Toukomst is een initiatief van het Nationaal Programma Groningen om het wonen, leven en werken in onze provincie te verbeteren. Er is 100 miljoen euro te spenderen en alle Groningers mochten daar over meedenken.
Gisteravond werd op TV Noord onthuld welke projecten in aanmerking komen om gerealiseerd te worden. Ook een van de ideeën die Ernst Lofvers voor Thesinge heeft aangedragen is gehonoreerd!
"Vergroenen van bestaande en verlaten gaswinningslocaties Het groen inrichten van oude gaswinningslocaties, bijvoorbeeld in combinatie met kunst vinden wij een goed idee. Het draagt bij aan de biodiversiteit, een mooier landschap in onze provincie en het past bij het 'verhoal' dat we willen vertellen. We willen de gaswinningsgeschiedenis zichtbaar maken zonder de slachtofferrol aan te nemen. Het met bomen en planten inrichten van oude gaswinningslocaties geeft een positieve draai aan het verleden: de fysieke littekens van de gaswinning in ons landschap worden zichtbaar verzorgd. De grond van de gaswinlocaties is meestal niet in bezit van NAM, maar van de oorspronkelijke eigenaar. Om iets van deze plekken te bewaren voor de toekomst willen we 1 miljoen euro reserveren om dit idee uit te voeren binnen de Landschapswerkplaats die in hoofdstuk 3.2 beschreven is."
De eigen aanleiding was:
Toevallig las ik ca een jaar geleden over Toukomst. Je kon daar ideeën aandragen voor een groenere en duurzame toekomst van Groningen. Ik had twee ideeën ingezonden. Eén om het Thesinger Maar weer echt bevaarbaar en ecologisch hersteld te krijgen, en een plan om die lelijke gaslocatie aan de Lageweg eindelijk eens aangepakt te krijgen. Tijdens het langsfietsen al jaren een doorn in het oog: de foeilelijke hekwerken, de grote asfaltvlakte die geregeld platgespoten wordt met gif omdat er blijkbaar niks mag groeien. Steeds met de gedachte dat het mooi zou zijn als dit soort plekken weer zouden kunnen worden teruggegeven aan de natuur - als stille groene getuigenis van de gaswinning en aardbevingen, een plek waar je als dorpsgenoten een wandelingetje kunt maken of zelfs fruit kunt oogsten. En tevens symbool voor de ommezwaai van decennialange CO2-uitstoot door gaswinning naar CO2-opslag in groen en bodem.
Het zou mooi zijn als dit plan verder kan worden uitgerold over de provincie, maar te beginnen in Thesinge: waar de gaswinning ooit (bijna) begonnen was. Zodra de plannen concreter zijn hoop ik op veel steun vanuit het dorp!
Ernst Lofvers
Het hele adviesrapport vind u hier: Advies Toukomst Panel
Op zaterdag 16 november organiseert EcoThesinge weer een energiecafé, deze keer met het thema Energieopslag. U bent van harte welkom in het Dorpshuis van 11:00 tot 13:00. De toegang is gratis.
Meer informatie vindt u op ecothesinge.nl
- Home: G&T oktober
- Dorpsinfo: Oud papier en afvalwijzer
- Dorpsbelangen: Kom naar de informatiemarkt Versterken en Vernieuwen
- Bedrijven: Sandra's Trimsalon
- Trefpunt: De Contactgegevens
- Verenigingen: Oranjecomité
- Toerisme: Scheuvelhoes Drinks & Bites
- Cultuur: Allerzielen concert Kamerkoor Peize
- Historie: De Geschiedenis van het Dorp Thesinge
- PKN: Welkom
- Feestweek 2025: Header feestweek 2025
- Noaberstee: Woensdagmorgen 22 november geen Noaberstee
- Fotoprojecten: Thesinge in Beeld #3 ansichtkaartenset
- Home
- Dorpsinfo
- Dorpsbelangen
- Bedrijven
- Trefpunt
- Verenigingen
- Toerisme
- Cultuur
- Historie
- PKN
- Feest
- Noaberstee
- Fotoprojecten