thesinge.com
Reddende engel

Vanmorgen om half zeven werd ik wakker van mijn wekkerradio. Door de eerste berichten die ik hoorde, werd me al snel duidelijk dat Groningen om 05.49 uur weer was opgeschrikt door een aardbeving. Deze keer lag het epicentrum bij Westerwijtwerd, en had de beving een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Ik laat het maar bij dit feitelijke nieuws. Te bang om helemaal uit m'n slof te schieten over de afwikkeling van alle schades, en het mooie gepraat van burgemeesters, directeur NAM, commissaris van de Koning en bewindslieden.

Morgen, 23 mei, zijn de Europese verkiezingen. In dorpshuis Trefpunt staan de stemhokjes al klaar. Voor sommige bezoekers een goed geheugensteuntje. "Oh ja, morgen stemmen".
Eén iemand kan niet wachten tot morgen, en komt in de loop van de ochtend de zaal binnenlopen. Hij wil gaan stemmen en komt erachter dat hij een dag te vroeg is. "Bèn ik een keer op tijd, is het ook weer niet goed, zegt hij lachend". Morgen een nieuwe poging.

We kijken nog even terug naar vorige week woensdagmorgen, toen kandidaat-notaris Marieke Poort onze gast was. Iedereen kijkt er met een goed gevoel op terug. Het was een zinvolle ochtend en bij menigeen zijn de ogen toch wel geopend. Van een van de bezoekers begreep ik dat ze direct een afspraak hadden gemaakt, en Marieke al bij hen thuis was geweest. Fijn dat alles nu weer up-to-date is.

En natuurlijk kijken we terug op een prachtig weekend in en om de Kloosterkerk. Met het project 'Veur Aaltied' waren er in Thesinge maar liefst vijf voorstellingen van 'Tegen de tijd'. De eerste was vrijdagavond en de vijfde was zondagavond. Zoals we in Thesinge gewend zijn, was alles weer tot in de puntjes verzorgd. Van kaartverkoop tot kostuums. Van ontvangst tot catering. Alles was tiptop in orde. Het leuke was ook dat het een heel gemêleerd gezelschap was van spelers en andere nauw betrokkenen. Ook leuk dat de jeugd een rol kreeg in het geheel.
En als coördinator van Noaberstee ben ik best wel een beetje trots, dat drie vaste bezoekers de sterren van de hemel hebben gespeeld. Dominee Petrus Buisman, de heilige Felicitas en Kobus met zijn 'machtige drankjes' vertolkten hun rol, net als de overige spelers trouwens, uitstekend.
En wat hadden we geluk met het weer.
Alle lof voor de organisatie! Het heeft jullie vanaf september vorig jaar, al met al veel tijd gekost, maar hartelijk dank voor deze prachtige weekend!

Vandaag om 17.00 uur is er op Podium tv een uitzending van de Toneelmeesters, met hierin aandacht voor 'Veur Aaltied' in Thesinge. Kijken dus!
En mocht je dit om 17.00 uur nou hebben gemist, dan zijn de herhalingen in de avond een optie, of je neemt een kijkje op genoemde website.

Sinds 15 mei is er het een en ander gewijzigd met betrekking tot de DigiD. Als je op bepaalde websites, zeker van de overheid, je DigiD moet invullen, dan moet er sinds genoemde datum een controle plaatsvinden. Alleen inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord is op veel websites niet meer mogelijk. Controle kan plaatsvinden via de DigiD app of via sms. Op de website van DigiD staan veel vragen en antwoorden die je hiermee kunnen helpen.

In de 'Krant van wakker Nederland' van maandag 13 mei, heeft Douwe een leuke aansprekende column gelezen van psycholoog Jeffrey Wijnberg. Ook wel bekend van RTV Noord.
De column heet 'Bemoeizorg'. Met een glimlach begint Douwe te lezen, en hopende dat er reacties mee worden uitgelokt, vooral van de vrouwen.
Maar ik zit naast zijn vrouw en heb daarmee enige voorkennis.
"Douwe, als Annie er niet was geweest had jij vanmorgen dit stukje niet kunnen voorlezen. Je had de krant van maandag 13 mei niet eens terug kunnen vinden." Gelukkig kan ook Douwe om deze opmerking lachen.

Vanmorgen verrassen de bezoekers mij opnieuw. Als dank voor alles wat ik voor Noaberstee doe, ontvang ik namens de bezoekers, uit handen van Trijn van der Meulen leuke attenties. Alles wat ik voor de groep doe, wordt door de bezoekers erg gewaardeerd. Dat is mooi om te horen. Een welgemeend schouderklopje doet een mens altijd goed.

Na al die jaren doe ik dit werk nog met heel veel plezier en het is dan ook ontzettend fijn dat het zo wordt gewaardeerd. Dank jullie wel voor de attenties.

Tot volgende week.
Dag.

Bezoek kandidaat-notaris Marieke Poort

Wat het weer betreft is het een prachtige start van de dag. De zon schijnt volop en zonder jas vertrek ik naar dorpshuis Trefpunt. Alles in de zaal staat al klaar, maar omdat ik onze gast verwacht, ben ik wat aan de vroege kant.

Vanochtend is mr. Marieke Poort onze gast en spreker.
Zoals afgesproken gaan we elkaar deze ochtend tutoyeren, en dat doe ik hier dan ook.
Marieke is naast mediator ook kandidaat-notaris. Ze is werkzaam bij Emmius Notarissen, met kantoren in Ten Boer, Bedum, Delfzijl en Appingedam.

We beginnen deze ochtend met koffie en een woord van welkom aan Marieke en de bezoekers. Fijn om te zien dat er ook dorpsgenoten aanwezig zijn die niet op de inloopochtenden komen, maar wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp van vanmorgen. Hartelijk welkom!
Vanmorgen staat in het teken van notariële en juridisch zaken. Dit is geen eenvoudige kost en bovendien zeer omvangrijk. Maar daarvoor is Marieke deze ochtend bij ons, om helderheid te scheppen. Nu kunnen we twee dingen doen. Marieke houdt een heel verhaal over schenkingen, erfrecht en het nut van een levenstestament óf zij speelt in op de vragen die bezoekers hebben. We hebben voor het laatste gekozen. Vragen van uiteenlopende aard komen aan bod. Marieke weet er wel raad mee. Enthousiast vertelt ze in eenvoudige woorden, en zo nu en dan ondersteunt door een tekening, helder en duidelijk hoe het notarieel en juridisch in elkaar zit. Het blijkt dat sommige zaken toch anders in elkaar steken, dan dat enkele bezoekers denken. Niet alleen het verschil, maar ook het nut van een testament en levenstestament is duidelijk geworden. Is een in 1996 opgemaakte testament nog rechtsgeldig of moeten er aanpassingen worden gedaan? Klopt het dat de Belastingdienst om de hoek komt kijken bij de kinderen, als één van beide ouders komt te overlijden? Kun je als erfgenaam een nalatenschap weigeren? Wat als er alleen maar schulden zijn?

Tegenwoordig zitten veel mensen op Sociale Media, zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube, Schoolbank enzovoort. Velen staan er niet bij stil, maar wie beheert deze Sociale Media als de gebruiker komt te overlijden? Weet degene die de nalatenschap gaat afhandelen, de wachtwoorden?

Zomaar wat vragen waar Marieke vanmorgen veel duidelijkheid over heeft gegeven. Het was niet alleen zeer verhelderend, maar ook zinvol.
Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met zaken, waar we nu nog liever niet aan denken, maar wel staan te gebeuren. Vanmorgen heeft Marieke onze ogen weer geopend. Ik denk dat ze het de komende tijd wel eens druk kan krijgen met dorpsgenoten die deze ochtend hebben bijgewoond en zaken willen herzien of regelen. Marieke en collega's helpen je graag hoor.

Gezien de tijd, en het feit dat Trefpunt vanmiddag weer beschikbaar moet zijn, breien we er voor nu een eind aan. We hebben afgesproken dat dit na de zomer, op een avond, een vervolg krijgt.
Voor de bezoekers heeft Marieke nog een aantal brochures, haar visitekaartje en kleine attenties neergelegd. Fijn om te zien dat bezoekers dit meenemen.
Wil je ook een brochure? Dan mag je contact opnemen met Marieke of Janna.

Namens de aanwezigen bedank ik Marieke voor haar heldere en enthousiaste uitleg, en Emmius Notarissen voor de mogelijkheid dat we kosteloos gebruik mochten maken van jullie kennis en advies. Hartelijk dank!

Tot slot een paar foto's. Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_7301.JPG

IMG_7303.JPG

IMG_7311.JPG

Tot volgende week.
Dag.

Taisn broest!

De prachtige zomerse weken aan het begin van de lente, zijn we al bijna vergeten. We moeten nu genoegen nemen met soms fikse regenbuien, hagel en een nacht met vorst op klomphoogte. Mooie term vind ik dat, klomphoogte. Dat is 10 centimeter boven de grond. Wanneer de nachtelijke temperatuur op klomphoogte boven kort geknipt gras tot onder het vriespunt daalt, staat dat bekend als vorst aan de grond of nachtvorst. Gewoonlijk wordt op weerstations de temperatuur gemeten op 1,5 meter boven de grond. Ik moet ineens terugdenken aan mijn kinderjaren. In die tijd kon men voor het weerbericht een informatienummer bellen. Niet alleen voor het weerbericht trouwens. Ook was er een apart informatienummer waar men de exacte tijd kon horen, en een nummer om de storingsdienst te spreken. Weet jij nog welke telefoonnummers dit waren?

Tied veur kovvie.
En ja hoor, met deze ochtend een heerlijke traktatie van Trijn van der Meulen. Zelfgemaakt, door haar man Andries. Trijn is jarig geweest en daarom zingen we ook voor haar uit volle borst het 'lang zal ze leven'. Bedankt voor je traktatie Trijn.

Opnieuw krijgen we de laptop niet aan de praat, omdat er weer geen wifiverbinding tot stand komt. Dit is niet bevorderlijk voor mijn humeur moet ik zeggen. Alles wat ik denk, slik ik maar gauw in.
Het blijft dus bij een praatochtend. En praten gaat ons goed af, dus geen probleem.

De komende weken zijn er in Thesinge weer veel activiteiten. We hebben er al over kunnen lezen in de Garmer & Thesinger Express van afgelopen weekend, huis aan huis flyers en op onze dorpswebsite Thesinge.com.
Een kort overzichtje.

 • Vrijdagavond, 10 mei, van 20.00 tot 22.00 uur, afscheid van Jan Mollema en Henri Schijf, oud-bestuursleden van dorpshuis Trefpunt.
 • Zondagmorgen, 12 mei, komt RTV Noord tussen 08.00 en 10.00 uur, met een bijzondere uitzending van de Noordmannen vanuit Thesinge. Dit in het kader van het 50-jarig jubileum van Stichting Oude Groninger Kerken.
 • Woensdagmorgen, 15 mei, vanaf 09.30 uur, lezing van kandidaat-notaris Marieke Poort bij Noaberstee.
 • Vrijdag, zaterdag en zondag, 17, 18 en 19 mei, maar liefst VIJF! voorstellingen van 'Tegen de tijd' van het theaterproject 'Veur Aaltied'.

Het broest ien Taisn!

Tot volgende week.
Dag.

Kandidaat-notaris bij Noaberstee

15 mei, 09.30 uur, dorpshuis Trefpunt.

Woensdagmorgen 15 mei, om 09.30 uur, geeft kandidaat-notaris Marieke Poort van Emmius Notarissen een lezing bij Noaberstee.
In dorpshuis Trefpunt gaat mevrouw Poort deze ochtend iets vertellen over erfrecht, schenkingen en het nut van een levenstestament. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen over notariële en juridische zaken die deze ochtend niet aan de orde zijn gekomen. Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met zaken, waar we nu nog liever niet aan denken. Weet jij hoe het zit met erfrecht anno 2019? En, wat is eigenlijk een levenstestament? Hoe kan ik mijn kleindochter financieel ondersteunen bij de aanschaf van haar allereerste eigen huisje? De lezing van mevrouw Poort zal veel verheldering geven.
Noaberstee nodigt u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.
Er zijn geen kosten aan verbonden. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Driewerf hoera

Vandaag grauw, grijs en koud. Maar op deze Noabersteedag deert ons dat niet hoor. In dorpshuis Trefpunt is het lekker warm en samen maken we er weer een gezellige ochtend van. Er is veel inloop deze ochtend. Prachtig man.
We beginnen met koffie en deze keer mag ik trakteren. Vandaag, op de 'Dag van de Arbeid', ben ik namelijk jarig. Voor mij alle reden om de bezoekers te laten smullen van mijn, inmiddels traditionele traktatie. Ja, natuurlijk hebben ze ook voor mij het 'lang zal ze leven' gezongen. Uit volle borst. Inclusief de driewerf hoera. Maar dit is niet alles. Namens de bezoekers ontvang ik uit handen van Trijn van der Meulen, een schitterend groot boeket bloemen. Prachtig! Tja, het maakt me een beetje stil, want eigenlijk doen we bij Noaberstee niet aan verjaardagskadootjes. Oké, bij de jarigen doe ik namens de bezoekers altijd een verjaardagskaartje in de bus, maar daar houdt het mee op. Maar voor mij maken de bezoekers graag een uitzondering. Dit hoeft natuurlijk niet, maar....ik vind het wel heel leuk en waardeer het erg. Hartelijk dank!

Velen hebben wel een hobby. Eén van de bezoekers is helemaal gek van 'Diamond Painting'. Gek van, is misschien nog te zwak uitgedrukt. Inmiddels is het een verslaving. Ik moet zeggen, er zijn ergere verslavingen. Op YouTube staat een filmpje waar je kunt zien wat 'Diamond Painting' is, en hoe het werkt.
De 'blauwe pauw' heeft ze inmiddels af, en het resultaat is subliem. Een andere 'painting', is al weer onder handen. Mooi mee doorgaan en blijf ervan genieten! Tegen dit soort verslavingen mag ik dat toch wel zeggen?

In de maanden juni, juli en augustus zijn er geen inloopochtenden. In plaats daarvan maken we iedere maand één uitstapje. In de afgelopen periode zijn er verschillende ideeën voor een uitstapje geopperd. Aan de hand van al deze ideeën, heb vanmorgen een voorstel gedaan wat we eventueel zouden kunnen doen. Het voorstel zijn nu plannen, waar ik verder mee ga. Ik hou jullie op de hoogte.

Woensdagmorgen 15 mei, 09.30 uur geeft kandidaat-notaris Marieke Poort een lezing bij Noaberstee. Voor informatie kun je het artikel lezen op de website van de Noorderkrant.
Kom jij ook? Je bent van harte welkom!

Komend weekend, 4 en 5 mei, staat in het teken van herdenken en vieren.
Via deze link kan, als digitaal eerbetoon, een bloemetje worden geplaatst ter nagedachtenis aan onze dorpsgenoot Hendrik Ridder.

Tot volgende week.
Dag.

...68,12,3,41 BINGO

Als aanloop naar Koningsdag, staat bij ons vanmorgen de KoningsdagBINGO op het programma. Maar eerst is er koffie, met een heerlijke traktatie van Joke. Helemaal in stijl trakteert zij ons op oranje tompoucen. We zingen niet alleen voor Joke, maar ook nog voor Elisabeth, het 'lang zullen ze leven'. Hieperdepiep HOERA!
Trouwens....hoe eet jij een tompouce? Zet jij een vorkje in de bovenste glazuurlaag en duw je naar beneden voor een beschaafd hapje? Of pak jij de tompouce in je hand en zet je tanden erin, met het gevolg dat de banketvulling er aan alle kanten tussenuit knijpt? HEMA heeft verschillende manieren voor het eten van een tompouce op een rijtje gezet. Vanmorgen kwamen al deze Hema varianten voorbij. Mooi om te zien hoe ieder op zijn eigen manier smult van deze heerlijke lekkernij.

Tijd voor onze KoningsdagBINGO.
Om alvast een beetje in de stemming te komen voor aanstaande zaterdag, hebben we weer leuke bijpassende aardigheidjes gekocht als prijsje. Wie wil er nou niet een oranje petje, rood-wit-blauwe bretels of een feestelijk sjaaltje?
Als iedereen is voorzien van een bingokaartje en pen, begin ik met het noemen van de nummers. 16, 11, 34, 57, 68, 12, 3, 41.....geconcentreerd krast men het ene na het ander nummer door. BINGO! Het is Hans die er als eerste met een prijsje vandoor gaat. De overige winnaars zijn: Douwe, Aukje, Sybolt en Trijn. In de laatste ronde een leuk gebaar van Joke. Zij zet als prijsje een doosje oranje tompoucen in. Deze ronde wordt ook gewonnen door Trijn Oudman. Alle winnaars van harte gefeliciteerd.

De mannen van Stichting Oranje Comité Thesinge hebben voor de aanstaande Koningsdag weer een leuk programma in elkaar gezet. Alle informatie hierover is te lezen in het oranje Koningsdagboekje.

Tot slot nog twee foto's. Als ik me in allerlei bochten wring om nog een redelijke foto te maken van de prijsjes, schiet Elisabeth onderstaand plaatje.
20190424_095823_resized.jpg

IMG_7274.JPG

We wensen je een gezellige KONINGSDAG.

Tot volgende week.
Dag.

Smaakvolle paasbrunch

Wat het weer betreft, is het opnieuw een prachtige dag. Een strak blauwe lucht en volop zonneschijn. Alles begint uit te botten en sommige heesters en fruitbomen staan al volop in bloei. Schitterend.

Al een aantal jaren hebben we rond Pasen een paasbrunch. Vandaag, na onze inloopochtend, zetten we deze mooie traditie voort. Maar voordat iedereen aan tafel kan, moet er eerst heel wat werk worden verzet. Net als vorig jaar hebben Trijn van der Meulen, Ida en Corrie alle voorbereidingen gedaan. O ja, en Andries heeft weer heerlijke mosterdsoep gemaakt.
Als de dames het eens zijn over de boodschappen, gaan ze met het lijstje op pad. Winkel in, winkel uit. Dan moet er soep worden gemaakt, en een aantal eieren kunnen al wel worden gekookt. Vanmorgen worden de laatste eieren gekookt, omdat er ook eters zijn die hun ei liever warm opeten.
Tafels en stoelen in dorpshuis Trefpunt kunnen vooraf al worden klaargezet. Als ik vanmorgen de zaal binnenloop ziet het er al piekfijn en gezellig uit. Alles staat klaar, ik hoef echt niks meer te doen. Dat is ook weleens lekker moet ik zeggen. Maar de dames blijven de hele ochtend druk met onze paasbrunch. Brood, beleg, eieren, salades, komkommer, tomaatjes alles kan in bakjes en op schalen. De soep kan op het vuur en minibroodjes in de oven. Als echt alles op tafel staat, krijg ik het seintje dat we aan tafel kunnen. Eet smakelijk!
De dames beginnen met het serveren van soep. We kunnen kiezen uit mosterdsoep en kippensoep. Voor de echte soepliefhebbers zit er ook nog wel een tweede kop in.
Broodjes, beleg en salades, het is allemaal even lekker. En als afsluiting van onze paasbrunch serveren de dames nog een heerlijk toetje. Wat een verwennerij.
Trijn, Ida en Corrie, nogmaals hartelijk dank voor de smaakvolle en gezellige paasbrunch.

Kom, met een paar helpers gaan we de boel opruimen en volgend jaar zetten we deze gezellige tradite weer voort.

Als herinnering nog een paar foto's. Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.

IMG_7249.JPG
IMG_7245.JPG
IMG_7250.JPG
IMG_7251.JPG
IMG_7253.JPG
IMG_7257.JPG

Tot volgende week. Dan een KoningsdagBINGO.
Dag.

Dik en dun

Inmiddels hebben we door de jaren heen, een paar tradities opgebouwd. Eén van die gewoontes is om rond Pasen, te gaan noten schieten. Vanmorgen was het zover.
Maar voor we de strijd met elkaar aangaan, is er eerst koffie. En omdat Roelie en Aukje de afgelopen week jarig zijn geweest, hebben we deze ochtend een heerlijke traktatie van beide dames. Dankjewel. Natuurlijk werd het 'lang zullen ze leven' ingezet. Hieperdepiep hoera!

Zo, nu gaan we op de sportieve toer. Twee rijen met elk 25 noten liggen al klaar. We maken twee groepen. Groep één neemt de rechter baan, en groep twee de linker. Roelie en Jakob noteren de punten. Om beschadiging aan de plint te voorkomen, staan Dora en ik klaar met een veger om de kogel tegen te houden. Dit werkt prima moet ik zeggen. Trouwens, de veger is ook handig om de noten weer bij elkaar te vegen. En voor anderen is het weer in de rij leggen van de noten, een goeie conditietraining.
De eersten nemen plaats achter de meet. De één schiet dik en krijgt drie pluspunten, de ander schiet dun en krijgt zes minpunten. Er wordt ook dik en dun geschoten, maar dat levert helaas geen punten op. Als je alle 25 noten er in één beurt afschiet, krijg je 25 bonuspunten. Jammer, maar niemand ging met bonuspunten aan de haal.
Net als bij sjoelen, zijn er ook bij neutn schaitn spelers die je in de gaten moet houden. Nee, niet omdat ze vals spelen, maar omdat ze zo goed zijn. Joke is bie neutn schaitn altijd één van de favorieten. En waarachtig, ook dit jaar gaat ze er met de eerste prijs vandoor. Met een verschil van 9 punten wordt Dora tweede, gevolgd door Corrie. En laat ze het dan iets minder goed hebben gedaan, Jannie gaat wél met een prijsje naar huis, ook al is het de poedelprijs.

Goeie foto's maken in Trefpunt, gaat mij niet goed af. Om toch een indruk te krijgen van onze gezellige sportieve ochtend, heb ik de beste uitgezocht. Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.

IMG_7199.JPG

IMG_7202.JPG

IMG_7205.JPG

Tot volgende week.
Dan hebben we na afloop van de inloopochtend een paasbrunch.
Dag.

Bovenbouwleerlingen verwennen ons met pannenkoeken

Het is vaak zo, dat wanneer het mooi gaat, de tijd vliegt. Zo is het vanmorgen bij onze inloopochtend ook. Voor ik er erg in heb, is het al elf uur. We doen nog even een quiz van de website van RTVNoord. ' Wat weet jij over deze Groninger evenementen?' en ' Herken jij deze burgemeesters?'
Er zitten een paar lastige vragen tussen, maar al met al scoren we ruim voldoende.
Dan nemen we nog even een kijkje op een website over Groninger kentekens. Op de website is te lezen: 'Een Groninger kenteken? Jazeker! Tussen 1906 en 1951 kon je aan het kenteken van een voertuig namelijk zien uit welke provincie deze afkomstig was'. Via de knop 'Achtergrondinformatie' kun je onder anderen een overzichtje zien van de provinciale kentekens. Alle Groninger kentekens begonnen met de letter A. Via de knop 'Alle kentekens' kun je zoeken op eigenaar, plaats of beroep. Je komt heel wat namen van oud Thesingers tegen. En die oude auto's en motoren zijn ook prachtig om te zien. Goa mor es eem lekker strunen.

Joeptjoep

Als ik vanmorgen naar dorpshuis Trefpunt loop voor de wekelijkse inloopochtend, schijnt het zonnetje volop. Een mooi begin van deze Noabersteedag.

De een na de ander komt deze ochtend binnenlopen. Mooi man, ruimte genoeg. We zetten er nog een paar tafels en stoelen bij en klaar is het alweer. We beginnen met een kopje koffie/thee. Daarbij hebben we een heerlijke traktatie van Annie, omdat ze afgelopen week jarig is geweest. Dankjewel Annie. Natuurlijk hebben we ook voor haar het 'lang zal ze leven' gezongen.

We besteden deze ochtend nog even aandacht aan een paar activiteiten die we in de planning hebben, of nog moeten bespreken. Even de boel op een rijtje.

 • In verband met 'pannenkoekendag' gaan bovenbouwleerlingen van CBS De Til ons 3 april, na afloop van de inloopochtend, verwennen met pannenkoeken. Heerlijk, 'k heb er nu al zin in.
 • 10 april goan we neutn schaitn.
 • 17 april hebben we onze jaarlijkse Paasbrunch.
 • 24 april KoningsdagBINGO
 • 15 mei komt kandidaat-notaris Marieke Poort van Emmius Notarissen. Zij gaat dan iets vertellen over erfrecht, schenkingen en het nut van een levenstestament.
 • 29 mei Laatste inloopochtend voor onze vakantie.
 • 1 juni Start zomerseizoen, met een uitstapje in de maanden juni, juli en augustus.

Tot slot van deze ochtend gaan we nog even onze lachspieren aan het werk zetten. Vorige week dinsdagavond viel ik op SBS6, midden in de docuserie URK! Ik zag twee zussen die vlak bij elkaar woonden en wel vijf keer per dag bij elkaar op bezoek gingen. Een kleinzoon had bedacht dat het voor de beide zussen wel leuk zou zijn, als ze samen speelgoed en trends zouden gaan testen. Er zou dan een filmpje van worden gemaakt en op YouTube worden gezet. De zussen, Grietje van 78 en Eltje van 82, hadden hier wel oren naar en zo geschiedde.
Iedere keer als ik het zie, lig ik dubbel van het lachen. En vanmorgen was het met de bezoekers niet anders. Hilarisch!
Nog even weer lachen? Klik dan hier voor het JoepTjoep filmpje van de oma's van Urk. Hahahahahahahahahaha GEWELDIG!

Als afsluiting doen we nog een quiz die op de website van RTVNoord staat.
Wat betekenen deze Grunneger woorden?
Hoe goed kennen wij onze mooie provincie?

De Leerdammer heer Van den Hoven heeft alle steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen van Nederland, samengebracht op één website. Een leuke informatieve website, waar je alles kunt lezen over, Thesinge, Achter-Thesinge, Bovenrijge en nog veel meer over de provincie Groningen.

Blijf vanaf komend weekend bij de tijd hè. In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart gaat de zomertijd weer in. De klok moet één uur vooruit. Dat wordt dus één uurtje korter slapen!

Tot volgende week, met na afloop van de inloopochtend lekkere pannenkoeken!
Dag.

Ondanks alles vervolgen wij ons levenspad

Het landelijk- en wereldnieuws van de afgelopen week, stond in het teken van de aanslagen in Christchurch, Nieuw Zeeland en de aanslag in Utrecht. Waar mensen met een zieke geest wel niet toe in staat zijn. Verschrikkelijk. Als dan ook nog een van je kinderen met haar gezin in Utrecht woont, beleef je het nieuws nog intenser.

Vanmorgen staan we ook stil bij verdriet dichter bij huis. Afgelopen week is Ton, de schoonzoon van Jannie overleden. Wij wensen zijn vrouw en onze oud dorpsgenoot Margreet, de kinderen, Jannie en haar familie, voor nu en de komende tijd heel veel sterkte.
Hoe moeilijk ook, en ondanks alle persoonlijk verdriet, hebben Jannie en de Noaberstee bezoekers toch de moed en kracht om ons levenspad te vervolgen. Het was goed en fijn om elkaar vanmorgen te ontmoeten.

En op ons levenspad was deze week ook de verjaardag van Douwe. Hij heeft voor ons een heerlijke traktatie voor bij de koffie. Dankjewel Douwe. En ja, we hebben het 'lang zal hij leven' voor hem gezongen. Dankbaar voor weer een nieuw levensjaar.

Vorige week had ik twee Grunneger woorden waar ik vandaag nog even op terug zou komen. Of weet je inmiddels de betekenis van grasklòppers en vitlòkken?
Grasklòppers
is een hagelbui in maart.
Vitlòkken is het bosje haar aan de achterkant van een paardehoef.
In figuurlijke zin: 'Ain bie de vitlòkken kriegen' dan is dat 'Iemand bij de lurven pakken'.
't Swait
lopt mie te vitlòkken oet' betekent 'Ik zweet als een otter'.

Tot slot een herinnering aan dorpsactiviteiten in Thesinge en Garmerwolde.
Aanstaande zaterdag, 23 maart, van 10.30 uur tot 16.00 uur garagesale in Thesinge.
Ook op 23 maart, om 14.00 uur een foto- en praatmiddag in Garmerwolde.
Zaterdagavond 30 maart, BINGO in dorpshuis Trefpunt te Thesinge. (Vóór 22 maart opgeven)

Tot volgende week.
Dag.

Een lach en een traan

De afgelopen week, was weer een week van een lach en een traan.
Ook een week vol grote zorgen. Niet alleen zorgen over de gezondheid van een kind, maar ook zorgen over het naderende levenseinde van een schoonzoon. We wensen Jannie en haar gezin, veel sterkte.
Afgelopen week kreeg ik het droevige bericht, dat Siemy haar zoon Klaas, is overleden. We wensen Siemy en haar naasten veel sterkte, moed en kracht om hun levenspad te vervolgen.

Ondanks het verdrietige nieuws, is er deze ochtend toch ook een lach.
Blijdschap, omdat Dora oma is geworden van een kleindochter. En jawel, dit is natuurlijk de allermooiste kleindochter van de hele aardbol. Van harte gefeliciteerd Dora.

Afgelopen vrijdagavond was de Algemene Ledenvergadering van Vereniging van Dorpsbelangen Thesinge. Jaarlijks is er een bedrag aan welzijnssubsidie van de gemeente te verdelen. Ook dit jaar hebben we een aanvraag ingediend, en werd er een bedrag toegekend aan Noaberstee. Mede namens de bezoekers van Noaberstee, hartelijk dank!

Zaterdagavond heeft Hans meegedaan met het Grunneger Laidjesfestival. Hij vertelt hoe het is gegaan en is trots op de complimenten die hij kreeg van de jury en bezoekers. Volgend jaar is Hans vast weer van de partij.

Tied veur de Grunneger toal.
Meertmoand is al joarn dialectmond. En bie Noaberstee schenken wie doar ook joarlieks aandacht aan. De mainsten bie Noaberstee proatn nog plat. Of boers, zoaans joe wiln. Mor, is t Grunnings van vrouger, nog t Grunnings van distied? Wie onnaaiern (= al pratende komen we erachter) dat veul Grunneger woorden ien distied, vernederlandst worden. Laarzen zijn allang geen stevels meer. Dat zijn leerzen geworden. En een kruiwagen noem ik nog altijd een koor. Maar velen zeggen een kruwoagen. En toch schrief ik dat Dora oma worn is. Opoe zol ik nait meer zeggen. Nou, nait meer zeggen.....aans ik een beetje kliereg ben meschain, mor aans nait.
Wat ook nog een schier woord is? Proek. Dat kan een pruik zijn, mor ook 'harige' schimmel. Wat dizze mörn ook veurbie kwam is, schìns. Een schitterend woord veur, takkenbos. Poar week leden was ik bie een poar 85-plussers. Zai harn t over grasklòppers. Nog noeit van heurt, mor ze hebben mie oetlegt wat er mit bedoult wordt. Mor goud, ik ben ook nog gain 85-plusser....hahaha. Van Veumirreg waarn d'r meer dij d'r nog noeit van heurt harn. Wait ie wat ze d'r mit bedouln?
Welk woord ook nij veur mie was? Vitlòkken.
Aanderweek zal ik joe verteln wat t is.

Wait je dat Grunnings ook de kortste toal is?
Een vroag van een raiziger aan een chauffeur op busstation.

"Mij?" ("Chauffeur, is dit de bus naar Uithuizermeeden?")
"Dij!" ( "Nee, meneer, naar Uithuizermeeden moet u die bus daar
hebben")

Tot aankomde week.
Moi.

Blijdschap en verdriet, zo dicht bij elkaar

Het is alweer Noabersteedag. Een week is ook niks.
En toch. Toch kan er binnen een week veel gebeuren. Dat hebben we als dorpsgenoten ook de afgelopen dagen weer ervaren. We zijn blij en opgelucht dat (oud) dorpsgenoten weer thuis zijn na een zware en ingrijpende operatie. Het volledige herstel heeft z'n tijd nodig, maar gelukkig ziet men de toekomst positief tegemoet. We wensen jullie van harte beterschap.

Helaas hebben we deze week de andere kant ook ervaren. Met een andere dorpsgenoot leek het voor buitenstaanders, zo op het oog, allemaal weer voorspoedig te gaan.Tot afgelopen zondagmorgen. Deze zondagochtend kwam er zeer plotseling een einde aan het leven van dorpsgenoot Bert. Niet te bevatten. We wensen Coby en haar naasten, voor nu en de komende tijd, heel veel sterkte.

Tja, en ondanks alles, gaat het leven in Thesinge door en komen we vanmorgen weer bij elkaar in dorpshuis Trefpunt. Het is fijn om elkaar te ontmoeten, en er is alle ruimte om gedachten en emoties te delen. Bezoekers van Noaberstee weten het al langer. Noaberstee is véél meer dan alleen maar koffiedrinken!

Langzamerhand pakken we deze ochtend de draad een beetje op.
Vorige week heb ik al gemeld dat Hans aanstaande zaterdag meedoet aan het Grunneger Laidjesfestival. Vanmorgen zingt hij nog een zelfgemaakt liefdesliedje, speciaal voor.......
Wat zal haar man hier van zeggen? Ach, dat zit wel goed. Hans hoeft zich geen zorgen te maken. Veel succes zaterdag Hans.

Voor degene die het kan en zin heeft, is er de mogelijkheid om te gaan sjoelen. Drie sjoelbakken staan op een rij en al gauw schuiven de eerste schijven door de bak. Het is Dora die al in de eerste ronde met 101 punten aan de leiding gaat. Met 90 punten op de hielen gezeten door Aukje. De overige spelers moeten er nog even inkomen, hebben de slag nog niet helemaal te pakken. Maar pas maar op. Trijn van Zwol en Andries slaan terug met ieder 106 punten. Joke en Dora nog es met 104, maar dan kom ik (Janna) ineens met een verrassende ronde. 122 punten!
Op het laatst slaat Dora nog genadeloos terug met 123 punten. Gefeliciteerd Dora!

Herinnering:

Het is meertmoand - dialectmoand.
Volgende week woensdagochtend staat in het teken van de Grunneger Toal.
Wat is dien schierste Grunneger woord?

Tot volgende week.
Dag.

Het gaat fantastisch, zo op het oog

Net als de afgelopen dagen is het vandaag ook weer een prachtige zonnige dag. Heerlijk. Vanmorgen vroeg floten de vogeltjes al hun hoogste lied. En toen ik m'n vuilcontainer bij de weg zette, schrok ik van een eend en woerd die opvlogen vanuit de sloot. Zullen ze al een mooi plekje hebben gevonden voor het bouwen van hun nestje? Misschien nestelen ze, net als een paar jaar terug, wel weer in één van m'n knotwilgen. En afgelopen week zag ik voor het eerst een ijsvogeltje in m'n tuin. Hij vloog heen en weer bij de sloot en streek vlak voor me neer op een takje. Wát een schitterend vogeltje is dat toch.

Vanochtend zijn een paar vaste bezoekers afwezig. Dat kan gebeuren en is geen enkel probleem. Noaberstee is per slot van rekening geheel vrijblijvend, en móeten is er bij Noaberstee niet bij. Anders wordt het, als je wel graag zou willen, maar wegens ziekte verstek moet laten gaan. We wensen allen van harte beterschap.
Lief en leed, maar ook zorgen zijn deze ochtend gedeeld. Mooi dat daar bij Noaberstee ook ruimte voor is. Soms is luisteren al genoeg.
'k Heb nog een gedicht bij me met de titel Zo op het oog. Het lijkt me deze ochtend wel passend om voor te lezen.

Zaterdagavond 9 maart is er in het 'Der Aa-Theater' in Groningen, het Grunneger Laidjesfestival. Eén van de deelnemers is onze dorpsgenoot Hans Meinds. Als voorbereiding op zijn deelname, heeft Hans vanmorgen een zelfgemaakt liedje gezongen, die hij ook op 9 maart ten gehore zal brengen. Alle lof voor Hans en heel veel succes gewenst.
Mocht je 9 maart nou niet naar het Grunneger Laidjesfestival gaan, dan is de finale van 'Wie is de mol' in dorpshuis Trefpunt misschien een leuk alternatief.

Volgende week hebben we weer een spelletjesochtend, met onder andere sjoelen, keezen en klaverjassen.

Tot volgende week.
Dag.

Voorjaarsvakantie? Welnee!

Wat het weer betreft, was de afgelopen week prachtig. Droog, weinig wind, een heerlijk zonnetje en voor de tijd van het jaar hoge temperaturen. Aan alles merk je dat het voorjaar in aantocht is. Dorpsgenoten komen uit hun winterslaap en wandelen of fietsen weer door het dorp. Anderen zijn druk in de tuin, en de eerste heb ik al zien gras maaien. Dat kan weleens een lang maaiseizoen worden. Sneeuwklokjes, crocussen, en katjes van de hazelaar staan al volop in bloei. Een prachtig seizoen ligt weer voor ons, heerlijk.

Voorjaarsvakantie of niet, de meeste vaste bezoekers zijn deze ochtend weer van de partij hoor. Een enkeling is helaas wegens griep of andere gezondheidsproblemen afwezig. We wensen jullie allemaal van harte beterschap.
Afgelopen week vierde Trijn van Zwol haar verjaardag. (Met drie Trijnen in ons gezelschap, en om misverstanden te voorkomen, zet ik de achternaam er deze keer even bij). Alle reden voor Trijn om ons te trakteren op heerlijke zelfgemaakte lekkernijen. Dankjewel Trijn! Natuurlijk hebben we ook voor haar het 'lang zal ze leven' gezongen.
Trijn heeft ook nog een leuk stukje over verjaardagen. Het stond jaren geleden eens in een tijdschrift en het was het bewaren meer dan waard. Het gaat over het aankomend verjaardagsfeestje van een 77 jarige man en vader. Ze leest het voor en een glimlach is op z'n plaats. Heel erg leuk. Bedankt Trijn.

Vanmorgen is er even kort aandacht voor het volgende:

Vanmorgen was er een voorstel voor een spreker. Ik zal dat binnenkort gaan regelen. Later meer hierover.

Tot volgende week.
Dag.

Agenda
mei 2019
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27 28 29 30 31    
juni 2019
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Binnenkort in Thesinge
28 september 2019
Thesingerun

Meer informatie over de Thesinger Dörpsrun op thesingerun.nl

Foto van de maand
Groepsfoto-Trefpunt-KB-klein-04621.jpg

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda