thesinge.com
Noaberstee gaat 23 augustus weer op stap

Ons derde en laatste uitstapje van dit zomerseizoen is op donderdagmiddag 23 augustus.
We vertrekken om 13.15 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.

Deze middag maken we een toeristisch autoritje over bekende en onbekende landweggetjes met mooie ommetjes, laantjes, leuke gehuchtjes, verdwenen dorpjes en interessante bezienswaardigheden.
Bij 'Restaurant de Boerderij Fraeylemaborg in Slochteren hebben we een koffiestop.
We vervolgen ons ritje naar Visrestaurant Landman in Termunten voor een borreluurtje en diner. Ben je geen liefhebber van vis? Geen probleem. Men serveert ook vlees- en vegetarische gerechten.

Onderstaande kosten komen voor eigen rekening:

  • 5,00 per persoon voor benzinevergoeding aan chauffeurs.
  • Diner en consumpties bij Visrestaurant Landman.

Zin om mee te gaan? Je bent van harte welkom!
Wel graag even vr 21 augustus aanmelden bij Janna Hofstede, telefoon 050 - 3022475 of mail.

Tot ziens op donderdagmiddag 23 augustus.

Een prachtig zomers Noaberstee uitstapje

Vanmiddag zijn we weer metelkaar op stap geweest. Het was een gemengd gezelschap. Vaste bezoekers van Noaberstee, dorpsgenoten en deze keer waren er ook nog twee gasten bij. WELKOM!
Om 13.00 uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt, via Sint Annen, naar Ten Boer. Daar sluit Aukje aan, met twee oud Thesingers en n van onze gasten. Ja, aansluiten was de bedoeling, maar na een poosje kreeg ik in de peiling dat er n van de zes auto's achter me, ontbrak. Technische problemen bleek later, maar alles kwam op z'n pootjes terecht. Heb ik voor een volgend uitstapje weer van geleerd.Via een mooie toeristische route komen we aan bij onze eindbestemming: 'Eetcaf de Boerderij' in Oosterwijtwerd, waar we hartelijk en gastvrij worden ontvangen. Rondvaartboot 'Bolleke' ligt al voor ons klaar, en we kunnen direct aan boord. Kapitein Snip en medewerker Rachel zullen ons vanmiddag rondvaren door de Groninger maren, diepen en centrum van Appingedam.
De motor wordt gestart en de trossen gaan los. Daar gaan we.

ZOMERUITSTAPJE 19 JULI

Donderdagmiddag 19 juli is ons tweede zomeruitstapje.

We vertrekken rond kwart voor n vanaf dorpshuis Trefpunt. Het juiste tijdstip laat ik de deelnemers op een later moment nog weten.
Via een mooie toeristische route rijden we naar 'Eetcaf de Boerderij' in Oosterwijtwerd.

Van daaruit maken we met boot 'Bolleke' een rondvaart via 'het Oosterwijtwerdermaar, en het Damsterdiep, naar Appingedam waar we een rondje door het centrum maken.
Onderweg kunnen we genieten van de beroemde hangende keukens, historische panden, de nieuwe jachthaven en van de Nicolai kerk. Daarna zetten we weer koers naar Oosterwijtwerd, waar we na ongeveer 2 1/2 uur varen weer voet aan vaste wal zetten', aldus de website van Eetcaf de Boerderij.

Na de rondvaart is er een borreluurtje, waarbij de kosten van consumpties, bovenop de arrangementsprijs komen, en voor eigen rekening zijn.

We sluiten de middag hier af met een diner.

Kosten van dit arrangement hangen af van het aantal deelnemers.
Vanaf 25 personen is de arrangementsprijs 32,50 per persoon.
Minder
dan 25 personen is de arrangementsprijs 40,50 per persoon.

Lijkt het je leuk om met ons mee te gaan? Je bent van harte welkom.
Wel graag even vr 12 juli aanmelden bij Janna Hofstede, telefoon 050 - 3022475 of mail.

Vocaal Ensemble CURIOSA zingt voor Noaberstee

Vanmiddag was er in de Kloosterkerk van Thesinge een bijzonder benefiet concert. Vocaal Ensemble CURIOSA uit Middelstum gaf een optreden, waarbij de giften bij de uitgang bestemd waren voor een goed doel. En wij, Noaberstee, zijn het goede doel.

Als ik rond de klok van twee uur de Kloosterkerk binnenstap, is Vocaal Ensemble Curiosa al druk aan het inzingen. Dorpsgenoot Pluc Plaatsman is ook al aanwezig. Pluc is lid van de plaatselijke commissie Kloosterkerk en is contactpersoon voor gebruik van de kerk. Als er een concert of andere activiteit is in de kerk, is er voor Pluc altijd wel iets te doen. Maar vanmiddag is het anders en heeft hij de handen vrij. Alles wordt in de puntjes verzorgt door Curiosa!

Toch is het Pluc die om drie uur, bij aanvang van het concert, Vocaal Ensemble Curiosa en het aanwezige publiek, van harte welkom heet. Hij vertelt hoe deze benefiet concert tot stand is gekomen en heeft lovende woorden voor Curiosa, Noaberstee en mij (Janna Hofstede) als cordinator van deze prachtige organisatie. 'Vanmiddag mogen wij jullie cadeautje uitpakken. Fantastisch.'
Na de mooie woorden van Pluc is het tijd om te gaan zingen.

Vocaal Ensemble Curiosa is onderdeel van Stichting Stem uit Middelstum en bestaat uit 11 zangers. Curiosa zingt vierstemmig onder enthousiaste en professionele leiding van Julia Zaytseva.
In de publicaties staat: "Er wordt een zeer gevarieerd repertoire ten gehore gebracht van oude klassiekers van Mendelssohn tot hedendaagse songs met daartussen romantische en lichte muziek in verschillende talen."

In het kort wordt verteld waar de liederen over gaan. Als de dirigente een seintje geeft, gaan alle zangers staan en wordt het eerste lied 'Pachelbel's Canon of Peace' ingezet. Het is een prachtig lied van J. Pachelbel en gearrangeerd door P.M. Liebergen. Applaus volgt, net als na alle andere schitterende liederen die ze zingen. Wt geweldige stemmen. En zowel aan de zangers als dirigente is te zien, dat ze er plezier in hebben. Voor de pauze volgen nog een aantal liederen, waaronder 'Though Philomea lost her love' van Tomas Morley (1557-1603), 'Kyri uit de Misa Criolla' van Aril Ramirez, ' Cantique de Jean Racine' van Gabriel Faur. En ook het bekende themalied van Mr. Bean, 'Ecce Homo' waarvan de componist en schrijver onbekend zijn, ontbreekt niet.

PAUZE, met hapjes en drankjes die ons worden aangeboden door Curiosa. Aanwezigen zijn onder de indruk van de prachtige klanken van het Vocaal Ensemble. "Schitterend h, wt geweldige stemmen. Dat je met 11 zangers zoiets ten gehore kunt brengen spreekt toch wel van grote klasse. Voor de dirigente ook alle lof. Echt prachtig!"

We vervolgen het programma en ik, Janna Hofstede, mag als contactpersoon en cordinator van Noaberstee iets vertellen over deze prachtige actieve organisatie.
Onder de indruk van de prachtige klanken van Curiosa en een beetje beduusd dat deze middag speciaal voor Noaberstee is, begin ik toch wel een beetje zenuwachtig aan mijn verhaal. Mor, 't komt goud. Allereerst is een dankwoord richting Curiosa, Stichting Stem en dorpsgenoot Pluc Plaatsman wel op z'n plaats. Nogmaals, HARTELIJK DANK!
Op deze plek kan ik ook weer een heel verhaal houden, maar voor nu verwijs ik je graag door naar onze dorpswebsite, waar je alles te weten kunt komen over het reilen en zeilen van Noaberstee.

Het is weer tijd voor zang, 'Morning has broken' van Cat Stevens, 'Can't help falling in love' van Elvis Presley en gearrangeerd door dirigente Julia Zaytseva. Het benefiet concert waarbij de opbrengst ten gunste komt van Noaberstee, wordt afgesloten met het prachtige 'Rhythm of live' van Cy Coleman, arrangement Richard Barnes. Een staande ovatie volgt.

Tot slot spreekt Pluc nog een dankwoord, en namens de plaatselijke commissie Kloosterkerk en Noaberstee, ontvangen de dirigente en zangers nog een zakje overheerlijke roomboterkoekjes, onze bekende 'Thesinger sarcofaagjes'. Voor ze deze in ontvangst nemen heeft de dirigente nog een toegift voor ons in petto. Schitterend! Opnieuw een staande ovatie. En zo komt er een einde aan een prachtige muzikale middag. Bij de uitgang hebben bezoekers, door middel van een gulle gift, blijk gegeven dat ze Noaberstee een warm hart toedragen. HARTELIJK DANK!
Via YouTube kun je nog nagenieten van deze schitterende benefiet concert.

Binnenkort zullen we van Stichting Stem en Vocaal Ensemble Curiosa horen hoeveel geld er zal worden overgemaakt naar Noaberstee.

Tot slot nog een paar foto's die zijn gemaakt door Sybolt Oudman, waarvoor dank.
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.

IMG_1260.JPG

IMG_1253.JPG

IMG_1258.JPG

IMG_1262.JPG

Dankbaar en met heel veel plezier kijken we terug op deze fantastische middag.
Dag.

Uitstapje Blik Trommel en Oudheden Museum

Net als voorgaande jaren hebben we in de maanden juni, juli en augustus geen inloopochtenden of themabijeenkomsten. In plaats daarvan maken we maandelijks een uitstapje. Vanmiddag trekken we er voor het eerst opuit.
Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door welzijnssubsidie van de Gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen. Nogmaals hartelijk dank.

Met 15 personen vertrekken we om 13.00 uur vanaf dorpshuis Trefpunt. Drie auto's volgen me op de uitgezette route. Via prachtige landweggetjes slingeren we door het Groninger landschap. Het koren begint al geel te kleuren, aardappelen staan er mooi bij, maar staan nog niet in bloei. Koeien lopen in de wei en verderop zijn boeren druk bezig met het inhalen van weer een snede gras. Naast mooie gehuchtjes als Wierumerschouw, Krassum en Schifpot, rijden we ook door wierdedorpjes zoals Oostum met zijn beschermd dorpsgezicht. Na een uurtje komen we aan bij het Blik Trommel en Oudheden Museum in Niezijl. Het is duidelijk dat we worden verwacht. Hein Nauta staat ons als een volleerd verkeersregelaar al op te wachten. We kunnen de auto's zo parkeren, dat we met tien passen, over de drempel van het museum stappen. Daar worden we hartelijk ontvangen door zijn vrouw Tineke Nauta. De kopjes staan al klaar en we nemen plaats aan de lange tafel. Je kunt zien dat er op onze komst is gerekend en we voelen ons meer dan welkom!

Zo, eerst een kopje koffie/thee met een museumgebakje. Dan steekt Hein van wal en verteld ons vol passie over het ontstaan van hun museum. Maar ook heeft hij prachtige verhalen. Verhalen over blikjes, trommeltjes en oudheden. Indrukwekkende verhalen, zoals het verhaal over de trommel van de Joodse familie Ganz. Verhalen over hun bezoek aan markten, kringloopwinkels en kofferbakverkopen. Verhalen over KING pepermunt. Trouwens weet je waar KING voor stond? Kwaliteit In Niets Gevenaard. En het verhaal over Buisman. Vroeger, en misschien nu nog wel, werd een schepje Buisman toegevoegd aan de koffie. Hein weet van bezoekers, dat sommigen Buisman toevoegen aan hun jus. Het schijnt een heerlijke smaakmaker te zijn voor zowel jus als vlees. Ja, je moet er maar opkomen. Sommige Thesingers zullen het binnenkort vast uit proberen. Na onze tweede kopje koffie/thee is het tijd om rond te gaan snuffelen in het museum. Wt een spullen. Blikjes, trommeltjes, oudheden, koffiemolens, zinken diertjes, speldjes, sleutelhangers, theekisten, weckflessen met inhoud, een solex, oud gereedschap, putschepje, oude naaimachines, sigarendozen, oude kranten, zakketels......teveel om allemaal op te noemen. Dit moet je zien! Het is echt de moeite meer dan waard. Wij hebben er echt van genoten. We nemen afscheid van het vriendelijke en gastvrije koppel Hein en Tineke Nauta, en vervolgen ons uitstapje.

Via het prachtige coulisselandschap van het Westerkwartier, rijden we naar Wegrestaurant in de Klaver in Niebert. Hier sluiten we onze middag af met een borreluurtje en diner. Ook hier een hartelijk ontvangst. Tijdens ons borreluurtje geven Hans en Elisabeth een rondje, omdat ze afgelopen zaterdag 40 jaar waren getrouwd. We hopen dat ze samen nog heel veel jaren van het leven mogen genieten. Hartelijk dank voor jullie traktatie!

Voor sommige is de keuze voor het menu niet zo moeilijk. Dat wordt weer zalm. Anderen twijfelen tussen een heerlijke schnitzel, met of zonder ui en champions, lever of toch een mixed grill? De keuze is gemaakt en de kok kan aan de slag. Watertandend wachten we af. Dan komt de vriendelijke en jonge bediening met schalen vlees en word je bord gevuld met een schnitzel of.....Op tafel schaaltjes met heerlijke gebakken aardappeltjes, aardappelkroketjes, warme en koude groenten. Eet smakelijk! En smakelijk is het, heerlijk. Terwijl de een het diner afsluit met een kopje koffie, heeft een ander nog ruimte voor een heerlijke coupe ijs. "Och man, wat lekker!" Met een volle buik nemen we tevreden afscheid van de bediening. Tot ziens!

Via een mooie toeristische route rijden we weer naar Taisn. In Roderwolde nog zomaar een kadootje. In het dorp staat een ooievaarsnest. We stoppen. Twee jongen zitten boven in het nest, uitkijkend wat pa en ma daar doen in het land. Pa of ma, ik weet niet wie, loopt in het land met een heel groot stuk hooi in z'n bek. Wat gaat ze doen? Zal ze straks opvliegen en het hooi bij de jongen brengen? Ze doet nog een paar stappen, klappert met de vleugels, en daar gaat ze. Een nieuw bedje voor haar jongen. Wat zullen ze vannacht lekker slapen.

Rond kwart over negen zijn we weer in Taisn. We hebben een prachtige middag gehad, waar we met heel veel plezier op terugkijken.

In juli is ons volgend uitstapje. Wanneer dat precies gaat plaatsvinden is nu nog niet bekend. Vaste bezoekers van Noaberstee breng ik persoonlijk op de hoogte, en ik zal het ook vermelden in onze activiteitenkalender op deze site.

Tot slot ook nog even aandacht voor het benefietconcert van Vocaal Ensemble Curiosa op zondagmiddag 24 juni, 15.00 uur. De toegang is gratis. Uw gift na afloop is voor het goede doel. En het goede doel is Noaberstee.
Draag je ons een warm hart toe, kom dan 24 juni, 15.00 uur naar de Kloosterkerk in Thesinge.

Nog even nagenieten. Klik op de foto voor een vergroting.
IMG_6413.JPG

IMG_6408.JPG

IMG_6428.JPG

IMG_6429.JPG

IMG_6430.JPG

IMG_6426.JPG

IMG_6422.JPG

IMG_6427.JPG

IMG_6433.JPG

IMG_6445.JPG

IMG_6437.JPG

IMG_6447.JPG

Hopelijk tot zondagmiddag 24 juni in de Kloosterkerk, en anders zie ik jullie graag weer bij ons volgend uitstapje in juli.
Dag.

Eerste vakantie uitstapje zomerseizoen 2018

Woensdagmiddag 13 juni is onze eerste vakantie uitstapje van het zomerseizoen.
Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door Welzijnssubsidie van de gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.


We vertrekken om 13.00 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.
Via een mooie route rijden we naar Niezijl, waar we een bezoek brengen aan het Blik Trommel en Oudheden Museum.
We sluiten de middag af met een etentje bij Wegrestaurant in de Klaver in Niebert. Het diner en de consumpties zijn hier voor eigen rekening.

Zin om met ons mee te gaan? Je bent van harte welkom!
Wel graag vr 10 juni even aanmelden bij Janna Hofstede. Dat mag via telefoon 050-3022475 of mail.

Graag tot ziens op woensdagmiddag 13 juni.

Dankjewel

Na een zeer warme en plakkerige nacht ben ik al heel vroeg uit de veren. Eerst maar weer alle ramen en deuren open. Hopelijk geeft dat een beetje verkoeling. Pffff, wat een hitte. Voor een wintertype zoals ik, is het mij veel te warm hoor. Door de warmte weinig slaap en daardoor weinig energie. Het klinkt mij dan ook als muziek in de oren dat weervrouw Harma lagere temperaturen voor ons in petto heeft. Zelfs regen ligt in de lijn der verwachtingen. Nou kom maar op. Zoveel te eerder, zoveel te beter. Gejammer en gejeuzel? Ach, denk maar even terug aan de winters, toen jij al van slag was van n sneeuwbuitje en drie graden nachtvorst.

Vanmorgen is onze laatste inloopochtend voor de vakantie. Het is een ochtend van koffie drinken, bijkletsen en het bespreken van vakantieplannen. De n trekt er met de caravan op uit, de ander gaat naar de stacaravan op hun vertrouwde camping, en weer anderen genieten van hun huisje in het buitenland, of bezoeken een andere mooie vakantiebestemming.
Prachtig toch dat men nog zo fit en vitaal is om dergelijke dingen te ondernemen. Geniet er maar lekker van! Ik ben nu al benieuwd naar alle vakantieverhalen.

Net als voorgaande jaren maakt Noaberstee in de maanden juni, juli en augustus een zomeruitstapje.
Ons eerste uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door Welzijnssubsidie van de gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.
De eerste staat gepland voor woensdagmiddag 13 juni.
We vertrekken om 13.00 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.
Via een mooie route rijden we naar Niezijl, waar we een bezoek brengen aan het Blik Trommel en Oudheden Museum.
We sluiten de middag af met een etentje bij Wegrestaurant in de Klaver in Niebert. Consumpties en diner zijn hier voor eigen rekening.

Zin om met ons mee te gaan? Je bent van harte welkom!
Je kunt je vr 10 juni via telefoon 050-3022475 of mail aanmelden bij Janna. Langskomen mag natuurlijk ook.

Vanmorgen word ik nog in de bloemetjes gezet en verrast met een leuke attentie. Namens de bezoekers heeft Trijn van der Meulen mooie woorden en bedankt me voor mijn inzet en alle werk dat ik doe voor Noaberstee.
Het maakt me een beetje stil. Altijd fijn als mensen hun waardering laten blijken. Nogmaals DANKJEWEL!

Ik zie je graag op woensdagmiddag 13 juni.

Veel vakantieplezier!
Dag.

Nog vele mooie jaren

Vanmorgen kijken we even kort terug naar de gezellige ochtend van vorige week, maar kijken ook vooruit.
Aanstaande vrijdag, 25 mei, wordt de nieuwe privacywet van kracht. De nieuwe regels zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg de AVG. Vanaf het begin dat we onze stukjes en foto's publiceren op deze website, zijn we altijd zeer zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens. Voor wat betreft de foto's, wisten zowel de bezoekers als derden, dat de foto mogelijk geplaatst zou worden en daar hebben ze mondeling mee ingestemd. Noaberstee zal dan ook op dezelfde voet verder gaan.
Het mag duidelijk zijn, dat persoonsgegevens en foto's die door ons zijn gepubliceerd op deze site, NIET ZONDER TOESTEMMING mogen worden gebruikt door derden. Dit was alzo in de oude wet, en de nieuwe wet verandert daar niets aan.

Dan is er aandacht voor een concert dat zal plaatsvinden op zondagmiddag 24 juni in de Kloosterkerk. Later meer hierover, maar noteer alvast deze datum in je agenda!

Volgende week is onze laatste inloopochtend, voordat we vakantie gaan vieren. Onze eerste zomeruitstapje is in voorbereiding. Volgende week meer.

Opnieuw een oudere Thesinger die ons mooie dorp heeft moeten verlaten, omdat ng langer zelfstandig wonen niet meer ging.
Roelie is deze ochtend aanwezig en we horen de eerste verhalen over haar nieuwe stek in Ten Boer.
Ja, je leest het goed. Roelie heeft haar huis en vertrouwde omgeving ingeruild voor een aanleunwoning bij Bloemhof in Ten Boer.
Ik schrijf dit wel gemakkelijk, maar ik kan me voorstellen dat, als je na 60 jaar je vertrouwde omgeving en prachtige dorp moet verlaten, dat wel iets doet met een mens. Hoe mooi en geriefelijk je nieuwe stekkie ook is.
Als de jaren beginnen te tellen en het allemaal niet meer zo gaat als je graag zou willen, ga je nadenken. Koste wat het kost blijven wonen in je eigen huis, je vertrouwde omgeving, je dorp waar je bijna 60 jaar met veel plezier hebt gewoond of.......? Roelie heeft, met wat hulp van deze en gene, zo lang mogelijk zelfstandig in haar huis kunnen wonen. Maar, afgelopen week heeft ze haar intrek genomen in een aanleunwoning in Ten Boer. We hopen dat ze zich daar gauw thuis mag voelen en dat ze nog vele mooie jaren in ons midden is.

Tot volgende week.
Dag.

Op wereldreis met Vegter en Diny

Moi.
Wat is onze vernieuwde dorpswebsite mooi geworden h. Duidelijk, overzichtelijk en helemaal rechts, uitgebreid met de rubriek 'FOTOPROJECTEN'.
Complimenten aan de redactie van Thesinge.com en in het bijzonder aan webmaster Ton Ensing.

Door de werkzaamheden was het de afgelopen weken niet mogelijk om nieuwe artikelen te plaatsen. Maar, vanaf vandaag 29 mei, kunnen we weer aan de slag. Ik neem je mee naar waar we gebleven zijn, woensdagochtend 16 mei.

Deze ochtend hebben we bezoek van een uniek man, de 92-jarige heer Vegter van Slooten. In eerste instantie dacht ik dat hij een dubbele achternaam had of misschien wel van adel was. Maar nee, Vegter is zijn voornaam en van Slooten zijn achternaam. Hij komt ons iets vertellen over zijn wereldreis naar Afrika. Maar voor het zover is, eerst koffie met.....een koekje. Nee, sinds lange tijd geen jarigen die trakteren.

Laptop met dvd en beamer staan klaar voor gebruik.
De heer van Slooten heeft een aantal attributen meegenomen om zijn presentatie te ondersteunen. Op het podium ligt een panter en een meterslange vel van een slang. Een kaart van Afrika en enkele foto's maken het compleet.
IMG_6369.JPG

IMG_6359.JPG

Na een woord van WELKOM geef ik het woord aan de heer van Slooten.
IMG_6350.JPG

Van alle duizenden foto's en dia's is een selectie gemaakt, en op dvd gezet. De dvd is voorzien van muziek en de tekst is ingesproken door Vegter. Aan de hand van deze dvd neemt hij ons deze ochtend mee op zijn wereldreis. Kom, ga je mee?

Vegter en zijn toenmalige vriendin Diny, besluiten om een wereldreis te maken. In maart 1959 vertrekken ze als begin dertiger en twintiger in hun Goggomobil T 300, van Groningen naar Kaapstad in Afrika.
IMG_6371.JPG

IMG_6364.JPG

Ze hebben een startkapitaal van 300 gulden en een paar sponsoren. Zo kregen ze bijvoorbeeld banden van het bedrijf Vredestein. Voor het grootste gedeelte moesten ze zelf in hun onderhoud voorzien. Ze verdienden geld met zingen, musiceren, en verkoop van fotokaarten en zelf vervaardigde aquarellen. Ze traden op in de duurste nachtclub van Tanger in Marokko. Het geld dat ze verdienden in de nachtclub, werd besteed aan de bootreis naar Dakar.
Vegter speelt ook gitaar. Het was deze bootreis dat hij een speciale aanslag leerde, waarmee hij een Spaans klinkend deuntje ten gehore kon brengen.
PAUZE. Koffie.
Hij pakt zijn gitaar. Ik een barkruk. Als een levenslustige, lenige jongeman gaat hij zitten. Hij vertelt en slaat de eerste akkoorden aan. Het klinkt een beetje Spaans. Dit is de aanslag die hij tijdens de bootreis heeft geleerd. Dan begint hij te zingen. Een zelfbedacht liedje, net als toen. "De tekst slaat nergens op, maar leuk dat ze het vonden".
IMG_6354.JPG

Ook zingt hij voor ons het Groninger liedje 'Ol Graitje'. Prachtig man.
Hier een uitvoering van Wia Buze en Erwin de Vries.
Wat ons betreft kan Vegter zich zo aanmelden voor het Songfestival in 2019.

Koffie op? Kom, we starten de Goggomobil T 300 en gaan verder.

Tijdens hun reis heeft Diny van iemand een hondje gekregen. Ze hebben hem de toepasselijke naam Goggo gegeven. Ze zijn nu dus met z'n drien.

Via zandwegen, met diepe kuilen vol water, moet eerst worden gemeten of Vegter en Diny daar wel met hun Goggomobil door kunnen. Het lukt!
Na vele zand- en modderwegen, is het een verademing als je een stukje asfalt treft.
Onderweg is het genieten van prachtige natuur, wilde dieren, verschillende culturen en tradities en fascinerende Afrikaanse stammen.

Drie jaar na hun vertrek komen Vegter en Diny in 1962 weer aan in Groningen. De avonturiers hebben 53.000 kilometer gereden en doorkruisten 32 landen. Na deze wereldreis ging ieder zijns weegs. Toch zijn ze elkaar niet uit het oog verloren. Het was een reis die Vegter en Diny, bijna 60 jaar na dato, nog steeds koesteren.
Prachtig, dat wij vanmorgen met Vegter mee mochten op zijn wereldreis. We hebben er van genoten!

Nog meer nagenieten? Dat kan via het in 2008 uitgezonden RTV Noord programma, 'Wadapatja' op YouTube.

Tot volgende week.
Dag.

De wereld van doven

Als ik vanmorgen rond zeven uur uit bed stap, schijnt de zon alweer volop. Wt een prachtig begin van onze Noabersteedag. Ook de afgelopen dagen hebben we al kunnen genieten van het mooie weer. Ok, niet voor iedereen is het alleen maar plezier. Er moet ook volop worden gewerkt en voor sommige sectoren zullen ze vast verlangen naar koeler weer. Met 27 graden, volop in de zon boven op een dak aan het timmeren, lijkt mij geen pretje. Wat de laatste dagen opvalt is het vele landbouwverkeer. Trekkers met landbouwmachines rijden af en aan. Her en der ruik je het pasgemaaide gras. De eerste snede is eraf. Nu maar afwachten of de boeren ook tevreden zijn over de voederwaarde en eiwitgehalte.

We beginnen onze Noaberstee-ochtend met koffie en........ja, het is echt waar, weer een traktatie. Trijn van der Meulen is jarig geweest en heeft voor ons iets lekkers meegenomen. Gelukkig ben ik nog steeds niet op dieet en heb dan ook weer heerlijk gesmuld. En natuurlijk hebben we ook voor Trijn het 'lang zal ze leven' gezongen, inclusief de driewerf hoera. Bedankt voor je heerlijke traktatie Trijn.

Dan is het tijd voor de presentatie van dorpsgenoot Andries.
Tot vorig jaar was Andries in zijn werkzame leven tolk. Zijn specialiteiten waren techniek en gezondheidszorg. Hier heeft hij veel tolkwerk voor gedaan. Als horende neemt hij ons mee in de wereld van doven. De wereld van praten, liplezen en gebarentaal. Maar eerst een stukje geschiedenis.
Het was priester en advocaat de l'Epe uit Parijs, die in 1760 begon om dove mensen in die stad te onderwijzen, en richtte een school voor hen op. Ze werden daar onderwezen in de gebarentaal.
In 1790 bezocht Henri Danil Guyot, predikant van de Waalse gemeente in Groningen, een openbare les op het doveninstituut in Parijs. Daarna besloot hij om in Groningen een instituut voor doven op te richten.
Er was altijd een strijd over de vraag: Wat is het beste voor doven? Leren praten en liplezen f gebarentaal? In 1880 is op een wereldcongres in Milaan besloten, om gebarentaal af te schaffen. Honderd jaar later, 1980, werd opnieuw op een wereldcongres, maar dit keer in Hamburg, besloten om de gebarentaal weer in te voeren.

In 1983 startte de eerste opleiding voor tolk gebarentaal. Door deze tolken gebarentaal konden dove jongeren na hun opleiding op de Guyotschool ook naar het reguliere MBO en HBO onderwijs.
De dovencultuur kwam weer tot leven. Omdat alle doven 16 uur per jaar gebruik konden maken van een tolk, waren ze minder afhankelijk van de familie om contact te maken met de horende wereld.
Als kind van dove ouders is Andries er duidelijk over en heeft hij recht van spreken. "Als dove doe je niet mee! Als je als dove in gezelschap bent van horenden, dan ontgaat het je waarom iedereen zo lacht en vrolijk is. Ok, ik zal het je straks wel even vertellen. Maar van een half uur lekker ouwehoeren door de horenden, krijgt de dove een verslagje van maar vijf minuten."
Als kind van dove ouders word je geconfronteerd met grote mensen zaken. Denk aan bellen met instanties, doktersbezoek of mee naar het ziekenhuis.

Omdat doven niet kunnen bellen, kwam PTT met de 'gratis' teksttelefoon. Nu was het mogelijk om met een andere teksttelefoon contact te maken. Tegenwoordig gebruiken veel doven een mobieltje voor hun teksten. Na de teksttelefoon kwam de Cochleair implantaat (CI). Voorwaarde om gebruik te maken van een CI is, dat je moet kunnen lezen en schrijven. Uit het bijgevoegde artikel blijkt, dat je met een CI opnieuw moet leren horen.

Tot slot heeft Andries voor ons nog een A4tje met daarop het Nederlands handalfabet. Samen gaan we dat even oefenen. Ook even proberen? Kijk dan op deze YouTube link.

We kijken terug op een gezellige informatieve ochtend, waarvoor we Andries hartelijk bedanken.

Volgende week krijgen we bezoek van een unieke man, de 92-jarige heer Vegter van Slooten. Ooit maakte hij met zijn toenmalige vriendin en hondje Goggo een wereldreis. Ze reisden met een Goggomobil T 300 van Groningen naar Kaapstad en weer terug. Het belooft een gezellige ochtend te worden met schitterende verhalen. Dit wil je niet missen! Kom je ook? Je bent van harte welkom.

Tot volgende week.
Dag.

Een week van herdenken en vieren

Moi.
Wat leuk dat je via onze dorpswebsite weer een bezoekje brengt aan Noaberstee. Welkom! Ben je alleen een regelmatige lezer of daarnaast ook een trouwe bezoeker van onze inloopochtenden? Grappig is dit eigenlijk. Ik weet precies wie er elke woensdagochtend langskomen in dorpshuis Trefpunt, maar eigenlijk weet ik van maar heel weinig mensen dat ze mijn stukjes lezen. Trouwens, van sommige weet ik, dat ze uitkijken naar mijn geschrijf. Ook is mij bekend, dat veel oud-Thesingers met regelmaat rondsnuffelen op onze dorpswebsite, en dan mijn stukjes meepikken. Leuk hoor! En voor vragen, opmerkingen, commentaar, complimenten, suggesties en ideen mag je mij (Janna) altijd mailen.

Vanmorgen zijn de hulptroepen ook al vroeg uit de veren. Samen maken we de zaal gereed voor onze inloopochtend. Vele handen maken licht werk, en in een kort ogenblik is alles klaar om onze trouwe bezoekers te ontvangen.

Rond de klok van tienen is er koffie/thee. En? Je raadt het al.....een traktatie. Omdat ik (Janna) jarig ben geweest, zorg ik deze ochtend voor iets lekkers. Al jaren heb ik dezelfde traktatie. Omdat niet alleen ik, maar ook de bezoekers het zo lekker vinden en het een beetje een zomergevoel geeft. Een luchtige gesuikerde wafel belegt met heerlijke verse zomerkoninkjes (aardbeien) en al dan niet voorzien van een dot slagroom. Maar voor we ook maar n hap in deze lekkernij zetten, word ik eerst uit volle borst toegezongen met het 'Lang zal ze leven'. Hartelijk dank voor deze serenade en de felicitaties.

Deze ochtend hebben we niets bijzonders op ons program. Het komt zoals het komt. En....t komt goud. Er is weer voldoende om over te praten. De activiteiten op Koningsdag, die weer perfect waren georganiseerd door de vrijwilligers van 'ons' Oranjecomit, de prachtige fototentoonstelling van 'Thesinge in beeld', papierknipkunst in de Kloosterkerk, dorpsnieuwtjes, ophanden zijnde verhuizingen, Noabersteeplanning en nog veel meer.
Volgende week gaat dorpsgenoot Andries iets vertellen over 'gebarentaal '. Net als altijd, ben je dan ook (weer) van harte welkom! Zowel als bezoeker, als lezer.

Het is deze week de week van 4 en 5 mei, waarop we herdenken en vieren.
Op deze dagen staan we ook stil bij onze dorpsgenoot Hendrik (Henk) Ridder. Via deze link kan, als digitaal eerbetoon, een bloemetje worden geplaatst ter nagedachtenis aan Hendrik Ridder.
Wat velen misschien niet weten is, dat hier in Thesinge op 9 juli 1942 een bombardement plaatsvond, waarbij de toen twee-jarige Dirk Apoll om het leven kwam. Ook hem hebben we in onze gedachten. Bij het monument 40-45 in Ten Boer, is een plaquette met alle namen van de oorlogsslachtoffers uit de gemeente. Welke personen uit de gemeente Ten Boer door oorlogsgeweld en terreur om het leven kwamen tijdens de tweede wereldoorlog 1940-1945, staan op deze lijst. Meer informatie over de jaren 40-45 in onze gemeente is te vinden op deze website.

In april 1995 was er een speciale editie van de Garmer en Thesinger Express. We leefden 50 jaar in vrijheid en bewoners van Garmerwolde en Thesinge keken terug naar de oorlogsjaren 1940-1945. Verhalen, verhalen en nog eens verhalen.
Na deze verhalen van 1995, leven we gelukkig alweer 23 jaar verder in vrijheid. We hoeven het nieuws op radio, tv en kranten maar te volgen, en we weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Laten we 4 mei blijven herdenken en 5 mei blijven vieren.

Tot volgende week.
Dag.

KoningsdagBINGO

Afgelopen zondagavond kwam er met een fikse hagelbui een einde aan schitterend lenteweer. Ik zag de bui aankomen over de landerijen en toen ging het los. De wind trok aan en dikke hagelstenen kletterden tegen de ramen. Man och man, wt een kabaal en wt een wind. Het was van korte duur, maar de troep achter m'n huis en op de oprit was niet mis. Overal lagen takjes, jong groen blad en steeltjes met bloesem van de fruitbomen. 'k Had stille hoop dat het in de nacht wel weg zou waaien, maar nee hoor. Ik wist wat me maandagmorgen te doen stond. Vegen, vegen en nog eens vegen.
Tja, april doet wat ie wil.

Vandaag hebben we een KoningsdagBINGO. Tijd om m'n oranje gilet, maar eens weer te voorschijn te halen. Jaren geleden met collega's aangeschaft voor EK- en WK voetbalwedstrijden. Voor diegene die achter je staat en het Wilhelmus niet kent, staat de tekst ook groot afgedrukt op de rug. Mooie herinneringen.
IMG_6242.JPG

Gelukkig zijn er nog een paar bezoekers die zijn uitgedost met een oranje of rood, wit, blauw tintje.

Bij deze KoningsdagBINGO horen natuurlijk ook prijsjes die passen bij de sfeer van Koningsdag. Hoedjes, vlaggetjes, smink, haarlintjes en slingers zijn er deze ochtend te winnen. En wie wil dat nou niet.
IMG_6228.JPG

Vooraf worden de prijzen al bekeken en hoedjes gepast. "Staat je goed."
Een enkeling wordt door grimeuse Ida nog even gesminkt.
IMG_6234.JPG

Voor de strijd losbarst, eerst koffie. En omdat Joke de afgelopen week jarig is geweest, koffie met wr een traktatie. Ook deze lekkernij is helemaal in stijl. Heerlijke oranje tompoucen. Dankjewel Joke.

Bingokaarten en pennen zijn uitgedeeld. "Zijn jullie er klaar voor? We gaan beginnen". 54, 12, 68, 74, 6, 19, 33, 10, 26, 26? ja 26..........de spanning stijgt. BINGO! En ja hoor, Roelie is wr de eerste met een volle kaart. Ze trekt een nummertje en .....het hoedje zonder bloemen, is voor haar. Prachtig man. We spelen nog een aantal rondes. Het wordt steeds vrolijker en gezelliger. Zeker als n van de bezoekers de slappe lach krijgt. En waarom? Geen idee, maar het werkt wel aanstekelijk. Ik heb gewoon moeite om de nummers op te noemen, heerlijk.
Tot slot van deze mooie gezellige ochtend gaan de prijswinnaars nog even op de foto.
IMG_6236.JPG

IMG_6239.JPG

Laat Koningsdag nu maar komen. Wij zijn er klaar voor en helemaal in feeststemming.
We wensen iedereen ien Taisn, Stad en Ommeland, een prachtige en gezellige Koningsdag.

Tot volgende week.
Dag.

Zomerse lente

Wt weer een prachtig begin van de dag. De zon is er al volop bij en voor het eerst sinds lange tijd loop ik zonder jas of vest naar dorpshuis Trefpunt. En de weersverwachtingen voor de komende dagen zijn ook geweldig. Heerlijk!
De vogeltjes hebben het maar druk met nestjes bouwen. Een mooi gezicht hoe ze hun nestmateriaal verzamelen. Takjes, blaadjes en mos, alles komt in hun kleine snaveltje. Als er echt niets meer bij kan, vlug naar het allermooiste plekje in die ene boom of heester. Z mooi.

Wat ien t vat zit verzuurt nait. Vorige week kon je al lezen dat Aukje jarig was geweest. Vandaag heeft zij voor ons een heerlijke traktatie. Lekker hoor, dankjewel.

Al een aantal jaren maken we in de zomermaanden juni, juli en augustus een uitstapje. Ook dit jaar proberen we dit weer voorelkaar te krijgen. Maar voor het zover is......vanmorgen eerst maar eens horen wat voor ideen er allemaal zijn. Nou, dat waren er nogal wat. Leuk dat er zoveel suggesties zijn, en met die uitstapjes komt het vast en zeker weer goed.

Ik ga nu naar buiten. Foto's maken van uitbundige lentebloeiers in eigen tuin, en die van de buren. Ik laat je graag meegenieten.
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_6198.JPG
prunus of Japanse sierkers
IMG_6186.JPG

IMG_6187.JPG
magnolia
IMG_6213.JPG
tulpen

IMG_6214.JPG

IMG_6209.JPG
slootje
IMG_6216.JPG
blauwe druifjes
IMG_6219.JPG
stilleven van poes en vogeltje

Tot volgende bij onze KoningsdagBINGO.
Dag.

Roup mor

De afgelopen dagen ook zo genoten van het prachtige weer? Heerlijk h. Het lijkt wel of de mensen weer uit hun winterslaap zijn. Fietsers rijden weer langs, wandelaars zetten hun eerste stappen en tuinliefhebbers zijn druk doende. De eerste grasmaaiers heb ik al gehoord. Een prachtige tijd is aangebroken.

We beginnen onze inloopochtend met koffie. En omdat Roelie en Aukje de afgelopen week jarig zijn geweest, verrast Roelie ons deze ochtend met iets lekkers. Heerlijk man. Natuurlijk zingen we ook deze keer uit volle borst 'lang zullen ze leven'. Bedankt voor de traktatie Roelie.

Vanveumirreg hem wie t over de Grunneger toal. Al joarn is meertmoand, dialectmoand. RTV Noord het den de verkaizing van het schierste Grunneger woord. De mainste vaste bezuikers van Noaberstee proatn plat. Of boers zoaans joe wiln. En proatn ze t nait, den kennen ze ons best verstoan. Wolter vruig zich oaf: Wat is joen schierste Grunneger woord? Haile week hem wie d'r overnoa kennen denken.
Wolter dee de oaftrap mit doeknekt. Ede Staal bezingt t ien zien laidje t Hogelaand:
t Is n mooie oavond ien maai
n kou houst doeknekt ien t gruinlaand.
Een schier, mor stoer woord dat nait bie elk bekend is. Het betaiknt met ineengedoken kop.
Oin noa aaner roupt n woord en ik schrief t op een groot stuk papier. Beurtbaalkje. Dit woord is omzet noar t Nederlandse, beurtbalkje, en is ien 2005 opnomen ien t Van Dale Groot woordenbouk van de Nederlandse toal aldus een site op internet. Het is t baalkje dat je ien een supermaart tussen joen en aandermans bosschoppen zetn. Ook n stoer woord is pardie, dat sommige betaiknt.
Schuddeldouk, slaif, pisdouk, koar, tob, eelsk, diezeg, kopstubber ben woorden dei de mainsten wel waitn. Mor dat een keudeldoemke een winterkoninkje is, was nait bie elk bekend. En den schiederij. Joa oke, dt ist ook, mor t is ook een kleinigheid. En hou neum stoe n korstje op een wond? Ik neum t een roofke. En n elastiekje neum ik een rekkertje. En wel heurs distied nog over n kevt aans ze n envelop bedouln? Of over n geblskop aans t gait over n masker? Er kwam meer veurbie. Slof, vaal, gemak, poelepetoat, veegbret, doen, edik, snoetjeknovveln, hemmeln. En ken je t verschil tussen swil en zwilk?

Aalmoal schiere woorden. Summege woorden bliem t zulfde en andern verandern mit de tied. Een brannekkel blieft een brannekkel en dorreltjes worn knikkers of stuiters. Heurs stoe nog wel es oin over een gobaai? En woar het Ede t over ien zien verske 'Mien toentje' aans hai zingt over de beer sneden?

Hou t ook is, wie bliem plat proatn. Dit is ons moekes toal, woar wie ons t beste ien oet kennen drukn. Allain t schrieven vaalt nait mit. Ik heb mien aigen variant denk ik, mor doar lig ik nait wakker van.

Tot komde week.
Moi.

Oh joa, 'k har vande week bezuik ien mien toen. Nee gain wolf. Twij reebroene oogn keken mie aan. Ist gain ploatje?
(klik mor op foto aans e groder mot)

IMG_6166.JPG

IMG_6171.JPG

IMG_6173.JPG

Ach, het is ook maar een spelletje

Onze Noabersteedag begint met een zonnetje. Maar als ik deze vroege ochtend de weersverwachtingen hoor, hebben de weergoden vandaag ook nog iets anders voor ons in petto. Bewolking, mogelijk onweersbuien met hagel en windstoten. Nou, we wachten maar af. Aan het weer kunnen we gelukkig toch niks veranderen.'t Komt zoals 't komt.

We beginnen deze ochtend met koffie/thee en een heerlijke traktatie van Douwe en Annie. Ze zijn beide jarig geweest. Vorige week tijdens onze Paasbrunch hebben we al uit volle borst voor hen gezongen en vandaag verwennen ze ons met iets lekkers. Heerlijk, dankjewel.

Den is t tied veur neutn schaitn. Summege, woaronder een Drentie, speuln t veur t eerst, doarom is oetleg wel eem neudeg.
Er zijn vele variaties om het spel te spelen. Zelfs sommige families hebben hun eigen regels, zo weet ik. Doar is haildaal niks mis mit. Maar hier is het wel handig dat we dezelfde regels hanteren. Daarom doen we het op de manier zoals we dat bie Noaberstee al jaren doen.
Dit jaar hebben we geen n, maar twee rijen. We hebben de meet, een kogel, een rij walnoten en onze geroutineerde puntentellers Roelie en Jakob. Doar goan we.
De eerste spelers staan aan de meet. Koegel ien haand, voutn een beetje oetmekoar, kont n beetje achteroet, concentreern, eem deur de knijen, aarm noar achtern, noar veurn, en koegel ls loatn. Doar rolt e hin. Wordt t dik, dun, of dik en dun? Roakt koegel de neutn, zuver d'r bie laangs of haldaal oet koers? Was dit een misser of speult hai gewoon tactisch?
'Dik en dun' levert geen punten op, maar is altijd beter dan 'dik' schieten, want dan heb je verlies en sta je al achter. Wil je voor winst, dan moeten de achterste noten (n of meer) van de lijn. 'Dun' is de kunst. De spelers worden vanaf de zijlijn toegejuicht. Geraakte noten worden weer in de rij gelegd en de volgende speler staat al aan de meet. Het gaat er fanatiek aan toe.
Zo fanatiek, dat sommigen het zweet voor de kop hebben. De mouwen gaan omhoog, truien gaan uit, sjaaltjes af en spierballen worden getoond.
Aan het eind heeft de ene groep meer rondes gespeeld dan de andere. De puntentelling is dan ook niet helemaal eerlijk, maar goed. Enkele spelers hebben pluspunten, de rest allemaal min. De drie spelers die op dit moment de meeste pluspunten hebben, gaan er met de prijsjes vandoor. Geen prijsje? Volgende keer beter.
Ach, het is ook maar een spelletje.
Lang geleden schreef ik daar een gedichtje over.

Je had net twee punten
te weinig
weg
droomkeuken

Het juiste woord

wou je maar niet te binnen schieten
weg
auto

Je kwam net

n minuut tekort
weg
cruise

Je tegenstander

was je net voor
weg
hoofdprijs

Ach
geeft niet

't is ook maar een spelletje

Het was weer een gezellige, sportieve ochtend. Koegel leg ik weer op zien vaste plek, en volgend jaar........gewoon weer neut schaitn.

Tot volgende week.
Dag.

Agenda
augustus 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 20 20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
september 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Binnenkort in Thesinge
23 augustus 2018
Noaberstee gaat weer op stap

Op donderdagmiddag 23 augustus, 13.15 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.

Een toeristisch autoritje over bekende en onbekende landweggetjes met mooie ommetjes, laantjes, leuke gehuchtjes, verdwenen dorpjes en interessante bezienswaardigheden.

Meer informatie vindt u op de pagina van Noaberstee: uitstapje 23 augustus.

Foto van de maand
Maan_paul.png

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda