur zich, ondanks de stevige nachtvorsten van afgelopen winter, zich in deze periode toch van z'n mooiste kant zou laten zien?


019 - kopie.JPG

031 - kopie.JPG

Terugblik
Vanmorgen hebben we onder het genot van een kopje koffie en een heerlijke koek, weer gezellig met elkaar gesproken.
Samen hebben we teruggekeken naar héél lang geleden, maar ook naar 2 mei, toen onze themaochtend ging over de wereld van Hyves, Facebook en Twitter. Ook in het nieuws is er veel te doen over de nieuwe sociale media. Zo was er afgelopen zaterdagavond het tv programma ' Debat op 2' waarin voor- en tegenstanders met elkaar in debat gingen over sociale media stress. U kunt de uitzending hier bekijken.
De wereld is verandert.
Dat Thesinge ook is verandert blijkt wel uit een mailtje plus foto dat ik vorige week kreeg van Jan Jansen.
'Dit was de eerste vrachtwagen in het dorp die mijn vader aanschafte. Op de cabine staat "Jansen's ochtendvoer". Chauffeur is Eise Ridder'.

001 - kopie.JPG

De eerste vrachtwagen in Thesinge! Dat is toch niet meer voor te stellen?

De foto is genomen voor het huis waar de gebroeders Jansen zijn opgegroeid. De plek, waar nu de voormalige brijventer woont.

004 - kopie.JPG

Zo vallen sommige ouderen in hun leven van de ene verbazing in de andere. Had je dik 80 jaar terug, als kind grote ogen bij het zien van vaders eerste vrachtwagen, nu is men met dezelfde ogen aan het skypen!
Fijn om te ervaren dat oudere Thesingers niet alleen terugblikken, maar ook met hun tijd meegaan.

Feestgids
Op deze miezerige woensdagochtend, met toch wel een lekkere temperatuur, ga ik weer naar Trefpunt voor onze twaalfde inloopochtend. Gek, maar het blijft toch altijd nog een beetje spannend of er wel iemand komt. Maar ook vandaag weten enkele dorpsgenoten de weg naar de inloopochtend weer te vinden. Na een kort verblijf in het ziekenhuis schuift een van onze vaste bezoekers gelukkig ook weer aan. Goed om te horen dat het weer de goede kant op gaat! De feestelijke traktatie voor bij de koffie is hierbij een leuke bijkomstigheid. We hebben gesmuld van een heerlijke zelfgemaakte tulbandcake.
Vandaag leek het wel dierendag. Gesprekken gingen over honden, katten, paarden, lijsters, roofvogels, muskusratten en steenmarters. Verhalen hoe een oppas in de vakantie moest zorgen voor kippen en kuikentjes. Aan het einde van de vakantie was er geen kuikentje meer over. Hieronder een soortgenoot van de verdachte.

sperwer op Olschip (8) - kopie.JPG
foto Etty Meijer-Riepma

Deze ochtend heeft de ene bezoeker ook nog een kleine verrassing voor een andere bezoeker. Een feestgids ter gelegenheid van het huwelijk van een zwager en schoonzus. Niet van pas geleden. Nee, een feestgids van 53 jaar terug! Teruggevonden op zolder, in een Keulse pot. Leuk om het humoristische reglement van orde te lezen; oa art.6. "Wanneer 2 dames tegelijk het woord wensen heeft de domste voorrang. Bij de heren heeft alleen hij die kort van stof is een kans".
En zo komt een huwelijksfeest van 53 jaar geleden weer tot leven, alsof was het gisteren.

Touringcar
Vanmorgen onze elfde inloopochtend. Enkele vaste bezoekers hebben zich voor deze ochtend afgemeld. Het is dus even afwachten wie er op de koffie komen. Als ik rond kwart over negen naar buiten kijk, zie ik op 'smidshouk' een volle touringcar. Bijna hoor ik de chauffeur denken; 'moet ik rechtdoor of sla ik rechtsaf, het dorp in'. De chauffeur ziet mij niet en gelukkig hoort hij me ook niet denken; 'het zou toch niet zo zijn dat ik hier een touringcar vol mensen op de koffie krijg'. Nee, wees gerust ik begin nog niet met stoelen en tafels te slepen en kannen koffie te zetten. Ik weet wel beter.....haha. De bezoekers die wél op de koffie komen zijn verrast dat de zaal niet vol zit."Ik zag een touringcar op 'smidshouk' staan en dacht, dat is volle bak in Trefpunt, maar dat valt tegen". Het gaat nergens over, maar van alle opmerkingen en reacties rond de touringcar, krijgen we bijna de slappe lach. Dat krijgen we ook bijna, als het gesprek komt op de kabinetscrisis en de verkiezingen die er aankomen. Ja, als je poppenkast leuk vindt kan ik me het voorstellen. We hebben ons deze ochtend ook bezig gehouden met gemeentelijke politiek, enquête bezuinigingen 2013-2016. Er zijn voldoende meningen de revue gepasseerd om de toekomst van gemeente Ten Boer financieel gezond te houden. Jammer dat de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders niet op de koffie zijn, dan was er bij hen vast wel een lichtje gaan branden qua bezuinigingen.
Het is net als bij vele dingen, de beste stuurlui staan aan wal.
Tot slot heb ik nog twee vragen: Waar zijn die touringcar reizigers die niet bij 'de Verzoamelstee' op de koffie waren uiteindelijk gebleven?.... hahaha. En zou je op Hyves, Facebook en Twitter willen zetten dat Nationaal MediaCoach Tet Luursema volgende week op de themaochtend komt spreken over deze digitale wereld en de 'online voetafdruk'?
Bedankt en tot volgende week.

432ste Bataljon Infanterie
Als ik vanmorgen op weg ga naar Trefpunt en op de til (brug) ben, is het een drukte van belang in de Kerkstraat. Geparkeerde auto's van ouders die hun kinderen naar school brengen, bedrijfsauto's van werknemers die druk bezig zijn met de herinrichting van het schoolplein en iemand die bezig is met het kappen van een 130 jaar oude zieke kastanjeboom voor de pastorie. Wat een verschil met vroeger. Maar niet alleen drukte in de Kerkstraat. In verband met een nieuwe asfaltlaag is er ook bedrijvigheid aan de Lageweg richting boerderij 'Steerwolde'. En dat er de komende weken in Thesinge bedrijvigheid blijft, blijkt wel uit de gele aankondigingsborden. In Trefpunt is het tijdens deze inloopochtend ook een komen en gaan van mensen. Wethouder Peter Heidema komt vanmorgen even langs voor een kopje koffie, net als de projectleider van 'de Verzoamelstee', Lusette Brouwer en haar stagiaire Armin. Ze gaan in gesprek met bezoekers en Lusette geeft de bezoekers ook ruimte voor vragen over het project.

002 - kopie.JPG

Fijn dat ze hun belangstelling toonden en hopelijk is een bezoek aan de Verzoamelstee ook voor hen, voor herhaling vatbaar. Altijd welkom! Aan hun reactie te horen komt dit wel goed. Oorlogsveteraan Roelf Jansen vertelde dat hij als dienstplichtige in de jaren 1949-1950 was uitgezonden naar Nederlands Indië. Hier kunt u er meer over lezen. Jaarlijks gaat Roelf nog naar een reünie van het 432ste Bataljon Infanterie, en regelmatig ontvangt hij het contactblad 'De Bantammer'. De nieuwste 'Bantammer' heeft Roelf bij zich. Daarin staan ook luchtige stukjes en deze keer een mooi stukje over 'de schort van oma'. Omdat het zo mooi en herkenbaar is, wil Roelf het graag voorlezen.

007 - kopie.JPG

En zo komt er weer een einde aan een prachtige inloopochtend. Tot volgende week!


Visite
In de vroege ochtend, mistbanken die langzaam optrekken en plaats maken voor een heerlijk zonnetje. Dit belooft weer een leuke dag te worden. Rond half negen arriveer ik bij Trefpunt. 'k Heb een cd meegenomen en onder de prachtige klanken van Enya ga ik de boel klaar zetten en de eerste bezoekers treffen een muzikaal welkom. We zijn deze ochtend met 11 "man". Naast de vaste bezoekers, hebben we deze keer ook visite. Inge Zwerver-Koster is Verzoamelstee medewerker in Onderdendam en komt vanmorgen in Taisn koffie drinken. En kletsen..........want Inge kent uit haar middelbare schooltijd wel jongeren uit Taisn en dat blijken weer kinderen te zijn van enkele aanwezige senioren. En de senioren kennen weer leeftijdsgenoten uit/in Onderdendam. Het wàs me een gekwebbel........haha. We hebben besloten dat we als Verzoamelstee bezoekers maar eens bij elkaar op de koffie moeten. Er is genoeg om bij te praten. Inge en ik gaan dat binnenkort regelen.
Deze morgen komen we nog even terug op de jonkvrouw en de barones. Na enig speurwerk is het raadsel rond de barones opgelost. De jonkvrouw en de barones blijken één en dezelfde persoon te zijn. Het is barones Wendela Maria van Lynden die als hervormde studentenpredikant in de jaren 1969-1971 in de Gereformeerde pastorie van Thesinge heeft gewoond. In de G&T van mei 2006, staat links boven op pagina 5, hierover het volgende. Onder het koffie drinken gaan de gesprekken weer over van alles en nog wat. Van Roelie Dijkema haar tachtigste verjaardagsfeest tot neutn schaitn op paasmaandag. Van asbest verwijderen tot oude ansichtkaarten bekijken via de tablet. Het is maar zo weer half twaalf. Tot volgende week.

Een tien veur Taisn
Vandaag een prachtige zonovergoten lentedag.
Bij binnenkomst in Trefpunt direct maar doorgelopen om een van de terrasdeuren open te zetten. Laat die heerlijke lentegeuren maar binnenkomen. Dit is genieten hoor!
Op deze inloopochtend komt Jacob van der Woude ook binnenlopen. Jacob gaat met ons de quiz 'een tien veur Taisn' spelen.
Net als bij de quiz 'twee voor twaalf', bij velen wel bekend, maakt 'een tien veur Taisn' zijn naam ook helemaal waar.
Om tien uur maakt de quizmaster aanstalten om te starten. Voor de tien aanwezigen heeft hij tien vragen over Taisn waar dus tien antwoorden op moeten komen. De eerste letter van de antwoorden komt in een van de tien hokjes. Dit is de sleutel tot het vormen van een tienletterwoord. De uiteindelijke oplossing is wethouders en daarmee verdienden Joke Kalkwiek en haar teamgenoot Trijn van Zwol eeuwige roem.
Na afloop gaven de gestelde vragen ook weer gespreksstof en uiteindelijk moest de tablet er nog weer aan te pas komen.
Want had er vroeger nu wel of geen barones in de pastorie gewoond? Dit is bij de aanwezigen niet bekend en ook via de tablet komen we, wat dit betreft, niet verder. Wie het weet, mag me bellen of mailen. Bij Jacob is wel bekend, dat in de zestiger jaren Jonkvrouw Wendela Maria van Lynden in de pastorie heeft gewoond. Helaas kunnen we ook hierover via de tablet niet meer informatie vinden, maar dat zal onze "historicus" thuis via boeken gaan uitzoeken. Inmiddels heb ik de gegevens al ontvangen en zal het de volgende inloopochtend meenemen. Ja, en zo zitten we deze morgen tijdens gesprekken in de synagoge van de Folkingestraat of in een archief in het Zwitserse Luzern, of houden we ons bezig met jonkvrouwen en baronessen.

Hopelijk zie ik u (weer) op 4 april tijdens de themaochtend, als notaris J. Hunderman langs komt om informatie te geven over erven, schenkingen en volmachten. Tot dan!

Verzoamelstee 085 - kopie.JPG
quizmaster en "historicus" Jacob van der Woude


LENTE!
Begin van de LENTE!
Op deze mooie lentedag komen zeven bewoners even gezellig buurten tijdens de inloopochtend. Onder het genot van een kopje koffie wordt er bijgepraat en worden nieuwtjes uitgewisseld. Tijdens de gesprekken komt er weer van alles op tafel. Zo wordt er verteld over chilisalpeter, 'het witte goud' dat vroeger uit Chili per boot aankwam in Delfzijl. Hierover is een documentaire gemaakt en deze was eind 2011 te zien in Delfzijl. Maar dat de lente is begonnen, bewijst het gesprek over de eendeneieren die worden uitgebroed in een broedmachine. Dan moet je wel kennis van zaken hebben, want er komt wel het een en ander bij kijken. Zo moet het vochtigheidsgehalte op peil zijn, maar je moet ze ook zo nu en dan keren begreep ik. Een site met eendeneieren uitbroeden in een broedmachine kon ik niet vinden, maar het zal niet veel afwijken van kippeneieren. Ik ben er wel gerust op, want bij de bezoeker van de inloopochtend is dit in goeie handen. Binnenkort nieuw, jong leven. Als dat geen lente is. En om nóg meer in lentestemming te komen, is een bezoekje aan deze site ook zeker de moeite waard.
Tot volgende week, wanneer Jacob van der Woude om 10.00 uur de quiz 'een 10 veur Taisn' met ons gaat spelen. Zoals gebruikelijk op de inloopochtenden bent u al vanaf 09.00 uur van harte welkom.


Een creatieve inloopochtend
Vanmorgen een creatieve inloopochtend verzorgd door Trijn Oudman. Met de nodige materialen is Trijn rond negen uur aanwezig en samen zetten we de spulletjes klaar voor de workshop 'biedermeier maken'.
We beginnen met een kopje koffie,even wat kletsen en daarna gaan we met z'n twaalven aan de slag. Zoals verwacht, doen ook de aanwezige mannen enthousiast mee. En handig dat ze zijn! Vanmorgen is ook Eveline Hage aanwezig. Eveline is als onderzoekster nauw bij het project betrokken en wilde graag een inloopochtend meemaken. Fijn dat ze er was en Eveline heeft ook zichtbaar genoten. Trijn leert ons stap voor stap, en met de nodige hulp, hoe we een biedermeier met paaseitjes kunnen maken. Terwijl wij metelkaar gezellig, en met enige humor, aan de slag zijn om er iets moois van te maken, lopen anderen even binnen voor een kopje koffie en vermaken zich met kletsen, tijdschriften of tablet. Naast de gebruikelijke inloop- en themaochtenden, is een creatieve ochtend zeker voor herhaling vatbaar. De aanwezigen hebben genoten van Trijn haar creativiteit. Bedankt!

verzoamelstee 005 - kopie.JPG

verzoamelstee 009 - kopie.JPG

verzoamelstee 019 - kopie.JPG

Schrikkeldag
Vandaag 29 februari, schrikkeldag. Fijn voor de mensen die op deze dag zijn geboren. Na 4 jaar eindelijk weer eens een verjaardag vieren op je geboortedag. Hieperdepiep hoera!
Van de 10 aanwezigen op de inloopochtend is er niemand jarig. Jammer! Geen gebak, maar niet getreurd. Een van de bezoekers had een lekkere versnapering meegenomen voor bij de koffie. Heerlijk. Ook prijkten er deze morgen vaasjes met sneeuwklokjes op tafel. De lente is in aantocht. Via Pluc Plaatsman, lid historische commissie, had ik kopieën van oude foto's meegenomen.
Pluc wil graag namen bij de foto's en daar konden de bezoekers van de inloopochtend misschien wel een bijdrage aan leveren.
Dat was een leuk klusje. Maar ja, wie is toch dat kleine meisje met haar mooie rode jas? Volgende keer maar verder kijken.

Via de tablet zijn we op zoek geweest naar oude ansichtkaarten van onder anderen Thesinge. Wilt u ook op zoek naar oude ansichtkaarten van Groninger dorpen? klik hier

verzoamelstee 016
Samen foto's kijken. Dat is toch......


verzoamelstee 017 - kopie.JPG
LentegevoelProjectteam 'De Verzoamelstee'

Het projectteam bestaat uit Lusette Brouwer, projectleider en belast met de dagelijkse gang van zaken rond het project, John van Meurs, projectleider ICT, Eveline Hage, onderzoeker en Roel Bakker, gezondheidswetenschapper.


‘tweede distributiestamkaart’
Op onze vierde inloopochtend (22 februari 2012) was het met de 11 aanwezigen weer een gezellige boel met leuke en interessante verhalen.
Enkele interessante verhalen kwamen naar aanleiding van vorige week, toen er werd gesproken over de ‘distributiestamkaart’. Onder anderen ik, als jongste, had er weleens van gehoord maar nog nooit een in het echt gezien.
Vanmorgen hadden Sijbolt en Trijn Oudman hun eigen ‘tweede distributiestamkaart’ uit de oorlogstijd meegenomen. Heel bijzonder! Voor iemand, zoals ik, die de oorlog gelukkig niet heeft meegemaakt, is het niet voor te stellen wat degene die de oorlog wél hebben meegemaakt hebben moeten doorstaan. Ik lees het ook op: " verhalen van vroeger" waar staat ‘In de Tweede Wereldoorlog ging alles “op de bon”.
Voor elke persoon kreeg je een stamkaart met daarop de persoonlijke gegevens. Er hoorde een inlegvel bij, met bonnetjes waarop je recht had. Die bonnetjes moest je inleveren, en dan kreeg je spullen zoals brood en suiker, maar ook brandstof en schoenen. Alles werd heel precies bijgehouden en aangekruisd op de bonkaart’.
Blij en dankbaar dat deze tijd voorbij is!

Met de Tablet reizen we de hele wereld rond. Vanmorgen, samen met mevrouw Ritsema, een bezoek gebracht aan de site van zoon Fred en zijn gezin in Texas.
Helaas kon ik de site van zoon Piet en zijn gezin in Duitsland niet vinden. Wie weet lukt dat volgende week. Zo zit je in Texas en even later lees je de krant of ben je aan het scrabbelen (wordfeud) met neefje of nichtje. Toch leuk hoor zo’n Tablet. En ook zo handig!

Op de inloopochtenden ontstaan ook spontaan leuke ideeën. ‘k Heb inmiddels al een heel lijstje.

Zo verzorgt Trijn Oudman woensdagmorgen 14 maart een creatieve ochtend.
We gaan dan een biedermeier maken met paaseitjes. Verdere info volgt.
Vanmorgen hebben 2 dames afgesproken dat ze aanstaande vrijdagmorgen samen gaan zwemmen en aquajoggen in Westerbroek. Prachtig toch?!

Dit was het weer voor vandaag.

22VERZOAMELSTEE 004.JPG
tweede distributiestamkaart van Sijbolt en Trijn

22VERZOAMELSTEE 015.JPG
Aukje krijgt les van Sijbolt

22VERZOAMELSTEE 017.JPG
Janna gaat met Jannie Ritsema naar Texas


22VERZOAMELSTEE 018.JPG
Jannie Ritsema bladert nog even door de foto's

GJIN TOCHT ... of toch?
Vanmorgen met 8 aanwezigen was het  weer een gezellige inloopochtend.
Onder het genot van een kopje koffie hebben we samen terug gekeken op de prachtige winterdagen van de afgelopen tijd.
Voor velen, jong en oud, was het volop genieten van sneeuw, schaatsen en priksleekampioenschappen. Even niets willen horen over een recessie of wat dan ook, maar samen lekker GENIETEN.
GJIN TOCHT!  Jammer, maar dit maakte niet uit, we hebben ons prima vermaakt met onze eigen tochten.
Rondjes op de plaatselijke ijsbaan, schaatsplezier op de Thesinger Maar, tochtje op het Damsterdiep, Schildmeer, Oldambtmeer, Friese wateren of waar dan ook.
Even stoppen bij de koek en zopie kraam voor een lekkere warme chocolademelk met of zonder slagroom, glühwein, kopje koffie of kop snert………..heerlijk!
Jammer dat we niet meer zoals vroeger vanuit Thesinge een tocht kunnen maken naar Zuidwolde, Bedum, Middelstum of Rijksweg over kunnen steken naar het Damsterdiep.
Vroeger? Ook in mijn jeugd maakten we metelkaar als jongeren van Thesinge van die prachtige tochten. En dat was toch mooi. Is jou ook opgevallen hoeveel soorten schaatsen er tegenwoordig zijn?
Maar de winterpret is eerst weer voorbij.

Via de Tablet hebben we de nieuwtjes even bekeken op Thesinge.com en ook weer rondgesnuffeld in de historische kranten op de site kranten.kb.nl.
Ook het boek  ‘Mijn jeugd in Lellens’ met herinneringen van Jan Woltjer en het boek ‘Sint Annen 650 jaar’ werd met plezier doorgebladerd.
Het was weer een leuke ochtend.

16VERZOAMELSTEE 001.JPG

16VERZOAMELSTEE 005.JPG

16VERZOAMELSTEE 007.JPG

16Winter 2012 004.JPG


IT GIET OAN! ... of toch niet?
Op deze winterse ochtend, waarop bijna heel Nederland de gezonde Elfstedenkoorst heeft, doe ik er nog een schepje boven op tijdens de inloopochtend van ‘de Verzoamelstee’. Naast de leesbladen, Noorderland, Landleven, Natuurbehoud en Nijsjoagertje liggen er ook 2 boeken over de Elfstedentocht op tafel.
Om de schaatskoorts ook in Trefpunt nóg meer te verhogen kijken we met een scheef oog naar tv beelden van de NK op natuurijs in Emmen. Tegelijkertijd  worden er sterke verhalen verteld over de barre winters van weleer. Vroeger, ja toen waren het pas winters!
Maar, zal de 16de  Elfstedentocht doorgaan?
“IT GIET OAN” volgens Harmien. “IT SIL HEVE”. Ik wil haar graag geloven, zij kan het weten, want Harmien is een oprechte Fries.
We zijn het er allemaal over eens dat ‘de Tocht der Tochten’ wel heel dicht bij is en het geweldig zou zijn als ie door zou gaan.
Vanavond, als de 22 rayonhoofden een persconferentie geven, weten we ongetwijfeld meer.
Vanmorgen via de Tablet ook nog foto’s van winterse taferelen bekeken.

Thesinge in de winter van 2012

We hebben via: kranten.kb.nl nog rondgesnuffeld in historische kranten en zo vloog deze gezellige inloopochtend weer voorbij.


0702verz1.JPG

0702verz2.jpg

072verz3.jpg


Inloopochtend verzoamelstee
Vanmorgen, woensdag 25 januari, startten we met de eerste wekelijkse inloopochtend van de Verzoamelstee in Trefpunt.

Oude krantenknipsels, Groningers in Beeld, het is allemaal te vinden op internet:

Volgende week (1 februari) is er een thema-ochtend over de OV-Chipkaart.
Voor meer informatie klik hier.

Gezellig aan de koffie:
VERZOAMELSTEE-001.jpg

Gebogen over een van de 'tablets':
VERZOAMELSTEE-003.jpg


De verzoamelstee gaat uit de startblokken

Even een korte terugblik op de geslaagde informatieavond van ‘de Verzoamelstee’ maar ook de concrete plannen zal ik hier kenbaar maken.

Donderdagavond 19 januari even na 19.00 uur heette projectleider Lusette Brouwer de 48 aanwezigen van harte welkom.
Lusette keek even terug naar de afgelopen periode, vertelde over de invulling van de avond en gaf daarna het woord aan onderzoeker Eveline Hage.
Eveline presenteerde op vakkundige wijze de uitkomsten van het onderzoek.
Na een korte pauze kwam ik, de Verzoamelsteemedewerker, aan bod om de concrete plannen voor het eerste halfjaar te presenteren.
En die concrete plannen zijn:

  • Vanaf woensdagmorgen 25 januari is er wekelijks van 09.00 uur tot 11.30 uur een inloopochtend in Trefpunt. Iedereen is van harte welkom! Onder het genot van een kopje koffie/thee elkaar ontmoeten en bijkletsen. (wel graag even een portemonnee meenemen om de consumpties af te rekenen) U mag uiteraard ook uw Laptop, puzzelboekje, oude foto’s, Tablet, borduurwerkje of iPad meenemen.
  • Iedere eerste woensdag van de maand is er een informatieve inloopochtend. Graag hoor ik uw ideeën. Ook op deze ochtenden is iedereen van harte welkom! Ook hier zijn consumpties voor eigen rekening. Mogelijk wordt daarnaast een bijdrage gevraagd voor bijvoorbeeld een gastspreker/voorlichter.


Noteer alvast het volgende:

  • 1 februari van 09.30 uur tot 11.30 uur gratis informatieochtend over de OV-chipkaart. Dhr. Koert Hengeveld van OV-bureau Groningen Drenthe komt ons dan alles vertellen over de OV-chipkaart. En voor uw vragen kunt u ook bij hem terecht. Mocht u een OV-chipkaart hebben neem die dan mee.
  • 7 maart van 09.30 uur tot 11.30 uur gratis informatieochtend over de AOW. SVB voorlichter W.J.H. Westra geeft dan voorlichting over de SVB in het algemeen, de AOW en de gebruiksmogelijkheden van de digitale kanalen met de SVB.


We gaan ook de digitale snelweg op.
Op korte termijn leest of hoort u meer over een op te starten Tablet training voor mensen die geen of weinig computer ervaring hebben. En ben jij degene met computerkennis die graag een dorpsgenoot met geen of weinig kennis wil ondersteunen? Dan hoor ik heel graag van je.

Ook gaan we aan de slag met de Taisner marktplaats.
Dat wordt een interactieve dorps-marktplaats waar iedereen zijn hulp of diensten kan aanbieden of vragen. Ook hiervan hou ik u op de hoogte.

Voor uw ideeën, suggesties, op-en aanmerkingen, kritiek, complimenten noem maar op, sta ik open. U kunt ze aan me kwijt via: mail telefoon 050-302 2475, tijdens de inloopochtenden of kom langs aan de G.N. Schutterlaan 11.

Communicatie over ‘de Verzoamelstee’ vindt plaats via:

  • www.thesinge.com
  • Garmer en Thesinger express
  • Als er ruimte over is lift ik ook mee in de nieuwsbrief van dorpsbelangen


Als projectteam en Verzoamelsteemedewerker kijken we met een goed gevoel terug op deze avond. En wij hebben zin in de dingen die gaan komen. U toch ook?

Hartelijke groet van Janna HofstedeVerzoamelstee: Archief
Foto van de maand
Molen ThesingeCRW.jpg
Zoek op thesinge.com
Hou me op de hoogte
Wil je een email ontvangen als er nieuwe berichten op Verzoamelstee verschijnen? Geef hier je emailadres op.
Redactie Verzoamelstee