thesinge.com
Het was weer heerlijk

Vanmorgen klinkt weer het 'lang zal ze leven'. Deze keer voor Siemy. Bij de koffie hebben we een heerlijke traktatie van haar en Renate. Dat was weer smullen. Bedankt dames.

YouTube is een website, waar velen met enige regelmaat een bezoekje aan brengen. Is het niet voor muziek, dan wel voor een video, instruktiefilmpje, het zoeken naar een heerlijk recept, of wat dan ook. Ieder mens op deze wereld kan video's op YouTube uploaden, bekijken en delen.
Deze ochtend bekijken we via YouTube een filmpje uit 2013, van het NCRV-prgramma Showroom.
Via de website 2doc.nl bekijken we een korte documentaire.

Aansluitend aan onze inloopochtend, gaan we samen eten. Aukje heeft thuis een grote pan snert gemaakt, en Ida een grote pan bonensoep. Vanmorgen is het een kwestie van warm maken en roeren. Veel roeren. Ondertussen snijden ze stokbrood, maken roggebrood met katenspek en leggen de laatste hand aan een toetje. Anderen hebben de tafels al gedekt, en dan is het etenstijd. Eet smakelijk! De kommen worden gevuld. De n is liefhebber van snert en een ander geeft de voorkeur aan bonensoep. Ik, en met mij nog een aantal, smullen van beide. Een plakje roggebrood met katenspek en een stukje stokbrood, maken het tot een complete maaltijd. Heerlijk. Tot slot krijgen we nog een lekker toetje voorgeschoteld. Nou, we hebben echt gesmuld hoor. Wt lekker allemaal.
Aukje en Ida, hartelijk dank voor deze heerlijke maaltijd.
Na afloop kwamen bezoekers al bij me met nieuwe ideen voor een volgend gezamenlijk etentje. Ik hou het in gedachten. We richten ons eerst op ons jaarlijkse kerstdiner, op 18 december.

Volgende week na de koffie, beginnen we rond kwart over tien met een door Ali gemaakte quiz. Ik ga me alvast voorbereiden.....hahaha.

Tot volgende week.
Dag.

In en uit de lappenmand

Deze dag begint licht bewolkt, met zo nu en dan een vaag zonnetje. Prima herfstweer om lopend naar dorpshuis Trefpunt te gaan.

Er was vanmorgen weer een grote opkomst. Sommigen zijn terug van vakantie, en anderen zijn weer zodanig herstelt, dat ze Noaberstee weer kunnen bezoeken. Fijn dat jullie er weer zijn.
Een enkeling zit nog steeds in de lappenmand, en een ander kampt sinds kort met gezondheidsproblemen. We wensen hen van harte beterschap.

Bij de koffie hebben we een heerlijke traktatie van Dora. Dankjewel. Vorige week hebben we al voor haar gezongen, dus deze keer geen 'lang zal ze leven'.

Dagelijks is op televisie het programma Typisch. Het wordt uitgezonden van 19:15 uur tot 19:50 uur op NPO2. Vanaf aanstaande maandag 11 november, dagelijks, een week lang, Typisch: Bellingwolde. Misschien wel leuk om even te kijken naar ons mooie Oost-Groningen.

Volgende week, 13 november, gaan we na afloop van de inloopochtend met elkaar eten. Op het menu staat snert en bonensoep. Net als vorig jaar is Aukje weer de snertkok, en Ida de bonensoepkok. Dat wordt weer smullen! Als je bij ons aan wilt schuiven, is dat geen enkel probleem. Je bent van harte welkom. Wil je mij (Janna) dat dan voor zondag 10 november even laten weten?

Tot volgende week.
Dag.

Heerlijke poedelprijs

Afgelopen nacht lichte vorst. In de vroege ochtend is het gras wit en de lucht helder. Een zonnige en frisse start van de dag. Ik vind het heerlijk!

Vanmorgen beginnen we met koffie en een heerlijke traktatie van Sybolt en Trijn. Beide zijn in de zomervakantie jarig geweest en vandaag is de gelegenheid om ons iets lekkers voor te schotelen. Heerlijk. We hebben gesmuld. Sybolt en Trijn bedankt! Natuurlijk hebben we voor hen het 'lang zullen ze leven' gezongen. Trouwens, ook voor Dora, want zij was de afgelopen week jarig. Ja, Dora haar traktatie volgt nog. Altijd mooi dat er nog wat in 't vat zit.

Vanmorgen staat BINGO op ons program.
Bingokaarten en pennen worden uitgedeeld. Ik pak de geel, blauw, rode 'Jumbo' doos, met daarin een prachtig retro BINGOSPEL. Je kent dat vast nog wel. Een groot langwerpig vel blauw papier, met witte cijfers. Daarbij kleine houten rondjes, met daarop aan n kant, een rood cijfer. Eenvoudig voor deze tijd, maar na alle jaren werkt dit nog uitstekend! We gebruiken het met veel plezier.
Trijn Oudman heeft de door haar gekochte prijsjes uitgespreid op tafel. Ieder prijsje is voorzien van een nummer en die corresponderen met de nummers in een bakje.
Ok, iedereen er klaar voor? Daar gaan we. Ik noem het eerste cijfer, 68. Gevolgd door 34, 18, 6, 24, 72, 73, 48 enzovoort. BINGO! De speler die BINGO heeft trekt een nummer uit het bakje en ontvangt het bijbehorende prijsje. Dan, in n van de volgende rondes, zit een verrassing van Trijn. Speler heeft BINGO en pakt nietsvermoedend een nummer uit het bakje. 'Poedelprijs voor Janna' staat op het briefje. Omdat ik altijd, met veel plezier overigens, de cijfers opnoem, heb ik deze keer ook een prijsje. Ik ontvang een doos heerlijke chocolaatjes. Lekker hoor! Dankjulliewel. De speler trekt nog een nummer en ontvangt zijn prijsje.
Na een aantal rondes zit de gezellige ochtend erop en gaan we, al dan niet met een prijsje, weer huiswaarts.

Tot volgende week.
Dag.

Vrijheid, blijheid bie Noaberstee

Het is herfstvakantie. Sommigen zijn er even tussenuit, anderen passen op de kleinkinderen of hebben andere bezigheden. Hierdoor zijn een aantal vaste bezoekers vanochtend niet aanwezig, maar dat is natuurlijk geen enkel probleem. Het is vrijheid, blijheid bie Noaberstee.

Vanochtend staat er niets bijzonders op ons programma, zelfs geen lekkere traktatie bij de koffie.....haha. Nou ok, een koekje. Maar dat is al zo vanzelfsprekend, dat we dat geen traktatie meer noemen. Ik heb, net als een paar andere bezoekers, nog wel weer een nieuwe uitspraak gehoord. Iemand had het over druk zijn. Dit moest gebeuren en dat moest nog voor elkaar. Hierop maakte Roelie een mooie opmerking. "Ach mien jong, zo drok aans een proekemoaker mit oin klant?" Voor de jongere garde moest ze dit toch wel even herhalen. We begrepen wat ze bedoelde, maar hadden er nog nooit van gehoord. Even later had ik zelf een uitspraak die bij de meeste 80-plussers onbekend was. "Ik heb t ien sntje" .Dat is zoiets als, ik heb het nog niet geregeld, maar ik heb het wel in de peiling. Het heeft mijn aandacht. Als je zegt: "Ik heb hom of heur wel ien t sntje" dan is dat, ik heb hem/haar wel in de gaten, ik heb hem/haar wel door. Ach, en zo hebben we deze ochtend nog weer van elkaar kunnen leren. Mooi toch.

De werkzaamheden aan de Lageweg vorderen gestaag. Sinds gisteren, 22 oktober, is er weer een update te lezen op Thesinge.com. Het lijkt me, zeker voor fietsers, goed om onze dorpswebsite in de gaten te houden. De ene dag kun je nog over de Lageweg en Boer Goensepad, en de volgende dag moet je weer omrijden, wat extra tijd kost. Het is even doorbijten, maar we krijgen er ook wat moois voor terug. Tenminste, daar gaan we maar vanuit.

Volgende week, BINGO!
En net als vorig jaar gaan we ook weer gezamenlijk snert en bonensoep eten. Dit staat voor 13 november gepland. Ida en Aukje zijn weer de koks.

Tot volgende week.
Dag.

Sorry mannen

Het is een mooie oktoberdag. Enkele bomen en heesters tooien zich al in prachtige herfstkleuren. Het lijkt als een veelkleurig herfstpalet, zoveel kleuren. Het blad verandert van groen naar geel, oker, oranje en diepwarm rood. Prachtig. Ook paddestoelen vliegen letterlijk als paddestoelen uit de grond. Het is een plezier om rond te dwalen in een bos, en al deze kunstwerkjes te bewonderen. Schitterend.

Vanmorgen hebben we een spelletjesochtend. Maar voordat de strijd losbarst, eerst koffie.
Afgelopen week was Jakob jarig. Hij heeft voor ons een heerlijke traktatie voor bij de koffie. Bedankt Jakob. Natuurlijk hebben we ook voor hem uit volle borst het 'lang zal hij leven' gezongen.

Deze ochtend komt ook de verkeerssituatie rond Thesinge ter sprake. Wegen die wegens werkzaamheden zijn afgesloten dwingen ons om de omleidingsroute te volgen. Dat sommige punten op deze route niet goed te overzien zijn, bleek de afgelopen weken. Zeker bij kruisingen met het fietspad op de Bovenrijgerweg, is voorzichtigheid geboden. En dan nog. Je kunt nog zo voorzichtig zijn, een aanrijding zit in een klein hoekje.

Koffie/thee en lekkernij op? Kom, we gaan spelen.
Sjoelbakken en het gezelschapsspel 'Keezen' liggen al klaar op tafel. Dit zijn toch wel de meest geliefde spelletjes. Sommigen geven de voorkeur aan sjoelen en anderen willen het spel 'Keezen' weleens spelen. Bij het sjoelen gaat het er weer fanatiek aan toe. Als enkele schijven de openingen blokkeren, wordt de volgende schijf met harde hand geschoven. De schijven vliegen je bijna om de oren. Bij 'Keezen' is de strijd ook losgebarsten. Geen lawaai van pionnen, maar wel worden er afkeurende kreten uitgeslagen, omdat men voor de zoveelste keer van het bord wordt geveegd. De tegenpartij slaakt een vreugdekreet, omdat de ander weer van voren af aan kan beginnen. Wie er uiteindelijk hebben gewonnen, is mij helaas even ontgaan. Als sjoeler weet ik wel, dat Dora het hoogste aantal punten heeft gescoord. Met zes punten verschil op de hielen gezeten door Aukje. Ali kwam als goeie derde uit de bus. Gefeliciteerd dames.
Sorry mannen, de dames waren deze keer tch (weer) betere sjoelers.

Tot slot een paar foto's van paddestoelen. Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_7916.JPG
IMG_7918.JPG
IMG_7920.JPG
IMG_7923.JPG
IMG_7926.JPG
IMG_7941.JPG


Tot volgende week.
Dag.

Levende nering

De dag begint met mooi rustig, zonnig herfstweer. Een plezier om naar dorpshuis Trefpunt te lopen.

Vanmorgen hebben we weer een heerlijke traktatie bij de koffie. Afgelopen week vierde Albert zijn verjaardag en voor hem alle reden om ons te trakteren. Dankjewel. We hebben gesmuld.
Natuurlijk hebben we ook voor Albert het 'lang zal hij leven' gezongen.

Deze ochtend schuift dorpsgenoot Ali Bettenbroek voor het eerst bij ons aan. Leuk, van harte welkom Ali. En h, we hebben niet iedere week zo'n heerlijke traktatie hoor....haha.

Vorige week hadden we naar aanleiding van het boek 'Gouden Jaren' al mooie verhalen. Om daar een beetje op voort te borduren, had ik de feestweekgids van het jaar 2000 meegenomen. De feestweekgids 'Thesinge een levend monument' geeft een mooie kijk op het leven in, en de bewoners van ons dorp in de vijftiger jaren. Welke nering/handel hadden de bewoners van destijds? En, bestaan sommige beroepen nog?
We herinneren ons 'koeper' Luchtenberg aan de Kapeldwarsstraat. Toen ook wel Koepersvoart genoemd. Hij maakte wagenwielen, grafkisten, meubels en dergelijke.
Een ander herinnert zich de manufacturenzaak van Immo Heidema en Feit Slagter. Heidema verkocht daarnaast ook nog speelgoed en drogisterijartikelen.
Willem Haak was, net als Reinko Boer, petroleumboer. Haak had ook een ponykar en naast petroleum verkocht Boer echte Boer's boerenmetworst.
Hendrik Huizinga en Jan Boss hadden een klompenmakerij. In de Garmer&Thesinger Express van augustus 1977 kun je nog een intervieuw met Jan Boss lezen.
En zo kunnen we wel uren doorgaan.
In de feestgids ook een leuk stukje over de 'spekclub' en 'floralia'.
Leuk hoor, om metelkaar deze herinneringen weer een beetje levend te maken.

Volgende week hebben we een spelletjesochtend.

Tot dan.
Dag.

Toen en nu

Wat het weer betreft, was het vanmorgen een mooi begin van de dag. Het is droog en de zon doet zijn uiterste best om door te breken. Dat is de afgelopen dagen wel anders geweest. Tjongejonge wat een hoeveelheid water is er gevallen. De gevolgen van de extreem droge zomer zijn bij ons nu wel opgelost denk ik. Maar wie weet wat orkaan Lorenzo vrijdag nog voor ons in petto heeft. We wachten maar af.

Tied veur kovvie. Met deze keer een lekkernij van Ida. Afgelopen week was ze jarig en heeft voor ons een zelfgemaakte traktatie. Heerlijk! Dankjewel Ida. Natuurlijk zingen we ook voor haar het 'lang zal ze leven'. Hieperdepiep HOERA (3x)

Wat is het nieuws van de afgelopen week? Waar wordt in kranten, praat-, nieuws- en actualiteitenprogramma's op radio en tv over gesproken?

 • Krakers in een pand in Groningen zijn de eerste dag al aan het klussen. Pandeigenaar kijkt buiten vol onbegrip en schuimbekkend toe, zou ik bijna zeggen.
 • Stikstofbeleid.
 • Wet- en regelgeving.
 • Protesterende boeren.
 • Begripvolle ministers. "Ik begrijp dat jullie boos zijn". Of, zoals landbouwminister Carola Schouten zegt: "Zolang ik minister ben, wordt de veestapel niet gehalveerd".
  Dat wil ik wel geloven. Per slot van rekening duurt het nog maar anderhalf jaar, want op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing.
 • Gevolgen voor ziekenhuizen door reorganisatie Treant Zorggroep.

We gaan deze ochtend maar gauw naar ons eigen (dorps)nieuws. Wel zo leuk!

 • Kleindochter speelt binnen in zandbak bij Zeehondencentrum Pieterburen.
 • Bezoek voorstelling in Theater vanBeresteyn
 • Bijwonen theater spektakel 'Veur aaltied' met voorstelling 'De Mannen Van Boven' in de Hervormde kerk in Visvliet
 • Succes van de dertiende Taisner Drpsrun, afgelopen zaterdag
 • Kleinzoon is 1 jaar geworden en viert dit samen met trotse opa en oma.

Ach, zomaar een greep uit de vele nieuwtjes. Prachtig toch?

'k Heb een boek bij me. 'Gouden jaren' van econoom, journaliste en schrijfster, Annegreet van Bergen.
Dit boek gaat over, 'hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd'.
Eigenlijk is een boek lezen niet aan mij besteed. Te ongedurig voor. Maar dit boek.......ik blijf lezen. Prachtige verhalen, herkenbare anekdotes en hele mooie foto's. 'Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden' aldus de achterkant van het boek.
Volgens een recensie van NRC Handelsblad, 'Voor alle vijftigplussers een feest de herkenning'. Ja, ik geef toe dat ik daar ook al bij hoor....haha.
Ik lees deze ochtend een stukje voor over de telefoon. Voor de aanwezigen ook zo herkenbaar. En dan komen de verhalen. "Aans vrouger bie vraauw .....telefoon ging, den dee ze heur schoet veur weg. Ze wol d'r schier opstoan." In gedachten was zij haar tijd al ver vooruit. Wat zou ze gevonden hebben van mobieltjes, smartphones en beeldbellen?
Ach, de komende jaren zullen er in ons leven ook vast en zeker nog dingen voorbij komen waarmee wij ons (nog) niet zo goed weten te gedragen of mee om weten te gaan.
Later zullen neefjes, nichtjes, klein- en achterkleinkinderen misschien ook wel op een ochtend praten over n van ons. "Bie ons ien drp was destieds n vraauw..........."
'k Hoop dat ze dan net zo genieten van de verhalen, als wij vanmorgen hebben gedaan.

Tot volgende week. Dan meer verhalen?!
Dag.

Daar zijn we weer

Toen ik vanmorgen mijn gordijnen opende, was het maar een trieste aanblik. Het was nog een beetje schemerig en het miezerde heel licht. Niet echt aanlokkelijk om straks naar buiten te gaan. Maar eenmaal met m'n neus buiten de deur viel de temperatuur me alleszins mee. Eigenlijk was het loopje naar dorpshuis Trefpunt best lekker.

Afgelopen week was er geen inloopochtend, maar vanmorgen zijn de meeste vaste bezoekers weer present.
We kijken even terug op de activiteiten die de afgelopen periode hebben plaatsgevonden. De informatieavond van dorpsbelangen, de bijeenkomst voor vaste gebruikers van dorpshuis Trefpunt, vossenjacht en High Tea van CBS De Til.
We kijken ook vooruit. Vanavond om half acht is er een informatieavond van kandidaat-notaris Marieke Poort van Emmius Notarissen.
Vanaf maandag 30 september tot en met 30 november is de Lageweg richting Garmerwolde afgesloten voor alle verkeer.
Aanstaande zaterdag, 28 september, is voor de dertiende keer de 'Thaisner DrpsRun'.
Zondagmiddag, 29 september, vliegermiddag boven de ijsbaan.
Woensdagavond 9 oktober is er een lezing door Ineke Noordhoff over haar boek 'Schaduwkust'.

Je ziet 't, voor jong en oud is er weer van alles te beleven ien Taisn. En natuurlijk ben je overal van harte welkom.

Tot volgende week.
Dag.

Vossenjacht en High Tea

Vanmorgen beginnen we met koffie en thee. Tussendoor hebben we weer veel bij te kletsen. Ook mogen we deze ochtend een nieuwe bezoeker verwelkomen, mevrouw Zwanie Datema. Hartelijk welkom bie Noaberstee.
Deze ochtend is Noaberstee onderdeel van een activiteit van CBS De Til. Leerlingen hebben een vossenjacht. Her en der in het dorp zijn dorpsgenoten, zogenaamde vossen, die een beroep uitbeelden. Het is aan de kinderen om die vossen op te sporen en het beroep te raden. Raden ze het goed, dan krijgen ze een letter. En van alle letters kunnen ze n woord maken.
Vossen Hans en Elisabeth, vaste bezoekers van Noaberstee, zitten in de hal van dorpshuis Trefpunt en spelen prachtige liedjes op hun trekzak. Een trekzak wordt ook wel een trekharmonica genoemd. Hoe het instrument precies heet, is voor sommige kindertjes een beetje moeilijk. Het lijkt wel op een accordeon, maar eigenlijk ook weer helemaal niet.
Dat Hans en Elisabeth uitbeelden dat ze muzikanten zijn, is voor de meeste leerlingen wel duidelijk. Prachtig man.
Jammer dat er deze ochtend een fikse lange regenbui over Thesinge trekt. Vooral voor de vossen die niet onder dak zitten is het een beetje afzien, maar niet minder leuk hoor. Als je de kinderen ziet genieten, genieten de vossen ook.

De vossenjacht wordt in dorpshuis Trefpunt afgesloten met een High Tea. Wij, bezoekers van Noaberstee, zijn daarvoor ook uitgenodigd. In de loop van de ochtend komen al enkele ouders binnen om de boel klaar te zetten. Anderen lopen binnen met hun zelfgemaakte lekkernijen. Zozo, dat ziet er allemaal lekker uit. Maar, aankomen mag nog niet hoor. Nog even geduld. En dat hebben we.
Als ook de kinderen, vossen en enkele ouders binnen zijn, spreekt directeur Paulina van Bostelen mooie woorden, en heet iedereen van harte welkom. Eet smakelijk!
En smakelijk was het. Wat een verscheidenheid aan lekkere hapjes. Heerlijk, wat hebben we gesmuld. En het was ook zo gezellig. Kinderen, ouders, opa's en oma's en oudjes, dat gaat prima samen in Thesinge. Ja, oudjes mag ik toch wel zeggen als er een aantal 85plussers bij zijn? Nou, de oudjes zijn nog jong van geest hoor, en vinden het maar wat leuk met al die kinderen. Als je 87 bent, is iemand van 43 nog een kind h.....haha.

Tot slot van deze prachtige ochtend is er nog een slotwoord van directeur Paulina van Bostelen. Namens Noaberstee bedank ik (Janna) leerkrachten en ouders voor de uitnodiging en heerlijke High Tea. We hebben gesmuld en genoten! Nogmaals, hartelijk dank!

Ik en foto's maken in dorpshuis Trefpunt, is geen goeie match. 'k Heb toch nog een paar gevonden die enigzins toonbaar zijn. Maar....Jolanda is mijn redder.
Je kunt erop klikken voor een vergroting.

IMG_7891.JPG
Muzikanten Hans en Elisabeth met enkele leerlingen.
Trijn kijkt belangstellend toe.
IMG_1951.jpg
Foto: Jolanda Bol
Vos Leonie als schilder
IMG_7895.JPG
Er zijn al enkele hapjes binnen......
IMG_1954.jpg
Foto: Jolanda Bol
Dat wordt smullen!

IMG_7906.JPG
Wt een gezellige boel

Volgende week, 18 september is er GEEN inloopochtend.

Tot woensdagmorgen 25 september.

Dag.

Informatieavond kandidaat-notaris Marieke Poort

In navolging van een informatieochtend, organiseert Noaberstee nu een informatieavond van kandidaat-notaris Marieke Poort van Emmius Notarissen.
Toen, in mei, werd maar weer eens duidelijk dat je op alle leeftijden te maken kunt krijgen met notarile en juridische zaken.
Als je gaat samenwonen, trouwen, je eerste huis gaat kopen of bij ernstige ziekten. En wat dacht je van sociale media, zoals Facebook, Twitter, WhatsApp, LinkedIn en YouTube.
Velen staan er niet bij stil, maar wie zorgt voor deze sociale media als de gebruiker zelf niet meer in staat is om deze te beheren? En wat is eigenlijk het verschil tussen een testament en een levenstestament? Wat te doen als je te maken krijgt met een erfenis?

Woensdagavond 25 september ben je met al je vragen van harte welkom in dorpshuis Trefpunt. We beginnen om 19.30 uur.
Het bijwonen van deze informatieavond is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Inloopochtenden zijn weer begonnen

In juni, juli en augustus hebben we genoten van drie prachtige uitstapjes. Onze vakantie zit erop. Vanmorgen zijn we weer begonnen met de wekelijkse inloopochtenden en themabijeenkomsten.
Zo'n eerste keer na de vakantie is er bij mij altijd een stukje gezonde spanning. Zullen de trouwe bezoekers van voor de vakantie, de weg naar dorpshuis Trefpunt nog weten te vinden? Nou, en of ze die weten te vinden. De een na de ander kwam vanmorgen weer binnenlopen. Sommigen hebben er echt naar uitgekeken. Fijn dat we elkaar weer wekelijks kunnen ontmoeten.
Welkom bie Noaberstee!

We beginnen deze ochtend, waar we eind mei mee zijn gestopt.....een kopje koffie/thee met een heerlijke traktatie. Afgelopen periode vierden Ina en Jannie hun verjaardag. Vanmorgen hebben ze voor ons iets lekkers bij de koffie. Heerlijk. Natuurlijk zingen we voor hen uit volle borst het 'lang zullen ze leven'. Hopelijk volgen er ook voor hen nog vele mooie jaren.

Zo'n eerste ochtend na de vakantie kijken we even kort terug op onze zomeruitstapjes. En ding is duidelijk. Volgend jaar weer!
Natuurlijk kijken we ook vooruit. Voor de komende tijd staan er in de agenda op Thesinge.com al weer verschillende activiteiten gepland. Hieraan zie je niet alleen dat de vakanties echt voorbij zijn, maar ook hoeveel er in ons mooie dorp wordt georganiseerd. Prachtig!

In verband met beschikbaarheid van dorpshuis Trefpunt, is er woensdagmorgen 18 september GEEN inloopochtend.

Tot volgende week.
Dag.

Rondvaart door Nationaal Park De Alde Feanen

Vanmiddag is ons derde en laatste uitstapje van het zomerseizoen. Het wordt een middagje Friesland.

Rond twaalf uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt richting Eernewoude, of zoals de friezen zeggen Earnewld.
Een groot gedeelte van de route, met alleen maar snelwegen, is eigenlijk niks aan. Het laatste stukje maakt veel goed. Dat is een mooi landweggetje door 'Nationaal Park De Alde Feanen'. 'k Had gehoopt dat we er, net als ik bij de voorbereidingen, ooievaars zouden aantreffen. Maar helaas lieten ze zich op dit tijdstip niet zien. Als je meer wilt weten over de ooievaarspopulatie in Eernewoude, dan is deze website een leuke aanrader.
We maken nog even een rondje door het dorp, langs de haven vol plezierboten, om uiteindelijk te parkeren bij de steiger waar de rondvaartboten van 'Rondvaardij Princenhof' liggen. Zoals afgesproken ga ik me melden bij de kiosk, maar daar is nog niemand. Ok, het is ook nog geen half twee, de tijd dat we kunnen inschepen, maar toch. Net als de anderen die staan te wachten, moeten we nog even geduld hebben. En dat hebben we. Uiteindelijk gaan we aan boord van 'm.p.s. Wetterprinses'. Trouwens, m.p.s. staat voor motor passagierschip.
Stipt om twee uur gaan de trossen los, en begint onze rondvaart door 'Nationaal Park De Alde Feanen'.
Vaar je met ons mee?

Op ontdekkingstocht in eigen provincie

Vanmiddag is ons tweede uitstapje van dit zomerseizoen. Het weer is prima en vol goede moed vertrekken we rond half n vanaf dorpshuis Trefpunt.

We gaan op ontdekkingstocht in een uniek gebied in het zuidoosten van onze provincie, het prachtige WESTERWOLDE.
Het is een schitterend gebied met een afwisselend landschap; akkerland, heidevelden, oude bossen, verscholen vennen en moerassen, mooie gehuchtjes en vriendelijke dorpjes.
De drie Aa's, De Ruiten Aa, Westerwoldse Aa en Mussel Aa, kronkelen door het fascinerende landschap met een rijke flora en fauna.
Via allerlei slingerweggetjes komen we in prachtige buurtschappen, gehuchtjes, dorpjes en streken. Verrassend, en voor velen, onbekende plekjes. Soms lijkt het, alsof de tijd heeft stilgestaan.
Buurtschappen als Holte, Hfte, Wessinghuizen en Oud Veele zijn van die plekje. Schitterend.
Uiteindelijk komen we aan in Smeerling. Hier, bij 'Gasterij Natuurlijk Smeerling' , gaan we koffie-/theedrinken. Op hun website is niets gelogen. 'Prachtig Smeerling, gastvrij onthaal, unieke en gemoedelijke sfeer'. We kunnen gezellig buiten zitten en genieten van de rust, de natuur, de passanten, de heerlijke 'spoulkom' mit koffie/thee en de huisgemaakte boerencake. Man, wat hebben we het goed! Voor degenen die kunnen en willen, is er voldoende tijd om even rond te snuffelen in de huiswinkel van de gasterij. Iemand die nog op zoek is naar antiek, vintage of curiosa, kan even naar de boerderij aan de overkant lopen. Daar, bij 'Smeerling Antiek en Restauratie' is echt van alles te koop. Liever even de natuur in? Ook dat is mogelijk. Een prachtig rondje in het dal van de Ruiten Aa, met diverse soorten granen, jonge ooievaars op hun nest, een houten bruggetje, Lakenvelders en nog veel meer.
Kom, we vervolgen onze route en gaan nog meer ontdekken in het prachtige Westerwolde.

Tweede zomeruitstapje van Noaberstee

Woensdagmiddag 17 juli is ons tweede zomeruitstapje. We vertrekken om 12.30 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.

Deze middag gaan we op ontdekkingstocht in een uniek gebied in het zuidoosten van onze provincie, het prachtige WESTERWOLDE.
Het is een schitterend gebied met een afwisselend landschap; heidevelden, oude bossen, verscholen vennen en moerassen, vriendelijke dorpjes.
De Ruiten Aa, Westerwoldse Aa en Mussel Aa, kronkelen door het fascinerende landschap met een rijke flora en fauna.

We gaan koffie-/theedrinken bij 'Gasterij Natuurlijk Smeerling' en ons borreluurtje en diner staan gepland bij 'Hotel Restaurant In den Stallen' in Winschoten.

Voor meer informatie, of als je met ons mee wilt, kun je contact opnemen met Janna.

Uitstapje

Vanmiddag is ons eerste uitstapje van dit zomerseizoen. Deze is mede mogelijk gemaakt door Welzijnssubsidie van de gemeente, die we via dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.
Nogmaals onze hartelijke dank.

We verzamelen bij dorpshuis Trefpunt, en vertrekken rond kwart over n richting Norg.
Volgens de weersverwachting kan vanmiddag hier en daar een bui vallen. Als het hier is als wij daar zijn, is dat prima toch? En voor hetzelfde geld manouvreren we net tussen de buien door.
Iedereen is goed gemutst en heeft wel zin in een uitstapje. Helaas hebben een paar mensen wegens gezondheidsproblemen moeten afzeggen. Jammer, ze hadden graag mee gewild. Hopelijk zijn ze een volgende keer wel van de partij.

Via Middelbert, Engelbert, Waterhuizen, Haren rijden we naar Eelde-Paterswolde. We vervolgen onze route met nog meer mooie landweggetjes, prachtige natuur, meren, bossen, landbouwgronden en meanderende beekjes en diepjes. Ook de glooiingen van de Hondsrug zijn op onze route duidelijk zichtbaar. Via Altena, Lieveren en Langelo, arriveren we bij onze eerste pleisterplaats
Caf-Zaal-Slijterij Zwaneveld in Norg. We worden vriendelijk en gastvrij ontvangen en aan de stamtafel in het etablissement, is het goed toeven.
Bij droog weer hadden we nog even door de aangrenzende vlindertuin kunnen lopen, maar dat zat er door een regenbuitje niet in. Dat was niet aanlokkelijk.
Kom, we gaan verder.

We rijden richting Peest. Toen ik bij mijn voorbereiding van dit uitstapje door Peest reed, was er de nacht er voor een windhoos of valwind over getrokken. 'k Hoorde dat takken en bomen de wegen hadden verspert en sommige delen waren afgesloten geweest voor verkeer. De hele nacht was men druk geweest om de wegen weer begaanbaar te maken. Het was een chaos. Die middag nog steeds. Overal waren mensen bezig om takken en bomen op te ruimen en de schade op te nemen. Nu, na onderzoek, blijkt er sprake te zijn van een tornado, die in een baan ook over Drenthe is getrokken. Op de website van Peest is te zien, hoe bomen als reuzen, als luciferstokjes omver zijn geblazen. (klik op de website van Peest voor meer foto's op verder)
Als we er vanmiddag doorrijden is alles al bijna opgeruimd, maar de gevolgen zijn nog duidelijk te zien.

We vervolgen onze route via Zeijen, Oudemolen, Gasteren, langs de Magnuskerk in Anloo, Schipborg, Zuidlaren, De Groeve naar Paviljoen De Leine in Kropswolde.
Hier, aan de rand van het Zuidlaardermeer, is een prima plek voor ons borreluurtje en diner. Binnen hebben we een mooi gereserveerde plek en is de lange tafel al voor ons gedekt.
Ook al trekt er nu net een fikse bui over het Zuidlaardermeer, dat zal de pret niet drukken. Het is een gezellige boel en we vermaken ons prima. Ook hier is de bediening vriendelijk en gastvrij en ze verwennen ons met lekkere hapjes en een heerlijk diner.
Dan, tevreden en met een volle buik, is het tijd om richting Taisn tegaan.

De reacties op ons eerste uitstapje waren weer erg positief. Altijd fijn om te horen dat men heeft genoten van de gezelligheid, de mooie route, het eten en drinken.
Ik zeg:"Tot ons volgend uitstapje in juli. Jullie horen weer van me".

Tot slot een paar foto's. Sommige heb ik gemaakt tijdens mijn voorbereiding, anderen vanmiddag.
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.

IMG_7387.JPG
Landgoed De Braak Paterswolde
IMG_7377.JPG
IMG_7392.JPG
Eelderdiep
IMG_7394.JPG
IMG_7396.JPG
IMG_7400.JPG
IMG_7412.JPG
Caf Zwaneveld
IMG_7405.JPG
Peest
IMG_7411.JPG
Schipborg
IMG_7419.JPG
Paviljoen De Leine
IMG_7420.JPG
IMG_7426.JPG
IMG_7427.JPG
IMG_7423.JPG
IMG_7432.JPG

Het was SMULLEN!

Agenda
november 2019
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
december 2019
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Binnenkort in Thesinge
22 november 2019
Canti Vacanti met 'Concert in bosbes majeur'

Muziektheater - Kloosterkerk - aanvang 20:00 uur - entree 10,00

Voor meer informatie zie de pagina van Felicitas

Foto van de maand
lagewegwerkzaamheden-pichi.jpg

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda