thesinge.com
Team Will en Cayen

Vanmorgen hebben een groot aantal dorpsgenoten de weg naar dorpshuis Trefpunt weer weten te vinden. Trouwe bezoekers van Noaberstee, maar ook dorpsgenoten die interesse hebben in het onderwerp van vanmorgen. Een lezing over hulphonden.

Maar, net als iedere woensdagochtend, beginnen we natuurlijk met koffie/thee. Tussendoor wordt er gezellig gekletst en schenken we even aandacht aan de film 'Liek achter de badde' die voor 21 februari op de rol staat.
Dan, rond een uur of half elf, komt onze gast Will Boddeus binnen. Ze is niet alleen. Will zit wegens gezondheidsproblemen in een elektrische rolstoel, en heeft haar hulphond Cayen bij haar. Om direct maar met de deur in huis te vallen, laat Will ons zien hoe Cayen haar helpt om haar jas uit te trekken. En dan is er ook voor Will koffie, een bakje met water voor Cayen, en een woord van welkom.

Tweeduizendtwintig

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Wat de dag van morgen ons brengt weten we niet, en 2020 is nog een grote verrassing. Ik hoop dat we het nieuwe jaar vol liefde, hoop en vertrouwen tegemoet kunnen gaan. Dat we er samen in goede gezondheid weer een prachtig Noaberstee jaar van kunnen maken. Een jaar met gezellige ochtenden, waardevolle ontmoetingen, lekkere etentjes en mooie uitstapjes.

Vanmorgen is onze eerste inloopochtend van het nieuwe jaar. Een enkeling was helaas verhindert, maar de meeste trouwe bezoekers hebben de weg naar dorpshuis Trefpunt weer gevonden. Wat een mooie opkomst. Fijn om samen het nieuwe jaar te beginnen.
Eerst maar een kopje koffie/thee. En op zo'n eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar mogen de echte Vegter's rolletjes natuurlijk niet ontbreken. Hmmm, lekker.
Ja, wel met slagroom.

De eerste inloopochtend in het nieuwe jaar doe ik altijd verslag van onze Noaberstee kas. Dat doe ik deze ochtend ook.
Als iedereen is voorzien van mijn financieel overzicht, lopen we alle posten stuk voor stuk bijlangs en geef ik commentaar en uitleg.
De aanwezigen zijn dik tevreden en met het positieve saldo is men erg content.
De kas is gecontroleerd door Trijn (van der Meulen) en Ali en zij hebben alles in goede orde bevonden. Ik ontvang applaus voor mijn inzet en het goed beheren van de kas.
Hartelijk dank hiervoor en voor het vertrouwen.

Hierna worden nog enkele zaken besproken aangaande dorpshuis Trefpunt. Het bestuur van dorpshuis Trefpunt heb ik inmiddels op de hoogte gebracht.

We hebben ook nog even gesproken over plannen voor onze zomeruitstapjes. Ja, dat duurt nog even, maar toch. Die uitstapjes komen niet zomaar uit de lucht vallen. Voor we in de auto zitten moet er best wel het een en ander gebeuren. Dat is helemaal niet erg. Maar als we nu al weten wat we willen, hebben we ook meer tijd om er mee aan de slag tegaan. Ook voor het komend zomersseizoen komt dat weer haldaal goud.

Volgende week geeft mevrouw Will Boddeus, met haar hond, een lezing over hulphonden. Mevrouw Boddeus is vertrouwenspersoon bij Stichting Personal Service Dogs en komt er graag over vertellen. De lezing begint rond elf uur. Pin me er niet helemaal op vast, maar de lezing duurt ongeveer een uur.
Normaal gesproken stoppen we altijd rond half twaalf, maar volgende week gaan we dus langer door.

Ben je nou geen vaste bezoeker van Noaberstee, maar heb je wel interesse voor deze lezing? Schroom niet en stap deze ochtend gewoon binnen. Vanaf negen uur hebben we de koffie klaar. Je bent van harte welkom. Consumpties zijn voor eigen rekening en ach, misschien heb je nog een kleine bijdrage voor de stichting.

Tot volgende week.
Dag.

Dank aan onze TOPkoks Clara en Dorien

Vanmorgen is onze laatste bijeenkomst van 2019.
Net als voorgaande jaren, sluiten we het jaar af met een kerstdiner.

Met alle lichtjes ziet de zaal er gezellig uit. De langgerekte tafel is al gereed voor het kerstdiner. Maar voor we daar aanschuiven, drinken we eerst koffie. Natuurlijk ontbreken de kerstkranjes en chocolaatjes niet. Dat hoort er toch een beetje bij, niet waar.
En omdat Sybolt en Trijn vandaag zoveel jaar zijn getrouwd, trakteren zij ons ook nog op iets lekkers. Wat een verwennerij allemaal. Dankjewel.

We zitten een week voor kerst.
Anders dan bij andere feesten, kennen de meeste mensen de betekenis van kerst. Maar we beleven kerst, ieder op onze eigen manier. De een omarmt de geboorte van Jezus, terwijl een ander er niet in kan of wil geloven. De een gaat naar de kerk om samen de geboorte van Jezus te vieren, terwijl een ander liever gaat uitslapen, dromend over een witte kerst of wegzwijmelt bij Flappie, de kersthit van Youp van 't Hek.
Voor sommigen zijn het niet meer dan twee vrije dagen. Anderen genieten van het lekkere eten, het gezellige, het huiselijke, al dan niet met familie, vrienden of kerstboom. Ieder heeft zijn eigen gedachte over, en beleving van kerst. En dat is bij Noaberstee niet anders. En dat gaat prima samen!

Vanmorgen lees ik nog het gedicht, Als de liefde niet bestond, van Toon Hermans, en we luisteren naar verschillende uitvoeringen van Stille nacht, heilige nacht.
Andre Rieu
Interkerkelijk mannenkoor Drachten
The King's singers

En nee, Flappie ontbreekt deze ochtend ook niet, evenals The Rose van de King's Singers.

Rond half twaalf stap ik in de auto en rij naar onze topkoks Clara en Dorien. Als ik aan kom rijden staat de deur al open en heerlijke geuren komen me tegemoet. Beide dames hebben alles onder controle en hebben er zichtbaar zin in. Ik voer uit, wat me liefdevol wordt opgedragen. Eerst even met de auto naar Alwia. Ik parkeer mien auto bie klapke. Bij Alwia halen we twee warm gevulde ovenschalen. Bedankt Alwia! Dan, hup naar Theo en Evelien. Zij komen al met ieder een warm gevulde ovenschaal bij de deur. Bedankt Theo en Evelien! Ja, voor al het lekkers hebben onze koks ovens te kort. Gelukkig zijn er dan nog altijd hulpvaardige dorpsgenoten.
Als ook alle gevulde potten, pannen en schalen uit Clara haar keuken in de auto staan, rij ik naar Trefpunt, uitladen......

Alles staat gereed voor ons kersdiner, we kunnen aan tafel.
Als ieders glas is gevuld, open ik (Janna) ons diner met een woord van welkom en in het bijzonder aan onze topkoks Clara en Dorien. Na een moment van stilte vertelt Dorien dat dit de laatste keer is dat zij samen met Clara ons kerstdiner heeft gemaakt. Dat ze het altijd met heel veel plezier heeft gedaan en het vandaag graag wil afsluiten.
Daar hebben we alle begrip voor Dorien.

We beginnen ons driegangendiner met soep. Dorien vertelt wat ze voor ons hebben gemaakt, en samen met Clara gaat ze het uitserveren.
Na de heerlijke soep, volgt ons hoofdgerecht. Het ziet er allemaal weer even lekker uit. We scheppen zelf op en nemen hier een beetje van en daar een schepje van. Warme groenten, lasagne, salades en ook dit jaar ontbreken de stoofpeertjes, gehaktballen en houthakkerssteak niet. Dit is weer smullen hoor. Wat een werk hebben de dames er weer van gehad. En dit is nog niet alles. Ze hebben ook nog een heerlijk toetje voor ons.
Het was allemaal weer geweldig!

Namens alle aanwezigen bedank ik Clara en Dorien voor al het werk en het bereiden van deze heerlijke kerstdiner. Als dank overhandig ik hen een kleine attentie. Voor Dorien was dit de laatste keer. Nogmaals hartelijk dank voor al de jaren dat je samen met Clara het kerstdiner voor ons hebt bereid.
Het ga je goed Dorien.
En zo komt er een einde aan een erg gezellige en smaakvolle ochtend.

IMG_8057.JPG
Onze TOPkoks Clara en Dorien
IMG_8058.JPG
IMG_8061.JPG

We hebben nu even vakantie. We vieren kerst, oud en nieuw, en dan hopen we elkaar woensdagmorgen 8 januari weer te ontmoeten bie Noaberstee in dorpshuis Trefpunt.

Bezoekers van Noaberstee wensen je fijne kerstdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar.

Dag.

Nagenieten van zomeruitstapjes

Na de harde wind en regen van gisteravond is het vanmorgen droog en rustig weer. Ja, het is fris, en sommigen noemen het koud, maar voor de tijd van het jaar is het prima weer.

Zoals gewoonlijk, beginnen we met een kopje koffie. Vanmorgen met een heerlijke traktatie van Harmien, omdat ze jarig is geweest. Natuurlijk zingen we ook voor haar het 'lang zal ze leven'. Bedankt voor je traktatie Harmien.

In deze donkere dagen voor kerst, gaan we vanochtend even terug naar afgelopen zomer. Net als de afgelopen jaren hebben we ook dit jaar weer drie zomeruitstapjes gemaakt. Tijdens de voorbereiding en op de dag zelf, maak ik vaak foto's. Jaarlijks maak ik van al die foto's een PowerPoint-presentatie. Dit jaar heeft men er even op moeten wachten, maar....vanmorgen is het eindelijk zo ver. Laptop en beamer heb ik klaar staan en daar gaan we. Even nagenieten van drie prachtige uitstapjes.
Leuk, om aan de hand van foto's onze uitstapjes nog even te herbeleven. En natuurlijk ook fijn om nogmaals de positieve reacties over de uitstapjes te horen.

Wil je nog een verslagje lezen van onze zomeruitstapjes? Dan kun je hier klikken.

Volgende week is ons kerstdiner. Net als voorgaande jaren zijn Clara en Dorien druk met de voorbereidingen. Ze gaan ons vast en zeker weer iets lekkers voorschotelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit weer helemaal goed komt.

Tot volgende week.
Dag.

Een dag met een gouden randje

In dorpshuis Trefpunt hebben we de tafels en stoelen klaargezet voor onze inloopochtend. Altijd mooi dat Andries en/of Hans ook al vroeg van de partij zijn. Vele handen maken licht werk.

Tegen tienen beginnen we met koffie en......jawel, een heerlijke traktatie van Ida. Afgelopen week waren Ida en haar man Willem, 50 jaar getrouwd. Een feestdag met een gouden randje. Bedankt voor de traktatie en we wensen jullie samen nog heel veel mooie jaren.
Trouwens, vroeger wist iedereen in het dorp als er een stel 50 jaar of meer getrouwd was. De burgemeester kwam langs en het plaatselijke muziekkorps Juliana, bracht een serenade. Maar anno 2019, niets meer van dit alles. Misschien als je straks 75 jaar getrouwd bent ofzo....hahaha

Dan is het tijd voor BINGO.
Trijn Oudman heeft weer leuke prijsjes gekocht. En speciaal voor mij, heeft Sinterklaas een aardigheidje meegegeven. Het zit in een leuk geschenktasje. Maar wat erin zit? Nog geen idee. Ik mag het pas openen na alle BINGOrondes.
Kaartjes en pennen worden uitgedeeld. Iedereen zit er klaar voor. Daar gaan we. 4, 68 ,43, 17, 5, 51........BINGO! Ida gaat er met het eerste prijsje vandoor. In de volgende rondes zijn Dora, Jan, Ali en Albert de gelukkigen. Sommigen zelfs twee keer.
Het zit erop. Nee, toch niet. Ik mag mijn kadootje nog uitpakken. Ach, wat leuk. Een mooi schaaltje met Sinterklaas chocolaatjes. Lekker hoor. Dankjewel Sinterklaas.

Ik wens jullie allemaal een mooie en gezellige Sinterklaasavond.

Tot volgende week. Aan de hand van foto's op het groot scherm, gaan we dan nagenieten van onze drie zomeruitstapjes.
Dag.

Quiz met tekentalent

Afgelopen week is webmaster Ton, achter de schermen, druk geweest met werkzaamheden aan onze dorpswebsite. Hierdoor konden gebruikers geen berichten plaatsen. Je hebt mij dus een weekje moeten missen, maar.......ik ben er weer.

Vorige week woensdagmorgen stond een zelfgemaakte quiz van Ali op ons programma. Door omstandigheden hebben we dat verschoven naar vanmorgen. Maar, we beginnen eerst met koffie. Ondertussen heb ik een paar mededelingen en kan men zich aanmelden voor ons kerstdiner op 18 december.

We maken ons klaar voor de quiz. We verdelen de groep in kleine groepjes van vier personen. Ali vertelt wat de bedoeling is en dan worden de messen geslepen.
De strijd barst los. Eerst hebben we een aantal vragen. Er zitten pittige bij. Sommige spelers beginnen te fluisteren, want stel dat de buren het juiste antwoord horen. Nee, ik noem geen namen, maar afkijken mag ook niet....haha
Daarna krijgen we een envelop met verschillende puzzelstukjes, waar we drie kaartjes van moeten maken. Dat lukt aardig, alhoewel een van de kaartjes ons toch wel wat moeite kost.
Na een tweede ronde koffie, krijgen we van Ali een aantal nieuwe vragen. Oh, maar deze zijn veel makkelijker dan de eerste ronde.
Tot slot krijgen we een A4tje, stiften en een papiertje met twee plaatsnamen van een Gronings dorp, stad, gehucht of buurtschap. De bedoeling is om de Groninger plaatsnamen te tekenen. De andere groepen moeten dan raden welke het zijn. Dit is ook een hele leuke ronde. We worden er zelfs een beetje giechelig van. De mooiste creaties worden getekend en ik moet zeggen, er zit echt wel tekentalent in de groep.
Ik had er nog nooit van gehoord, maar inmiddels weet ik ook waar Brillerij ligt.

Ook bij deze quiz houden we de Olympische gedachtengoed in ere: Meedoen is belangrijker dan winnen.
Voor het meedoen, en onze strijdvaardige inzet, heeft Ali voor alle spelers nog een heerlijke kersenbonbon.
Tot slot bedanken we Ali voor haar leuke en gezellige bijdrage.

Tied om noar hoes tegoan.

Tot volgende week, bij onze traditionele SinterklaasBINGO.
Dag.

Het was weer heerlijk

Vanmorgen klinkt weer het 'lang zal ze leven'. Deze keer voor Siemy. Bij de koffie hebben we een heerlijke traktatie van haar en Renate. Dat was weer smullen. Bedankt dames.

YouTube is een website, waar velen met enige regelmaat een bezoekje aan brengen. Is het niet voor muziek, dan wel voor een video, instruktiefilmpje, het zoeken naar een heerlijk recept, of wat dan ook. Ieder mens op deze wereld kan video's op YouTube uploaden, bekijken en delen.
Deze ochtend bekijken we via YouTube een filmpje uit 2013, van het NCRV-prgramma Showroom.
Via de website 2doc.nl bekijken we een korte documentaire.

Aansluitend aan onze inloopochtend, gaan we samen eten. Aukje heeft thuis een grote pan snert gemaakt, en Ida een grote pan bonensoep. Vanmorgen is het een kwestie van warm maken en roeren. Veel roeren. Ondertussen snijden ze stokbrood, maken roggebrood met katenspek en leggen de laatste hand aan een toetje. Anderen hebben de tafels al gedekt, en dan is het etenstijd. Eet smakelijk! De kommen worden gevuld. De één is liefhebber van snert en een ander geeft de voorkeur aan bonensoep. Ik, en met mij nog een aantal, smullen van beide. Een plakje roggebrood met katenspek en een stukje stokbrood, maken het tot een complete maaltijd. Heerlijk. Tot slot krijgen we nog een lekker toetje voorgeschoteld. Nou, we hebben echt gesmuld hoor. Wát lekker allemaal.
Aukje en Ida, hartelijk dank voor deze heerlijke maaltijd.
Na afloop kwamen bezoekers al bij me met nieuwe ideeën voor een volgend gezamenlijk etentje. Ik hou het in gedachten. We richten ons eerst op ons jaarlijkse kerstdiner, op 18 december.

Volgende week na de koffie, beginnen we rond kwart over tien met een door Ali gemaakte quiz. Ik ga me alvast voorbereiden.....hahaha.

Tot volgende week.
Dag.

In en uit de lappenmand

Deze dag begint licht bewolkt, met zo nu en dan een vaag zonnetje. Prima herfstweer om lopend naar dorpshuis Trefpunt te gaan.

Er was vanmorgen weer een grote opkomst. Sommigen zijn terug van vakantie, en anderen zijn weer zodanig herstelt, dat ze Noaberstee weer kunnen bezoeken. Fijn dat jullie er weer zijn.
Een enkeling zit nog steeds in de lappenmand, en een ander kampt sinds kort met gezondheidsproblemen. We wensen hen van harte beterschap.

Bij de koffie hebben we een heerlijke traktatie van Dora. Dankjewel. Vorige week hebben we al voor haar gezongen, dus deze keer geen 'lang zal ze leven'.

Dagelijks is op televisie het programma Typisch. Het wordt uitgezonden van 19:15 uur tot 19:50 uur op NPO2. Vanaf aanstaande maandag 11 november, dagelijks, een week lang, Typisch: Bellingwolde. Misschien wel leuk om even te kijken naar ons mooie Oost-Groningen.

Volgende week, 13 november, gaan we na afloop van de inloopochtend met elkaar eten. Op het menu staat snert en bonensoep. Net als vorig jaar is Aukje weer de snertkok, en Ida de bonensoepkok. Dat wordt weer smullen! Als je bij ons aan wilt schuiven, is dat geen enkel probleem. Je bent van harte welkom. Wil je mij (Janna) dat dan voor zondag 10 november even laten weten?

Tot volgende week.
Dag.

Heerlijke poedelprijs

Afgelopen nacht lichte vorst. In de vroege ochtend is het gras wit en de lucht helder. Een zonnige en frisse start van de dag. Ik vind het heerlijk!

Vanmorgen beginnen we met koffie en een heerlijke traktatie van Sybolt en Trijn. Beide zijn in de zomervakantie jarig geweest en vandaag is de gelegenheid om ons iets lekkers voor te schotelen. Heerlijk. We hebben gesmuld. Sybolt en Trijn bedankt! Natuurlijk hebben we voor hen het 'lang zullen ze leven' gezongen. Trouwens, ook voor Dora, want zij was de afgelopen week jarig. Ja, Dora haar traktatie volgt nog. Altijd mooi dat er nog wat in 't vat zit.

Vanmorgen staat BINGO op ons program.
Bingokaarten en pennen worden uitgedeeld. Ik pak de geel, blauw, rode 'Jumbo' doos, met daarin een prachtig retro BINGOSPEL. Je kent dat vast nog wel. Een groot langwerpig vel blauw papier, met witte cijfers. Daarbij kleine houten rondjes, met daarop aan één kant, een rood cijfer. Eenvoudig voor deze tijd, maar na alle jaren werkt dit nog uitstekend! We gebruiken het met veel plezier.
Trijn Oudman heeft de door haar gekochte prijsjes uitgespreid op tafel. Ieder prijsje is voorzien van een nummer en die corresponderen met de nummers in een bakje.
Oké, iedereen er klaar voor? Daar gaan we. Ik noem het eerste cijfer, 68. Gevolgd door 34, 18, 6, 24, 72, 73, 48 enzovoort. BINGO! De speler die BINGO heeft trekt een nummer uit het bakje en ontvangt het bijbehorende prijsje. Dan, in één van de volgende rondes, zit een verrassing van Trijn. Speler heeft BINGO en pakt nietsvermoedend een nummer uit het bakje. 'Poedelprijs voor Janna' staat op het briefje. Omdat ik altijd, met veel plezier overigens, de cijfers opnoem, heb ik deze keer ook een prijsje. Ik ontvang een doos heerlijke chocolaatjes. Lekker hoor! Dankjulliewel. De speler trekt nog een nummer en ontvangt zijn prijsje.
Na een aantal rondes zit de gezellige ochtend erop en gaan we, al dan niet met een prijsje, weer huiswaarts.

Tot volgende week.
Dag.

Vrijheid, blijheid bie Noaberstee

Het is herfstvakantie. Sommigen zijn er even tussenuit, anderen passen op de kleinkinderen of hebben andere bezigheden. Hierdoor zijn een aantal vaste bezoekers vanochtend niet aanwezig, maar dat is natuurlijk geen enkel probleem. Het is vrijheid, blijheid bie Noaberstee.

Vanochtend staat er niets bijzonders op ons programma, zelfs geen lekkere traktatie bij de koffie.....haha. Nou oké, een koekje. Maar dat is al zo vanzelfsprekend, dat we dat geen traktatie meer noemen. Ik heb, net als een paar andere bezoekers, nog wel weer een nieuwe uitspraak gehoord. Iemand had het over druk zijn. Dit moest gebeuren en dat moest nog voor elkaar. Hierop maakte Roelie een mooie opmerking. "Ach mien jong, zo drok aans een proekemoaker mit oin klant?" Voor de jongere garde moest ze dit toch wel even herhalen. We begrepen wat ze bedoelde, maar hadden er nog nooit van gehoord. Even later had ik zelf een uitspraak die bij de meeste 80-plussers onbekend was. "Ik heb t ien snötje" .Dat is zoiets als, ik heb het nog niet geregeld, maar ik heb het wel in de peiling. Het heeft mijn aandacht. Als je zegt: "Ik heb hom of heur wel ien t snötje" dan is dat, ik heb hem/haar wel in de gaten, ik heb hem/haar wel door. Ach, en zo hebben we deze ochtend nog weer van elkaar kunnen leren. Mooi toch.

De werkzaamheden aan de Lageweg vorderen gestaag. Sinds gisteren, 22 oktober, is er weer een update te lezen op Thesinge.com. Het lijkt me, zeker voor fietsers, goed om onze dorpswebsite in de gaten te houden. De ene dag kun je nog over de Lageweg en Boer Goensepad, en de volgende dag moet je weer omrijden, wat extra tijd kost. Het is even doorbijten, maar we krijgen er ook wat moois voor terug. Tenminste, daar gaan we maar vanuit.

Volgende week, BINGO!
En net als vorig jaar gaan we ook weer gezamenlijk snert en bonensoep eten. Dit staat voor 13 november gepland. Ida en Aukje zijn weer de koks.

Tot volgende week.
Dag.

Sorry mannen

Het is een mooie oktoberdag. Enkele bomen en heesters tooien zich al in prachtige herfstkleuren. Het lijkt als een veelkleurig herfstpalet, zoveel kleuren. Het blad verandert van groen naar geel, oker, oranje en diepwarm rood. Prachtig. Ook paddestoelen vliegen letterlijk als paddestoelen uit de grond. Het is een plezier om rond te dwalen in een bos, en al deze kunstwerkjes te bewonderen. Schitterend.

Vanmorgen hebben we een spelletjesochtend. Maar voordat de strijd losbarst, eerst koffie.
Afgelopen week was Jakob jarig. Hij heeft voor ons een heerlijke traktatie voor bij de koffie. Bedankt Jakob. Natuurlijk hebben we ook voor hem uit volle borst het 'lang zal hij leven' gezongen.

Deze ochtend komt ook de verkeerssituatie rond Thesinge ter sprake. Wegen die wegens werkzaamheden zijn afgesloten dwingen ons om de omleidingsroute te volgen. Dat sommige punten op deze route niet goed te overzien zijn, bleek de afgelopen weken. Zeker bij kruisingen met het fietspad op de Bovenrijgerweg, is voorzichtigheid geboden. En dan nog. Je kunt nog zo voorzichtig zijn, een aanrijding zit in een klein hoekje.

Koffie/thee en lekkernij op? Kom, we gaan spelen.
Sjoelbakken en het gezelschapsspel 'Keezen' liggen al klaar op tafel. Dit zijn toch wel de meest geliefde spelletjes. Sommigen geven de voorkeur aan sjoelen en anderen willen het spel 'Keezen' weleens spelen. Bij het sjoelen gaat het er weer fanatiek aan toe. Als enkele schijven de openingen blokkeren, wordt de volgende schijf met harde hand geschoven. De schijven vliegen je bijna om de oren. Bij 'Keezen' is de strijd ook losgebarsten. Geen lawaai van pionnen, maar wel worden er afkeurende kreten uitgeslagen, omdat men voor de zoveelste keer van het bord wordt geveegd. De tegenpartij slaakt een vreugdekreet, omdat de ander weer van voren af aan kan beginnen. Wie er uiteindelijk hebben gewonnen, is mij helaas even ontgaan. Als sjoeler weet ik wel, dat Dora het hoogste aantal punten heeft gescoord. Met zes punten verschil op de hielen gezeten door Aukje. Ali kwam als goeie derde uit de bus. Gefeliciteerd dames.
Sorry mannen, de dames waren deze keer tòch (weer) betere sjoelers.

Tot slot een paar foto's van paddestoelen. Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_7916.JPG
IMG_7918.JPG
IMG_7920.JPG
IMG_7923.JPG
IMG_7926.JPG
IMG_7941.JPG


Tot volgende week.
Dag.

Levende nering

De dag begint met mooi rustig, zonnig herfstweer. Een plezier om naar dorpshuis Trefpunt te lopen.

Vanmorgen hebben we weer een heerlijke traktatie bij de koffie. Afgelopen week vierde Albert zijn verjaardag en voor hem alle reden om ons te trakteren. Dankjewel. We hebben gesmuld.
Natuurlijk hebben we ook voor Albert het 'lang zal hij leven' gezongen.

Deze ochtend schuift dorpsgenoot Ali Bettenbroek voor het eerst bij ons aan. Leuk, van harte welkom Ali. En éh, we hebben niet iedere week zo'n heerlijke traktatie hoor....haha.

Vorige week hadden we naar aanleiding van het boek 'Gouden Jaren' al mooie verhalen. Om daar een beetje op voort te borduren, had ik de feestweekgids van het jaar 2000 meegenomen. De feestweekgids 'Thesinge een levend monument' geeft een mooie kijk op het leven in, en de bewoners van ons dorp in de vijftiger jaren. Welke nering/handel hadden de bewoners van destijds? En, bestaan sommige beroepen nog?
We herinneren ons 'koeper' Luchtenberg aan de Kapeldwarsstraat. Toen ook wel Koepersvoart genoemd. Hij maakte wagenwielen, grafkisten, meubels en dergelijke.
Een ander herinnert zich de manufacturenzaak van Immo Heidema en Feit Slagter. Heidema verkocht daarnaast ook nog speelgoed en drogisterijartikelen.
Willem Haak was, net als Reinko Boer, petroleumboer. Haak had ook een ponykar en naast petroleum verkocht Boer echte Boer's boerenmetworst.
Hendrik Huizinga en Jan Boss hadden een klompenmakerij. In de Garmer&Thesinger Express van augustus 1977 kun je nog een intervieuw met Jan Boss lezen.
En zo kunnen we wel uren doorgaan.
In de feestgids ook een leuk stukje over de 'spekclub' en 'floralia'.
Leuk hoor, om metelkaar deze herinneringen weer een beetje levend te maken.

Volgende week hebben we een spelletjesochtend.

Tot dan.
Dag.

Toen en nu

Wat het weer betreft, was het vanmorgen een mooi begin van de dag. Het is droog en de zon doet zijn uiterste best om door te breken. Dat is de afgelopen dagen wel anders geweest. Tjongejonge wat een hoeveelheid water is er gevallen. De gevolgen van de extreem droge zomer zijn bij ons nu wel opgelost denk ik. Maar wie weet wat orkaan Lorenzo vrijdag nog voor ons in petto heeft. We wachten maar af.

Tied veur kovvie. Met deze keer een lekkernij van Ida. Afgelopen week was ze jarig en heeft voor ons een zelfgemaakte traktatie. Heerlijk! Dankjewel Ida. Natuurlijk zingen we ook voor haar het 'lang zal ze leven'. Hieperdepiep HOERA (3x)

Wat is het nieuws van de afgelopen week? Waar wordt in kranten, praat-, nieuws- en actualiteitenprogramma's op radio en tv over gesproken?

 • Krakers in een pand in Groningen zijn de eerste dag al aan het klussen. Pandeigenaar kijkt buiten vol onbegrip en schuimbekkend toe, zou ik bijna zeggen.
 • Stikstofbeleid.
 • Wet- en regelgeving.
 • Protesterende boeren.
 • Begripvolle ministers. "Ik begrijp dat jullie boos zijn". Of, zoals landbouwminister Carola Schouten zegt: "Zolang ik minister ben, wordt de veestapel niet gehalveerd".
  Dat wil ik wel geloven. Per slot van rekening duurt het nog maar anderhalf jaar, want op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing.
 • Gevolgen voor ziekenhuizen door reorganisatie Treant Zorggroep.

We gaan deze ochtend maar gauw naar ons eigen (dorps)nieuws. Wel zo leuk!

 • Kleindochter speelt binnen in zandbak bij Zeehondencentrum Pieterburen.
 • Bezoek voorstelling in Theater vanBeresteyn
 • Bijwonen theater spektakel 'Veur aaltied' met voorstelling 'De Mannen Van Boven' in de Hervormde kerk in Visvliet
 • Succes van de dertiende Taisner Dörpsrun, afgelopen zaterdag
 • Kleinzoon is 1 jaar geworden en viert dit samen met trotse opa en oma.

Ach, zomaar een greep uit de vele nieuwtjes. Prachtig toch?

'k Heb een boek bij me. 'Gouden jaren' van econoom, journaliste en schrijfster, Annegreet van Bergen.
Dit boek gaat over, 'hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd'.
Eigenlijk is een boek lezen niet aan mij besteed. Te ongedurig voor. Maar dit boek.......ik blijf lezen. Prachtige verhalen, herkenbare anekdotes en hele mooie foto's. 'Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden' aldus de achterkant van het boek.
Volgens een recensie van NRC Handelsblad, 'Voor alle vijftigplussers een feest de herkenning'. Ja, ik geef toe dat ik daar ook al bij hoor....haha.
Ik lees deze ochtend een stukje voor over de telefoon. Voor de aanwezigen ook zo herkenbaar. En dan komen de verhalen. "Aans vrouger bie vraauw .....telefoon ging, den dee ze heur schoet veur weg. Ze wol d'r schier opstoan." In gedachten was zij haar tijd al ver vooruit. Wat zou ze gevonden hebben van mobieltjes, smartphones en beeldbellen?
Ach, de komende jaren zullen er in ons leven ook vast en zeker nog dingen voorbij komen waarmee wij ons (nog) niet zo goed weten te gedragen of mee om weten te gaan.
Later zullen neefjes, nichtjes, klein- en achterkleinkinderen misschien ook wel op een ochtend praten over één van ons. "Bie ons ien dörp was destieds n vraauw..........."
'k Hoop dat ze dan net zo genieten van de verhalen, als wij vanmorgen hebben gedaan.

Tot volgende week. Dan meer verhalen?!
Dag.

Daar zijn we weer

Toen ik vanmorgen mijn gordijnen opende, was het maar een trieste aanblik. Het was nog een beetje schemerig en het miezerde heel licht. Niet echt aanlokkelijk om straks naar buiten te gaan. Maar eenmaal met m'n neus buiten de deur viel de temperatuur me alleszins mee. Eigenlijk was het loopje naar dorpshuis Trefpunt best lekker.

Afgelopen week was er geen inloopochtend, maar vanmorgen zijn de meeste vaste bezoekers weer present.
We kijken even terug op de activiteiten die de afgelopen periode hebben plaatsgevonden. De informatieavond van dorpsbelangen, de bijeenkomst voor vaste gebruikers van dorpshuis Trefpunt, vossenjacht en High Tea van CBS De Til.
We kijken ook vooruit. Vanavond om half acht is er een informatieavond van kandidaat-notaris Marieke Poort van Emmius Notarissen.
Vanaf maandag 30 september tot en met 30 november is de Lageweg richting Garmerwolde afgesloten voor alle verkeer.
Aanstaande zaterdag, 28 september, is voor de dertiende keer de 'Thaisner DörpsRun'.
Zondagmiddag, 29 september, vliegermiddag boven de ijsbaan.
Woensdagavond 9 oktober is er een lezing door Ineke Noordhoff over haar boek 'Schaduwkust'.

Je ziet 't, voor jong en oud is er weer van alles te beleven ien Taisn. En natuurlijk ben je overal van harte welkom.

Tot volgende week.
Dag.

Vossenjacht en High Tea

Vanmorgen beginnen we met koffie en thee. Tussendoor hebben we weer veel bij te kletsen. Ook mogen we deze ochtend een nieuwe bezoeker verwelkomen, mevrouw Zwanie Datema. Hartelijk welkom bie Noaberstee.
Deze ochtend is Noaberstee onderdeel van een activiteit van CBS De Til. Leerlingen hebben een vossenjacht. Her en der in het dorp zijn dorpsgenoten, zogenaamde vossen, die een beroep uitbeelden. Het is aan de kinderen om die vossen op te sporen en het beroep te raden. Raden ze het goed, dan krijgen ze een letter. En van alle letters kunnen ze één woord maken.
Vossen Hans en Elisabeth, vaste bezoekers van Noaberstee, zitten in de hal van dorpshuis Trefpunt en spelen prachtige liedjes op hun trekzak. Een trekzak wordt ook wel een trekharmonica genoemd. Hoe het instrument precies heet, is voor sommige kindertjes een beetje moeilijk. Het lijkt wel op een accordeon, maar eigenlijk ook weer helemaal niet.
Dat Hans en Elisabeth uitbeelden dat ze muzikanten zijn, is voor de meeste leerlingen wel duidelijk. Prachtig man.
Jammer dat er deze ochtend een fikse lange regenbui over Thesinge trekt. Vooral voor de vossen die niet onder dak zitten is het een beetje afzien, maar niet minder leuk hoor. Als je de kinderen ziet genieten, genieten de vossen ook.

De vossenjacht wordt in dorpshuis Trefpunt afgesloten met een High Tea. Wij, bezoekers van Noaberstee, zijn daarvoor ook uitgenodigd. In de loop van de ochtend komen al enkele ouders binnen om de boel klaar te zetten. Anderen lopen binnen met hun zelfgemaakte lekkernijen. Zozo, dat ziet er allemaal lekker uit. Maar, aankomen mag nog niet hoor. Nog even geduld. En dat hebben we.
Als ook de kinderen, vossen en enkele ouders binnen zijn, spreekt directeur Paulina van Bostelen mooie woorden, en heet iedereen van harte welkom. Eet smakelijk!
En smakelijk was het. Wat een verscheidenheid aan lekkere hapjes. Heerlijk, wat hebben we gesmuld. En het was ook zo gezellig. Kinderen, ouders, opa's en oma's en oudjes, dat gaat prima samen in Thesinge. Ja, oudjes mag ik toch wel zeggen als er een aantal 85plussers bij zijn? Nou, de oudjes zijn nog jong van geest hoor, en vinden het maar wat leuk met al die kinderen. Als je 87 bent, is iemand van 43 nog een kind hè.....haha.

Tot slot van deze prachtige ochtend is er nog een slotwoord van directeur Paulina van Bostelen. Namens Noaberstee bedank ik (Janna) leerkrachten en ouders voor de uitnodiging en heerlijke High Tea. We hebben gesmuld en genoten! Nogmaals, hartelijk dank!

Ik en foto's maken in dorpshuis Trefpunt, is geen goeie match. 'k Heb toch nog een paar gevonden die enigzins toonbaar zijn. Maar....Jolanda is mijn redder.
Je kunt erop klikken voor een vergroting.

IMG_7891.JPG
Muzikanten Hans en Elisabeth met enkele leerlingen.
Trijn kijkt belangstellend toe.
IMG_1951.jpg
Foto: Jolanda Bol
Vos Leonie als schilder
IMG_7895.JPG
Er zijn al enkele hapjes binnen......
IMG_1954.jpg
Foto: Jolanda Bol
Dat wordt smullen!

IMG_7906.JPG
Wát een gezellige boel

Volgende week, 18 september is er GEEN inloopochtend.

Tot woensdagmorgen 25 september.

Dag.

Agenda
januari 2020
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
februari 2020
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
Binnenkort in Thesinge
18 januari 2020
Nij-joarsverziede

Uitnodiging Nij-joarsverziede op 18 januari om 20:00 uur in Trefpunt. Graag nodigen wij u uit om samen te proosten op het nieuwe jaar. Het belooft een avond vol gezelligheid en spelvertier te worden! Kaarten kosten 7,50 euro. U kunt kaarten vooral al reserveren door een e-mail te sturen naar dorpsbelangenthesinge@gmail.com. Betalen kunt u op de avond zelf doen. Vol = vol!
Graag tot dan.
Dorpsbelangen Thesinge.

Foto van de maand
molenmet volle maan.JPG

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda