thesinge.com
TIB #1: Ton Ensing

Ton Ensing maakt foto's met z'n iPhone. Voor het project Thesinge in beeld fotografeerde hij het uitzicht van de bewoners op de straat. Vanuit hun huiskamers, hun voordeuren, hun werkkamers, hun keukens of slaapkamers. Ongeveer zoals Google Streetview, maar dan net omgekeerd: binnenstebuiten.
De opdracht aan de bewoners: laat het zoals het is. Ga geen ramen wassen, luxaflexen optrekken of planten weqzetten. Laat zien wat je dagelijks ziet als je naar buiten kijkt. Wat ze zagen: vaak niets. Of de heg. Soms: een passerende auto, een fietser, een wandelaar, een postbode. Spelende kinderen, de overburen, een straatfeest. Thesinger streetview. Vanuit huis de kleine activiteiten die het dorpse leven kleur geven.

TIB #1: Daphne Wiegertjes

Foto's: Daphne Wiegertjes
Thema: Baasjes met hun honden
Locatie: De Oude School

Mijn naam is Daphne Wiegertjes (29-10-1964). Het jaar 2016 is het jaar dat onze hond Ollie is overleden. Ruim 14 jaar hebben we van haar kunnen genieten. En in die 14 jaar hebben we vele kilometers gelopen in en rond Thesinge. Natuurlijk kwamen we daar regelmatig collega-baasjes en hun honden tegen. Soms overleden honden en soms kwamen er nieuwe hondjes bij. Sommige combinaties horen voor mij zo tot het straatbeeld van Thesinge dat ik besloot dat vast te leqgen en dit tot mijn thema te maken in 2016 “baasjes met hun honden”. Soms had ik de camera bij me en zijn de foto's van betere kwaliteit. Maar meestal had ik alleen mijn mobieltje bij me. Mijn doe! was dan ook niet om kunst te maken, maar om een tijdsbeeld neer te zetten .

TiB #1: Marc ten Cate

Foto's: Marc ten Cate
Thema: Bomen
Locatie: Kloosterkerk

Voor het fotoproject ‘Thesinge in Beeld’ heb ik gekozen voor het thema ‘Bomen’. Ik heb een zwak voor bomen vanwege de enorme variëteit in vorm en kleur, de kracht die ze uitstralen en de beeldbepalende ro! die ze hebben in de wereld om ons heen. Meestal merk je dat overigens pas écht als ze er niet meer zijn.
Het is fascinerend om te zien hoe één enkele boom, afhankelijk van weertype, seizoen, tijdstip of camerastandpunt verschillende gevoelens kan oproepen. Het ene moment is hij lieflijk en vrolijk, het andere moment dreigend of troosteloos.
Met name de solitaire bomen, de bomen die alleen in het landschap staan, zijn in mijn ogen dankbare foto objecten. Hun (grillige) vormen en kleuren komen dan extra goed naar voren.

TiB #1: Andries van der Meulen

Foto's: Andries van der Meulen
Thema: Thesinger rollagen
Locatie: Trefpunt

Andries van der Meulen is mijn naam, 65 jaar oud en sinds 1975 inwoner van het mooie dorp Thesinge. Fotografie is voor mij iets wat gewoon bij het leven hoort, iets vastleggen wat je interesseert of bezig houd. Vastleqgen van mooie momenten in het leven, de (klein)kinderen, oude gedouwen, voer en vaartuigen en landschappen.
Wat ik mooi vind aan oude gebouwen zijn opvallende details in het metselwerk. Voor het fotoproject In Thesinge ben ik, naast de gezamenlijke opdrachten, begonnen met het fotograferen van rollagen. Een rollaag is een kleine overspanning in het metselwerk boven ramen en deuren. Voor mij zijn het echte stukjes vakwerk die door modernere bouwtechnieken helemaal verdwijnen.

TiB #1: Koos van de Belt

Foto's: Koos van de Belt
Thema: Thesinger economie
Locatie: Trefpunt

Toen ik de oproep las om mee te werken aan het fotoproject ‘Thesinge in beeld in 2016’ dacht ik direct :"daar ga ik aan meedoen”. Ik fotografeer denk ik, meer dan gemiddeld. Veel in mijn vrije tijd, en veel in de natuur. Maar nog nooit projectmatig. Dat moet ik dan ook maar eens proberen. Het vinden van een aansprekend onderwerp vond ik best wel lastig. Maar het milieu doet het altijd goed en iedereen is daar op zijn eigen wijze altijd wel mee bezig. Zelf energie opwekken is een hot item en vele daken zijn tegenwoordig voorzien van zonnepanelen. Ook aan het gescheiden inzamelen van afval draagt momenteel menigeen zijn steentje bij. |k heb geprobeerd dat in de foto's te vangen.
Als tweede onderwerp heb ik iets van een Thesinger economie vast willen leggen. Kijk zelf maar of dat gelukt is. En de maandthema’s? Ik vond het een mooie manier om mijn eigen creativiteit in de totogratie wat meer uit te breiden. Door zelf te fotograferen, maar ook door de resultaten van de andere deelnemers te bewonderen en er met elkaar over te spreken.

TiB #1: Janna Hofstede

Foto's: Janna Hofstede
Thema: Thesinge in Beeld
Locatie: Kloosterkerk

Mijn naam is Janna Hofstede, een geboren en getogen Taisner. Een van mijn hobby’s is fotograferen. Mijn fototoestel gaat dan ook vaak mee op pad. Je weet maar nooit wat voor moois je tegenkomt.
Ik heb al vele boeken en albums vol foto's en ook de mappen op mijn computer breiden zich nog steeds uit. Mijn map ‘Thesinge’ zit al boordevol recente foto's en kiekjes van verviogen tijden. Maar dat weerhield mij er niet van om me aan te melden voor het fotoproject ‘Thesinge in beeld. Samen met dorpsgenoten een jaar lang foto's maken van ons mooie dorp. Erg leuk om te zien hoe verrassend en verschillend het eindresultaat is. Het doet me denken aan het kinderspelletie ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.......' En doordat we zo verschillend kijken, is er een verscheidenheid aan foto's ontstaan, waarop iedere deelnemer op zijn eigen manier invulling heeft gegeven aan het fotoproject, ‘Thesinge in beeld’. Veel kijkplezier!

TiB #1: Elisabeth Tolenaar

Foto's: Elisabeth Tolenaar
Thema: Fiets en fietser
Locatie: Trefpunt

Mijn thema in 2016 was: de fiets en de fietser. Fietsers bepalen een deel van het straatbeeld, maar dat is zó gewoon dat je er nauwelijks bewust naar kijkt. Van een kwart eeuw geleden herinner ik me dat Hendrik van der Woude met een zeis over de schouder heen en weer fietste tussen Thesinge en Garmerwolde. Nooit aan gedacht om daar een foto van te maken. Nu heb ik meer dan 120 foto's van de fiets en de fietsers. Soms had ik amper tijd om scherp te stellen. Steeds is Thesinge de achtergrond, soms op een gewone dag, soms tijdens een dorpsgebeurtenis zoals een viswedstrijd of de intocht van Sinterklaas.

Deze serie toont een stukje dorpsleven van nu. Ik ben benieuwd wat ons opvalt als we er over 10 of 20 jaar nog eens naar kijken.

Agenda
augustus 2020
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
september 2020
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Binnenkort in Thesinge
14 augustus 2020
Zummerspeulen 2020

Op 13 en 14 augustus voor 4 t/m 12 jarigen. Geef je op voor 15 juni.

Meer informatie op www.thesinge.com/zummerspeulen

Nieuw op thesinge.com
Foto van de maand
Koos-juni-2020-web.jpg

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda