thesinge.com
Het hele dorp in actie

Vóór het Trefpunt op 21 december 2007 werd geopend, is er heel wat werk verzet door de Thesingers om het dorpshuis te realiseren: plannen maken, subsidies verwerven, meehelpen aan de bouw en inrichting, geld inzamelen onder het motto 'Veul elk en ain, deur elk en ain', enzovoort, enzovoort.
Een weerslag hiervan lees je in onderstaande berichten uit de periode 2006 - 2007.

Opening van het dorpshuis

tn_opening.jpg

tn_IMG_4624.jpg


© foto's Wolter Karsijns

Soppen en de allerlaatste loodjes

tn_IMG_4600.jpg
Zwartverver Jan Mollema heeft de monsterklus bijna geklaard!

De laatste loodjes

Het bouwproces loopt op rolletjes. Mede dankzij de hulp van vele vrijwilligers. Sommigen van hen wonen bijna in het dorpshuis. We besparen aan de ene kant geld op de bouwkosten door zelfwerkzaamheid, aan de andere kant geven we het ook –deels- weer uit. Bijvoorbeeld door toch direct de voorzijde van het gebouw te restylen en een duurdere –maar veel zuinigere- verwarmings-installatie te plaatsen. De kwaliteit wordt mede hierdoor verhoogd en we gaan ervoor deze lijn tot aan het einde voort te zetten.

tn_IMG_4439.jpg

Er is nog een aantal projecten waarmee geld kan worden verdiend. De komende weekenden willen we ons daarmee bezig houden. We hopen dat veel mensen zich opgeven en aangeven wanneer ze beschikbaar zijn.

tn_IMG_4441.jpg

De stukadoors en timmerlieden, stoffeerders en schilders, installateurs en podium- en pergolabouwers, werken hard om het gebouw op 14 december op te kunnen leveren. En dan de finishing touch. De inrichting van de keuken, immers het hart van ieder huis, plus het inrichten van alle zalen kan daarna plaatsvinden.

Werk zat nog!

tn_IMG_4424.jpg

De pot met geld

Aan het eind van het bouwproces kunnen we pas de financiële balans opmaken.

pot%20met%20geld.jpg
Zeker is dat de inkomsten vanuit het dorp, door acties, giften en verkoop obligaties,en niet te vergeten zelfwerkzaamheid, veel hoger zijn begroot. De bijdragen vanuit de fondsen lopen in de pas met de hoge verwachtingen. Een deel van de “winst” is geïnvesteerd in het verhogen van de kwaliteit. Ook zijn er, zoals bij elk bouwproces, tegenvallers. Al met al lijkt het erop dat er nog een – in verhouding- kleine lening moet worden afgesloten. Een verantwoorde keus. Immers, in een gebouw dat kwalitatief goed is hoeft in de nabije toekomst weinig geïnvesteerd te worden aan onderhoudskosten. En dat is alleen maar gunstig voor de exploitatie.

Al een obligatie gekocht ??
tn_obligatie.jpg
Thesinge bruist op van de activiteiten. Activiteiten om de financiering van ons nieuwe dorpshuis rond te krijgen. Activiteiten onder de slagzin “Deur elk en ain, veur elk en ain”. De betrokkenheid bij het dorpshuis is groot. Geweldig!

Naast deze activiteiten neemt het bestuur van de Stichting Dorpshuis Thesinge het initiatief om geld te genereren door fondswerving. Doel is om door middel van deze fondswerving minder geld te moeten lenen voor de bouw. Dit zal de komende jaren gunstig zijn voor de exploitatie. Aan dhr.Henri Schijf is gevraagd om deze fondswerving te verzorgen.

Thesinge wint Provinciale Vrijwilligersprijs !

THESINGE MAAKT HET VERSCHIL
Inzet van “elk en ain” leidt tot de Provinciale vrijwilligersprijs 2007

foto's Eppo Karsijns www.foto-eppo.nl

tn_Dorpshuis%20Thesinge%2043.jpg

Op zaterdag 3 november ( Make a Differance Day) stond het vrijwilligerswerk landelijk in de schijnwerpers. De definitie van een vrijwilliger : Iemand die zijn talenten en mogelijkheden belangeloos inzet voor de samenleving. Als er ergens sprake is van vrijwilligerswerk dan is het wel in Thesinge anno 2007. De inzet van elk en ain stond daarom in de schijnwerpers op deze zaterdag.

tn_Dorpshuis%20Thesinge%2007.jpg

In Thesinge werd door gedeputeerde Douwe Hollenga de Provinciale vrijwilligersprijs 2007 overhandigd. Een erkenning voor de vrijwilligersorganisatie die de match tussen bedrijfsleven en vrijwilligers tot stand heeft kunnen brengen. Een erkenning in de vorm van een cheque van € 3.000,-, een oorkonde, een blijvende herinnering voor de vrijwilligers en de (onder) aannemers plus een hapje en drankje voor alle aanwezigen.

tn_Dorpshuis%20Thesinge%2008.jpg

Dorpshuis i.o. Thesinge
WINNAAR
Provinciale Vrijwilligersprijs 2007
een goed voorbeeld van een match tussen bedrijfsleven en vrijwilligerswerk

Thermometer op publicatiebord spectaculair gestegen!

Aan het bij de Kloosterkerk geplaatste publicatiebord is een thermometer gemonteerd waarmee de inkomsten voor het dorpshuis zichtbaar worden geregistreerd. Penningmeester Jan Mollema zal de pijl van de thermometer pas verplaatsen zodra hij geld op de bankrekening heeft ontvangen. De thermometer geeft dus de hoogte van het banksaldo aan.

De stand op maandagavond 29 oktober 2007 is € 38.000,=
Aan acties is € 26.000,= binnengekomen, het obligatie en giftengeld is € 12.000,=.

De (actie) bijdragen voor het dorpshuis kunnen worden gestort op bankrekeningnummer : 3674.59.116 t.n.v. Stichting Dorpshuis Thesinge. Graag wel even de actie vermelden!

240,41 euro : Ken Uw Dorp spel een succes

Op zaterdagmiddag 27 oktober 2007 werd de zoveelste actie gehouden voor het nieuwe dorpshuis. Meer dan 35 deelnemers namen deel aan het Ken Uw Dorp spel. De deelnemers werden ingedeeld in 7 groepen en gingen vanuit de gratis beschikbare Chr. Geref. Kerk op zoek naar de adressen die behoorden bij de 25 foto’s gemaakt door Schutterlaanfotograaf Paul Sloot.

tn_SL700619.JPG

Na afloop konden de deelnemers genieten van een heerlijke kop snert met roggebrood
en kregen een drietal deelnemers een knipbon van Kapsalon Solitaire uit Ten Boer.
aangeboden, die deze middag de actie sponsorde.

Na een spannende finale waren de beste speurzoekers deze middag
Coby van Huis, Jakob v/d Woude, Ina Heidema en Willie Havinga.
tn_SL700620.JPG

Van deze middag is een fotoreportage gemaakt.
Nieuwsgierig? Klik hier en download of bekijk de foto's in een word-document!

Boottochtje naar Appingedam

door Daphne Wiegertjes

Op de veiling van spullen en diensten voor het dorpshuis kocht Jan Ceulen een boottochtje voor vijf personen op de oude melkboot van Jelle van Zanten. De reis ging naar Appingedam. De dienst werd aangeboden door Kor en Titia van Zanten. En wij (Rudy, Jori en ik) mochten met Jan en Carla mee.

tn_smikkelen%2C%20smullen%20en%20genieten%20vah%20uitzicht.jpg

40 euro : Introductie Voet reflexologie

Een warm voetenbadje na een lange dag, een lieve partner die even je voeten masseert of kriebelt; we vinden het allemaal heerlijk! Voetreflex gaat nog een stapje verder met je voeten: op je voeten komen al je energiebanen samen, al je organen en ledematen hebben hun eigen vaste plek.

Astrid de Leeuw en Karline Malfliet verzorgden een introductie avond voetreflexologie op donderdag 25 oktober. Vier mensen hoorden, zagen en voelden meer over de essentie van de reflexologie, de drukpunten, de energiebanen en het ontspannende en activerende effect van een voetbehandeling. Weer € 40,= voor het dorpshuis.

1100 euro: de 1e Thaisner DörpsRun

KopThesRun.gif

img_3063.jpg

thaisnerrun28sept2007010.jpg

thaisnrdorpsrun030.jpg


Alle hardlopers, wandelaars, sponsoren en de vele vrijwilligers bedankt !

Ga voor meer informatie en foto's
naar de website van de run

Sponsor Rudy Bremer

Email%20logo%202007.bmp

september2007.jpg


Bloemen bij de finish van De Groninger Stad Marathon in 4 uur 55 minuten 27 seconden!

©Foto: Renee Bremer

5500 euro: Bierproefavond

Door Elisabeth Tolenaar

Zes vaten bier. Rosébier, Grosch weissenbier en gewone Grosch. Vele, vele liters wijn en fris. Broodjes hamburger en beenham. Daverende muziek, een microfoon, de loods van Oudman met de rolluiken omhoog. Een feestende menigte van 160 Thesingers en niet-Thesingers. (U mag het zelf narekenen: in één vat bier zitten ongeveer 200 pilsjes). De laatste gasten werden 's nachts rond drieën naar buiten geduwd terwijl de rolluiken al naar beneden gingen.

Ik ben er niet geweest, omdat we die avond ergens anders moesten zijn. Waar ik wel bij was, dat was het overhandigen van de opbrengst aan het dorpshuiscomité. Dit gebeurde op een maandagavond in café Molenzicht, met koffie en taart. De organisatoren Ebel Vaatstra en Reinder van der Veen hadden ook dit nog even op poten gezet. Want zomaar een puut geld neerzetten, nee.

Ebel hield een toespraakje, vooral om de vrijwilligers te bedanken: de Mollema's (Klaas, Jan, Alex, Johan en Bert), de Oudmannen (Edward, Renée, kinderen, Frits), Rudy Noordenbos, Jelle en Jan van der Veen, Menco Ridder, Jo Schuppert, Saskia en kinderen Vaatstra. Daarnaast moesten natuurlijk ook de sponsoren even genoemd die materialen beschikbaar stelden: van drank tot hamburgers, toiletten, hapjes, tot en met de muziek en de tenten.

Daarna liet Ebel het dorpshuiscomité zelf uitrekenen wat de opbrengst was. Verschillende bedragen moesten bij elkaar opgeteld worden. Ze kwamen uit op iets meer dan 3000 euro. Nee, zeiden Ebel en Reinder streng. Dat klopt helemaal niet. Nog een keer rekenen. Nog een keer. Henri Schijf kwam erbij. De verwarring was compleet. Maar het bleek een grapje te zijn en eindelijk werd het enig juiste bedrag bekend gemaakt: maar liefst 5500 euro.

In een dankwoord zei Peter Heidema van het dorpshuiscomité diep onder de indruk te zijn. Dat waren de ruim 20 genodigden in café Molenzicht ook. Er werd dan ook flink geapplaudiseerd voor Ebel en Reinder en alle bierproevers. Het dorpshuis is dik vijfduizend euro dichterbij.

Laatste paal nieuwe dorpshuis Thesinge geslagen!

door Henk Busscher
© foto's Myla Uitham

De schier eindeloze reeks van activiteiten om het nieuwe dorpshuis in Thesinge te financieren, bereikte vrijdagmiddag 17 augustus een voorlopig hoogtepunt. Kwamen eerst de BoBo’s bij elkaar in ’t Jopje, tussen vier en vijf uur ’s middags werd het druk in de Kerkstraat tegenover ons voormalige Trefpunt. Waar niemand op gerekend , maar iedereen op gehoopt had gebeurde zelfs: de zon brak door!

Stripfiguren

In de zomervakantie is het even uitpuffen wat geld inzamelen betreft. Alhoewel, er is dan wel weer werk aan de winkel geweest voor een slopersteam. Vanaf 8 juli tot ca. 1 augustus is het oude deel van het dorpshuis vakkundig gestript en gesloopt. Dit bespaart toch weer een kleine € 3.500,= op de bouwkosten.

Kijk verder naar de beelden van de sloop in de 1e week.
Wat een klein weekje van noeste strippartijen teweeg kan brengen.

aaa.JPG
Het decor

overzicht.JPG
Overzicht houden

Ons Trefpunt symbolisch overgedragen

tn_IMG_4132.JPG

meer foto's op de webpagina van de kerk

DZN : Het gebouw heeft officieel geen naam meer. Na de zomervakantie wordt een oproep gedaan om een nieuwe naam te bedenken. Een kleine, nog samen te stellen, commissie zal dit organiseren.

1600 euro : Thesinger Dorpsontbijt

© foto's en verslag Geerle van der Veen

HET WONDER VAN THESINGE

Vrijdagavond 29 juni, de regen komt met bakken naar beneden. Maar de organisatie van het Thesinger dorpsontbijt is ontspannen. Op de internetsite van de weergoden is een dal te zien in de regengrafieken wat zaterdagmorgen op z’n diepst is.

tn_opbouw.jpg

445 euro : Benefietvoorstelling de Rijge

© foto's Wolter Karsijns

Toneelgroep De Rijge uit Thesinge speelde, Herbert Koekkoek regisseerde het stuk CHANGEZ! Op donderdag 28 juni was de benefietvoorstelling voor het nieuwe dorpshuis.

flyer CHANGEZ

de%20rijge1.JPG

2400 euro: Kinderen rennen voor het dorpshuis!

Ina van Zanten stuurde de volgende foto's van de sponsorloop die is georganiseerd door de CBS de Til. Klik hier voor nog meer foto's

tn_soponerloop%20dorpshuis%20017.jpg
Start van de groepen 1 t/m 4

318 euro : Stralende kindergezichtjes en blije kopers

© Een fotoverslag van Geerle van der Veen en Paul Sloot
nog meer foto's op de webpagina van de Schutterlaan

PWS%2022062007%2009.JPG


BUIENRADAR

695 euro : Benefiet Optreden Brothel Brothers & the Maradona's

tn_BB%26M%20flyer.jpg

tn_IMG_4072.JPG

Toegangsweg door "Hof van Ritsema"

Over de toegankelijkheid van het bouwterrein van het nieuwe dorpshuis zijn in overleg met Ritsema, de aannemer van de Kerkstraat en Nico Groothoff de volgende afspraken gemaakt:

Nico Groothoff legt een tijdelijk bouwpad vanaf de Kerkstraat naar het bouwterrein. Over een breedte van 5 meter wordt 15 cm grond afgegraven. De geul wordt afgedekt met anti- worteldoek. In de geul wordt 25 cm gebroken puin gedumpt. Deze weg blijft liggen totdat de bouw is opgeleverd. Na oplevering wordt het puin gebruikt voor opvulling van de speelplaats. De aannemer van de reconstructie Kerkstraat dempt de sloot. Hij start 18 juni. Dan moet het pad dus gereed zijn.

Ter voorbereiding worden op een mooie juniavond een paar appelbomen gekapt, wordt een deel van het hek verwijderd en een afrastering voor de schapen geplaatst.

© foto's Ina van Zanten en Frederika Woltman

tn_dorpshuis%20004.jpg

De takke-heren in aktie!

ca. 7.000 euro: Veiling van diensten en goederen

hand_animatie2.gif

Vrijdagavond 25 mei is het Trefpunt afgeladen. Vol met enthousiaste mensen. Mensen die bieden op diensten en goederen. Mensen die onderling een praatje maken. Mensen die genieten van de saamhorigheid. Kortom: een uitstekende start van de acties voor het nieuwe dorpshuis. De organisatoren ( Kerkstraat, Molenhorn, Molenweg) kunnnen terugzien op een zeer geslaagde avond.

tn_IMG_3982.JPG

3.650 euro: Lood om oud ijzer

De Lageweg ging zaterdag 26 mei met groot materieel door Thesinge om oud ijzer op te halen.

tn_oud%20ijzer%20002.jpg

Publicatiebord op Smidshouk

De eerste, zichtbare, gezamenlijke actie.
Het plaatsen van een publicatiebord op Smidshouk.

tn_plaatsebn%20002.jpg

Begin juli einde Ons Trefpunt

Ons Trefpunt wordt vanaf de 1e week van juli niet meer verhuurd. Vanaf dan worden de voorbereidingen getroffen voor de bouw. Het oude gebouw wordt gestript door een aantal, nog te werven, vrijwilligers.

DZN : Het gebouw heeft dan officieel geen naam meer. Na de zomervakantie wordt een oproep gedaan om een nieuwe naam te bedenken. Een kleine, nog samen te stellen, commissie zal dit organiseren.

Als alles volgens plan verloopt zal het nieuwe Dorpshuis eind 2007 / begin 2008 in gebruik worden genomen.

Samen geld verdienen voor het nieuwe dorpshuis

Veur elk en ain, deur elk en ain’


De bouw van het nieuwe dorpshuis gaat door!
Dat is natuurlijk fantastisch nieuws, maar we moeten er nog wel wat voor doen. Op de Algemene Ledenvergadering van Dorpsbelangen is afgesproken dat wij ons als dorp gaan inzetten voor een bijdrage van € 25.000. Dat is niet niks, maar als het ergens kan dan is het wel in Thesinge.

Zo komt het Dorpshuis er uit te zien!

Afbeelding1.jpg

plattegrond

Aftrap Dorpshuis : Instemmend applaus en knallende kurken

© verslag Roelie Karsijns en © foto's Wolter Karsijns


Vrijdagavond 11 mei 2007 : Ons Trefpunt te klein!
Nadat, door de inzet van enkele jongeren, iedereen is voorzien van een kopje koffie of thee, heet de voorzitter Dorpsbelangen (Menco van der Berg) een overvolle zaal, gevuld met Thesingers en enkele gasten, welkom. De deuren van de zaal staan open, zodat de mensen die geen zitplaats meer konden bemachtigen, alles vanuit de hal kunnen volgen. Al deze mensen zijn gekomen om de eindpresentatie van de werkgroep Dorpshuis in oprichting mee te maken. De eindpresentatie van het onderzoek naar de haalbaarheid van het stichten en exploiteren van een Dorpshuis in Thesinge. En gezien, de beperkte ruimte die het huidige Trefpunt biedt, is er hieraan zichtbaar behoefte. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de sobere, bijna armoedige, uitstraling en aankleding.

tn_IMG_3868.JPG

11 mei: Eindpresentatie werkgroep dorpshuis in oprichting

dorpshuis.bmp

DORPSHUIS THESINGE
Bijzondere ledenvergadering Dorpsbelangen


vrijdag 11 mei 2007
20:00 uur
in Ons Trefpunt

Ruim twee jaar geleden is door de Protestantse Kerk en Dorpsbelangen Thesinge een werkgroep opgericht die een tweevoudige opdracht meekreeg:

- Is het mogelijk om het Trefpunt te verbouwen tot een dorpshuis?
- En is het vervolgens mogelijk om dit dorpshuis rendabel te exploiteren?

klik hier voor een notitie van de werkgroep dorpshuis in oprichting

Bezuinigingen
dorpshuisINGETEKEND%20niet.bmp
Op deze website staan tekeningen van de oud- en nieuwbouw van het Dorsphuis. Deze tekeningen zijn niet meer actueel. Financieel bleek deze uitvoering (helaas) niet haalbaar. In overleg met de architect en het bouwteam is er in het ontwerp geschrapt.

Wat is er veranderd of aangepast?

* Het dak wordt eenvoudig uitgevoerd
* Het trapezium model wordt nu een rechthoek model
* Aanleg ventilatie, verlichting en electra wordt eenvoudiger door het aanbrengen van een systeemplafond
* De voordeuren en kozijnen worden niet vervangen
* Het kozijn in PSZ , nu consistorie, wordt niet vervangen
* Er komt eén dubbele deur van de PSZ naar het plein
* Er wordt geen gevelbekleding aangebracht, gewoon metselwerk
* Bestaande goot zink wordt niet vervangen

Gevolg van deze aanpassingen is dat de bouwkosten met 10% zijn gedaald zonder dat er veel is ingeboet op de kwaliteit van de nieuwbouw. Over de bezuinigingen van de stelposten (zoals o.a. inrichting zalen, aanleg en inrichting plein) zal de werkgroep zich nog verder buigen.

Formuleren advies

Realisatie Dorpshuis Thesinge haalbaar en verantwoord?

tn_werkgroep%20dorpshuis%20thesinge.JPG

Op maandag 22 april houdt de werkgroep Dorpshuis in oprichting haar zoveelste vergadering in de consistorie van Ons Trefpunt aan de Kerkstraat in Thesinge. Hoog op de agenda staat het formuleren van een advies, met daarin de afwegingen of het wel dan niet verantwoord is om met de nieuw- en verbouw van een dorpshuis te starten. De gezichten van de vijf werkgroepleden staan enigszins somber. Dit past wel bij de uitstraling van het huidige Trefpunt. Dit verenigingsgebouw is al meer dan veertig jaar gebruikt als dorpshuis voor de inwoners van Thesinge. De huidige eigenaar, de kerk, is o.a. in verband met het teruglopend aantal leden niet meer in staat om alleen het zeer gedateerde gebouw te onderhouden en adequaat gasten vanuit het dorp (en wijde omgeving) te ontvangen. De inwoners van Thesinge vinden het dan ook de hoogste tijd om de verantwoordelijkheid voor het gebouw over te nemen en een dorpshuis te stichten.

Krachten bundelen

Samen rond de tafel

Op maandagavond 12 maart is de grote zaal van Ons Trefpunt goed gevuld. Op deze vaste repetitieavond van zangvereniging Lovende Stemmen, zij weken zeer coöperatief uit naar een andere repetitieruimte, worden zo'n dertigtal stoelen bezet door raadsleden van de gemeente Ten Boer, bestuursleden van Dorpsbelangen en kerkrentmeesters van de Protestantse gemeente Garmerwolde/Thesinge.

Sonderen

Op vrijdag 16 februari is het terrein waarop de uitbouw van het dorpshuis -naar verwachting- zal verrijzen gesondeerd*) . Op 5.50 meter is een laag zand ontdekt waarop de heipalen - en indirect het gebouw- kunnen steunen.

tn_son.JPG

Stand van zaken rond de jaarwisseling

dorpshuis INGETEKEND pl.jpg

EVEN BIJPRATEN ROND DE JAARWISSELING 2006/2007
De leden van de werkgroep Dorpshuis in oprichting zijn op 28 december “ informeel” bijeen geweest en hebben de verschillende facetten rond de ontwikkelingen van het dorpshuis doorgesproken. Onderstaande opsomming is niet compleet maar geeft een globaal inzicht in de gang van zaken rond het dorpshuis.

Ontwerpschetsen beoordeeld door welstandscommissie

dorpshuis INGETEKEND pl.jpg

Een stapje verder....
De architect heeft de ontwerpschetsen klaar. Op 2 november zijn deze tekeningen beoordeeld door de welstandscommissie. Deze heeft geen op/aanmerkingen. Dus kunnen de tekeningen van de architect nu worden uitgewerkt door de aannemer. Deze zorgt voor bouw- constructie- en doorsneetekeningen.

Werkgroep heeft antwoord

De brievenbus van het secretariaat aan de Molenhorn werd half oktober extra goed in de gaten gehouden. Het wachten was op een enveloppe van de provincie Groningen. Krijgt het dorpshuis in Thesinge de aangevraagde subsidie?

De mondelinge toezegging, nu zwart op wit!

brief GS.jpg

Ruim een ton dichterbij....

Vandaag ontving de werkgroep -mondeling- het goede bericht dat de aangevraagde ton (de maximale subsidie!) van de provincie Groningen binnen is.

img_3346.jpg
© foto Wolter Karsijns

Een symbolische cheque van het Stimuleringsfonds Rabobank Noord Groningen ad. € 7.500,= werd, eveneens vandaag, door mw. Betty Buruma overhandigd aan de penningmeester van de werkgroep.

Samen met het toegezegde bedrag (twee ton) van de gemeente Ten Boer staat de financierings-thermometer op ruim drie ton. Een goede basis om fondsen te werven!

Of de toegezegde bedragen werkelijk worden geïncasseerd hangt af van de beslissing die eind december genomen zal worden. Want we zijn er nog niet! Er zijn nog veel onzekere factoren. Het reken- en tekenwerk is weliswaar nog in volle gang, maar zeker is wel dat er nog een behoorlijk begrotingstekort is om het nieuwe dorpshuis te realiseren.

Maar ..... we kunnen het als dorp toch niet maken om ruim drie ton én de mogelijkheid voor een prachtig onderkomen te laten schieten?! De werkgroep gaat dus op zoek naar meer geldschieters én zal, als de cijfers bekend zijn, zeker een beroep doen op de creativiteit en inzet van de Thesingers. Want inzet van menskracht, in welke vorm dan ook, is onmisbaar kapitaal!

Een rondleiding....

Hoe ziet het Dorpshuis eruit na de realisering van de plannen?

dorpshuis INGETEKEND pl.jpg

Loop maar even mee naar binnen :

dorpshuis INGETEKENDpl.jpg
voorlopige tekening

Door de oude, weer in ere herstelde, entree met originele karakteristieke gevel, kom je in een ruime loge/hal/foyer. Links zie je een vergaderkamer. Daarnaast een aparte keuken met veel bergruimte. Iets verder links zie je een gezellige bar en rechts van het pad een stamtafel.

Loop even door en je komt in de geplande nieuwbouw met een taps toelopende vorm. Dit is de grote zaal (capaciteit ca. 80-100 personen). Aan het uiteinde is een verhoogd toneel en aan de rechterzijkant een aantal terrasdeuren.

Draai je weer om, loop terug richting stamtafel en je ziet aan je linkerhand een deur met daarachter een vaste trap naar de zolder.

Vervolg je zoektocht, loop linksaf naar de loge en je ziet links en rechts een toiletruimte (voor kinderen, volwassenen en gehandicapten).

Open de deur en je bent gearriveerd in de peuterspeelzaal annex speel/vergaderruimte. De peuters en alle andere gebruikers kunnen gebruik maken van een terras, dat achter het gebouw wordt aangelegd.

Over de sfeer hebben we het nog niet gehad. Het is de bedoeling dat het een onderkomen wordt met een warme uitstraling. Veel hout- en aardetinten met een knipoog naar de sfeer van een bruin café.

Is het een droom die werkelijkheid wordt, deze rondleiding door het nieuwe dorpshuis? Als het aan de werkgroep ligt wel!

Werkgroep boort naar geld-bronnen

De exacte cijfers zijn nog niet bekend, zowel van de uitgaven als van de inkomsten. Maar zeker is wel dat er -nog- niet genoeg geld beschikbaar is voor het te realiseren dorpshuis.

Er zijn een paar zaken waar de werkgroep aan gaat werken. Er worden geld- en subsidiebronnen aangeboord. In de vorm van fondsenwerving, schenkingen en sponsoring.

Ook zal er een beroep worden gedaan op de zelfwerkzaamheid van het dorp. Maar dat wordt pas geregeld als de exacte cijfers bekend zijn en de beslissing wordt genomen: "Wie goan der veur!"

Werkgroep laat rekenen en tekenen

In de maand oktober gaat een team, bestaande uit een aannemer, architect en binnenhuisarchitect, aan de slag met de uitwerking van de grove tekeningen en de berekening van de kosten voor het realiseren van het vernieuwde dorpshuis. Het huidige, gedateerde, Trefpunt wordt verbouwd én er wordt tevens nieuwbouw aan de achterzijde gepleegd. Zo ontstaat er ruimte voor alle beoogde doelgroepen, inclusief het peuterspeelzaalwerk.

Het uitgangspunt is een kwalitatief goed gebouw met een warme uitstraling. De term bruin café is hierbij gevallen. Geborgen, gezellig, o.a. door toepassing van natuurlijke tinten en hout; maar beslist niet donker, muf en somber. We zijn benieuwd naar de presentatie en het eindresultaat. De gesprekken met de uitvoerenden stemmen ons hoopvol.

Nieuwsbrief G&T oktober 2006

Een ton dichterbij….

Geld stroomt binnen!
Op 18 oktober ontving de werkgroep dorpshuis Thesinge het goede bericht dat de aangevraagde ton (de maximale subsidie!) van de provincie Groningen binnen is. Een symbolische cheque van het Stimuleringsfonds Noord Groningen van de Rabobank ad. € 7.500,= werd, op diezelfde dinsdag, door mw. Betty Buruma overhandigd aan de penningmeester van de werkgroep. Samen met het toegezegde bedrag (twee ton) van de gemeente Ten Boer staat de financierings-thermometer op drie ton. Een goede basis om fondsen te werven!

Werkgroep laat rekenen en tekenen
In de maand oktober is, op no-cure-no pay basis, een team bestaande uit een aannemer, architect en binnenhuisarchitect, aan de slag gegaan met de uitwerking van de grove tekeningen en de berekening van de kosten voor het realiseren van het vernieuwde dorpshuis. Het huidige, gedateerde, Trefpunt wordt verbouwd én er wordt tevens nieuwbouw aan de achterzijde gepleegd. Zo ontstaat er ruimte voor alle beoogde doelgroepen, inclusief het peuterspeelzaalwerk. Het uitgangspunt is een kwalitatief goed gebouw met een warme uitstraling. De term bruin café is hierbij gevallen. Geborgen, gezellig, o.a. door toepassing van natuurlijke tinten en hout; maar beslist niet donker, muf en somber. We zijn benieuwd naar de presentatie en het eindresultaat. De gesprekken met de uitvoerenden stemmen ons hoopvol.

Boren naar (meer) geldbronnen
Of de toegezegde bedragen werkelijk worden geïncasseerd hangt af van de beslissing die eind december genomen zal worden. Want we zijn er nog niet! Er zijn nog veel onzekere factoren. Het reken- en tekenwerk is weliswaar nog in volle gang, maar zeker is wel dat er nog een behoorlijk begrotingstekort is om het nieuwe dorpshuis te kunnen realiseren. Daar gaat de werkgroep deze maanden hard aan werken. Want..... we kunnen het als dorp toch niet maken om ruim drie ton én de mogelijkheid voor een prachtig onderkomen te laten schieten?! De werkgroep gaat dus meer geld- en subsidiebronnen aanboren. In de vorm van fondsenwerving, schenkingen en sponsoring. Bovendien zal, als de cijfers bekend zijn, en de beslissing is gevallen, zeker een beroep worden gedaan op de creativiteit en inzet van heel veel Thesingers. Want inzet van menskracht, in welke vorm dan ook, is onmisbaar kapitaal!

Is het een droom die werkelijkheid wordt, dit nieuwe dorpshuis? Als het aan de werkgroep ligt wel!

Roelie Karsijns

Nieuwsbrief G&T september 2006

Eerst soezen, den doun

Een goed begin is het halve werk.
Eerst “soezen” en dan “doun”. Dat geldt ook voor de planvorming van het dorpshuis in Thesinge. Het begin is er. Er ligt sinds april 2006 een projectplan waarin in grote lijnen staat beschreven hoe te komen tot een dorpshuis, een grof ontwerp/tekening is gemaakt en de subsidieaanvragen aan de gemeente en provincie zijn verzonden. De gemeenteraad heeft inmiddels het besluit genomen om een deel van het project te financieren. Het wachten is nog op een toezegging van de provincie. Hierna worden de diverse fondsen aangeschreven.

Zal het dorpshuis er komen?
Dat is afhankelijk van de gelden die binnenkomen én van de gelden die nodig zijn. Het zijn spannende en drukke tijden voor de werkgroepleden. De maanden oktober en november worden door de werkgroep gebruikt om het projectplan tot in detail door te rekenen en uit te werken. Daarvoor zijn er gesprekken met de beoogde uitvoerders van de bouw, de architect en de grondeigenaar. De gebruikers hebben hierin –uiteraard- ook een stem. Het ontwerp is in juli met hen besproken, naar aanleiding daarvan zijn aanpassingen gemaakt. Het is wat dat betreft nog even woekeren met de beschikbare ruimte én met de wettelijke bepalingen van o.a. peuterspeelzaalwerk. Uitgangspunt is dat ieder met het uiteindelijke ontwerp uit de voeten kan.

Soezen en doun
De werkgroep gaat vanaf nu om de twee weken een avond gezamenlijk “soezen” en in de tussentijd iets “doun”. Ieder lid gaat aan de slag met zijn/haar deeltaken. Zo heeft Peter Heidema de taak van bouwcoördinator, Jan Mollema houdt de financiën in het oog. Jan Alix Uitham en Hans de Rouw zullen zich specifiek bemoeien met de inrichting en afwerking van het gebouw. Roelie Karsijns richt zich op de in- en externe communicatie. Het dorpshuis krijgt o.a. een eigen kopje op de site www.thesinge.com. Verder wordt men maandelijks op de hoogte gehouden door middel van een nieuwsbrief in de Garmer & Thesinger Express.

Het doel
Het doel is een kwalitatief goed gebouw met een gezellige uitstraling en een voor alle gebruikers geschikte ruimte. Waar wordt vergaderd, geoefend, ge(volks)danst, gefeest, gespeeld. In december moet duidelijk zijn of dit alles haalbaar is. In ieder geval is zeker dat het dorpshuis niet tot stand komt zonder hulp en inzet van vele dorpsgenoten.

Roelie Karsijns

Nieuwsbrief G&T augustus 2006

Ons Trefpunt, Gymzaal en het Dorpshuis
Een terug- en vooruitblik op de situatie

Kort voor de zomervakantie 2006 zijn er twee raadsvergaderingen geweest waar de situatie rond het te realiseren dorpshuis en de gymzaal op de agenda stonden. De raad kon kiezen uit drie varianten:

Variant 1
houdt in dat het gebouw waar de gymzaal/peuterspeelzaal is gehuisvest, een gebouw dat veel onderhoud vraagt, wordt afgestoten en verkocht. In ons Trefpunt wordt een dorpshuis gerealiseerd. Dit is de voordeligste variant voor de gemeente, maar dat zou wel betekenen dat het dorp twee voorzieningen kwijtraakt.

Variant 2
is ontwikkeld door de werkgroep Dorpshuis in Oprichting, aangesteld door Dorpsbelangen en de Protestantse Kerk. Deze werkgroep heeft haar oorspronkelijke plannen, om binnen de huidige Trefpuntmuren een dorpshuis te realiseren, aangepast. Na herhaaldelijk overleg met B&W over een substantiële gemeentelijke subsidie, is een ander plan –variant 2- gemaakt om een dorpshuis annex peuterspeelzaalvoorziening te realiseren. De opbrengst uit de verkoop van het gebouw waarin de gymzaal/peuterspeelzaal is gehuisvest, plus een gemeentelijk subsidie voor het oprichten van een peuterspeelzaal (samen € 200.000, --), wordt besteed aan de ver- en nieuwbouw van het dorpshuis. De onderhoudspost op de gemeentelijke begroting voor de gymzaal verdwijnt ook in deze variant. Voor dit plan is bij de provincie Groningen een subsidie aangevraagd van € 100.000, --.

Variant 3
is ontwikkeld op initiatief van basisschool De Til. Het onderzoek van de Til wordt ondersteund door de gemeente. De school wil namelijk de gymvoorziening niet kwijt en stelt voor de gymzaal/peuterspeelzaal zodanig te verbouwen dat er een dorpshuisfunctie aan wordt toegevoegd. Hoewel dit plan op zich goedkoper is dan variant 2, valt variant 3 voor de gemeente veel duurder uit. De gymzaal wordt in dit plan namelijk niet verkocht, zodat de gemeente geen geld vrijspeelt om in de verbouw te steken. Ook de provinciale subsidie valt in deze variant veel lager uit.

14 juni
Het dilemma
In de raadsvergadering ontstaat veel onduidelijkheid over de financiële onderbouwing van variant 3. De kostenraming van de gemeente ten Boer is n.l. veel hoger dan die van de school. Om die reden besluit de raad zich in principe voor variant 2 uit te spreken en de komende twee weken te gebruiken om variant 3 nog eens goed door te rekenen. Door zich uit te spreken voor variant 2 komt de provinciale subsidieaanvraag niet ingevaar.

28 juli
De ontknoping
De volgende raadsvergadering biedt eigenlijk geen nieuwe financiële inzichten, zodat variant 2 het maximaal haalbare lijkt. Gelukkig blijkt ‘een particulier’ uit Thesinge bereid het pand te kopen om in het voorste deel z’n bedrijf te vestigen, terwijl in het achterste deel de gymzaal beschikbaar blijft. Een prachtige oplossing.

Gymvoorziening behouden
Iedereen gelukkig
Inmiddels is er overeenstemming tussen de particulier (Rudy Noordenbos) en de gemeente over de voorwaarden. Zo zijn er afspraken gemaakt over de maximale huurprijs voor de school, wie voor de kosten verbonden aan eventuele vervanging van de gymattributen en vloer gaat opdraaien en de periode waarvoor deze constructie geldt (in principe 10 jaar). Het zal duidelijk zijn dat alle betrokkenen erg gelukkig zijn met deze constructie.

Verder met planvorming
De werkgroep Dorpshuis in Oprichting, bestaande uit Peter Heidema (voorzitter en contactpersoon), Roelie Karsijns (secretaris), Jan Mollema (financiën), Hans de Rouw en Jan Alix Uitham is na het raadsbesluit weer van start gegaan.

Menco van der Berg (Dorpsbelangen) i.s.m. Roelie Karsijns

Nieuwsgierig naar het plan?

dorpshuis INGETEKEND pl.bmp

Op deze website staat een summiere opsomming van het projectplan.

Het gehele plan, en/of een tekening, kan worden aangevraagd bij Roelie Karsijns. Per mail of tel. 050-3022071

Project/ondernemingsplan

In het project/ondernemingsplan zijn de doelstellingen, het doel, de oprichting en het beheren van een Dorpshuis beschreven. Met het opstellen van dit plan probeert de werk/projectgroep beter inzicht in de mogelijkheden van het oprichten en instandhouding van een dorpshuis te verkrijgen.

Het plan is een inventarisatie van de mogelijkheden om te komen tot oprichting van een dorpshuis en is tevens een ondernemingsplan met alle voorwaarden om een Dorpshuis in de toekomst te exploiteren en te beheren volgens de wettelijke normen. Het plan is dus deels gericht op de huidige situatie en deels gericht op de gewenste situatie.

Het beoogde resultaat is een kwalitatief degelijk en onderhoudsvriendelijk gebouw met goede en aantrekkelijke gebruikersvoorzieningen, met als doel de toekomstige exploitatie zo optimaal mogelijk te kunnen realiseren. Om zo in Thesinge de sociale infrastructuur en de leefbaarheid voor jong tot oud te behouden en te optimaliseren, voor nu en in de toekomst.

PROJECTNAAM
Dorpshuis in oprichting te Thesinge

OPDRACHT
Onderzoek de mogelijkheid om een dorpshuis te realiseren om de leefbaarheid in het dorp Thesinge te stimuleren.

RESULTAAT

Een ontmoetingsruimte voor meerdere doelgroepen

OPDRACHTGEVERS
Vereniging voor Dorpsbelangen Thesinge
Kerkenraad Protestantse gemeente Garmerwolde Thesinge

EXTERN ADVISEUR
Dhr. Bo Bouman Consulent CMO

WERKGROEP
Dhr. Peter Heidema voorzitter / coördinator
Mw. Roelie Karsijns secretaris / ondernemingsplan
Dhr. Jan Mollema exploitatie / financiën
Dhr.Hans de Rouw bouwtechnische aanpassingen
Dhr. Jan Alix Uitham bouwtechnische aanpassingen

Agenda
juli 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
augustus 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Binnenkort in Thesinge
5 oktober 2024
Lopend Eten 2024

Het traditionele culinaire hoogtepunt van 2024 komt er weer aan: Lopend eten, editie 2024. Thesingers eten bij Thesingers. Altijd gezellig! Een avond vol verrassende gerechten en leuke ontmoetingen met mededorpsgenoten op plekken waar je vaak langskomt maar waar je nog nooit binnen bent geweest. Hou de brievenbus in de gaten voor het opgaveformulier.

Foto van de maand
202405FvdM.jpg

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda