thesinge.com
YouTube filmpjes

Opnieuw een prachtige zonnige herfstdag. De eerste bezoekers treffen ons buiten op het terras. Binnen schenken we koffie en thee, met daarbij een heerlijke traktatie van Ina. Het was in onze zomervakantie dat Ina jarig was en voor haar alle reden om ons te trakteren. Bedankt Ina. Natuurlijk zingen we ook voor haar het ´lang zal ze leven´.

Vanmorgen gaan we tussen het koffiedrinken door een aantal YouTube filmpjes bekijken. OOGtv had op een gegeven moment het programma ´De Boer Op´. De vraag hierbij was; Waar komt ons eten vandaan? Samen met basisschoolleerlingen ging Alina Kiers op pad naar boeren in Groningen. Vanmorgen gaan we via YouTube filmpjes met hen mee naar boer van Zwol in Spijk. Voor oud Thesingers trouwens geen onbekenden. Hier komen we alles te weten over aardappelen.
Dan gaan we naar Het Geweide Hof in Garmerwolde en de molenaar in Klein Wetsinge. Hier zien we hoe van graan, in dit geval spelt, meel wordt gemaakt.
Tot slot zien we hoe pompoenen groeien op boerderij Onstaheerd in Sauwerd.
Ja, voor kinderen zijn er nog veel vragen. De ouderen zien vooral de vooruitgang. De mechanisatie heeft veel goeds gebracht. Nog steeds hebben de kinderen herfstvakantie. Voor de ouderen stond deze vakantie in het teken van aardappelen rooien. Nee, niet met machines, maar op de knieën en met de handen in de klei.

Een heel ander YouTube filmpje is over de trek van miljoenen vlinders uit Amerika en Canada. De Monarchvlinder vliegt wel 4000 kilometer om te overwinteren in een bos in Mexico.
En nog een filmpje van ei-rups-pop-vlinder en de trek naar Mexico. Prachtig, wát mooie beelden.

In het voorjaar van 2011 heb ik haar ontmoet in Bakkeveen, 'het sokkenvrouwtje'. Toen vertelde ze me dat het Friese tv-programma HEA! opnamen van haar had gemaakt. Thuis is ze altijd aan sokken breien en ondertussen luistert ze naar een 'luisterboek'. De sokken legt ze in het mandje van haar scootmobiel of maakt ze er aan vast. Als de eenzaamheid haar teveel wordt of ze wil gewoon even met iemand kletsen, trekt ze eropuit met haar scootmobiel vol met sokken. Ze heeft altijd aanspraak en sommigen (zoals ik) willen ook graag een foto maken. Ze verkoopt de sokken en de opbrengst geeft ze aan een goed doel. Prachtig.
Bakkeveen 015.JPG
'It sokkewyfke fan Bakkefean'
Bakkeveen 014.JPG


Tot volgende week.
Dag.

En de winnaars van de quiz zijn......

Als we in de zaal alles klaar hebben staan voor de inloopochtend, strijken we neer op het terras in afwachting van de bezoekers. Ongekend dat je op 10 oktober nog heerlijk zonder jas buiten in het zonnetje kunt zitten. Wat een prachtige herfstdag. De eerste bezoekers schuiven nog even bij ons aan, maar dan is het tijd om naar binnen te gaan.

We beginnen met koffie en een heerlijke traktatie van Albert. Afgelopen week vierde hij zijn verjaardag. Hij heeft al vele, vele verjaardagen mogen vieren, maar ook voor hem zingen we uit volle borst het 'lang zal hij leven' omdat we hopen dat er nog vele mooie jaren mogen volgen. Bedankt voor je traktatie Albert.

Dat blijdschap en verdriet dicht bij elkaar liggen, ervaren we ook deze morgen. We staan er bij stil en wensen jullie voor nu en de komende tijd veel sterkte.

Het is een wat moeilijke overgang, maar het is tijd voor Ida haar quiz. Ze heeft 25 vragen gemaakt over van alles en nog wat. Het is aan ons om deze goed te beantwoorden. We maken groepjes van twee. Spieken via de mobieltjes is ten strengste verboden. Mobieltjes uit, we gaan beginnen. O ja, Ida zegt er nog bij, dat de vragen niet zo moeilijk zijn. Dat is hoopgevend en vol goede moed gaan we aan de slag.
Vraag 1: Wie was de eerste vrouwelijke huisarts? Tja.....
Welke vogel kan als enige achteruitvliegen? Geen idee, wèl knap.
Welke planeet is de grootste in ons zonnestelsel? Ja, één van de acht, maar welke.
Voor jou als lezer een peuleschil natuurlijk. Maar kom er maar eens op als je in het heetst van de strijd zo'n vraag moet beantwoorden.
Grote hilariteit bij vraag 22: Hoeveel tanden en kiezen heeft een volwassen persoon? Je ziet aan de gezichten dat men bij deze vraag is. Mond een beetje scheef en de tong gaat van boven naar beneden en van rechts naar links. Daarbij opgeteld de leegtes van getrokken kiezen en dan komt men op.......
Een enkeling wil het zeker weten. Op zeer discrete wijze en met een pas gepoetste kunstgebit is dat een fluitje van een cent. Bij de medespeler lopen tranen van het lachen over de wangen. Dit werkt aanstekelijk. Prachtig man, wat een plezier.
Samen nemen we de vragen nog even door. En de winnaars zijn..... het koppel Trijn van Zwol en Hans Meinds. Van harte gefeliciteerd! Van Ida ontvangen ze beide een klein prijsje.
Ida, bedankt voor je bijdrage aan deze ochend.

Tot slot is er nog aandacht voor de komende theatervoorstelling 'Veur Aaltied' dat op 18 en 19 mei 2019 zal plaatsvinden in Thesinge.

Tot volgende week.
Dag.

Welkom bie Noaberstee

Vandaag weer Noabersteedag. Man, een week is niks.
Ook deze ochtend weten de bezoekers dorpshuis Trefpunt gelukkig te vinden. Wat bij binnenkomst als eerste opvalt zijn de prachtige bloemstukken. Een overblijfsel van het tweedaagse congres van afgelopen maandag en dinsdag. Leuk hoor!

Vanmorgen schuift er ook een nieuwe bezoeker aan. Een stadjer met Thesinger roots. Voor de meesten geen onbekende meer, omdat ze ook al deel heeft genomen aan twee van onze zomeruitstapjes. WELKOM bie Noaberstee, Siemy.

Zo te horen is er veel bij te praten. Links en rechts, over en weer, gaan de verhalen over tafel. Een gezellige boel.
Afgelopen week vierde Ida haar verjaardag. Ze heeft voor ons een heerlijke zelfgemaakte traktatie voor bij de koffie. Lekker hoor, dankjewel. Natuurlijk zingen we voor Ida het ´lang zal ze leven´.
Hiephiep, HOERA!
Ook hebben we nog een traktatie van opa Andries en oma Trijn. Dankjewel! Van harte gefeliciteerd en dat jullie heel lang mogen genieten van jullie kleinzoon.

Zoals vorige week al gemeld, slaan we deze keer het gezamenlijk eten van dikke bonen met spek over. Er kwamen verschillende andere suggesties om samen iets te eten. Na wat heen en weer gepraat is besloten om woensdag 7 november, na afloop van de inloopochtend, gezamenlijk snert en bonensoep te eten, met als afsluiting een zelfgemaakt toetje.
De koks hebben zich spontaan aangemeld en zorgen ervoor dat er 7 november een maaltijd, inclusief toetje, op tafel staat. Geweldig toch!?
Je bent van harte welkom om ook aan te schuiven. Wil je dat dan voor 1 november laten weten aan Janna? Je mag langskomen, me bellen op 050-3022475 of mailen. We proberen de kosten laag te houden, maar hoeveel het precies wordt is op dit moment nog niet bekend.

Tot volgende week.
Dag.

Noaberstee is weer begonnen

Onze vakantie is voorbij.
Noaberstee is weer begonnen!

Op deze mooie zonnige herfstdag loop ik vanmorgen naar dorpshuis Trefpunt. Tafels en stoelen zet ik klaar. Koffie en thee kan worden geschonken en wat mij betreft kunnen de gasten komen. En het laat niet lang op zich wachten of de eerste bezoekers lopen binnen. WELKOM!
Altijd mooi als de mensen na zo´n lange vakantieperiode de weg naar Noaberstee weer weten te vinden.
Deze ochtend gaan we nog even kort terugblikken op onze zomeruitstapjes. Van de foto´s heb ik een PowerPointPresentatie gemaakt die we op groot scherm, via de beamer, gaan bekijken. Althans dat is de bedoeling. Gistermiddag tijdens het testen waren er technische problemen met laptop en beamer, die op dat moment niet oplosbaar waren. En vanmorgen werd me, door een achtergelaten briefje, al duidelijk dat het ´s avonds helaas ook niet was gelukt. Het is niet anders, maar eerlijk gezegd was dat best wel een beetje balen.
Maar dan is daar trouwe bezoeker en computertechneut Hans. En samen met Jan komt het aan het eind van deze ochtend toch nog zover, dat we de foto´s via groot scherm kunnen bekijken. BEDANKT mannen! Het was leuk om ook op deze manier nog even na te genieten van onze prachtige uitstapjes. De reacties op de uitstapjes waren ook vanmorgen, erg positief.

Al een aantal jaren eten we aan het begin van het nieuwe seizoen, zo begin september, gezamenlijk dikke bonen met spek. Door werkzaamheden aan dorpshuis Trefpunt zijn we nu later van start gegaan en is besloten om deze keer af te zien van deze traditie. Volgend jaar zien we wel weer.

Tot volgende week.
Dag.

Laatste uitstapje van dit zomerseizoen

Vanmiddag is ons derde en laatste uitstapje van dit zomerseizoen. En een zomer was het. Een lange periode met heel veel zon, tropische temperaturen waarbij hitte- en droogterecords werden verbroken. Een zomer die ons nog lang zal heugen.
Gelukkig zijn de temperaturen vanmiddag ideaal voor een autoritje. Mooi weer om er met elkaar op uit te gaan.
Het is een prachtig toeristisch autoritje over bekende en onbekende landweggetjes met mooie ommetjes, laantjes, leuke gehuchtjes, verdwenen dorpjes en interessante bezienswaardigheden.
We vertrekken om kwart over één met 19 personen vanaf dorpshuis Trefpunt. Het enige wat voor de deelnemers vaststaat is, dat we een koffiestop hebben bij Restaurant de Boerderij Freaylemaborg in Slochteren en dat we dineren bij Visrestaurant Landman in Termunten. Voor de rest is het één grote verrassing.
Kom, ienstappen en den goan we vot.

Noaberstee gaat 23 augustus weer op stap

Ons derde en laatste uitstapje van dit zomerseizoen is op donderdagmiddag 23 augustus.
We vertrekken om 13.15 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.

Deze middag maken we een toeristisch autoritje over bekende en onbekende landweggetjes met mooie ommetjes, laantjes, leuke gehuchtjes, verdwenen dorpjes en interessante bezienswaardigheden.
Bij 'Restaurant de Boerderij Fraeylemaborg´ in Slochteren hebben we een koffiestop.
We vervolgen ons ritje naar ´Visrestaurant Landman´ in Termunten voor een borreluurtje en diner. Ben je geen liefhebber van vis? Geen probleem. Men serveert ook vlees- en vegetarische gerechten.

Onderstaande kosten komen voor eigen rekening:

  • € 5,00 per persoon voor benzinevergoeding aan chauffeurs.
  • Diner en consumpties bij Visrestaurant Landman.

Zin om mee te gaan? Je bent van harte welkom!
Wel graag even vóór 21 augustus aanmelden bij Janna Hofstede, telefoon 050 - 3022475 of mail.

Tot ziens op donderdagmiddag 23 augustus.

Een prachtig zomers Noaberstee uitstapje

Vanmiddag zijn we weer metelkaar op stap geweest. Het was een gemengd gezelschap. Vaste bezoekers van Noaberstee, dorpsgenoten en deze keer waren er ook nog twee gasten bij. WELKOM!
Om 13.00 uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt, via Sint Annen, naar Ten Boer. Daar sluit Aukje aan, met twee oud Thesingers en één van onze gasten. Ja, aansluiten was de bedoeling, maar na een poosje kreeg ik in de peiling dat er één van de zes auto's achter me, ontbrak. Technische problemen bleek later, maar alles kwam op z'n pootjes terecht. Heb ik voor een volgend uitstapje weer van geleerd.Via een mooie toeristische route komen we aan bij onze eindbestemming: 'Eetcafé de Boerderij' in Oosterwijtwerd, waar we hartelijk en gastvrij worden ontvangen. Rondvaartboot 'Bolleke' ligt al voor ons klaar, en we kunnen direct aan boord. Kapitein Snip en medewerker Rachel zullen ons vanmiddag rondvaren door de Groninger maren, diepen en centrum van Appingedam.
De motor wordt gestart en de trossen gaan los. Daar gaan we.

ZOMERUITSTAPJE 19 JULI

Donderdagmiddag 19 juli is ons tweede zomeruitstapje.

We vertrekken rond kwart voor één vanaf dorpshuis Trefpunt. Het juiste tijdstip laat ik de deelnemers op een later moment nog weten.
Via een mooie toeristische route rijden we naar 'Eetcafé de Boerderij' in Oosterwijtwerd.

Van daaruit maken we met boot 'Bolleke' een rondvaart via 'het Oosterwijtwerdermaar, en het Damsterdiep, naar Appingedam waar we een rondje door het centrum maken.
Onderweg kunnen we genieten van de beroemde hangende keukens, historische panden, de nieuwe jachthaven en van de Nicolai kerk. Daarna zetten we weer koers naar Oosterwijtwerd, waar we na ongeveer 2 1/2 uur varen weer voet aan vaste wal zetten', aldus de website van Eetcafé de Boerderij.

Na de rondvaart is er een borreluurtje, waarbij de kosten van consumpties, bovenop de arrangementsprijs komen, en voor eigen rekening zijn.

We sluiten de middag hier af met een diner.

Kosten van dit arrangement hangen af van het aantal deelnemers.
Vanaf 25 personen is de arrangementsprijs € 32,50 per persoon.
Minder
dan 25 personen is de arrangementsprijs € 40,50 per persoon.

Lijkt het je leuk om met ons mee te gaan? Je bent van harte welkom.
Wel graag even vóór 12 juli aanmelden bij Janna Hofstede, telefoon 050 - 3022475 of mail.

Vocaal Ensemble CURIOSA zingt voor Noaberstee

Vanmiddag was er in de Kloosterkerk van Thesinge een bijzonder benefiet concert. Vocaal Ensemble CURIOSA uit Middelstum gaf een optreden, waarbij de giften bij de uitgang bestemd waren voor een goed doel. En wij, Noaberstee, zijn het goede doel.

Als ik rond de klok van twee uur de Kloosterkerk binnenstap, is Vocaal Ensemble Curiosa al druk aan het inzingen. Dorpsgenoot Pluc Plaatsman is ook al aanwezig. Pluc is lid van de plaatselijke commissie Kloosterkerk en is contactpersoon voor gebruik van de kerk. Als er een concert of andere activiteit is in de kerk, is er voor Pluc altijd wel iets te doen. Maar vanmiddag is het anders en heeft hij de handen vrij. Alles wordt in de puntjes verzorgt door Curiosa!

Toch is het Pluc die om drie uur, bij aanvang van het concert, Vocaal Ensemble Curiosa en het aanwezige publiek, van harte welkom heet. Hij vertelt hoe deze benefiet concert tot stand is gekomen en heeft lovende woorden voor Curiosa, Noaberstee en mij (Janna Hofstede) als coördinator van deze prachtige organisatie. 'Vanmiddag mogen wij jullie cadeautje uitpakken. Fantastisch.'
Na de mooie woorden van Pluc is het tijd om te gaan zingen.

Vocaal Ensemble Curiosa is onderdeel van Stichting Stem uit Middelstum en bestaat uit 11 zangers. Curiosa zingt vierstemmig onder enthousiaste en professionele leiding van Julia Zaytseva.
In de publicaties staat: "Er wordt een zeer gevarieerd repertoire ten gehore gebracht van oude klassiekers van Mendelssohn tot hedendaagse songs met daartussen romantische en lichte muziek in verschillende talen."

In het kort wordt verteld waar de liederen over gaan. Als de dirigente een seintje geeft, gaan alle zangers staan en wordt het eerste lied 'Pachelbel's Canon of Peace' ingezet. Het is een prachtig lied van J. Pachelbel en gearrangeerd door P.M. Liebergen. Applaus volgt, net als na alle andere schitterende liederen die ze zingen. Wát geweldige stemmen. En zowel aan de zangers als dirigente is te zien, dat ze er plezier in hebben. Voor de pauze volgen nog een aantal liederen, waaronder 'Though Philomea lost her love' van Tomas Morley (1557-1603), 'Kyrië uit de Misa Criolla' van Ariël Ramirez, ' Cantique de Jean Racine' van Gabriel Fauré. En ook het bekende themalied van Mr. Bean, 'Ecce Homo' waarvan de componist en schrijver onbekend zijn, ontbreekt niet.

PAUZE, met hapjes en drankjes die ons worden aangeboden door Curiosa. Aanwezigen zijn onder de indruk van de prachtige klanken van het Vocaal Ensemble. "Schitterend hé, wát geweldige stemmen. Dat je met 11 zangers zoiets ten gehore kunt brengen spreekt toch wel van grote klasse. Voor de dirigente ook alle lof. Echt prachtig!"

We vervolgen het programma en ik, Janna Hofstede, mag als contactpersoon en coördinator van Noaberstee iets vertellen over deze prachtige actieve organisatie.
Onder de indruk van de prachtige klanken van Curiosa en een beetje beduusd dat deze middag speciaal voor Noaberstee is, begin ik toch wel een beetje zenuwachtig aan mijn verhaal. Mor, 't komt goud. Allereerst is een dankwoord richting Curiosa, Stichting Stem en dorpsgenoot Pluc Plaatsman wel op z'n plaats. Nogmaals, HARTELIJK DANK!
Op deze plek kan ik ook weer een heel verhaal houden, maar voor nu verwijs ik je graag door naar onze dorpswebsite, waar je alles te weten kunt komen over het reilen en zeilen van Noaberstee.

Het is weer tijd voor zang, 'Morning has broken' van Cat Stevens, 'Can't help falling in love' van Elvis Presley en gearrangeerd door dirigente Julia Zaytseva. Het benefiet concert waarbij de opbrengst ten gunste komt van Noaberstee, wordt afgesloten met het prachtige 'Rhythm of live' van Cy Coleman, arrangement Richard Barnes. Een staande ovatie volgt.

Tot slot spreekt Pluc nog een dankwoord, en namens de plaatselijke commissie Kloosterkerk en Noaberstee, ontvangen de dirigente en zangers nog een zakje overheerlijke roomboterkoekjes, onze bekende 'Thesinger sarcofaagjes'. Voor ze deze in ontvangst nemen heeft de dirigente nog een toegift voor ons in petto. Schitterend! Opnieuw een staande ovatie. En zo komt er een einde aan een prachtige muzikale middag. Bij de uitgang hebben bezoekers, door middel van een gulle gift, blijk gegeven dat ze Noaberstee een warm hart toedragen. HARTELIJK DANK!
Via YouTube kun je nog nagenieten van deze schitterende benefiet concert.

Binnenkort zullen we van Stichting Stem en Vocaal Ensemble Curiosa horen hoeveel geld er zal worden overgemaakt naar Noaberstee.

Tot slot nog een paar foto's die zijn gemaakt door Sybolt Oudman, waarvoor dank.
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.

IMG_1260.JPG

IMG_1253.JPG

IMG_1258.JPG

IMG_1262.JPG

Dankbaar en met heel veel plezier kijken we terug op deze fantastische middag.
Dag.

Uitstapje Blik Trommel en Oudheden Museum

Net als voorgaande jaren hebben we in de maanden juni, juli en augustus geen inloopochtenden of themabijeenkomsten. In plaats daarvan maken we maandelijks een uitstapje. Vanmiddag trekken we er voor het eerst opuit.
Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door welzijnssubsidie van de Gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen. Nogmaals hartelijk dank.

Met 15 personen vertrekken we om 13.00 uur vanaf dorpshuis Trefpunt. Drie auto's volgen me op de uitgezette route. Via prachtige landweggetjes slingeren we door het Groninger landschap. Het koren begint al geel te kleuren, aardappelen staan er mooi bij, maar staan nog niet in bloei. Koeien lopen in de wei en verderop zijn boeren druk bezig met het inhalen van weer een snede gras. Naast mooie gehuchtjes als Wierumerschouw, Krassum en Schifpot, rijden we ook door wierdedorpjes zoals Oostum met zijn beschermd dorpsgezicht. Na een uurtje komen we aan bij het Blik Trommel en Oudheden Museum in Niezijl. Het is duidelijk dat we worden verwacht. Hein Nauta staat ons als een volleerd verkeersregelaar al op te wachten. We kunnen de auto's zo parkeren, dat we met tien passen, over de drempel van het museum stappen. Daar worden we hartelijk ontvangen door zijn vrouw Tineke Nauta. De kopjes staan al klaar en we nemen plaats aan de lange tafel. Je kunt zien dat er op onze komst is gerekend en we voelen ons meer dan welkom!

Zo, eerst een kopje koffie/thee met een museumgebakje. Dan steekt Hein van wal en verteld ons vol passie over het ontstaan van hun museum. Maar ook heeft hij prachtige verhalen. Verhalen over blikjes, trommeltjes en oudheden. Indrukwekkende verhalen, zoals het verhaal over de trommel van de Joodse familie Ganz. Verhalen over hun bezoek aan markten, kringloopwinkels en kofferbakverkopen. Verhalen over KING pepermunt. Trouwens weet je waar KING voor stond? Kwaliteit In Niets Geëvenaard. En het verhaal over Buisman. Vroeger, en misschien nu nog wel, werd een schepje Buisman toegevoegd aan de koffie. Hein weet van bezoekers, dat sommigen Buisman toevoegen aan hun jus. Het schijnt een heerlijke smaakmaker te zijn voor zowel jus als vlees. Ja, je moet er maar opkomen. Sommige Thesingers zullen het binnenkort vast uit proberen. Na onze tweede kopje koffie/thee is het tijd om rond te gaan snuffelen in het museum. Wát een spullen. Blikjes, trommeltjes, oudheden, koffiemolens, zinken diertjes, speldjes, sleutelhangers, theekisten, weckflessen met inhoud, een solex, oud gereedschap, putschepje, oude naaimachines, sigarendozen, oude kranten, zakketels......teveel om allemaal op te noemen. Dit moet je zien! Het is echt de moeite meer dan waard. Wij hebben er echt van genoten. We nemen afscheid van het vriendelijke en gastvrije koppel Hein en Tineke Nauta, en vervolgen ons uitstapje.

Via het prachtige coulisselandschap van het Westerkwartier, rijden we naar Wegrestaurant in de Klaver in Niebert. Hier sluiten we onze middag af met een borreluurtje en diner. Ook hier een hartelijk ontvangst. Tijdens ons borreluurtje geven Hans en Elisabeth een rondje, omdat ze afgelopen zaterdag 40 jaar waren getrouwd. We hopen dat ze samen nog heel veel jaren van het leven mogen genieten. Hartelijk dank voor jullie traktatie!

Voor sommige is de keuze voor het menu niet zo moeilijk. Dat wordt weer zalm. Anderen twijfelen tussen een heerlijke schnitzel, met of zonder ui en champions, lever of toch een mixed grill? De keuze is gemaakt en de kok kan aan de slag. Watertandend wachten we af. Dan komt de vriendelijke en jonge bediening met schalen vlees en word je bord gevuld met een schnitzel of.....Op tafel schaaltjes met heerlijke gebakken aardappeltjes, aardappelkroketjes, warme en koude groenten. Eet smakelijk! En smakelijk is het, heerlijk. Terwijl de een het diner afsluit met een kopje koffie, heeft een ander nog ruimte voor een heerlijke coupe ijs. "Och man, wat lekker!" Met een volle buik nemen we tevreden afscheid van de bediening. Tot ziens!

Via een mooie toeristische route rijden we weer naar Taisn. In Roderwolde nog zomaar een kadootje. In het dorp staat een ooievaarsnest. We stoppen. Twee jongen zitten boven in het nest, uitkijkend wat pa en ma daar doen in het land. Pa of ma, ik weet niet wie, loopt in het land met een heel groot stuk hooi in z'n bek. Wat gaat ze doen? Zal ze straks opvliegen en het hooi bij de jongen brengen? Ze doet nog een paar stappen, klappert met de vleugels, en daar gaat ze. Een nieuw bedje voor haar jongen. Wat zullen ze vannacht lekker slapen.

Rond kwart over negen zijn we weer in Taisn. We hebben een prachtige middag gehad, waar we met heel veel plezier op terugkijken.

In juli is ons volgend uitstapje. Wanneer dat precies gaat plaatsvinden is nu nog niet bekend. Vaste bezoekers van Noaberstee breng ik persoonlijk op de hoogte, en ik zal het ook vermelden in onze activiteitenkalender op deze site.

Tot slot ook nog even aandacht voor het benefietconcert van Vocaal Ensemble Curiosa op zondagmiddag 24 juni, 15.00 uur. De toegang is gratis. Uw gift na afloop is voor het goede doel. En het goede doel is Noaberstee.
Draag je ons een warm hart toe, kom dan 24 juni, 15.00 uur naar de Kloosterkerk in Thesinge.

Nog even nagenieten. Klik op de foto voor een vergroting.
IMG_6413.JPG

IMG_6408.JPG

IMG_6428.JPG

IMG_6429.JPG

IMG_6430.JPG

IMG_6426.JPG

IMG_6422.JPG

IMG_6427.JPG

IMG_6433.JPG

IMG_6445.JPG

IMG_6437.JPG

IMG_6447.JPG

Hopelijk tot zondagmiddag 24 juni in de Kloosterkerk, en anders zie ik jullie graag weer bij ons volgend uitstapje in juli.
Dag.

Eerste vakantie uitstapje zomerseizoen 2018

Woensdagmiddag 13 juni is onze eerste vakantie uitstapje van het zomerseizoen.
Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door Welzijnssubsidie van de gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.


We vertrekken om 13.00 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.
Via een mooie route rijden we naar Niezijl, waar we een bezoek brengen aan het Blik Trommel en Oudheden Museum.
We sluiten de middag af met een etentje bij Wegrestaurant in de Klaver in Niebert. Het diner en de consumpties zijn hier voor eigen rekening.

Zin om met ons mee te gaan? Je bent van harte welkom!
Wel graag vóór 10 juni even aanmelden bij Janna Hofstede. Dat mag via telefoon 050-3022475 of mail.

Graag tot ziens op woensdagmiddag 13 juni.

Dankjewel

Na een zeer warme en plakkerige nacht ben ik al heel vroeg uit de veren. Eerst maar weer alle ramen en deuren open. Hopelijk geeft dat een beetje verkoeling. Pffff, wat een hitte. Voor een wintertype zoals ik, is het mij veel te warm hoor. Door de warmte weinig slaap en daardoor weinig energie. Het klinkt mij dan ook als muziek in de oren dat weervrouw Harma lagere temperaturen voor ons in petto heeft. Zelfs regen ligt in de lijn der verwachtingen. Nou kom maar op. Zoveel te eerder, zoveel te beter. Gejammer en gejeuzel? Ach, denk maar even terug aan de winters, toen jij al van slag was van één sneeuwbuitje en drie graden nachtvorst.

Vanmorgen is onze laatste inloopochtend voor de vakantie. Het is een ochtend van koffie drinken, bijkletsen en het bespreken van vakantieplannen. De één trekt er met de caravan op uit, de ander gaat naar de stacaravan op hun vertrouwde camping, en weer anderen genieten van hun huisje in het buitenland, of bezoeken een andere mooie vakantiebestemming.
Prachtig toch dat men nog zo fit en vitaal is om dergelijke dingen te ondernemen. Geniet er maar lekker van! Ik ben nu al benieuwd naar alle vakantieverhalen.

Net als voorgaande jaren maakt Noaberstee in de maanden juni, juli en augustus een zomeruitstapje.
Ons eerste uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door Welzijnssubsidie van de gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.
De eerste staat gepland voor woensdagmiddag 13 juni.
We vertrekken om 13.00 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.
Via een mooie route rijden we naar Niezijl, waar we een bezoek brengen aan het Blik Trommel en Oudheden Museum.
We sluiten de middag af met een etentje bij Wegrestaurant in de Klaver in Niebert. Consumpties en diner zijn hier voor eigen rekening.

Zin om met ons mee te gaan? Je bent van harte welkom!
Je kunt je vóór 10 juni via telefoon 050-3022475 of mail aanmelden bij Janna. Langskomen mag natuurlijk ook.

Vanmorgen word ik nog in de bloemetjes gezet en verrast met een leuke attentie. Namens de bezoekers heeft Trijn van der Meulen mooie woorden en bedankt me voor mijn inzet en alle werk dat ik doe voor Noaberstee.
Het maakt me een beetje stil. Altijd fijn als mensen hun waardering laten blijken. Nogmaals DANKJEWEL!

Ik zie je graag op woensdagmiddag 13 juni.

Veel vakantieplezier!
Dag.

Nog vele mooie jaren

Vanmorgen kijken we even kort terug naar de gezellige ochtend van vorige week, maar kijken ook vooruit.
Aanstaande vrijdag, 25 mei, wordt de nieuwe privacywet van kracht. De nieuwe regels zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg de AVG. Vanaf het begin dat we onze stukjes en foto's publiceren op deze website, zijn we altijd zeer zorgvuldig omgegaan met persoonsgegevens. Voor wat betreft de foto's, wisten zowel de bezoekers als derden, dat de foto mogelijk geplaatst zou worden en daar hebben ze mondeling mee ingestemd. Noaberstee zal dan ook op dezelfde voet verder gaan.
Het mag duidelijk zijn, dat persoonsgegevens en foto's die door ons zijn gepubliceerd op deze site, NIET ZONDER TOESTEMMING mogen worden gebruikt door derden. Dit was alzo in de oude wet, en de nieuwe wet verandert daar niets aan.

Dan is er aandacht voor een concert dat zal plaatsvinden op zondagmiddag 24 juni in de Kloosterkerk. Later meer hierover, maar noteer alvast deze datum in je agenda!

Volgende week is onze laatste inloopochtend, voordat we vakantie gaan vieren. Onze eerste zomeruitstapje is in voorbereiding. Volgende week meer.

Opnieuw een oudere Thesinger die ons mooie dorp heeft moeten verlaten, omdat nóg langer zelfstandig wonen niet meer ging.
Roelie is deze ochtend aanwezig en we horen de eerste verhalen over haar nieuwe stek in Ten Boer.
Ja, je leest het goed. Roelie heeft haar huis en vertrouwde omgeving ingeruild voor een aanleunwoning bij Bloemhof in Ten Boer.
Ik schrijf dit wel gemakkelijk, maar ik kan me voorstellen dat, als je na 60 jaar je vertrouwde omgeving en prachtige dorp moet verlaten, dat wel iets doet met een mens. Hoe mooi en geriefelijk je nieuwe stekkie ook is.
Als de jaren beginnen te tellen en het allemaal niet meer zo gaat als je graag zou willen, ga je nadenken. Koste wat het kost blijven wonen in je eigen huis, je vertrouwde omgeving, je dorp waar je bijna 60 jaar met veel plezier hebt gewoond of.......? Roelie heeft, met wat hulp van deze en gene, zo lang mogelijk zelfstandig in haar huis kunnen wonen. Maar, afgelopen week heeft ze haar intrek genomen in een aanleunwoning in Ten Boer. We hopen dat ze zich daar gauw thuis mag voelen en dat ze nog vele mooie jaren in ons midden is.

Tot volgende week.
Dag.

Op wereldreis met Vegter en Diny

Moi.
Wat is onze vernieuwde dorpswebsite mooi geworden hè. Duidelijk, overzichtelijk en helemaal rechts, uitgebreid met de rubriek 'FOTOPROJECTEN'.
Complimenten aan de redactie van Thesinge.com en in het bijzonder aan webmaster Ton Ensing.

Door de werkzaamheden was het de afgelopen weken niet mogelijk om nieuwe artikelen te plaatsen. Maar, vanaf vandaag 29 mei, kunnen we weer aan de slag. Ik neem je mee naar waar we gebleven zijn, woensdagochtend 16 mei.

Deze ochtend hebben we bezoek van een uniek man, de 92-jarige heer Vegter van Slooten. In eerste instantie dacht ik dat hij een dubbele achternaam had of misschien wel van adel was. Maar nee, Vegter is zijn voornaam en van Slooten zijn achternaam. Hij komt ons iets vertellen over zijn wereldreis naar Afrika. Maar voor het zover is, eerst koffie met.....een koekje. Nee, sinds lange tijd geen jarigen die trakteren.

Laptop met dvd en beamer staan klaar voor gebruik.
De heer van Slooten heeft een aantal attributen meegenomen om zijn presentatie te ondersteunen. Op het podium ligt een panter en een meterslange vel van een slang. Een kaart van Afrika en enkele foto's maken het compleet.
IMG_6369.JPG

IMG_6359.JPG

Na een woord van WELKOM geef ik het woord aan de heer van Slooten.
IMG_6350.JPG

Van alle duizenden foto's en dia's is een selectie gemaakt, en op dvd gezet. De dvd is voorzien van muziek en de tekst is ingesproken door Vegter. Aan de hand van deze dvd neemt hij ons deze ochtend mee op zijn wereldreis. Kom, ga je mee?

Vegter en zijn toenmalige vriendin Diny, besluiten om een wereldreis te maken. In maart 1959 vertrekken ze als begin dertiger en twintiger in hun Goggomobil T 300, van Groningen naar Kaapstad in Afrika.
IMG_6371.JPG

IMG_6364.JPG

Ze hebben een startkapitaal van 300 gulden en een paar sponsoren. Zo kregen ze bijvoorbeeld banden van het bedrijf Vredestein. Voor het grootste gedeelte moesten ze zelf in hun onderhoud voorzien. Ze verdienden geld met zingen, musiceren, en verkoop van fotokaarten en zelf vervaardigde aquarellen. Ze traden op in de duurste nachtclub van Tanger in Marokko. Het geld dat ze verdienden in de nachtclub, werd besteed aan de bootreis naar Dakar.
Vegter speelt ook gitaar. Het was deze bootreis dat hij een speciale aanslag leerde, waarmee hij een Spaans klinkend deuntje ten gehore kon brengen.
PAUZE. Koffie.
Hij pakt zijn gitaar. Ik een barkruk. Als een levenslustige, lenige jongeman gaat hij zitten. Hij vertelt en slaat de eerste akkoorden aan. Het klinkt een beetje Spaans. Dit is de aanslag die hij tijdens de bootreis heeft geleerd. Dan begint hij te zingen. Een zelfbedacht liedje, net als toen. "De tekst slaat nergens op, maar leuk dat ze het vonden".
IMG_6354.JPG

Ook zingt hij voor ons het Groninger liedje 'Ol Graitje'. Prachtig man.
Hier een uitvoering van Wia Buze en Erwin de Vries.
Wat ons betreft kan Vegter zich zo aanmelden voor het Songfestival in 2019.

Koffie op? Kom, we starten de Goggomobil T 300 en gaan verder.

Tijdens hun reis heeft Diny van iemand een hondje gekregen. Ze hebben hem de toepasselijke naam Goggo gegeven. Ze zijn nu dus met z'n drieën.

Via zandwegen, met diepe kuilen vol water, moet eerst worden gemeten of Vegter en Diny daar wel met hun Goggomobil door kunnen. Het lukt!
Na vele zand- en modderwegen, is het een verademing als je een stukje asfalt treft.
Onderweg is het genieten van prachtige natuur, wilde dieren, verschillende culturen en tradities en fascinerende Afrikaanse stammen.

Drie jaar na hun vertrek komen Vegter en Diny in 1962 weer aan in Groningen. De avonturiers hebben 53.000 kilometer gereden en doorkruisten 32 landen. Na deze wereldreis ging ieder zijns weegs. Toch zijn ze elkaar niet uit het oog verloren. Het was een reis die Vegter en Diny, bijna 60 jaar na dato, nog steeds koesteren.
Prachtig, dat wij vanmorgen met Vegter mee mochten op zijn wereldreis. We hebben er van genoten!

Nog meer nagenieten? Dat kan via het in 2008 uitgezonden RTV Noord programma, 'Wadapatja' op YouTube.

Tot volgende week.
Dag.

De wereld van doven

Als ik vanmorgen rond zeven uur uit bed stap, schijnt de zon alweer volop. Wát een prachtig begin van onze Noabersteedag. Ook de afgelopen dagen hebben we al kunnen genieten van het mooie weer. Oké, niet voor iedereen is het alleen maar plezier. Er moet ook volop worden gewerkt en voor sommige sectoren zullen ze vast verlangen naar koeler weer. Met 27 graden, volop in de zon boven op een dak aan het timmeren, lijkt mij geen pretje. Wat de laatste dagen opvalt is het vele landbouwverkeer. Trekkers met landbouwmachines rijden af en aan. Her en der ruik je het pasgemaaide gras. De eerste snede is eraf. Nu maar afwachten of de boeren ook tevreden zijn over de voederwaarde en eiwitgehalte.

We beginnen onze Noaberstee-ochtend met koffie en........ja, het is echt waar, weer een traktatie. Trijn van der Meulen is jarig geweest en heeft voor ons iets lekkers meegenomen. Gelukkig ben ik nog steeds niet op dieet en heb dan ook weer heerlijk gesmuld. En natuurlijk hebben we ook voor Trijn het 'lang zal ze leven' gezongen, inclusief de driewerf hoera. Bedankt voor je heerlijke traktatie Trijn.

Dan is het tijd voor de presentatie van dorpsgenoot Andries.
Tot vorig jaar was Andries in zijn werkzame leven tolk. Zijn specialiteiten waren techniek en gezondheidszorg. Hier heeft hij veel tolkwerk voor gedaan. Als horende neemt hij ons mee in de wereld van doven. De wereld van praten, liplezen en gebarentaal. Maar eerst een stukje geschiedenis.
Het was priester en advocaat de l'Epée uit Parijs, die in 1760 begon om dove mensen in die stad te onderwijzen, en richtte een school voor hen op. Ze werden daar onderwezen in de gebarentaal.
In 1790 bezocht Henri Daniël Guyot, predikant van de Waalse gemeente in Groningen, een openbare les op het doveninstituut in Parijs. Daarna besloot hij om in Groningen een instituut voor doven op te richten.
Er was altijd een strijd over de vraag: Wat is het beste voor doven? Leren praten en liplezen óf gebarentaal? In 1880 is op een wereldcongres in Milaan besloten, om gebarentaal af te schaffen. Honderd jaar later, 1980, werd opnieuw op een wereldcongres, maar dit keer in Hamburg, besloten om de gebarentaal weer in te voeren.

In 1983 startte de eerste opleiding voor tolk gebarentaal. Door deze tolken gebarentaal konden dove jongeren na hun opleiding op de Guyotschool ook naar het reguliere MBO en HBO onderwijs.
De dovencultuur kwam weer tot leven. Omdat alle doven 16 uur per jaar gebruik konden maken van een tolk, waren ze minder afhankelijk van de familie om contact te maken met de horende wereld.
Als kind van dove ouders is Andries er duidelijk over en heeft hij recht van spreken. "Als dove doe je niet mee! Als je als dove in gezelschap bent van horenden, dan ontgaat het je waarom iedereen zo lacht en vrolijk is. Oké, ik zal het je straks wel even vertellen. Maar van een half uur lekker ouwehoeren door de horenden, krijgt de dove een verslagje van maar vijf minuten."
Als kind van dove ouders word je geconfronteerd met grote mensen zaken. Denk aan bellen met instanties, doktersbezoek of mee naar het ziekenhuis.

Omdat doven niet kunnen bellen, kwam PTT met de 'gratis' teksttelefoon. Nu was het mogelijk om met een andere teksttelefoon contact te maken. Tegenwoordig gebruiken veel doven een mobieltje voor hun teksten. Na de teksttelefoon kwam de Cochleair implantaat (CI). Voorwaarde om gebruik te maken van een CI is, dat je moet kunnen lezen en schrijven. Uit het bijgevoegde artikel blijkt, dat je met een CI opnieuw moet leren horen.

Tot slot heeft Andries voor ons nog een A4tje met daarop het Nederlands handalfabet. Samen gaan we dat even oefenen. Ook even proberen? Kijk dan op deze YouTube link.

We kijken terug op een gezellige informatieve ochtend, waarvoor we Andries hartelijk bedanken.

Volgende week krijgen we bezoek van een unieke man, de 92-jarige heer Vegter van Slooten. Ooit maakte hij met zijn toenmalige vriendin en hondje Goggo een wereldreis. Ze reisden met een Goggomobil T 300 van Groningen naar Kaapstad en weer terug. Het belooft een gezellige ochtend te worden met schitterende verhalen. Dit wil je niet missen! Kom je ook? Je bent van harte welkom.

Tot volgende week.
Dag.

Agenda
oktober 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
november 2018
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Binnenkort in Thesinge
24 oktober 2018
Schaatsen met de Scheuvel

Op woensdag 24 oktober van 11:00 uur tot 15:00 uur schaatsen in Kardinge met de Scheuvel voor kinderen t/m 16 jaar. Je kunt je, tot 22 oktober, opgeven bij Martin Wierenga of Patrick van Zanten.
Zie de huis-aan-huis verspreide flyer voor meer informatie.

Foto van de maand
Maan_paul.png

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda