thesinge.com
Code groen

De afgelopen week speelde ijzel een grote rol, waardoor onze eerste inloopochtend van 2016 niet door kon gaan. Vanmorgen is het geheel anders. Geen winterse perikelen maar schone wegen en mooi rustig weer. Deze ochtend is weerman John Havinga onze gast. John z'n wortels liggen in Thesinge en hij is voor velen dan ook geen onbekende. Zijn vader is er ook en voordat John met zijn lezing begint wordt er onder het genot van een kopje koffie al gezellig bijgepraat. Leuk hoor.
Het is 10.00 uur, tijd om te beginnen.
Als weerman kun je natuurlijk heel veel vertellen over het weer. Maar gezien de beperkte tijd die we vanmorgen hebben, vertelt John ons iets over:

  • Ijzel
  • Weeralarm
  • Het veranderende klimaat
  • Onweersbuien richting Thesinge
  • Invloed van (nieuwe/volle) maan op het weer
  • Vooruitzichten

John legt ons uit hoe ijzel ontstaat en wat het verschil is met ijsregen. De afgelopen week hadden we 5 dagen met ijzel. Dit is zeldzaam, maar niet uniek. Het komt vaker voor. We zien prachtige foto's van ijzel. Maar ijzel is niet alleen leuk en mooi, het is ook gevaarlijk.

Het weeralarm is iets van de laatste jaren. Er zijn verschillende criteria. We hebben daarbij een viertal waarschuwingscodes die met een kleur worden aangeduid. Hoe het precies zit met code groen, geel, oranje en rood kunt u hier nog even nalezen.

Wat heeft onder anderen invloed op het veranderende klimaat? Broeikasgassen, menselijke invloeden en de veranderende temperatuur van de Atlantische Oceeen. Doordat het klimaat verandert komt extreem weer vaker voor, stijgt de zeespiegel en dat kan invloed hebben op onze veiligheid en mogelijk op onze gezondheid.

John legt uit hoe het kan dat onweersbuien die over de stad Groningen, richting Thesinge trekken, zich vaak splitsen. In Groningen ontstaan hoosbuien en in Thesinge hooguit een paar druppels. Door steen, bebouwing en industrie is het in de stad vaak een paar graden warmer dan in Thesinge. De stad geeft warmte af. Door grasland is bij ons de temperatuur lager en stopt in wezen de voeding voor een bui. Des te hogere temperaturen, des te gelukkiger is de bui.

De maan heeft invloed op eb en vloed en op het gedrag van dieren. Maar uit onderzoeken is gebleken dat nieuwe maan en volle maan geen invloed hebben op het weer. Aan mij (Janna) de eer om het tegendeel te bewijzen.....haha. Ik kijk wel uit om John, als zeer deskundige weerman, en de bevindingen van de onderzoekers in twijfel te trekken.

Aan de hand van kaarten laat John ons de vooruitzichten voor de komende dagen zien. Ik zou zeggen, hou veger, sneeuwschuif, muts en handschoenen maar bij de hand.

De diverse vragen die er vanmorgen zijn, worden op vakkundige wijze beantwoord door John. Natuurlijk ontbreken de weerspreuken deze ochtend ook niet.
Ochtendrood, water in de sloot.
Avondrood, mooi weer aan boord.
Kring om de zon, regen in de ton.
Kring om de maan, het zal nog wel gaan.
Maar de mooiste en betrouwbaarste die ik deze ochtend van een bezoeker heb gehoord is: Als het regent in mei, is april voorbij.

We raken nooit uitgepraat over het weer, maar aan deze gezellige en interessante ochtend komt een eind. Bedankt John.


Agenda
september 2021
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
oktober 2021
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Binnenkort in Thesinge
17 september 2021
ALV EcoThesinge
Algemene Ledenvergadering EcoThesinge | 20:00 uur | Dorpshuis Thesinge
Foto van de maand
2021 brand foto Koos-TON.JPG

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda