thesinge.com
Vossenjacht en High Tea

Vanmorgen beginnen we met koffie en thee. Tussendoor hebben we weer veel bij te kletsen. Ook mogen we deze ochtend een nieuwe bezoeker verwelkomen, mevrouw Zwanie Datema. Hartelijk welkom bie Noaberstee.
Deze ochtend is Noaberstee onderdeel van een activiteit van CBS De Til. Leerlingen hebben een vossenjacht. Her en der in het dorp zijn dorpsgenoten, zogenaamde vossen, die een beroep uitbeelden. Het is aan de kinderen om die vossen op te sporen en het beroep te raden. Raden ze het goed, dan krijgen ze een letter. En van alle letters kunnen ze één woord maken.
Vossen Hans en Elisabeth, vaste bezoekers van Noaberstee, zitten in de hal van dorpshuis Trefpunt en spelen prachtige liedjes op hun trekzak. Een trekzak wordt ook wel een trekharmonica genoemd. Hoe het instrument precies heet, is voor sommige kindertjes een beetje moeilijk. Het lijkt wel op een accordeon, maar eigenlijk ook weer helemaal niet.
Dat Hans en Elisabeth uitbeelden dat ze muzikanten zijn, is voor de meeste leerlingen wel duidelijk. Prachtig man.
Jammer dat er deze ochtend een fikse lange regenbui over Thesinge trekt. Vooral voor de vossen die niet onder dak zitten is het een beetje afzien, maar niet minder leuk hoor. Als je de kinderen ziet genieten, genieten de vossen ook.

De vossenjacht wordt in dorpshuis Trefpunt afgesloten met een High Tea. Wij, bezoekers van Noaberstee, zijn daarvoor ook uitgenodigd. In de loop van de ochtend komen al enkele ouders binnen om de boel klaar te zetten. Anderen lopen binnen met hun zelfgemaakte lekkernijen. Zozo, dat ziet er allemaal lekker uit. Maar, aankomen mag nog niet hoor. Nog even geduld. En dat hebben we.
Als ook de kinderen, vossen en enkele ouders binnen zijn, spreekt directeur Paulina van Bostelen mooie woorden, en heet iedereen van harte welkom. Eet smakelijk!
En smakelijk was het. Wat een verscheidenheid aan lekkere hapjes. Heerlijk, wat hebben we gesmuld. En het was ook zo gezellig. Kinderen, ouders, opa's en oma's en oudjes, dat gaat prima samen in Thesinge. Ja, oudjes mag ik toch wel zeggen als er een aantal 85plussers bij zijn? Nou, de oudjes zijn nog jong van geest hoor, en vinden het maar wat leuk met al die kinderen. Als je 87 bent, is iemand van 43 nog een kind hè.....haha.

Tot slot van deze prachtige ochtend is er nog een slotwoord van directeur Paulina van Bostelen. Namens Noaberstee bedank ik (Janna) leerkrachten en ouders voor de uitnodiging en heerlijke High Tea. We hebben gesmuld en genoten! Nogmaals, hartelijk dank!

Ik en foto's maken in dorpshuis Trefpunt, is geen goeie match. 'k Heb toch nog een paar gevonden die enigzins toonbaar zijn. Maar....Jolanda is mijn redder.
Je kunt erop klikken voor een vergroting.

IMG_7891.JPG
Muzikanten Hans en Elisabeth met enkele leerlingen.
Trijn kijkt belangstellend toe.
IMG_1951.jpg
Foto: Jolanda Bol
Vos Leonie als schilder
IMG_7895.JPG
Er zijn al enkele hapjes binnen......
IMG_1954.jpg
Foto: Jolanda Bol
Dat wordt smullen!

IMG_7906.JPG
Wát een gezellige boel

Volgende week, 18 september is er GEEN inloopochtend.

Tot woensdagmorgen 25 september.

Dag.

Informatieavond kandidaat-notaris Marieke Poort

In navolging van een informatieochtend, organiseert Noaberstee nu een informatieavond van kandidaat-notaris Marieke Poort van Emmius Notarissen.
Toen, in mei, werd maar weer eens duidelijk dat je op alle leeftijden te maken kunt krijgen met notariële en juridische zaken.
Als je gaat samenwonen, trouwen, je eerste huis gaat kopen of bij ernstige ziekten. En wat dacht je van sociale media, zoals Facebook, Twitter, WhatsApp, LinkedIn en YouTube.
Velen staan er niet bij stil, maar wie zorgt voor deze sociale media als de gebruiker zelf niet meer in staat is om deze te beheren? En wat is eigenlijk het verschil tussen een testament en een levenstestament? Wat te doen als je te maken krijgt met een erfenis?

Woensdagavond 25 september ben je met al je vragen van harte welkom in dorpshuis Trefpunt. We beginnen om 19.30 uur.
Het bijwonen van deze informatieavond is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Inloopochtenden zijn weer begonnen

In juni, juli en augustus hebben we genoten van drie prachtige uitstapjes. Onze vakantie zit erop. Vanmorgen zijn we weer begonnen met de wekelijkse inloopochtenden en themabijeenkomsten.
Zo'n eerste keer na de vakantie is er bij mij altijd een stukje gezonde spanning. Zullen de trouwe bezoekers van voor de vakantie, de weg naar dorpshuis Trefpunt nog weten te vinden? Nou, en of ze die weten te vinden. De een na de ander kwam vanmorgen weer binnenlopen. Sommigen hebben er echt naar uitgekeken. Fijn dat we elkaar weer wekelijks kunnen ontmoeten.
Welkom bie Noaberstee!

We beginnen deze ochtend, waar we eind mei mee zijn gestopt.....een kopje koffie/thee met een heerlijke traktatie. Afgelopen periode vierden Ina en Jannie hun verjaardag. Vanmorgen hebben ze voor ons iets lekkers bij de koffie. Heerlijk. Natuurlijk zingen we voor hen uit volle borst het 'lang zullen ze leven'. Hopelijk volgen er ook voor hen nog vele mooie jaren.

Zo'n eerste ochtend na de vakantie kijken we even kort terug op onze zomeruitstapjes. Eén ding is duidelijk. Volgend jaar weer!
Natuurlijk kijken we ook vooruit. Voor de komende tijd staan er in de agenda op Thesinge.com al weer verschillende activiteiten gepland. Hieraan zie je niet alleen dat de vakanties echt voorbij zijn, maar ook hoeveel er in ons mooie dorp wordt georganiseerd. Prachtig!

In verband met beschikbaarheid van dorpshuis Trefpunt, is er woensdagmorgen 18 september GEEN inloopochtend.

Tot volgende week.
Dag.

Rondvaart door Nationaal Park De Alde Feanen

Vanmiddag is ons derde en laatste uitstapje van het zomerseizoen. Het wordt een middagje Friesland.

Rond twaalf uur vertrekken we vanaf dorpshuis Trefpunt richting Eernewoude, of zoals de friezen zeggen Earnewâld.
Een groot gedeelte van de route, met alleen maar snelwegen, is eigenlijk niks aan. Het laatste stukje maakt veel goed. Dat is een mooi landweggetje door 'Nationaal Park De Alde Feanen'. 'k Had gehoopt dat we er, net als ik bij de voorbereidingen, ooievaars zouden aantreffen. Maar helaas lieten ze zich op dit tijdstip niet zien. Als je meer wilt weten over de ooievaarspopulatie in Eernewoude, dan is deze website een leuke aanrader.
We maken nog even een rondje door het dorp, langs de haven vol plezierboten, om uiteindelijk te parkeren bij de steiger waar de rondvaartboten van 'Rondvaardij Princenhof' liggen. Zoals afgesproken ga ik me melden bij de kiosk, maar daar is nog niemand. Oké, het is ook nog geen half twee, de tijd dat we kunnen inschepen, maar toch. Net als de anderen die staan te wachten, moeten we nog even geduld hebben. En dat hebben we. Uiteindelijk gaan we aan boord van 'm.p.s. Wetterprinses'. Trouwens, m.p.s. staat voor motor passagierschip.
Stipt om twee uur gaan de trossen los, en begint onze rondvaart door 'Nationaal Park De Alde Feanen'.
Vaar je met ons mee?

Op ontdekkingstocht in eigen provincie

Vanmiddag is ons tweede uitstapje van dit zomerseizoen. Het weer is prima en vol goede moed vertrekken we rond half één vanaf dorpshuis Trefpunt.

We gaan op ontdekkingstocht in een uniek gebied in het zuidoosten van onze provincie, het prachtige WESTERWOLDE.
Het is een schitterend gebied met een afwisselend landschap; akkerland, heidevelden, oude bossen, verscholen vennen en moerassen, mooie gehuchtjes en vriendelijke dorpjes.
De drie Aa's, De Ruiten Aa, Westerwoldse Aa en Mussel Aa, kronkelen door het fascinerende landschap met een rijke flora en fauna.
Via allerlei slingerweggetjes komen we in prachtige buurtschappen, gehuchtjes, dorpjes en streken. Verrassend, en voor velen, onbekende plekjes. Soms lijkt het, alsof de tijd heeft stilgestaan.
Buurtschappen als Holte, Höfte, Wessinghuizen en Oud Veele zijn van die plekje. Schitterend.
Uiteindelijk komen we aan in Smeerling. Hier, bij 'Gasterij Natuurlijk Smeerling' , gaan we koffie-/theedrinken. Op hun website is niets gelogen. 'Prachtig Smeerling, gastvrij onthaal, unieke en gemoedelijke sfeer'. We kunnen gezellig buiten zitten en genieten van de rust, de natuur, de passanten, de heerlijke 'spoulkom' mit koffie/thee en de huisgemaakte boerencake. Man, wat hebben we het goed! Voor degenen die kunnen en willen, is er voldoende tijd om even rond te snuffelen in de huiswinkel van de gasterij. Iemand die nog op zoek is naar antiek, vintage of curiosa, kan even naar de boerderij aan de overkant lopen. Daar, bij 'Smeerling Antiek en Restauratie' is echt van alles te koop. Liever even de natuur in? Ook dat is mogelijk. Een prachtig rondje in het dal van de Ruiten Aa, met diverse soorten granen, jonge ooievaars op hun nest, een houten bruggetje, Lakenvelders en nog veel meer.
Kom, we vervolgen onze route en gaan nog meer ontdekken in het prachtige Westerwolde.

Tweede zomeruitstapje van Noaberstee

Woensdagmiddag 17 juli is ons tweede zomeruitstapje. We vertrekken om 12.30 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.

Deze middag gaan we op ontdekkingstocht in een uniek gebied in het zuidoosten van onze provincie, het prachtige WESTERWOLDE.
Het is een schitterend gebied met een afwisselend landschap; heidevelden, oude bossen, verscholen vennen en moerassen, vriendelijke dorpjes.
De Ruiten Aa, Westerwoldse Aa en Mussel Aa, kronkelen door het fascinerende landschap met een rijke flora en fauna.

We gaan koffie-/theedrinken bij 'Gasterij Natuurlijk Smeerling' en ons borreluurtje en diner staan gepland bij 'Hotel Restaurant In den Stallen' in Winschoten.

Voor meer informatie, of als je met ons mee wilt, kun je contact opnemen met Janna.

Uitstapje

Vanmiddag is ons eerste uitstapje van dit zomerseizoen. Deze is mede mogelijk gemaakt door Welzijnssubsidie van de gemeente, die we via dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.
Nogmaals onze hartelijke dank.

We verzamelen bij dorpshuis Trefpunt, en vertrekken rond kwart over één richting Norg.
Volgens de weersverwachting kan vanmiddag hier en daar een bui vallen. Als het hier is als wij daar zijn, is dat prima toch? En voor hetzelfde geld manouvreren we net tussen de buien door.
Iedereen is goed gemutst en heeft wel zin in een uitstapje. Helaas hebben een paar mensen wegens gezondheidsproblemen moeten afzeggen. Jammer, ze hadden graag mee gewild. Hopelijk zijn ze een volgende keer wel van de partij.

Via Middelbert, Engelbert, Waterhuizen, Haren rijden we naar Eelde-Paterswolde. We vervolgen onze route met nog meer mooie landweggetjes, prachtige natuur, meren, bossen, landbouwgronden en meanderende beekjes en diepjes. Ook de glooiingen van de Hondsrug zijn op onze route duidelijk zichtbaar. Via Altena, Lieveren en Langelo, arriveren we bij onze eerste pleisterplaats
Café-Zaal-Slijterij Zwaneveld in Norg. We worden vriendelijk en gastvrij ontvangen en aan de stamtafel in het etablissement, is het goed toeven.
Bij droog weer hadden we nog even door de aangrenzende vlindertuin kunnen lopen, maar dat zat er door een regenbuitje niet in. Dat was niet aanlokkelijk.
Kom, we gaan verder.

We rijden richting Peest. Toen ik bij mijn voorbereiding van dit uitstapje door Peest reed, was er de nacht er voor een windhoos of valwind over getrokken. 'k Hoorde dat takken en bomen de wegen hadden verspert en sommige delen waren afgesloten geweest voor verkeer. De hele nacht was men druk geweest om de wegen weer begaanbaar te maken. Het was een chaos. Die middag nog steeds. Overal waren mensen bezig om takken en bomen op te ruimen en de schade op te nemen. Nu, na onderzoek, blijkt er sprake te zijn van een tornado, die in een baan ook over Drenthe is getrokken. Op de website van Peest is te zien, hoe bomen als reuzen, als luciferstokjes omver zijn geblazen. (klik op de website van Peest voor meer foto's op verder)
Als we er vanmiddag doorrijden is alles al bijna opgeruimd, maar de gevolgen zijn nog duidelijk te zien.

We vervolgen onze route via Zeijen, Oudemolen, Gasteren, langs de Magnuskerk in Anloo, Schipborg, Zuidlaren, De Groeve naar Paviljoen De Leine in Kropswolde.
Hier, aan de rand van het Zuidlaardermeer, is een prima plek voor ons borreluurtje en diner. Binnen hebben we een mooi gereserveerde plek en is de lange tafel al voor ons gedekt.
Ook al trekt er nu net een fikse bui over het Zuidlaardermeer, dat zal de pret niet drukken. Het is een gezellige boel en we vermaken ons prima. Ook hier is de bediening vriendelijk en gastvrij en ze verwennen ons met lekkere hapjes en een heerlijk diner.
Dan, tevreden en met een volle buik, is het tijd om richting Taisn tegaan.

De reacties op ons eerste uitstapje waren weer erg positief. Altijd fijn om te horen dat men heeft genoten van de gezelligheid, de mooie route, het eten en drinken.
Ik zeg:"Tot ons volgend uitstapje in juli. Jullie horen weer van me".

Tot slot een paar foto's. Sommige heb ik gemaakt tijdens mijn voorbereiding, anderen vanmiddag.
Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.

IMG_7387.JPG
Landgoed De Braak Paterswolde
IMG_7377.JPG
IMG_7392.JPG
Eelderdiep
IMG_7394.JPG
IMG_7396.JPG
IMG_7400.JPG
IMG_7412.JPG
Café Zwaneveld
IMG_7405.JPG
Peest
IMG_7411.JPG
Schipborg
IMG_7419.JPG
Paviljoen De Leine
IMG_7420.JPG
IMG_7426.JPG
IMG_7427.JPG
IMG_7423.JPG
IMG_7432.JPG

Het was SMULLEN!

Eerste zomeruitstapje 2019

Ons eerste zomeruitstapje is woensdagmiddag 12 juni.
Dit uitstapje wordt mede mogelijk gemaakt door Welzijnssubsidie van de gemeente, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen.

We vertrekken om 13.15 uur vanaf dorpshuis Trefpunt.
Via en mooie toeristische route rijden we naar Norg.
Bij café-zaal-slijterij Zwaneveld staat de koffie/thee, met iets lekkers, voor ons klaar.
Van hier rijden we via mooie weggetjes en leuke dorpjes, naar Paviljoen De Leine in Kropswolde.
Hier is ons borreluurtje en diner.

Voor meer informatie, of als je met ons mee wilt, kun je contact opnemen met Janna.

Meer dan uitzicht door een kamerraam

Vanmorgen is onze laatste inloopochtend voor de vakantie. Het is een ochtend van koffiedrinken en bijkletsen, en waar ook onze komende Noaberstee uitstapjes ter sprake komen.

In de maanden juni, juli en augustus zijn er geen inloopochtenden in dorpshuis Trefpunt.
In plaats daarvan maakt Noaberstee, net als voorgaande jaren, in deze maanden een zomeruitstapje. Deze uitstapjes worden altijd zeer gewaardeerd. Niet alleen door mensen die nog superfit en vitaal zijn, maar zeker ook door mensen die iets minder mobiel zijn en weleens te kampen hebben met hun gezondheid. Er is een gezegde 'ouderdom komt met gebreken.' Dat is ook zo. Een leesbril, gehoorapparaat, kunstgebit, steunkousen, rollator of verhoogd toilet, zijn voor velen al de normaalste hulpmiddelen. Als je zelf niet meer zo mobiel bent, en afhankelijk bent van anderen, komen er weer anderen problemen om de hoek kijken. En als in de vakantieperiode de kinderen, buren en het halve dorp op vakantie zijn, is zo'n Noaberstee uitstapje een verademing. Iets om naar uit te kijken, maar ook weer een verhaal hebben. Iets kunnen vertellen en mooie herinneringen kunnen maken. Voor even wordt de belevingswereld iets groter, dan alleen het uitzicht door je kamerraam.
Voor mij als coördinator van Noaberstee, is dit een stimulans om ook dit jaar weer mooie middagen te organiseren.

Ons eerste uitstapje staat gepland voor woensdagmiddag 12 juni. Deze wordt mede mogelijk gemaakt door Welzijnssubsidie van voormalige gemeente Ten Boer, die we via Dorpsbelangen Thesinge hebben ontvangen. Er is weer een mooie toeristische route uitgezet, met onderweg leuke adresjes voor een bakje koffie en lekker eten.
Volgende week kunnen bezoekers van Noaberstee een brief met alle informatie over dit uitstapje, in hun brievenbus vinden.

Dat Thesinge een actief dorp is, hoef ik jou toch niet meer te vertellen? Kijk maar eens in de agenda op Thesinge.com. wat er dit jaar onder anderen al is georganiseerd, en wat er voor de rest van het jaar nog op stapel staat. En als je er dan bij bedenkt dat dit allemaal mogelijk wordt gemaakt door dorpsgenoten, die zich vrijwillig inzetten om van al deze activiteiten een succes te maken, dan is dat toch geweldig. Zo zijn Dora en Jakob weer op pad geweest om de jaarlijkse fietstocht op vrijdag 7 juni uit te zetten. Nu alleen nog maar hopen dat het mooi fietsweer is, alhoewel. Met een elektrische fiets draai je je hand niet meer om voor een stevige tegenwind.

Noaberstee gaat nu vakantie vieren, met drie mooie zomeruitstapjes. Een verslagje van onze uitstapjes zijn te zijner tijd te lezen op deze website.
Op woensdagmorgen 4 september hoop ik jullie tussen 09.00 uur en 11.30 uur, weer te ontmoeten bij de inloopochtenden in dorpshuis Trefpunt.

Of je nu thuis blijft, of er de komende vakantieperiode op uittrekt, we wensen je een hele mooie tijd.

Tot een volgende keer.
Dag.

Reddende engel

Vanmorgen om half zeven werd ik wakker van mijn wekkerradio. Door de eerste berichten die ik hoorde, werd me al snel duidelijk dat Groningen om 05.49 uur weer was opgeschrikt door een aardbeving. Deze keer lag het epicentrum bij Westerwijtwerd, en had de beving een kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Ik laat het maar bij dit feitelijke nieuws. Te bang om helemaal uit m'n slof te schieten over de afwikkeling van alle schades, en het mooie gepraat van burgemeesters, directeur NAM, commissaris van de Koning en bewindslieden.

Morgen, 23 mei, zijn de Europese verkiezingen. In dorpshuis Trefpunt staan de stemhokjes al klaar. Voor sommige bezoekers een goed geheugensteuntje. "Oh ja, morgen stemmen".
Eén iemand kan niet wachten tot morgen, en komt in de loop van de ochtend de zaal binnenlopen. Hij wil gaan stemmen en komt erachter dat hij een dag te vroeg is. "Bèn ik een keer op tijd, is het ook weer niet goed, zegt hij lachend". Morgen een nieuwe poging.

We kijken nog even terug naar vorige week woensdagmorgen, toen kandidaat-notaris Marieke Poort onze gast was. Iedereen kijkt er met een goed gevoel op terug. Het was een zinvolle ochtend en bij menigeen zijn de ogen toch wel geopend. Van een van de bezoekers begreep ik dat ze direct een afspraak hadden gemaakt, en Marieke al bij hen thuis was geweest. Fijn dat alles nu weer up-to-date is.

En natuurlijk kijken we terug op een prachtig weekend in en om de Kloosterkerk. Met het project 'Veur Aaltied' waren er in Thesinge maar liefst vijf voorstellingen van 'Tegen de tijd'. De eerste was vrijdagavond en de vijfde was zondagavond. Zoals we in Thesinge gewend zijn, was alles weer tot in de puntjes verzorgd. Van kaartverkoop tot kostuums. Van ontvangst tot catering. Alles was tiptop in orde. Het leuke was ook dat het een heel gemêleerd gezelschap was van spelers en andere nauw betrokkenen. Ook leuk dat de jeugd een rol kreeg in het geheel.
En als coördinator van Noaberstee ben ik best wel een beetje trots, dat drie vaste bezoekers de sterren van de hemel hebben gespeeld. Dominee Petrus Buisman, de heilige Felicitas en Kobus met zijn 'machtige drankjes' vertolkten hun rol, net als de overige spelers trouwens, uitstekend.
En wat hadden we geluk met het weer.
Alle lof voor de organisatie! Het heeft jullie vanaf september vorig jaar, al met al veel tijd gekost, maar hartelijk dank voor deze prachtige weekend!

Vandaag om 17.00 uur is er op Podium tv een uitzending van de Toneelmeesters, met hierin aandacht voor 'Veur Aaltied' in Thesinge. Kijken dus!
En mocht je dit om 17.00 uur nou hebben gemist, dan zijn de herhalingen in de avond een optie, of je neemt een kijkje op genoemde website.

Sinds 15 mei is er het een en ander gewijzigd met betrekking tot de DigiD. Als je op bepaalde websites, zeker van de overheid, je DigiD moet invullen, dan moet er sinds genoemde datum een controle plaatsvinden. Alleen inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord is op veel websites niet meer mogelijk. Controle kan plaatsvinden via de DigiD app of via sms. Op de website van DigiD staan veel vragen en antwoorden die je hiermee kunnen helpen.

In de 'Krant van wakker Nederland' van maandag 13 mei, heeft Douwe een leuke aansprekende column gelezen van psycholoog Jeffrey Wijnberg. Ook wel bekend van RTV Noord.
De column heet 'Bemoeizorg'. Met een glimlach begint Douwe te lezen, en hopende dat er reacties mee worden uitgelokt, vooral van de vrouwen.
Maar ik zit naast zijn vrouw en heb daarmee enige voorkennis.
"Douwe, als Annie er niet was geweest had jij vanmorgen dit stukje niet kunnen voorlezen. Je had de krant van maandag 13 mei niet eens terug kunnen vinden." Gelukkig kan ook Douwe om deze opmerking lachen.

Vanmorgen verrassen de bezoekers mij opnieuw. Als dank voor alles wat ik voor Noaberstee doe, ontvang ik namens de bezoekers, uit handen van Trijn van der Meulen leuke attenties. Alles wat ik voor de groep doe, wordt door de bezoekers erg gewaardeerd. Dat is mooi om te horen. Een welgemeend schouderklopje doet een mens altijd goed.

Na al die jaren doe ik dit werk nog met heel veel plezier en het is dan ook ontzettend fijn dat het zo wordt gewaardeerd. Dank jullie wel voor de attenties.

Tot volgende week.
Dag.

Bezoek kandidaat-notaris Marieke Poort

Wat het weer betreft is het een prachtige start van de dag. De zon schijnt volop en zonder jas vertrek ik naar dorpshuis Trefpunt. Alles in de zaal staat al klaar, maar omdat ik onze gast verwacht, ben ik wat aan de vroege kant.

Vanochtend is mr. Marieke Poort onze gast en spreker.
Zoals afgesproken gaan we elkaar deze ochtend tutoyeren, en dat doe ik hier dan ook.
Marieke is naast mediator ook kandidaat-notaris. Ze is werkzaam bij Emmius Notarissen, met kantoren in Ten Boer, Bedum, Delfzijl en Appingedam.

We beginnen deze ochtend met koffie en een woord van welkom aan Marieke en de bezoekers. Fijn om te zien dat er ook dorpsgenoten aanwezig zijn die niet op de inloopochtenden komen, maar wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp van vanmorgen. Hartelijk welkom!
Vanmorgen staat in het teken van notariële en juridisch zaken. Dit is geen eenvoudige kost en bovendien zeer omvangrijk. Maar daarvoor is Marieke deze ochtend bij ons, om helderheid te scheppen. Nu kunnen we twee dingen doen. Marieke houdt een heel verhaal over schenkingen, erfrecht en het nut van een levenstestament óf zij speelt in op de vragen die bezoekers hebben. We hebben voor het laatste gekozen. Vragen van uiteenlopende aard komen aan bod. Marieke weet er wel raad mee. Enthousiast vertelt ze in eenvoudige woorden, en zo nu en dan ondersteunt door een tekening, helder en duidelijk hoe het notarieel en juridisch in elkaar zit. Het blijkt dat sommige zaken toch anders in elkaar steken, dan dat enkele bezoekers denken. Niet alleen het verschil, maar ook het nut van een testament en levenstestament is duidelijk geworden. Is een in 1996 opgemaakte testament nog rechtsgeldig of moeten er aanpassingen worden gedaan? Klopt het dat de Belastingdienst om de hoek komt kijken bij de kinderen, als één van beide ouders komt te overlijden? Kun je als erfgenaam een nalatenschap weigeren? Wat als er alleen maar schulden zijn?

Tegenwoordig zitten veel mensen op Sociale Media, zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube, Schoolbank enzovoort. Velen staan er niet bij stil, maar wie beheert deze Sociale Media als de gebruiker komt te overlijden? Weet degene die de nalatenschap gaat afhandelen, de wachtwoorden?

Zomaar wat vragen waar Marieke vanmorgen veel duidelijkheid over heeft gegeven. Het was niet alleen zeer verhelderend, maar ook zinvol.
Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met zaken, waar we nu nog liever niet aan denken, maar wel staan te gebeuren. Vanmorgen heeft Marieke onze ogen weer geopend. Ik denk dat ze het de komende tijd wel eens druk kan krijgen met dorpsgenoten die deze ochtend hebben bijgewoond en zaken willen herzien of regelen. Marieke en collega's helpen je graag hoor.

Gezien de tijd, en het feit dat Trefpunt vanmiddag weer beschikbaar moet zijn, breien we er voor nu een eind aan. We hebben afgesproken dat dit na de zomer, op een avond, een vervolg krijgt.
Voor de bezoekers heeft Marieke nog een aantal brochures, haar visitekaartje en kleine attenties neergelegd. Fijn om te zien dat bezoekers dit meenemen.
Wil je ook een brochure? Dan mag je contact opnemen met Marieke of Janna.

Namens de aanwezigen bedank ik Marieke voor haar heldere en enthousiaste uitleg, en Emmius Notarissen voor de mogelijkheid dat we kosteloos gebruik mochten maken van jullie kennis en advies. Hartelijk dank!

Tot slot een paar foto's. Je kunt op de foto klikken voor een vergroting.
IMG_7301.JPG

IMG_7303.JPG

IMG_7311.JPG

Tot volgende week.
Dag.

Taisn broest!

De prachtige zomerse weken aan het begin van de lente, zijn we al bijna vergeten. We moeten nu genoegen nemen met soms fikse regenbuien, hagel en een nacht met vorst op klomphoogte. Mooie term vind ik dat, klomphoogte. Dat is 10 centimeter boven de grond. Wanneer de nachtelijke temperatuur op klomphoogte boven kort geknipt gras tot onder het vriespunt daalt, staat dat bekend als vorst aan de grond of nachtvorst. Gewoonlijk wordt op weerstations de temperatuur gemeten op 1,5 meter boven de grond. Ik moet ineens terugdenken aan mijn kinderjaren. In die tijd kon men voor het weerbericht een informatienummer bellen. Niet alleen voor het weerbericht trouwens. Ook was er een apart informatienummer waar men de exacte tijd kon horen, en een nummer om de storingsdienst te spreken. Weet jij nog welke telefoonnummers dit waren?

Tied veur kovvie.
En ja hoor, met deze ochtend een heerlijke traktatie van Trijn van der Meulen. Zelfgemaakt, door haar man Andries. Trijn is jarig geweest en daarom zingen we ook voor haar uit volle borst het 'lang zal ze leven'. Bedankt voor je traktatie Trijn.

Opnieuw krijgen we de laptop niet aan de praat, omdat er weer geen wifiverbinding tot stand komt. Dit is niet bevorderlijk voor mijn humeur moet ik zeggen. Alles wat ik denk, slik ik maar gauw in.
Het blijft dus bij een praatochtend. En praten gaat ons goed af, dus geen probleem.

De komende weken zijn er in Thesinge weer veel activiteiten. We hebben er al over kunnen lezen in de Garmer & Thesinger Express van afgelopen weekend, huis aan huis flyers en op onze dorpswebsite Thesinge.com.
Een kort overzichtje.

  • Vrijdagavond, 10 mei, van 20.00 tot 22.00 uur, afscheid van Jan Mollema en Henri Schijf, oud-bestuursleden van dorpshuis Trefpunt.
  • Zondagmorgen, 12 mei, komt RTV Noord tussen 08.00 en 10.00 uur, met een bijzondere uitzending van de Noordmannen vanuit Thesinge. Dit in het kader van het 50-jarig jubileum van Stichting Oude Groninger Kerken.
  • Woensdagmorgen, 15 mei, vanaf 09.30 uur, lezing van kandidaat-notaris Marieke Poort bij Noaberstee.
  • Vrijdag, zaterdag en zondag, 17, 18 en 19 mei, maar liefst VIJF! voorstellingen van 'Tegen de tijd' van het theaterproject 'Veur Aaltied'.

Het broest ien Taisn!

Tot volgende week.
Dag.

Kandidaat-notaris bij Noaberstee

15 mei, 09.30 uur, dorpshuis Trefpunt.

Woensdagmorgen 15 mei, om 09.30 uur, geeft kandidaat-notaris Marieke Poort van Emmius Notarissen een lezing bij Noaberstee.
In dorpshuis Trefpunt gaat mevrouw Poort deze ochtend iets vertellen over erfrecht, schenkingen en het nut van een levenstestament. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen over notariële en juridische zaken die deze ochtend niet aan de orde zijn gekomen. Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met zaken, waar we nu nog liever niet aan denken. Weet jij hoe het zit met erfrecht anno 2019? En, wat is eigenlijk een levenstestament? Hoe kan ik mijn kleindochter financieel ondersteunen bij de aanschaf van haar allereerste eigen huisje? De lezing van mevrouw Poort zal veel verheldering geven.
Noaberstee nodigt u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.
Er zijn geen kosten aan verbonden. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Driewerf hoera

Vandaag grauw, grijs en koud. Maar op deze Noabersteedag deert ons dat niet hoor. In dorpshuis Trefpunt is het lekker warm en samen maken we er weer een gezellige ochtend van. Er is veel inloop deze ochtend. Prachtig man.
We beginnen met koffie en deze keer mag ik trakteren. Vandaag, op de 'Dag van de Arbeid', ben ik namelijk jarig. Voor mij alle reden om de bezoekers te laten smullen van mijn, inmiddels traditionele traktatie. Ja, natuurlijk hebben ze ook voor mij het 'lang zal ze leven' gezongen. Uit volle borst. Inclusief de driewerf hoera. Maar dit is niet alles. Namens de bezoekers ontvang ik uit handen van Trijn van der Meulen, een schitterend groot boeket bloemen. Prachtig! Tja, het maakt me een beetje stil, want eigenlijk doen we bij Noaberstee niet aan verjaardagskadootjes. Oké, bij de jarigen doe ik namens de bezoekers altijd een verjaardagskaartje in de bus, maar daar houdt het mee op. Maar voor mij maken de bezoekers graag een uitzondering. Dit hoeft natuurlijk niet, maar....ik vind het wel heel leuk en waardeer het erg. Hartelijk dank!

Velen hebben wel een hobby. Eén van de bezoekers is helemaal gek van 'Diamond Painting'. Gek van, is misschien nog te zwak uitgedrukt. Inmiddels is het een verslaving. Ik moet zeggen, er zijn ergere verslavingen. Op YouTube staat een filmpje waar je kunt zien wat 'Diamond Painting' is, en hoe het werkt.
De 'blauwe pauw' heeft ze inmiddels af, en het resultaat is subliem. Een andere 'painting', is al weer onder handen. Mooi mee doorgaan en blijf ervan genieten! Tegen dit soort verslavingen mag ik dat toch wel zeggen?

In de maanden juni, juli en augustus zijn er geen inloopochtenden. In plaats daarvan maken we iedere maand één uitstapje. In de afgelopen periode zijn er verschillende ideeën voor een uitstapje geopperd. Aan de hand van al deze ideeën, heb vanmorgen een voorstel gedaan wat we eventueel zouden kunnen doen. Het voorstel zijn nu plannen, waar ik verder mee ga. Ik hou jullie op de hoogte.

Woensdagmorgen 15 mei, 09.30 uur geeft kandidaat-notaris Marieke Poort een lezing bij Noaberstee. Voor informatie kun je het artikel lezen op de website van de Noorderkrant.
Kom jij ook? Je bent van harte welkom!

Komend weekend, 4 en 5 mei, staat in het teken van herdenken en vieren.
Via deze link kan, als digitaal eerbetoon, een bloemetje worden geplaatst ter nagedachtenis aan onze dorpsgenoot Hendrik Ridder.

Tot volgende week.
Dag.

...68,12,3,41 BINGO

Als aanloop naar Koningsdag, staat bij ons vanmorgen de KoningsdagBINGO op het programma. Maar eerst is er koffie, met een heerlijke traktatie van Joke. Helemaal in stijl trakteert zij ons op oranje tompoucen. We zingen niet alleen voor Joke, maar ook nog voor Elisabeth, het 'lang zullen ze leven'. Hieperdepiep HOERA!
Trouwens....hoe eet jij een tompouce? Zet jij een vorkje in de bovenste glazuurlaag en duw je naar beneden voor een beschaafd hapje? Of pak jij de tompouce in je hand en zet je tanden erin, met het gevolg dat de banketvulling er aan alle kanten tussenuit knijpt? HEMA heeft verschillende manieren voor het eten van een tompouce op een rijtje gezet. Vanmorgen kwamen al deze Hema varianten voorbij. Mooi om te zien hoe ieder op zijn eigen manier smult van deze heerlijke lekkernij.

Tijd voor onze KoningsdagBINGO.
Om alvast een beetje in de stemming te komen voor aanstaande zaterdag, hebben we weer leuke bijpassende aardigheidjes gekocht als prijsje. Wie wil er nou niet een oranje petje, rood-wit-blauwe bretels of een feestelijk sjaaltje?
Als iedereen is voorzien van een bingokaartje en pen, begin ik met het noemen van de nummers. 16, 11, 34, 57, 68, 12, 3, 41.....geconcentreerd krast men het ene na het ander nummer door. BINGO! Het is Hans die er als eerste met een prijsje vandoor gaat. De overige winnaars zijn: Douwe, Aukje, Sybolt en Trijn. In de laatste ronde een leuk gebaar van Joke. Zij zet als prijsje een doosje oranje tompoucen in. Deze ronde wordt ook gewonnen door Trijn Oudman. Alle winnaars van harte gefeliciteerd.

De mannen van Stichting Oranje Comité Thesinge hebben voor de aanstaande Koningsdag weer een leuk programma in elkaar gezet. Alle informatie hierover is te lezen in het oranje Koningsdagboekje.

Tot slot nog twee foto's. Als ik me in allerlei bochten wring om nog een redelijke foto te maken van de prijsjes, schiet Elisabeth onderstaand plaatje.
20190424_095823_resized.jpg

IMG_7274.JPG

We wensen je een gezellige KONINGSDAG.

Tot volgende week.
Dag.

Agenda
september 2019
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24 25 26 27 28 29
30            
oktober 2019
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Binnenkort in Thesinge
25 september 2019
Notaris in Trefpunt

Noaberstee organiseert woensdag 25 september om 19.30 uur een informatieavond over notariële zaken, met kandidaat-notaris Marieke Poort van Emmius Notarissen. Toegang gratis. Kijk hier voor meer informatie

Foto van de maand
Groepsfoto-Trefpunt-KB-klein-04621.jpg

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda