thesinge.com
Spectaculaire spreeuwenshow

Het is nog maar dinsdag, en toch is het vandaag onze Noabersteedag. Een beetje onwennig loop ik deze ochtend naar dorpshuis Trefpunt. Zullen de bezoekers er aan denken dat we onze Noaberstee-ochtend hebben verschoven?
In het begin is de opkomst een beetje karig, maar al gauw schuiven er meer aan en wordt het uiteindelijk een gezellige boel.
Sommigen zien bij binnenkomst dat ik gevaarlijke capriolen uithaal. Ik sta bovenop een trap op het podium om een probleempje te verhelpen. Sommige bezoekers huiveren als ik met een been op de trap sta. "Wicht kiek toch oet." Wees gerust, het is goed afgelopen en het probleempje is opgelost.
Een volgend probleempje is niet op te lossen. Maar...geen man overboord.

Via de beamer had ik een filmpje willen laten zien van tienduizenden spreeuwen, maar dat wordt een kleiner beeld op de laptop. Via deze link is hun spectaculaire vliegshow te bekijken. (Op de foto staat een wit vlakje met een pijltje. Als je daarop klikt begint het filmpje, met eerst reclame en dan de vliegshow.) In december 2019 gaven spreeuwen een soortgelijke show boven Kardinge. De twee meiden noemen het net kunst. Nou, wat mij betreft is het kunst. Wat is de natuur toch schitterend.

Koffie, en dan vertel ik toch maar, dat ik de afgelopen week in overtreding ben geweest. 'k Ben gevolgd door twee politieagenten in een 'gewone' personenauto.
Braaf als ik altijd ben..hahaha...konden ze mij deze keer betrappen op het niet goed naleven van de verkeersregels. Dat maakten ze mij na de achtervolging duidelijk, op de parkeerplaats bij winkelcentrum Lewenborg. Terecht! Maar, deze middag kwam toch de aloude slogan 'De politie is je beste vriend' in me op. Ik kwam er met een waarschuwing vanaf. Ik ben eerst weer alert.

Dan lees ik nog een gedicht over de winkeltjes van vroeger. Helaas heb ik niet kunnen achterhalen wie het volledige gedicht heeft gemaakt.
Een klein gedeelte uit het gedicht:

Onder de teunbaank een vat mit stroop
Dat was allain mor los te koop.
En dij lepel te hanteern
Was een kunst, dat mos je leern

Ook gruin zaip zat ien n voatje
Noast sukkeloa, mit dat soldoatje.
Wait ie t nog? Joa, zeker woar
Sums din smuik het er zelfs noar.

Boven teunbaank, over n taauw
Vaaln en schurreldouken,
gries mit n raandje blaauw
En ook, keureg ienreegn
Tippuutjes om alles ien of te weegn.

Petreulie was d'r ook nait duur
Mor dat ston ien n vat ien schuur.
Mit n litermoat ging d'r vaaier kaan
net ien zo'n klipke mit toetje d'r aan.

Het maakt wat los, en bezoekers komen met mooie verhalen. Roelie had in haar Centrawinkel maar een hekel aan de vat met stroop. "Man, wat n geklieder om dat mit goud fersoun ien een bakje van de klant te kriegn."
We concluderen ook, dat sommige dingen vroeger helemaal nog niet zo gek waren. Veel produkten werden los verkocht. De klant nam zelf een bakje, pannetje, papieren zakje of 'klipke' mee. En in de winkel waren altijd nog de papieren tippuutjes. Nu zijn zelfs komkommers verpakt in plastic.
Trouwens, ken je die oude jute boodschappentassen nog? Of deze?

Tot volgende week woensdag.
Dag.

Fluitje van een cent

Ook vandoag ist nog roeg. Maar.....wel droog. Het is dus al beter dan de afgelopen dagen met, naast de storm Ciara, de vele regen-, hagel- en sneeuwbuien. Wat dat betreft gaat het de goede kant op, alhoewel. Voor komend weekend ligt storm Dennis al op de loer. Ach, met Dennis komt het wel goed denk ik. Het klinkt in ieder geval al lieflijker dan Ciara.

Na de koffie beginnen we aan onze spelletjesochtend. Voor klaverjassen is er een persoon te weinig en degene die rummikup mee zou nemen, is helaas niet aanwezig. Veel keuze is er dus niet in de spelletjes. Geen probleem, want met de meest favoriete spelletjes, sjoelen en keezen, vermaken we ons opperbest. Groepjes vormen zich automatisch. Voor de een blijft sjoelen favoriet, terwijl een ander zich voor het eerst waagt aan het gezelschapsspel keezen.
Keezen is een combinatie van mens-erger-je-niet en het kaartspel pesten. Je moet wel een beetje tactisch inzicht hebben, maar ook speelt geluk met de speelkaarten een belangrijke rol. Trouwens, je moet wel tegen een stootje kunnen, want het pestgehalte bij keezen is hoog. Zonder blikken of blozen floepen ze zomaar je pion van het bord. Loeders zijn het....hahaha.
Nee, neem dan de sjoelers. De toppers zijn bij toeval verdeeld over de drie sjoelbakken. Allen hebben hun positie ingenomen en de strijd kan beginnen. Met een rustige en tactische beweging worden de schijven, een voor een over de bak richting de vier openingen geschoven. Soms gaat ie erin, soms ook niet. En toch, als je vijftig jaar niet hebt gesjoeld, gaat het verrassend goed. Na twee beurten komen enkelen even buurten. Belangstellend naar wat de tegenpartij al heeft gegooid. Staan ze zelf nog bovenaan of moeten ze hun meerdere erkennen in de tegenpartij en moet er nog een tandje bij? Maar, er wordt niets prijs gegeven. Het gaat zelfs zover, dat de tegenpartij hun briefjes met scores bewaard onder de sjoelbak, of in de broekzak. Je ziet, ook onder de sjoelers heb je leutje loedertjes.....hahaha. Wie zich niets aantrekt van dit alles, is Elisabeth. Zij blijft een vrolijk deuntje fluiten en schuift de ene schijf na de andere over de bak. Welk liedje ze fluit, is me niet bekend. Dat sjoelen meer is dan een fluitje van een cent, bleek bij de uitslag. De top heeft ze niet gehaald, maar ze is ook zeker niet fluitend ten onder gegaan. Bij het sjoelen was Ali weer de topper. Gefeliciteerd Ali.
Gezien de tijd, is er bij keezen geen winnaar uit de bus gekomen.

De inloopochtend van volgende week hebben we verschoven naar dinsdagochtend 18 februari.

Tot dan.
Dag.

De Hunzezone

Deze Noabersteedag begint veelbelovend. Een blauwe lucht, windstil, en de zon schijnt al lekker. Door een beetje grondvorst, is het gras wit. Vogels vliegen al af en aan om te ontbijten. Koolmeesjes, pimpelmeesjes en een specht snoepen om de beurt uit een pot pindakaas. Mussen en roodborstjes hangen gezamenlijk aan een pindanetje. Op de grond eten duiven en fazanten hun buikje vol met allerlei lekkers. Merels, zanglijsters en winterkoninkjes zoeken hun ontbijt vandaag in een van de heesters. Soms worden ze gestoord door brutale eksters, kraaien en Vlaamse gaaien. Dikke donderstenen zijn dit.

Voor vanmorgen heb ik een PowerPoint presentatie gemaakt, met eigengemaakte foto's van de Hunzezone.
Het is een prachtig beschermd natuurgebied in het buurtschap Euvelgunne. Het ligt aan de oostkant van de stad Groningen en is ontstaan langs de oude rivier De Hunze. De Hunzezone slingert zich als een groene strook tussen de bedrijfsterreinen Eemspoort en Euvelgunne door. Een strook van ongeveer 1 kilometer lang en tussen de 100 en 200 meter breed. Hier, aan de Euvelgunnerweg, staat ook de boerderij van wijlen Thies Dijkhuis, de laatste boer van Euvelgunne. Hij boerde op de kop-rompboerderij Euvelgunnerheem.
Dat wij anno 2020 nog steeds kunnen genieten van de Hunzezone, hebben we te danken aan de tomeloze inzet van Thies Dijkhuis en zijn broer Teun. Thies maakte er zijn levenswerk van. Hij wilde niet meemaken dat het historisch gebied, waarop zijn familie generaties lang had geboerd, door de hongerige stad zou worden opgeslokt. En het is hen gelukt om dit prachtige natuurgebied, met boerderij Euvelgunnerheem, te behouden.
Na het overlijden van Thies Dijkhuis, 19 maart 2019, wordt het werk van 'de laatste boer van Euvelgunne' nu voortgezet door het Groninger Landschap.

Een paar foto's van de Hunzezone.
IMG_7998.JPG
IMG_8001.JPG

IMG_8008.JPG
IMG_8014.JPG

IMG_8017.JPG
Diekhoestertil

Tot volgende week woensdag bij de spelletjesochtend, met onder anderen sjoelen, keezen en rummikub.
De inloopochtend over 14 dagen, woensdagmorgen 19 februari, hebben we verschoven naar dinsdagmorgen 18 februari.

Dag.

Hopelijk geen gewoonte

Vanmorgen word ik om half zeven gewekt door m'n wekkerradio. Nu al uit bed? Ik druk de snooze knop in, en stel het begin van mijn dag nog even met een minuut of tien uit. Dan stap ik met mijn goede been uit bed. Vandaag is het Noabersteedag. Op dinsdag? Ja, deze week maken we op de woensdagochtend ruimte voor een andere activiteit in dorpshuis Trefpunt.
En een volgend berichtje met het verzoek om ruimte te maken, heb ik al binnen. Woensdagmorgen 19 februari. We bespreken nog wel even wat we gaan doen. Een weekje overslaan of weer verschuiven.
We hopen niet dat dit een gewoonte wordt. Het is nu eenmaal zo, dat de vaste bezoekers hun verplichtingen en afspraken al jaren rondom de woensdagochtend plannen. Woensdagochtend is Noaberstee-ochtend en verschuiven kost Noaberstee 'klanten'.
Vanmorgen is er dan ook duidelijk minder inloop.

Maar...niet getreurd, het is weer gezellig. Nieuwtjes worden weer doorgenomen en een enkele dorpsroddel wordt ontkracht.
Een van de bezoekers heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan het Forum Groningen. Ja, we hebben al veel gehoord en gelezen over het Forum. Maar een uitstapje om het eens met eigen ogen te zien, slaat deze tachtigplusser niet af. "Leuk hoor. Een hele belevenis. We zijn zelfs op het dakterras geweest. Ik kan het niet vertellen, je moet het gewoon zien."
Nou, als ze bij het Forum nog een ambassadeur zoeken, weet ik er nog wel een. Leuk hoor.

Tijdens het typen van dit stukje kijk ik naar buiten. Voor het eerst dit winterseizoen trekt er een fikse sneeuwbui over. Dikke vlokken dwarrelen naar beneden, en het wordt zelfs een heel klein beetje wit. Mijn dag kan niet meer stuk. Prachtig vind ik dit. Ik zet m'n stoel voor het raam. Kijk naar buiten en...geniet!

Tot volgende week.
Dag.

Ontmoeten en bijpraten

Net als vele voorgaande dagen, begint de dag grauw en grijs. Het miezert zelfs een klein beetje. De winter is in geen velden of wegen te bekennen. Voor de echte winterliefhebber, zoals ik, is het afzien met dit weer. Wat mij betreft moet het weer toch wel bij het seizoen passen. En voorjaarstemperaturen passen nou eenmaal niet bij de winter. Maar....wie weet wat er nog in het vat zit.

Vanmorgen beginnen we met koffie en.....een heerlijke traktatie van Jan. Afgelopen week was hij jarig. Natuurlijk zingen we ook voor Jan uit volle borst het 'lang zal hij leven'. Bedankt voor je traktatie Jan.

Het is een ochtend van ontmoeten en bijpraten. En zo te horen is er veel om te vertellen. Natuurlijk krijg ik niet alles mee, maar dat het weer gezellig is, is wel duidelijk. We hebben ook een paar data geprikt voor onze vaste activiteiten, zoals Neutn schaitn, Paasbrunch en Kerstdiner. Jaja, dat duurt allemaal nog even, maar dan kan ik het alvast reserveren bij dorpshuis Trefpunt. Van beide kanten prettig dat we weten waar we aan toe zijn.

Aanstaande woensdagmorgen, 29 januari, kunnen we niet in de grote zaal.
In overleg is besloten om een dag eerder samen te komen.

Onze volgende Noaberstee-ochtend is DINSDAGmorgen 28 januari. Zelfde tijd, zelfde plaats.

Tot volgende week DINSDAGochtend.

Dag.

Team Will en Cayen

Vanmorgen hebben een groot aantal dorpsgenoten de weg naar dorpshuis Trefpunt weer weten te vinden. Trouwe bezoekers van Noaberstee, maar ook dorpsgenoten die interesse hebben in het onderwerp van vanmorgen. Een lezing over hulphonden.

Maar, net als iedere woensdagochtend, beginnen we natuurlijk met koffie/thee. Tussendoor wordt er gezellig gekletst en schenken we even aandacht aan de film 'Liek achter de badde' die voor 21 februari op de rol staat.
Dan, rond een uur of half elf, komt onze gast Will Boddeus binnen. Ze is niet alleen. Will zit wegens gezondheidsproblemen in een elektrische rolstoel, en heeft haar hulphond Cayen bij haar. Om direct maar met de deur in huis te vallen, laat Will ons zien hoe Cayen haar helpt om haar jas uit te trekken. En dan is er ook voor Will koffie, een bakje met water voor Cayen, en een woord van welkom.

Tweeduizendtwintig

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Wat de dag van morgen ons brengt weten we niet, en 2020 is nog een grote verrassing. Ik hoop dat we het nieuwe jaar vol liefde, hoop en vertrouwen tegemoet kunnen gaan. Dat we er samen in goede gezondheid weer een prachtig Noaberstee jaar van kunnen maken. Een jaar met gezellige ochtenden, waardevolle ontmoetingen, lekkere etentjes en mooie uitstapjes.

Vanmorgen is onze eerste inloopochtend van het nieuwe jaar. Een enkeling was helaas verhindert, maar de meeste trouwe bezoekers hebben de weg naar dorpshuis Trefpunt weer gevonden. Wat een mooie opkomst. Fijn om samen het nieuwe jaar te beginnen.
Eerst maar een kopje koffie/thee. En op zo'n eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar mogen de echte Vegter's rolletjes natuurlijk niet ontbreken. Hmmm, lekker.
Ja, wel met slagroom.

De eerste inloopochtend in het nieuwe jaar doe ik altijd verslag van onze Noaberstee kas. Dat doe ik deze ochtend ook.
Als iedereen is voorzien van mijn financieel overzicht, lopen we alle posten stuk voor stuk bijlangs en geef ik commentaar en uitleg.
De aanwezigen zijn dik tevreden en met het positieve saldo is men erg content.
De kas is gecontroleerd door Trijn (van der Meulen) en Ali en zij hebben alles in goede orde bevonden. Ik ontvang applaus voor mijn inzet en het goed beheren van de kas.
Hartelijk dank hiervoor en voor het vertrouwen.

Hierna worden nog enkele zaken besproken aangaande dorpshuis Trefpunt. Het bestuur van dorpshuis Trefpunt heb ik inmiddels op de hoogte gebracht.

We hebben ook nog even gesproken over plannen voor onze zomeruitstapjes. Ja, dat duurt nog even, maar toch. Die uitstapjes komen niet zomaar uit de lucht vallen. Voor we in de auto zitten moet er best wel het een en ander gebeuren. Dat is helemaal niet erg. Maar als we nu al weten wat we willen, hebben we ook meer tijd om er mee aan de slag tegaan. Ook voor het komend zomersseizoen komt dat weer haldaal goud.

Volgende week geeft mevrouw Will Boddeus, met haar hond, een lezing over hulphonden. Mevrouw Boddeus is vertrouwenspersoon bij Stichting Personal Service Dogs en komt er graag over vertellen. De lezing begint rond elf uur. Pin me er niet helemaal op vast, maar de lezing duurt ongeveer een uur.
Normaal gesproken stoppen we altijd rond half twaalf, maar volgende week gaan we dus langer door.

Ben je nou geen vaste bezoeker van Noaberstee, maar heb je wel interesse voor deze lezing? Schroom niet en stap deze ochtend gewoon binnen. Vanaf negen uur hebben we de koffie klaar. Je bent van harte welkom. Consumpties zijn voor eigen rekening en ach, misschien heb je nog een kleine bijdrage voor de stichting.

Tot volgende week.
Dag.

Dank aan onze TOPkoks Clara en Dorien

Vanmorgen is onze laatste bijeenkomst van 2019.
Net als voorgaande jaren, sluiten we het jaar af met een kerstdiner.

Met alle lichtjes ziet de zaal er gezellig uit. De langgerekte tafel is al gereed voor het kerstdiner. Maar voor we daar aanschuiven, drinken we eerst koffie. Natuurlijk ontbreken de kerstkranjes en chocolaatjes niet. Dat hoort er toch een beetje bij, niet waar.
En omdat Sybolt en Trijn vandaag zoveel jaar zijn getrouwd, trakteren zij ons ook nog op iets lekkers. Wat een verwennerij allemaal. Dankjewel.

We zitten een week voor kerst.
Anders dan bij andere feesten, kennen de meeste mensen de betekenis van kerst. Maar we beleven kerst, ieder op onze eigen manier. De een omarmt de geboorte van Jezus, terwijl een ander er niet in kan of wil geloven. De een gaat naar de kerk om samen de geboorte van Jezus te vieren, terwijl een ander liever gaat uitslapen, dromend over een witte kerst of wegzwijmelt bij Flappie, de kersthit van Youp van 't Hek.
Voor sommigen zijn het niet meer dan twee vrije dagen. Anderen genieten van het lekkere eten, het gezellige, het huiselijke, al dan niet met familie, vrienden of kerstboom. Ieder heeft zijn eigen gedachte over, en beleving van kerst. En dat is bij Noaberstee niet anders. En dat gaat prima samen!

Vanmorgen lees ik nog het gedicht, Als de liefde niet bestond, van Toon Hermans, en we luisteren naar verschillende uitvoeringen van Stille nacht, heilige nacht.
Andre Rieu
Interkerkelijk mannenkoor Drachten
The King's singers

En nee, Flappie ontbreekt deze ochtend ook niet, evenals The Rose van de King's Singers.

Rond half twaalf stap ik in de auto en rij naar onze topkoks Clara en Dorien. Als ik aan kom rijden staat de deur al open en heerlijke geuren komen me tegemoet. Beide dames hebben alles onder controle en hebben er zichtbaar zin in. Ik voer uit, wat me liefdevol wordt opgedragen. Eerst even met de auto naar Alwia. Ik parkeer mien auto bie klapke. Bij Alwia halen we twee warm gevulde ovenschalen. Bedankt Alwia! Dan, hup naar Theo en Evelien. Zij komen al met ieder een warm gevulde ovenschaal bij de deur. Bedankt Theo en Evelien! Ja, voor al het lekkers hebben onze koks ovens te kort. Gelukkig zijn er dan nog altijd hulpvaardige dorpsgenoten.
Als ook alle gevulde potten, pannen en schalen uit Clara haar keuken in de auto staan, rij ik naar Trefpunt, uitladen......

Alles staat gereed voor ons kersdiner, we kunnen aan tafel.
Als ieders glas is gevuld, open ik (Janna) ons diner met een woord van welkom en in het bijzonder aan onze topkoks Clara en Dorien. Na een moment van stilte vertelt Dorien dat dit de laatste keer is dat zij samen met Clara ons kerstdiner heeft gemaakt. Dat ze het altijd met heel veel plezier heeft gedaan en het vandaag graag wil afsluiten.
Daar hebben we alle begrip voor Dorien.

We beginnen ons driegangendiner met soep. Dorien vertelt wat ze voor ons hebben gemaakt, en samen met Clara gaat ze het uitserveren.
Na de heerlijke soep, volgt ons hoofdgerecht. Het ziet er allemaal weer even lekker uit. We scheppen zelf op en nemen hier een beetje van en daar een schepje van. Warme groenten, lasagne, salades en ook dit jaar ontbreken de stoofpeertjes, gehaktballen en houthakkerssteak niet. Dit is weer smullen hoor. Wat een werk hebben de dames er weer van gehad. En dit is nog niet alles. Ze hebben ook nog een heerlijk toetje voor ons.
Het was allemaal weer geweldig!

Namens alle aanwezigen bedank ik Clara en Dorien voor al het werk en het bereiden van deze heerlijke kerstdiner. Als dank overhandig ik hen een kleine attentie. Voor Dorien was dit de laatste keer. Nogmaals hartelijk dank voor al de jaren dat je samen met Clara het kerstdiner voor ons hebt bereid.
Het ga je goed Dorien.
En zo komt er een einde aan een erg gezellige en smaakvolle ochtend.

IMG_8057.JPG
Onze TOPkoks Clara en Dorien
IMG_8058.JPG
IMG_8061.JPG

We hebben nu even vakantie. We vieren kerst, oud en nieuw, en dan hopen we elkaar woensdagmorgen 8 januari weer te ontmoeten bie Noaberstee in dorpshuis Trefpunt.

Bezoekers van Noaberstee wensen je fijne kerstdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar.

Dag.

Nagenieten van zomeruitstapjes

Na de harde wind en regen van gisteravond is het vanmorgen droog en rustig weer. Ja, het is fris, en sommigen noemen het koud, maar voor de tijd van het jaar is het prima weer.

Zoals gewoonlijk, beginnen we met een kopje koffie. Vanmorgen met een heerlijke traktatie van Harmien, omdat ze jarig is geweest. Natuurlijk zingen we ook voor haar het 'lang zal ze leven'. Bedankt voor je traktatie Harmien.

In deze donkere dagen voor kerst, gaan we vanochtend even terug naar afgelopen zomer. Net als de afgelopen jaren hebben we ook dit jaar weer drie zomeruitstapjes gemaakt. Tijdens de voorbereiding en op de dag zelf, maak ik vaak foto's. Jaarlijks maak ik van al die foto's een PowerPoint-presentatie. Dit jaar heeft men er even op moeten wachten, maar....vanmorgen is het eindelijk zo ver. Laptop en beamer heb ik klaar staan en daar gaan we. Even nagenieten van drie prachtige uitstapjes.
Leuk, om aan de hand van foto's onze uitstapjes nog even te herbeleven. En natuurlijk ook fijn om nogmaals de positieve reacties over de uitstapjes te horen.

Wil je nog een verslagje lezen van onze zomeruitstapjes? Dan kun je hier klikken.

Volgende week is ons kerstdiner. Net als voorgaande jaren zijn Clara en Dorien druk met de voorbereidingen. Ze gaan ons vast en zeker weer iets lekkers voorschotelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit weer helemaal goed komt.

Tot volgende week.
Dag.

Een dag met een gouden randje

In dorpshuis Trefpunt hebben we de tafels en stoelen klaargezet voor onze inloopochtend. Altijd mooi dat Andries en/of Hans ook al vroeg van de partij zijn. Vele handen maken licht werk.

Tegen tienen beginnen we met koffie en......jawel, een heerlijke traktatie van Ida. Afgelopen week waren Ida en haar man Willem, 50 jaar getrouwd. Een feestdag met een gouden randje. Bedankt voor de traktatie en we wensen jullie samen nog heel veel mooie jaren.
Trouwens, vroeger wist iedereen in het dorp als er een stel 50 jaar of meer getrouwd was. De burgemeester kwam langs en het plaatselijke muziekkorps Juliana, bracht een serenade. Maar anno 2019, niets meer van dit alles. Misschien als je straks 75 jaar getrouwd bent ofzo....hahaha

Dan is het tijd voor BINGO.
Trijn Oudman heeft weer leuke prijsjes gekocht. En speciaal voor mij, heeft Sinterklaas een aardigheidje meegegeven. Het zit in een leuk geschenktasje. Maar wat erin zit? Nog geen idee. Ik mag het pas openen na alle BINGOrondes.
Kaartjes en pennen worden uitgedeeld. Iedereen zit er klaar voor. Daar gaan we. 4, 68 ,43, 17, 5, 51........BINGO! Ida gaat er met het eerste prijsje vandoor. In de volgende rondes zijn Dora, Jan, Ali en Albert de gelukkigen. Sommigen zelfs twee keer.
Het zit erop. Nee, toch niet. Ik mag mijn kadootje nog uitpakken. Ach, wat leuk. Een mooi schaaltje met Sinterklaas chocolaatjes. Lekker hoor. Dankjewel Sinterklaas.

Ik wens jullie allemaal een mooie en gezellige Sinterklaasavond.

Tot volgende week. Aan de hand van foto's op het groot scherm, gaan we dan nagenieten van onze drie zomeruitstapjes.
Dag.

Quiz met tekentalent

Afgelopen week is webmaster Ton, achter de schermen, druk geweest met werkzaamheden aan onze dorpswebsite. Hierdoor konden gebruikers geen berichten plaatsen. Je hebt mij dus een weekje moeten missen, maar.......ik ben er weer.

Vorige week woensdagmorgen stond een zelfgemaakte quiz van Ali op ons programma. Door omstandigheden hebben we dat verschoven naar vanmorgen. Maar, we beginnen eerst met koffie. Ondertussen heb ik een paar mededelingen en kan men zich aanmelden voor ons kerstdiner op 18 december.

We maken ons klaar voor de quiz. We verdelen de groep in kleine groepjes van vier personen. Ali vertelt wat de bedoeling is en dan worden de messen geslepen.
De strijd barst los. Eerst hebben we een aantal vragen. Er zitten pittige bij. Sommige spelers beginnen te fluisteren, want stel dat de buren het juiste antwoord horen. Nee, ik noem geen namen, maar afkijken mag ook niet....haha
Daarna krijgen we een envelop met verschillende puzzelstukjes, waar we drie kaartjes van moeten maken. Dat lukt aardig, alhoewel een van de kaartjes ons toch wel wat moeite kost.
Na een tweede ronde koffie, krijgen we van Ali een aantal nieuwe vragen. Oh, maar deze zijn veel makkelijker dan de eerste ronde.
Tot slot krijgen we een A4tje, stiften en een papiertje met twee plaatsnamen van een Gronings dorp, stad, gehucht of buurtschap. De bedoeling is om de Groninger plaatsnamen te tekenen. De andere groepen moeten dan raden welke het zijn. Dit is ook een hele leuke ronde. We worden er zelfs een beetje giechelig van. De mooiste creaties worden getekend en ik moet zeggen, er zit echt wel tekentalent in de groep.
Ik had er nog nooit van gehoord, maar inmiddels weet ik ook waar Brillerij ligt.

Ook bij deze quiz houden we de Olympische gedachtengoed in ere: Meedoen is belangrijker dan winnen.
Voor het meedoen, en onze strijdvaardige inzet, heeft Ali voor alle spelers nog een heerlijke kersenbonbon.
Tot slot bedanken we Ali voor haar leuke en gezellige bijdrage.

Tied om noar hoes tegoan.

Tot volgende week, bij onze traditionele SinterklaasBINGO.
Dag.

Het was weer heerlijk

Vanmorgen klinkt weer het 'lang zal ze leven'. Deze keer voor Siemy. Bij de koffie hebben we een heerlijke traktatie van haar en Renate. Dat was weer smullen. Bedankt dames.

YouTube is een website, waar velen met enige regelmaat een bezoekje aan brengen. Is het niet voor muziek, dan wel voor een video, instruktiefilmpje, het zoeken naar een heerlijk recept, of wat dan ook. Ieder mens op deze wereld kan video's op YouTube uploaden, bekijken en delen.
Deze ochtend bekijken we via YouTube een filmpje uit 2013, van het NCRV-prgramma Showroom.
Via de website 2doc.nl bekijken we een korte documentaire.

Aansluitend aan onze inloopochtend, gaan we samen eten. Aukje heeft thuis een grote pan snert gemaakt, en Ida een grote pan bonensoep. Vanmorgen is het een kwestie van warm maken en roeren. Veel roeren. Ondertussen snijden ze stokbrood, maken roggebrood met katenspek en leggen de laatste hand aan een toetje. Anderen hebben de tafels al gedekt, en dan is het etenstijd. Eet smakelijk! De kommen worden gevuld. De één is liefhebber van snert en een ander geeft de voorkeur aan bonensoep. Ik, en met mij nog een aantal, smullen van beide. Een plakje roggebrood met katenspek en een stukje stokbrood, maken het tot een complete maaltijd. Heerlijk. Tot slot krijgen we nog een lekker toetje voorgeschoteld. Nou, we hebben echt gesmuld hoor. Wát lekker allemaal.
Aukje en Ida, hartelijk dank voor deze heerlijke maaltijd.
Na afloop kwamen bezoekers al bij me met nieuwe ideeën voor een volgend gezamenlijk etentje. Ik hou het in gedachten. We richten ons eerst op ons jaarlijkse kerstdiner, op 18 december.

Volgende week na de koffie, beginnen we rond kwart over tien met een door Ali gemaakte quiz. Ik ga me alvast voorbereiden.....hahaha.

Tot volgende week.
Dag.

In en uit de lappenmand

Deze dag begint licht bewolkt, met zo nu en dan een vaag zonnetje. Prima herfstweer om lopend naar dorpshuis Trefpunt te gaan.

Er was vanmorgen weer een grote opkomst. Sommigen zijn terug van vakantie, en anderen zijn weer zodanig herstelt, dat ze Noaberstee weer kunnen bezoeken. Fijn dat jullie er weer zijn.
Een enkeling zit nog steeds in de lappenmand, en een ander kampt sinds kort met gezondheidsproblemen. We wensen hen van harte beterschap.

Bij de koffie hebben we een heerlijke traktatie van Dora. Dankjewel. Vorige week hebben we al voor haar gezongen, dus deze keer geen 'lang zal ze leven'.

Dagelijks is op televisie het programma Typisch. Het wordt uitgezonden van 19:15 uur tot 19:50 uur op NPO2. Vanaf aanstaande maandag 11 november, dagelijks, een week lang, Typisch: Bellingwolde. Misschien wel leuk om even te kijken naar ons mooie Oost-Groningen.

Volgende week, 13 november, gaan we na afloop van de inloopochtend met elkaar eten. Op het menu staat snert en bonensoep. Net als vorig jaar is Aukje weer de snertkok, en Ida de bonensoepkok. Dat wordt weer smullen! Als je bij ons aan wilt schuiven, is dat geen enkel probleem. Je bent van harte welkom. Wil je mij (Janna) dat dan voor zondag 10 november even laten weten?

Tot volgende week.
Dag.

Heerlijke poedelprijs

Afgelopen nacht lichte vorst. In de vroege ochtend is het gras wit en de lucht helder. Een zonnige en frisse start van de dag. Ik vind het heerlijk!

Vanmorgen beginnen we met koffie en een heerlijke traktatie van Sybolt en Trijn. Beide zijn in de zomervakantie jarig geweest en vandaag is de gelegenheid om ons iets lekkers voor te schotelen. Heerlijk. We hebben gesmuld. Sybolt en Trijn bedankt! Natuurlijk hebben we voor hen het 'lang zullen ze leven' gezongen. Trouwens, ook voor Dora, want zij was de afgelopen week jarig. Ja, Dora haar traktatie volgt nog. Altijd mooi dat er nog wat in 't vat zit.

Vanmorgen staat BINGO op ons program.
Bingokaarten en pennen worden uitgedeeld. Ik pak de geel, blauw, rode 'Jumbo' doos, met daarin een prachtig retro BINGOSPEL. Je kent dat vast nog wel. Een groot langwerpig vel blauw papier, met witte cijfers. Daarbij kleine houten rondjes, met daarop aan één kant, een rood cijfer. Eenvoudig voor deze tijd, maar na alle jaren werkt dit nog uitstekend! We gebruiken het met veel plezier.
Trijn Oudman heeft de door haar gekochte prijsjes uitgespreid op tafel. Ieder prijsje is voorzien van een nummer en die corresponderen met de nummers in een bakje.
Oké, iedereen er klaar voor? Daar gaan we. Ik noem het eerste cijfer, 68. Gevolgd door 34, 18, 6, 24, 72, 73, 48 enzovoort. BINGO! De speler die BINGO heeft trekt een nummer uit het bakje en ontvangt het bijbehorende prijsje. Dan, in één van de volgende rondes, zit een verrassing van Trijn. Speler heeft BINGO en pakt nietsvermoedend een nummer uit het bakje. 'Poedelprijs voor Janna' staat op het briefje. Omdat ik altijd, met veel plezier overigens, de cijfers opnoem, heb ik deze keer ook een prijsje. Ik ontvang een doos heerlijke chocolaatjes. Lekker hoor! Dankjulliewel. De speler trekt nog een nummer en ontvangt zijn prijsje.
Na een aantal rondes zit de gezellige ochtend erop en gaan we, al dan niet met een prijsje, weer huiswaarts.

Tot volgende week.
Dag.

Vrijheid, blijheid bie Noaberstee

Het is herfstvakantie. Sommigen zijn er even tussenuit, anderen passen op de kleinkinderen of hebben andere bezigheden. Hierdoor zijn een aantal vaste bezoekers vanochtend niet aanwezig, maar dat is natuurlijk geen enkel probleem. Het is vrijheid, blijheid bie Noaberstee.

Vanochtend staat er niets bijzonders op ons programma, zelfs geen lekkere traktatie bij de koffie.....haha. Nou oké, een koekje. Maar dat is al zo vanzelfsprekend, dat we dat geen traktatie meer noemen. Ik heb, net als een paar andere bezoekers, nog wel weer een nieuwe uitspraak gehoord. Iemand had het over druk zijn. Dit moest gebeuren en dat moest nog voor elkaar. Hierop maakte Roelie een mooie opmerking. "Ach mien jong, zo drok aans een proekemoaker mit oin klant?" Voor de jongere garde moest ze dit toch wel even herhalen. We begrepen wat ze bedoelde, maar hadden er nog nooit van gehoord. Even later had ik zelf een uitspraak die bij de meeste 80-plussers onbekend was. "Ik heb t ien snötje" .Dat is zoiets als, ik heb het nog niet geregeld, maar ik heb het wel in de peiling. Het heeft mijn aandacht. Als je zegt: "Ik heb hom of heur wel ien t snötje" dan is dat, ik heb hem/haar wel in de gaten, ik heb hem/haar wel door. Ach, en zo hebben we deze ochtend nog weer van elkaar kunnen leren. Mooi toch.

De werkzaamheden aan de Lageweg vorderen gestaag. Sinds gisteren, 22 oktober, is er weer een update te lezen op Thesinge.com. Het lijkt me, zeker voor fietsers, goed om onze dorpswebsite in de gaten te houden. De ene dag kun je nog over de Lageweg en Boer Goensepad, en de volgende dag moet je weer omrijden, wat extra tijd kost. Het is even doorbijten, maar we krijgen er ook wat moois voor terug. Tenminste, daar gaan we maar vanuit.

Volgende week, BINGO!
En net als vorig jaar gaan we ook weer gezamenlijk snert en bonensoep eten. Dit staat voor 13 november gepland. Ida en Aukje zijn weer de koks.

Tot volgende week.
Dag.

Agenda
februari 2020
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
maart 2020
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Binnenkort in Thesinge
21 februari 2020
Grunneger Film "Liek achter de Badde" - GEANNULEERD
De film 'Liek Achter de Badde' die op 21 februari gedraaid zou worden in Dorpshuis Trefpunt gaat niet door.
Omdat er te weinig vooraanmeldingen waren heeft de organisator besloten niet naar Thesinge te komen.
De film is wel te bekijken in:
  • Veendam (Buurthuis de Wending) op 16 februari om 14:00 (meer info tel.0598-617791)
  • Sauwerd (Ubbegaheem) op 5 maart.
Foto van de maand
molenmet volle maan.JPG

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda