thesinge.com
Een lach en een traan

De afgelopen week, was weer een week van een lach en een traan.
Ook een week vol grote zorgen. Niet alleen zorgen over de gezondheid van een kind, maar ook zorgen over het naderende levenseinde van een schoonzoon. We wensen Jannie en haar gezin, veel sterkte.
Afgelopen week kreeg ik het droevige bericht, dat Siemy haar zoon Klaas, is overleden. We wensen Siemy en haar naasten veel sterkte, moed en kracht om hun levenspad te vervolgen.

Ondanks het verdrietige nieuws, is er deze ochtend toch ook een lach.
Blijdschap, omdat Dora oma is geworden van een kleindochter. En jawel, dit is natuurlijk de allermooiste kleindochter van de hele aardbol. Van harte gefeliciteerd Dora.

Afgelopen vrijdagavond was de Algemene Ledenvergadering van Vereniging van Dorpsbelangen Thesinge. Jaarlijks is er een bedrag aan welzijnssubsidie van de gemeente te verdelen. Ook dit jaar hebben we een aanvraag ingediend, en werd er een bedrag toegekend aan Noaberstee. Mede namens de bezoekers van Noaberstee, hartelijk dank!

Zaterdagavond heeft Hans meegedaan met het Grunneger Laidjesfestival. Hij vertelt hoe het is gegaan en is trots op de complimenten die hij kreeg van de jury en bezoekers. Volgend jaar is Hans vast weer van de partij.

Tied veur de Grunneger toal.
Meertmoand is al joarn dialectmond. En bie Noaberstee schenken wie doar ook joarlieks aandacht aan. De mainsten bie Noaberstee proatn nog plat. Of boers, zoaans joe wiln. Mor, is t Grunnings van vrouger, nog t Grunnings van distied? Wie onnaaiern (= al pratende komen we erachter) dat veul Grunneger woorden ien distied, vernederlandst worden. Laarzen zijn allang geen stevels meer. Dat zijn leerzen geworden. En een kruiwagen noem ik nog altijd een koor. Maar velen zeggen een kruwoagen. En toch schrief ik dat Dora oma worn is. Opoe zol ik nait meer zeggen. Nou, nait meer zeggen.....aans ik een beetje kliereg ben meschain, mor aans nait.
Wat ook nog een schier woord is? Proek. Dat kan een pruik zijn, mor ook 'harige' schimmel. Wat dizze mörn ook veurbie kwam is, schìns. Een schitterend woord veur, takkenbos. Poar week leden was ik bie een poar 85-plussers. Zai harn t over grasklòppers. Nog noeit van heurt, mor ze hebben mie oetlegt wat er mit bedoult wordt. Mor goud, ik ben ook nog gain 85-plusser....hahaha. Van Veumirreg waarn d'r meer dij d'r nog noeit van heurt harn. Wait ie wat ze d'r mit bedouln?
Welk woord ook nij veur mie was? Vitlokken.
Aanderweek zal ik joe verteln wat t is.

Wait je dat Grunnings ook de kortste toal is?
Een vroag van een raiziger aan een chauffeur op busstation.

"Mij?" ("Chauffeur, is dit de bus naar Uithuizermeeden?")
"Dij!" ( "Nee, meneer, naar Uithuizermeeden moet u die bus daar
hebben")

Tot aankomde week.
Moi.

Blijdschap en verdriet, zo dicht bij elkaar

Het is alweer Noabersteedag. Een week is ook niks.
En toch. Toch kan er binnen een week veel gebeuren. Dat hebben we als dorpsgenoten ook de afgelopen dagen weer ervaren. We zijn blij en opgelucht dat (oud) dorpsgenoten weer thuis zijn na een zware en ingrijpende operatie. Het volledige herstel heeft z'n tijd nodig, maar gelukkig ziet men de toekomst positief tegemoet. We wensen jullie van harte beterschap.

Helaas hebben we deze week de andere kant ook ervaren. Met een andere dorpsgenoot leek het voor buitenstaanders, zo op het oog, allemaal weer voorspoedig te gaan.Tot afgelopen zondagmorgen. Deze zondagochtend kwam er zeer plotseling een einde aan het leven van dorpsgenoot Bert. Niet te bevatten. We wensen Coby en haar naasten, voor nu en de komende tijd, heel veel sterkte.

Tja, en ondanks alles, gaat het leven in Thesinge door en komen we vanmorgen weer bij elkaar in dorpshuis Trefpunt. Het is fijn om elkaar te ontmoeten, en er is alle ruimte om gedachten en emoties te delen. Bezoekers van Noaberstee weten het al langer. Noaberstee is véél meer dan alleen maar koffiedrinken!

Langzamerhand pakken we deze ochtend de draad een beetje op.
Vorige week heb ik al gemeld dat Hans aanstaande zaterdag meedoet aan het Grunneger Laidjesfestival. Vanmorgen zingt hij nog een zelfgemaakt liefdesliedje, speciaal voor.......
Wat zal haar man hier van zeggen? Ach, dat zit wel goed. Hans hoeft zich geen zorgen te maken. Veel succes zaterdag Hans.

Voor degene die het kan en zin heeft, is er de mogelijkheid om te gaan sjoelen. Drie sjoelbakken staan op een rij en al gauw schuiven de eerste schijven door de bak. Het is Dora die al in de eerste ronde met 101 punten aan de leiding gaat. Met 90 punten op de hielen gezeten door Aukje. De overige spelers moeten er nog even inkomen, hebben de slag nog niet helemaal te pakken. Maar pas maar op. Trijn van Zwol en Andries slaan terug met ieder 106 punten. Joke en Dora nog es met 104, maar dan kom ik (Janna) ineens met een verrassende ronde. 122 punten!
Op het laatst slaat Dora nog genadeloos terug met 123 punten. Gefeliciteerd Dora!

Herinnering:

Het is meertmoand - dialectmoand.
Volgende week woensdagochtend staat in het teken van de Grunneger Toal.
Wat is dien schierste Grunneger woord?

Tot volgende week.
Dag.

Het gaat fantastisch, zo op het oog

Net als de afgelopen dagen is het vandaag ook weer een prachtige zonnige dag. Heerlijk. Vanmorgen vroeg floten de vogeltjes al hun hoogste lied. En toen ik m'n vuilcontainer bij de weg zette, schrok ik van een eend en woerd die opvlogen vanuit de sloot. Zullen ze al een mooi plekje hebben gevonden voor het bouwen van hun nestje? Misschien nestelen ze, net als een paar jaar terug, wel weer in één van m'n knotwilgen. En afgelopen week zag ik voor het eerst een ijsvogeltje in m'n tuin. Hij vloog heen en weer bij de sloot en streek vlak voor me neer op een takje. Wát een schitterend vogeltje is dat toch.

Vanochtend zijn een paar vaste bezoekers afwezig. Dat kan gebeuren en is geen enkel probleem. Noaberstee is per slot van rekening geheel vrijblijvend, en móeten is er bij Noaberstee niet bij. Anders wordt het, als je wel graag zou willen, maar wegens ziekte verstek moet laten gaan. We wensen allen van harte beterschap.
Lief en leed, maar ook zorgen zijn deze ochtend gedeeld. Mooi dat daar bij Noaberstee ook ruimte voor is. Soms is luisteren al genoeg.
'k Heb nog een gedicht bij me met de titel Zo op het oog. Het lijkt me deze ochtend wel passend om voor te lezen.

Zaterdagavond 9 maart is er in het 'Der Aa-Theater' in Groningen, het Grunneger Laidjesfestival. Eén van de deelnemers is onze dorpsgenoot Hans Meinds. Als voorbereiding op zijn deelname, heeft Hans vanmorgen een zelfgemaakt liedje gezongen, die hij ook op 9 maart ten gehore zal brengen. Alle lof voor Hans en heel veel succes gewenst.
Mocht je 9 maart nou niet naar het Grunneger Laidjesfestival gaan, dan is de finale van 'Wie is de mol' in dorpshuis Trefpunt misschien een leuk alternatief.

Volgende week hebben we weer een spelletjesochtend, met onder andere sjoelen, keezen en klaverjassen.

Tot volgende week.
Dag.

Voorjaarsvakantie? Welnee!

Wat het weer betreft, was de afgelopen week prachtig. Droog, weinig wind, een heerlijk zonnetje en voor de tijd van het jaar hoge temperaturen. Aan alles merk je dat het voorjaar in aantocht is. Dorpsgenoten komen uit hun winterslaap en wandelen of fietsen weer door het dorp. Anderen zijn druk in de tuin, en de eerste heb ik al zien gras maaien. Dat kan weleens een lang maaiseizoen worden. Sneeuwklokjes, crocussen, en katjes van de hazelaar staan al volop in bloei. Een prachtig seizoen ligt weer voor ons, heerlijk.

Voorjaarsvakantie of niet, de meeste vaste bezoekers zijn deze ochtend weer van de partij hoor. Een enkeling is helaas wegens griep of andere gezondheidsproblemen afwezig. We wensen jullie allemaal van harte beterschap.
Afgelopen week vierde Trijn van Zwol haar verjaardag. (Met drie Trijnen in ons gezelschap, en om misverstanden te voorkomen, zet ik de achternaam er deze keer even bij). Alle reden voor Trijn om ons te trakteren op heerlijke zelfgemaakte lekkernijen. Dankjewel Trijn! Natuurlijk hebben we ook voor haar het 'lang zal ze leven' gezongen.
Trijn heeft ook nog een leuk stukje over verjaardagen. Het stond jaren geleden eens in een tijdschrift en het was het bewaren meer dan waard. Het gaat over het aankomend verjaardagsfeestje van een 77 jarige man en vader. Ze leest het voor en een glimlach is op z'n plaats. Heel erg leuk. Bedankt Trijn.

Vanmorgen is er even kort aandacht voor het volgende:

Vanmorgen was er een voorstel voor een spreker. Ik zal dat binnenkort gaan regelen. Later meer hierover.

Tot volgende week.
Dag.

Manshoge bultn snei

Over de barre sneeuwwinter van 1979 is de laatste weken veel geschreven. En afgelopen zondagmorgen was er via RTV Noord een vier uur durende uitzending van de Noordmannen. In deze uitzending kwamen inwoners aan het woord die hun herinneringen aan 14 februari 1979 deelden met de luisteraars. Mocht je deze uitzending hebben gemist of nog eens willen horen en bekijken, dan kan dat via deze link.
Vanmorgen gaan wij ook nog even weer terug naar 40 jaar geleden. Het 'Winterboek Groningen' ligt op tafel en een van de bezoekers heeft nog een aantal foto's meegenomen. Herinneringen worden opgehaald en verhalen verteld. In het archief van de Garmer & Thesinger Express vond ik op het derde blad, het verhaal van JN. Hoe hij vanuit Garmerwolde de manshoge en spekgladde wegen trotseerde om stoet te hoaln oet Taisn.
Op de website van RTV Noord nog meer verhalen en filmpjes over de barre winter van 1979. En mocht je er geen genoeg van krijgen dan kun je vanavond om 19.00 uur de interactieve Facebook-livestream volgen.

Gisteren ontving Noaberstee een vlag van Vereniging Groninger Dorpen. Een cadeautje voor ons, als één van de honderdtwintig Zorgzame Dorpen in de provincie. Zorgzaam bleek nu ook wel, want het adres kwam niet overeen met de contactpersoon van Noaberstee. Gelukkig weet men in Taisn elkaar te vinden en zat de vlag gisteren in mijn brievenbus. Maar dit terzijde.
In februari 2018 is een netwerk gevormd van zorgzame bewonersinitiatieven. Men heeft het netwerk de naam Zorgzame Dorpen Groningen gegeven. Morgen, 14 februari, mogen wij de vlag uitsteken, omdat dan de website www.zorgzamedorpengroningen.nl de lucht ingaat.

De vlag gaf ons nog veel gespreksstof.

Tot volgende week.
Dag.

Twee reebruine ogen

Hadden we vorige week nog lekker winterweer met zo nu en dan een zonnetje, moeten we het vanmorgen doen met grijs, grauw weer en motregen. Afgelopen maandag, 4 februari, was het nieuwe maan. Heel vaak heb je rond die tijd dan een weersverandering. Rondom volle maan is dat ook vaak zo. M´n pa zei het vroeger al, en nu ik er zelf een beetje oplet kom ik er achter dat hij toen al gelijk had. Hij, m´n pa, wilde ook altijd een kalender waar de maanstanden opstonden. Nu begrijp ik dat wel. Zelf kijk ik regelmatig op de maankalender op deze website. Zal de winter rond 19 februari dan toch nog terugkeren? Ik hoop het, maar.....ik weet dat niet iedereen daarop zit te wachten.

Deze ochtend schuiven gelukkig weer twee bezoekers aan die al een paar weken uit de running zijn. Hun gezondheid laat nog steeds te wensen over. Gaat het bij de één langzaam de goede kant op, de ander heeft door alle onderzoeken en behandelingen groenlicht voor een operatie. Ondanks alles, fijn dat jullie er waren.

Vanmorgen hebben we de plannen een beetje omgegooid, omdat we de beamer niet konden gebruiken. Flexibel als we zijn, hebben we nu onze hersenen maar weer eens laten kraken. Maar voor het zover is, lees ik eerst een brief van een patiënt aan dr. Franck. Onbedoeld een humoristische brief, die aardig op de lachspieren werkt. Leuk man.
Daarna gaan we in groepjes. De bedoeling is om de zinnen die ik voorlees, af te maken met een plaatsnaam. En van de letters die ik door elkaar heb gehusseld, kan men een beroep maken.

  • De burgemeester zou een boom planten, maar het gat liet hij door zijn............(vul een plaatsnaam in)
  • Het is gezellig met nonnen te schaken, maar spannender is het als ik met.......

Zie jij welk beroep hier door elkaar is gehusseld?

  • Mearmmint
  • Srtaandt

Met maar twee fouten zijnTrijn O, Hans M, Andries en Aukje de winnaars. Gefeliciteerd!
Zo, tied veur kovvie. Nog even gezellig kletsen en dan is het weer tijd om naar huis te gaan.

Aandachtig zit ik achter m'n computer om dit stukje te schrijven. Hee, wat beweegt daar buiten? Wie of wat loopt daar langs mijn raam? Aha, net als vorige week is hij er weer. Of is het een zij? Hij kijkt steeds achterom, net alsof hij denkt; waar blijf je nou? Vlug mijn fototoestel gepakt en van achter het raam onderstaande kiekjes gemaakt. Prachtig hé. Daar kom z'n maatje om de hoek gerend en samen springen ze over de houtwal naar de tuin van de buren. Ik blijf achter met de klanken van De Selvera's.
IMG_7035.JPG

IMG_7033.JPG

Tot volgende week?!

O ja, denk je zondagmorgen aan de RTV Noord uitzending van de Noordmannen?

Dag.

Pieternel voor de allerlaatste keer

Onze Noabersteedag begint met rustig winterweer. Geen sneeuw, de wegen zijn schoon en de temperaturen zijn om het vriespunt. Als we de weersverwachtingen moeten geloven, dan blijft het niet zo. De eerste waarschuwingen zijn gisteren de deur uitgegaan en de NS heeft de dienstregeling voor vandaag al aangepast. Op het platteland zijn we niet direct van streek van 1 tot 3 centimeter sneeuw. We wachten maar af.

Traditiegetrouw is er op de nijjoarsverziede van dorpsbelangen altijd een bijdrage van Thomasvoar en Pieternel. Een jaar lang worden alle nieuwtjes, leuke en grappige voorvallen, het wel en wee van Taisners, geboorten en overlijden van (oud) dorpsgenoten bijgehouden. Roelie Dijkema zet dit dan op rijm. Alles ien t Grunnings. Meer dan dertig jaar stonden Roelf Jansen en Roelie Dijkema als Thomasvoar en Pieternel op de planken in café Molenzicht. Op hun eigen wijze kregen we dan een prachtige terugblik over het afgelopen jaar. Om gezondheidsredenen is Roelf er drie jaar geleden mee gestopt. Zijn rol werd overgenomen door Jan Mollema.
De nijjoarsverziede van dit jaar was anders. Anders, omdat dit de allerlaatste optreden is. Na 40 jaar komt er een einde aan Thomasvoar en Pieternel.
Nou, allerlaatste optreden? Vanmorgen heeft Roelie, alias Pieternel, haar dichtwerk nog even voorgedragen bij Noaberstee. Dit was inmiddels ook een traditie geworden. We hebben er van genoten en bedanken Roelie met een doosje chocola.
20190130_102750_resized.jpg

Trouwens, weet je dat er inmiddels vier bundels zijn uitgebracht van Thomasvoar en Pieternel? Ze zijn te koop via Annelies Hofstede.

Net als op de nijjoarsverziede zetten Andries en Trijn van der Meulen, Roelie nog even in het zonnetje. In de stijl van Roelie, hebben ze een mooi Grunnings gedicht mokt en dragen dit in stijl voor. Prachtig!
20190130_103937_resized.jpg

Beide foto's zijn gemaakt door Elisabeth Tolenaar.

Tot volgende week.
Dag.

Winterweer

Vanmorgen ben ik rond de klok van zeven uur al buiten. Het is een prachtige witte wereld en nog zó stil. Met plezier maak ik m´n oprit en de voetpad voor het huis sneeuwvrij. Het is nog vroeg, maar dit is al echt genieten hoor. Met vorst en sneeuw ben ik in mijn element. Heerlijk!

Zullen de oudere dorpsgenoten dit winterweer trotseren of blijven ze vanmorgen lekker bij de warme kachel? Het is afwachten. Maar niet lang hoor, want de eerste komt al binnen. En daarna volgen er nog een aantal bikkels. Ook zijn er deze ochtend mensen die wel graag zouden willen komen, maar niet kunnen, omdat hun gezondheid het niet toelaat. Terwijl de één na een aantal weken weer present is, moet een ander helaas (nog) verstek laten gaan. Hoesten, proesten, rillerig en overal spierpijn is de algemene klacht. We wensen jullie van harte beterschap.

Al een aantal dagen worden we via radio, televisie en kranten gewaarschuwd voor winterweer. Het kan 5 graden gaan vriezen en vanuit het westen komt sneeuw. We moeten rekening houden met een sneeuwlaag van 1 tot 3 centimeter. In sommige delen van het land is zelfs sprake van code geel en oranje. Heel Nederland is ontwricht door een beetje winterweer. Sorry, maar ik word altijd een beetje lacherig van dit soort berichtgevingen.
Tijdens het koffiedrinken komen de winterverhalen los. Verhalen over toen het nog écht winter was. Met beelden gaan we nog even terug naar de beruchte winter van 1979. En vanzelfsprekend mag de wakschaatser deze ochtend niet ontbreken. Ieder jaar komt hij weer voorbij. Het is ook zó grappig. Let aan het begin ook op het kleine jongetje, rechts in beeld. Geweldig!

Van dorpsbelangen hebben we nog een pot met brandewien mit rozienen kreegn. Enkele bezoekers hebben hier wel oren naar en laten het zich prima smaken. Bedankt dorpsbelangen!

Gisteravond was er bij Noord Vandaag op TV Noord een onderwerp over 'kinderen leren Gronings door game'. Hier te horen vanaf minuut 7:15.
Eerlijk is eerlijk, het is een mooi initiatief. Men spreekt over onderwiesgame, bottom-up proces, game, app, serious game, tablet.............WAAROM?
Waarom al die Engelse woorden, als je kinderen Gronings wilt leren? Ach, het hoort bij deze tijd, maar het viel me gewoon op.

Tot slot vanaf het terras bij dorpshuis Trefpunt nog een paar foto's in winterse sferen.
IMG_6963.JPG
IMG_6969.JPG
IMG_6976.JPG
IMG_6971.JPG

Tot volgende week.
Dag.

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Deze ochtend is het grijs, grauw en miezerig. Het is nou niet bepaalt aantrekkelijk om naar buiten te gaan. Maar goed, weer of geen weer, de bezoekers trekken zich er niets van aan. Ze blijven komen. Tenminste, als men kan. Maar een enkeling is zo hondsberoerd, dat hun bed de laatste dagen en soms zelfs weken, hun beste maatje is. Een bezoekje aan Noaberstee moeten ze nu even niet aan denken. Eerst maar eens zorgen dat men weer op de been komt. Voor andere afwezigen is het ziektebeeld méér dan een grieperig gevoel. Verplicht rust houden, aans je gain zittend gat hebben, vaalt ook nait mit. Maar het moet, en alles voor een goed herstel. En weer een ander is kind aan huis in het ziekenhuis. Onderzoekje zus, behandeling zo, en binnenkort hopelijk de gewenste operatie. We wensen jullie allemaal veel sterkte en van harte beterschap. Hôl kop d'r veur!

De afgelopen week heb ik wat rondstruunt ien olle kranten enzo, op de website Delpher. Ik kwam een paar krantenartikelen tegen over Taisn en Taisners. Deze heb ik vanmorgen voorgelezen. En het mooie hiervan is, dat dan de verhalen komen. Mooie verhalen, indrukwekkende verhalen, persoonlijke verhalen die men zich nog herinnert als de dag van gisteren. Ook al is de gebeurtenis op zich, al 56 jaar of langer geleden. Hieruit blijkt ook wel dat sommige gebeurtenissen destijds heel veel indruk hebben gemaakt. Zowel voor de individuele Taisner, als voor het hele dorp.

Al struunt heb ik op YouTube ook nog een paar filmpjes gevonden uit de oude doos. Ken jij nog het programma Showroom? Het was een televisieprogramma dat van 1977 tot 1982 werd uitgezonden door de NCRV. Jan Fillekers, Henk van der Horst en Arnold-Jan Scheer waren de makers. 'Het was een programma waarin excentrieke personen aan het woord kwamen. Deze mensen vertelden over hoe ze hun dagen doorbrachten en hoe zij tegen het leven aankeken' aldus WikipediA. Later volgde Joris' Showroom met als maker Joris Linssen.
Zij leefden hun leven op een manier, waar wij vandaag de dag nog veel van kunnen leren. In al hun eenvoud waren zij zelfvoorzienend. Zelf aardappelen verbouwen, zelf groenten kweken, zelf kippen houden, voor zowel de slacht als de eieren. Niet afhankelijk zijn van gas, maar zelf hout hakken. Geen waterleiding, maar zelf een put bij huis hebben voor de watervoorziening. Emmer aan een touw met haak, en zakken maar. Bovendien waren ze niet alleen zelfvoorzienend, maar ook bedachtzaam en vooral tevreden. Zichzelf op de borst slaan, van moet je mij nou eens zien hoe goed ik wel niet ben, kwam beslist niet in hen op. Narcisme en zichzelf willen profileren past niet bij deze excentrieke personen. Voor hen geen inzet van sociale media met tweets, retweets, likes of linkedin aanbevelingen. Excentrieke personen? Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!

Showroom filmpje nog even terugkijken? Klik dan hier. Voor het filmpje van Joris' Showroom kun je hier klikken.


Tot volgende week.
Dag.

Een nieuw jaar

Het afgelopen jaar hebben we feestelijk afgesloten met een heerlijk kerstdiner van Clara en Dorien. Daarna volgen de feestdagen en hebben we een paar weken geen Noaberstee. Maar....vanmorgen is het weer Noabersteedag.
De zon schijnt. Het stormachtige weer met regen is voorbij, en het belooft een mooie dag te worden. Samen met de hulptroepen maken we de zaal weer gereed voor ontvangst van de bezoekers. En ja hoor, ook in het nieuwe jaar komt de een na de ander binnenlopen. Het is al gauw een gezellige drukte en we hebben elkaar weer veel te vertellen.
Sommige vaste bezoekers kunnen er vanmorgen helaas niet bijzijn. Terwijl de één een gezellig uitje heeft, zitten anderen in de lappenmand. We wensen jullie van harte beterschap!

Het nieuwe jaar beginnen we met koffie en.......
Ja hoor, het is weer zover.......een heerlijke traktatie. Deze keer van Harmien en Yvonne. Sinds eind vorig jaar zijn zij de supertrotse oma's van een gezonde kleindochter. Natuurlijk zien we een foto van de kleine meid. En ja, natuurlijk is zij de allerliefste en allermooiste. Prachtig toch, zo'n klein wondertje. Geniet ervan!

Dan is het tijd dat ik verslag doe van de Noaberstee financiën. Als iedereen is voorzien van het financieel overzicht, lopen we post voor post bijlangs. Waar nodig geef ik extra uitleg. De aanwezigen zijn dik tevreden en met het positieve saldo is men erg content. De kas is gecontroleerd door Elisabeth en Hans en zij hebben alles in goede orde bevonden. Ik ontvang applaus voor mijn inzet en het goed beheren van de financiën. Hartelijk dank hiervoor en voor het vertrouwen.

Het jaar is nog pril en wat morgen ons brengt weten we niet. Ik hoop dat we er samen weer een prachtig Noaberstee jaar van kunnen maken. En als ik terugkijk op vanmorgen, gaat dat vast en zeker weer lukken!

Tot volgende week.
Dag.

Gezellige en smaakvolle afsluiting 2018

Vanmorgen is onze laatste bijeenkomst van 2018.
Net als voorgaande jaren, sluiten we het jaar af met een kerstdiner.

Met alle lichtjes ziet de zaal er gezellig uit. De langgerekte tafel is al gereed voor het kerstdiner. Maar voor we daar met 27 personen aanschuiven, drinken we eerst koffie. Natuurlijk ontbreken de kerstkranjes en chocolaatjes niet. Dat hoort er toch een beetje bij, niet waar.

Al eerder dit jaar hebben we ervaren dat vreugde en verdriet dicht bijelkaar ligt. Vanmorgen hebben we kort stilgestaan bij het overlijden van een broer en zwager van vaste Noaberstee bezoekers. We wensen jullie veel sterkte.

Tijdens het koffiedrinken komt dorpsgenote/ouder Anita binnenlopen met vier kinderen van Chr. Basisschool 'De Til'. De kinderen hebben een uitnodiging voor ons. Morgenavond, donderdag 20 december om 19.15 uur, vieren de kinderen kerst in de Kloosterkerk. Het thema is "Volg die ster". We zijn van harte welkom!
Hartelijk dank voor jullie uitnodiging en we wensen jullie heel veel plezier en prachtige kerstdagen. Natuurlijk krijgen ze van ons nog een lekker chocolaatje.

Trijn van der Meulen leest deze ochtend een mooi verhaal van Bert Uil, uit zijn bundel ´Woarheid en kovvie´. Het is een verhoal over Appie en Geeske Stainhoes. Een schier verhoal, mit humor.

Nijs of gain nijs

Vanmorgen vroeg trok er nog een buitje over, maar als ik op weg ben naar dorpshuis Trefpunt is het droog en rustig winterweer. Het is aangenaam om buiten te zijn. Lekker man.

Tafels en stoelen hebben we weer klaarstaan, en we wachten op de mensen en dingen die gaan komen.
Al gauw komen de eerste bezoekers en de rest volgt gestaag. Vanmorgen hebben velen de weg naar Noaberstee weer gevonden. Prachtig, dat men na al die jaren nog steeds komt. Van terugloop is helemaal geen sprake, integendeel. Zo door het jaar heen komen er altijd wel een paar dorpsgenoten bij. Echt, heel mooi!

Zo, en den is d´r kovvie.

Wie zoet is......

Met een beetje grondvorst, is het een prachtige start van de dag.
Als ik naar dorpshuis Trefpunt loop, hoor ik kinderen op het schoolplein. Een beetje ongebruikelijk, want anders zitten ze rond dit tijdstip altijd al in de klas. Maar vandaag is dat anders. Het is 5 december. Vandaag komen Sinterklaas en zijn Pieten naar ´CBS De Til´. Als ik over de brug ben, zie ik al een hele drukte bij school. Ouders aan de ene kant van het hek en kinderen op het schoolplein. De kleintjes staan met hun voetjes op het hek, handjes aan het hek en hun hoofdje over het hek. Ze kijken nieuwsgierig en verwachtingsvol van links naar rechts, van smidshoek naar de til. Komt Sinterklaas er al aan? Sommige kinderen zetten nog maar weer een Sinterklaasliedje in. Nog even geduld, maar een ding is zeker.......

Winnaars met tactisch inzicht

Het loopje van mijn huis naar dorpshuis Trefpunt maakt me pas echt goed wakker. Er staat een stevige zuidoostenwind en dat maakt het behoorlijk koud. Na nachtvorst is het nu wotterkol. Persoonlijk vind ik deze winterkou wel lekker, maar zo denkt niet iedereen er over. Wees gerust, er komen ook weer andere tijden.

Na onze eerste kop koffie beginnen we met het spelen van gezelschapsspelletjes. De meesten storten zich vol overgave op het sjoelen. Anderen gaan klaverjassen of nemen deel aan het keezenspel.
Voor de meesten is het keezenspel onbekend. Voor mij ook. Toch waag ik me met drie anderen, deze ochtend aan dit spel. Ida weet het haarfijn uit te leggen. Keezen is een bordspel. Het is een combinatie van mens-erger-je-niet en het kaartspel pesten. 'Keezen heeft een hoog 'pestgehalte' en naast enig tactisch inzicht speelt ook geluk met de speelkaarten een belangrijke rol' aldus Wikipedia.
We gaan helemaal los en ook wij zitten elkaar best wel een beetje dwars. Maar.....alles met een gulle lach. Uiteindelijk lukt het Elisabeth als eerste om haar vier pionnen in het thuisvak te krijgen en wordt uitgeroepen als winnaar. Gefeliciteerd!
Bij het sjoelen is Aukje de gelukkige. Ook van harte! En toch.....we verdenken haar er wel van dat ze thuis met enige regelmaat oefent....hahaha.
Helaas is me de uitslag van het klaverjassen geheel ontgaan. Sorry. Maar dat jullie je deze ochtend ook wel hebben vermaakt, staat buiten kijf.

Van Douwe ontvang ik nog een papier over 'zelfstandig en zeker op de been'. Op donderdagmiddag 13 december is er tussen 13.30 uur en 15.00 uur in de gymzaal voorlichting over valpreventie.
Je kunt deze middag kennis maken met de docenten Gerkina Doze en Jeanette Toxopeus. Beide dames kunnen je meer informatie geven over de cursus 'In Balans'. Je bent donderdagmiddag 13 december van harte welkom.

Volgende week hebben we SinterklaasBINGO.
Tot dan.

Dag.

"Wie dreugn oet"

Vandaag een koude start van de dag met grauw, grijs weer en een stevige wind. Maar dat deert ons niet, want het is Noabersteedag en die is altijd hartverwarmend.
In verband met gemeenteraadsverkiezingen wijken we deze ochtend uit naar de peuterspeelzaal. Jan heeft tafels en stoelen al voor ons klaargezet en zelf doen we de rest. Bedankt Jan.

Deze morgen hebben we weer iets lekkers voor bij de koffie. Afgelopen week was Wolter jarig en hij heeft voor ons een heerlijke traktatie. Dankjewel Wolter. Natuurlijk hebben we ook voor hem uit volle borst het ´lang zal hij leven´gezongen. Hieperdepiep HOERA!

Kort is er even aandacht voor ons kerstdiner op 19 december aanstaande. Al een aantal jaren verzorgen dorpsgenoten Clara en Dorien ons kerstdiner. Ook dit jaar willen ze dit met veel plezier weer voor ons doen. Daar zijn we uiteraard heel erg blij mee. Later meer hierover.

Rondom de tafel is iedereen zo druk met elkaar in gesprek, dat ik de tijd niet in de gaten heb. Maar, dan tikt iemand met een theeglas op tafel en spreekt de woorden:"Wie dreugn oet! Hou liekt, kriegen wie nog wat te drinkn?". Hahahaha. mooi hè. Ik spring overeind en ben weer helemaal bij de les.

Volgende week is er een spelletjesochtend met onder anderen, sjoelen, keezen, klaverjassen.............
Tot dan.
Dag.

Agenda
maart 2019
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
april 2019
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Binnenkort in Thesinge
23 maart 2019
Garagesale

Garagesale op verschillende adressen in Thesinge.
Van 10.30 tot 16.00 uur.
Meer informatie en een plattegrond vind je hieronder op de homepage.

Foto van de maand
IMG_7898-pichi.jpg

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda