18.01.2021
door Pluc Plaatsman
Beste lezer,
Stichting Felicitas organiseert al lange tijd culturele activiteiten in het dorp. Dit jaar was wel een heel bijzonder jaar. Door de coronacrisis werden op een na alle voorstellingen afgelast. We hopen dat door alle maatregelen het virus ingedamd kan worden en wij weer culturele activiteiten kunnen aanbieden. We zullen geduld moeten oefenen en wensen een ieder veel sterkte toe in deze lastige tijd.
Voor de nodige transparantie en voor de geinteresseerden het financieel jaaroverzicht over 2020 hierbij.
Met vriendelijke groet, Stichting Felicitas.
stichtingfelicitas@gmail.com | contactpersoon Pluc Plaatsman | tel. 06 14948438
Jaaroverzicht 2020 Stichting Felicitas.pdf
30.11.2020
door Pluc Plaatsman
Beste lezer,
Stichting Felicitas organiseert al lange tijd culturele activiteiten in het dorp. Voor de nodige transparantie en de geinteresseerden het financieel jaaroverzicht over 2019 hierbij.
Met vriendelijke groet, Stichting Felicitas.
stichtingfelicitas@gmail.com | contactpersoon Pluc Plaatsman | tel. 06 14948438
Jaaroverzicht 2019 Stichting Felicitas.pdf
01.11.2020
door Pluc Plaatsman
(ingezonden mededeling)
Schuilen
Op zondag 22 november zal de kerk van Thesinge zich weer vullen met muziek door het Duo MjaMera. MjaMera bestaat uit Peter Rippen en Karin Heesen en deze middag wordt medewerking verleend door Jorinde Gjaltema
accordeon, viool, piano en zang
"Zing een lied"
Reserveren via info@mjamera.nl is verplicht.
Natuurlijk houden we in ieders belang rekening met de 1,5 m maatregelen.
Aanvang: 14:30 uur en 16:00 uur | toegang 7,50 euro | zie:
www.mjamera.nl
Als u geen geld hebt en wel wilt komen, vermeld dit dan bij de reservering want óók dan bent u zeer welkom!
NB U zult begrijpen dat alles in deze verwarrende tijden onder voorbehoud is. We zullen altijd rekening moeten houden met de regels die ivm het corona virus dan van kracht zijn.
14.09.2020
door Pluc Plaatsman
In het weekend van 26 en 27 september en dat van 3 en 4 oktober is er werk te zien van Annemiek Meijer e.a. in de Kloosterkerk.
Openingstijden - 11.00 - 17.00 uur.
Uw bezoek wordt zeer op prijs gesteld.
24.08.2020
door Pluc Plaatsman
Op dinsdagmiddag 22 september om 16.00 uur en op zondagmiddag 11 oktober om 14.30 en 16.00 uur speelt het duo MjaMera weer in de Kloosterkerk. Laatst waren ze ook in Thesinge met twee korte concertjes. Dat werd heel goed ontvangen en het beviel het duo ook heel goed. Vandaar dat ze weer naar Thesinge komen.
MajMera brengt muziek van weemoed, verdriet ....maar ook vriendschap en vreugde, van klassiek tot klezmer.
De toegang tot een concert bedraagt 7.50 euro (tot 17 jaar 5 euro). I.v.m. de regels van het RIVM is reserveren via info@mjamera.nl verplicht.
Meer informatie over MjaMera is te vinden op
www.mjamera.nl

23.08.2020
door Pluc Plaatsman
(ingezonden mededeling)
De Waddenkunstkring exposeert in de weekenden van 21 augustus tot en met 13 september in de Kloosterkerk onder de titel:
"DE KLEUR VAN HET WAD"
De tentoonstelling is zaterdag en zondags geopend van 10.00 - 17.00 uur (en op afspraak).
Op 25 mei 1997 werd de Waddenkunstkring (WKK) opgericht. Het was de tijd dat het wad bedreigd werd door het opheffen van het moratorium op gasboringen in de Waddenzee. De WKK heeft nu meer dan 20 jaar gestreden voor bescherming van ons grootste werelderfgoed.
Het op termijn stopzetten van de gaswinning in Groningen is jammer genoeg niet het einde van de bedreigingen in de Waddenzee. Zeespiegelstijging gaat gewoon door. Onze kinderen, kleinkinderen en latere generaties zullen het waarschijnlijk zonder Waddenzee moeten doen.
De WKK is opgericht om het wad te beschermen met de middelen, die kunstenaars in handen hebben: de Kunst!
De WKK laat de schoonheid van het wad zien en soms ook de bedreigingen.
Ook in deze tentoonstelling komt dat weer onomwonden naar voren. Het licht, de kleuren, de vormen zijn adembenemend. Zelfs het aangespoelde afval kan gebruikt worden om kleurrijke beelden te vormen.
Met deze tentoonstelling probeert de WKK de aandacht de bescherming van het Werelderfgoed Waddenzeegebied gevestigd te houden.
Deelnemende kunstenaars:
Wim de Boer | Geert de Weerd | Minne Onnes | Alexandra Oterdoom | Trijni Holman | Henk ter Horst | Erik Jan Wedholm | Riemke Bouwman
Contactadres: Th.de Wit | tj.dewit@ ziggo.nl | www.waddenkunstkring.nl
01.07.2020
door Pluc Plaatsman
Heel voorzichtig gaan we in het land weer beginnen met activiteiten, ook in Thesinge. Mja Mera heeft gevraagd of ze zondag 12 juli a.s. twee kleine optredens mogen geven in de Kloosterkerk en we zijn blij dat zij de eerste zijn die weer gebruik gaan maken van onze prachtige kerk. 'Kleine maar fijne optredens' noemt Mja Mera ze. Er is een optreden om 14.30 uur en een optreden om 16.00 uur. De toegangsprijs is vijf euro. Vooraf reserveren via info@mjamera.nl is noodzakelijk. ( kijk ook op www.mjamera.nl )
20.03.2020
door Pluc Plaatsman
Beste lezer,
Annelies van Noortwijk maakte ons attent op een live interactieve voorstelling van Canti Vaganti komende zaterdag 21 maart om 18.30 uur op hun facebookpagina. Misschien leuk om te volgen. Het duo doet ook live voorstellingen voor kinderen, een daarvan staat online. Canti Vaganti was vorig seizoen te zien in de Kloosterkerk, ze stonden op het programma van Stichting Felicitas.
14.03.2020
door Pluc Plaatsman
Beste Vrienden en bezoekers van Stichting Felicitas,
Zoals u allen uit het nieuws hebt kunnen vernemen is er een landelijk besluit genomen om evenementen, concerten etc t/m 31 maart 2020 niet te laten doorgaan. Helaas moeten wij daar ook gehoor aangeven.
Dat betekent dat het optreden op zaterdagavond 28 maart a.s. van Marjolein Meijers in dorpshuis Trefpunt in Thesinge niet door kan gaan.
Wij vinden dat erg jammer en gaan samen met Marjolein Meijers op zoek naar een andere datum
We houden u op de hoogte.
Stichting Felicitas.
27.02.2020
door Edzard Krol
03.02.2020
door Pluc Plaatsman
Marjolein Meijers met "MUZIEK!" | Trefpunt Thesinge | Zaterdagavond 28 maart 2020 | Aanvang 20.00 uur | entree 10,- euro
Reserveren: stichtingfelicitas@gmail.com | tel. 06 14948438
Marjolein Meijers: zang, bas, gitaar banjo
Walter Kuipers: viool, mandoline, bouzouki, doedelzak
Onno Kuipers: accordeon, trekzak, gitaar
Marjolein Meijers maakt muziek, al een leven lang. Met bandjes, De Berini's, Jan Rot en solo met haar twee vaste muzikanten Walter en Onno Kuipers. "MUZIEK!" is een persoonlijke muzikale reis door het leven van Marjolein Meijers. Ga mee met Marjolein op een muzikale wereldreis. We vertrekken uit Rotterdam en gaan via Ierland, Bulgarije en Turkije met een grote zwaai naar Amerika.
"MUZIEK!" staat niet alleen bol van prachtige muziek, maar zit ook vol vrolijke en ontroerende verhalen.
'Quote over de eerdere programma`s van de Marjolein Meijers Band: De afwisseling waarmee dit alles wordt gebracht resulteert erin dat het publiek in een emotionele achtbaan terechtkomt. Vrolijkheid, verdriet, verbazing en uitzinnigheid in een recordtempo.' ( Kijk ook op:
youtube)
www.marjoleinmeijers.nl
(foto op onderstaand affiche is gemaakt door Kees Tabak)

18.01.2020
door Edzard Krol
Op woensdag 26 februari 2020 komen twee studenten geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen naar dorpshuis Het Trefpunt in Thesinge om te vertellen over hun onderzoek. Elvira Ambrosius onderzocht de inhoud van de getijdenboeken uit het Thesinger Klooster. Reinder Klinkhamer richtte zich op de ontwikkeling van de waterschappen in de veertiende en vijftiende eeuw. Aanvang: 20.00 uur. Entree: gratis.
Innerlijke wereld
Dat de nonnen in Thesinge boeken schreven, zal bij veel mensen in het dorp en de omgeving wel bekend zijn. Het waren getijdenboeken. En ze werden schitterend versierd. De versieringen waren zelfs zo bijzonder dat eerdere onderzoekers zich vooral daarop hebben gericht. Ambrosius interesseert zich echter meer voor de inhoud. Om er achter te komen hoe de getijdenboeken precies werden ingevuld, keek ze naar verschillende getijdenboeken uit Thesinge en Selwerd. Ook die van de Thesinger non Stine Dutmers. Met haar onderzoek is Ambrosius meer te weten gekomen over de innerlijke wereld van de kloosterlingen.
Zijlvesten
Na de ontginning van de aanwezige veenlagen in de tiende en elfde eeuw begon de bodem in de provincie Groningen te dalen en slibden de mondingen van de rivieren dicht. Om droge voeten te houden, het regenwater af te voeren en het zeewater te weren, moesten de Groningers op grote schaal samenwerken. Zo ontstonden de waterschappen, onder andere het Generale Zijlvest der Drie Delfzijlen en het Winsumer- en Schaphalsterzijlvest. Hierin speelden de kloosters, als grootgrondbezitters, een vooraanstaande rol. Klinkhamer heeft onderzocht hoe men deze samenwerking in de veertiende en vijftiende eeuw organiseerde en waarom ze dat op die manier deden.
De studenten hebben hun onderzoek verricht in samenwerking met de
Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen.
Linken naar de scripties van de studenten:
Bachelorscriptie 'Vrouwelijke verinnerlijking in geneeskrachtige getijdenboeken: De inhoudelijke samenhang in de laatmiddeleeuwse getijdenboeken uit de Benedictijner vrouwenkloosters Selwerd en Thesinge', E. Ambrosius.
Bachelorscriptie 'Meanderend door het institutionele landschap: De ontwikkeling van de institutionele inrichting van het Generale Zijlvest der Drie Delfzijlen en het Winsumer- en Schaphalsterzijlvest vanaf het begin van de veertiende tot tweede helft van de vijftiende eeuw.', R. Klinkhamer.
De avond is een initiatief van de Historische Commissie Thesinge. Informatie: Edzard Krol, telefoon 302 1080.
Tot slot nog een link naar de scriptie van het eerder verrichte onderzoek, naar de plattegrond van het Thesinger klooster Germania, door Margreet Wieske:
Bachelorscriptie 'Benedictijnen in Groningen: Een geofysische verkenning naar de ruimtelijke indeling van het voormalige klooster in Thesinge', M. Wieske.
12.01.2020
door Pluc Plaatsman
(ingezonden mededeling)
STRIJKERSENSEMBLE AMARANT o.l.v. Carolien van Willigen / Concert afgelast
Helaas, ivm het corona virus heeft het ensemble besloten het concert te moeten afgelasten.
DE 17e EEUW versus de 20e EEUW.
Hoe heeft het geklonken of anders gezegd: wat was het klankidioom van de zeventiende eeuw ten opzichte van die van de twintigste? Hoe deze twee klankwerelden hun eigen klankidioom hebben ontwikkeld, is des te opvallender door deze tegenover elkaar te stellen.
U kunt dit beluisteren in het programma : De 17e EEUW versus de 20e EEUW uitgevoerd door het strijkersensemble AMARANT uit Groningen.
Met de muziek van de Italiaanse componist Farina, die omstreeks 1600 in Mantua werd geboren, wordt het programma geopend om via Handel, Pachebel, Hindemith en Ostyn in de vorige eeuw aan te komen. Kortom: twee klankwerelden die niet voor elkaar onderdoen en een avontuur voor onze oren zijn.
Leg uw oor dan ook te luisteren op zondag 29 maart 2020 in de Kloosterkerk, Kapelstraat 2 in Thesinge. Het concert begint om 15.00 uur.
Entree: 10 euro inclusief programmaboekje; jongeren t/m 16 jaar gratis
Namens het AMARANT ENSEMBLE: TOT HORENS!

30.12.2019
door Pluc Plaatsman
Beste Vrienden en bezoekers van Stichting Felicitas
Vrijdagavond 31 januari 2020 speelt toneelgroep Waark de muzikale voorstelling 'Bevings' in dorpshuis Trefpunt aan de Kerkstraat 5 in Thesinge. Het gezelschap wil door middel van deze voorstelling een stem geven aan de emoties die leven bij de Groningers. 'De wanhoop van de bewoners over de janboel die ze soms doet huilen van het lachen'. De voorstelling wordt gespeeld door Janneke Geertsema, Foske Hopma Zijlema, Nanda Mulder, Janneke Pietersma, Moyra Ruiter van der Woude en Max Sietsema. De tekst is van Gerardjan Rijnders. Ons voor het dorp inmiddels niet meer onbekende Ben Smit heeft gezorgd voor de vertaling.
Kaarten voor deze voorstelling bedragen 12,50 euro p.p. Wilt u alvast reserveren, wat heel verstandig is, stuur dan een een mail naar stichtingfelicitas@gmail.com of te bellen naar 06 14948438.
Stichting Felicitas.
