thesinge.com
TROSSEN LOS!

Ons uitstapje 'Rondje Blauwestad' zit er weer op. Hoe mooi en gezellig het was leest u in onderstaand verslag van Roelie Karsijns. Bedankt Roelie.

Men neme

-      Rondvaartboot 'de Windschere' in Midwolda 

-      Blauwestad

-      Grijze, maar droge woensdagmiddag

-      Rode Rups

-      Witte zwanen

-      Zwarte koffie en thee

-      Gele cake

-      Kleurrijk gezelschap 

Ingrediënten voor een plezierige septembermiddag door de Oost-Groninger wateren.

Stuurman Ype, gids Karel en cateraar Mineke, van Pieter Dekker rondvaarten, ontvingen de 32 gasten uit Thesinge en omstreken hartelijk op rondvaartboot “de Windschere”, die aangemeerd lag in de haven van Midwolda. Nadat iedereen aan boord was wenste organisator, verzoamelsteemedewerker Janna Hofstede, ons allen een behouden vaart. Als aandenken aan de tocht kreeg iedereen een mooie pen met de beste wensen van Reinder van der Veen.

De trossen los! De start voor een 2 ½ uur durende tocht over het Oldambtmeer (800 ha. groot) en langs de boorden van de Blauwestad. Een interessant woon- en natuurgebied dat eind jaren 80 van de vorige eeuw in het brein van bestuurders en op de tekentafels van landschapsarchitecten en –ontwikkelaars werd geboren. Om iets te doen aan de leefbaarheid van de regio Oldambt - Reiderland had men het plan een economische impuls aan dit gebied te geven door nabij Winschoten een groot meer aan te leggen met daarbij ook woonkavels. Gecreëerd op een groot oppervlak, vooral braakliggende, landbouwgronden.

In 2005 draaide de toenmalige koningin Beatrix de kraan open om het meer vol te laten stromen met water. De dijken rondom het meer zijn verhoogd. Zo kan het ook dienen als waterboezem bij extreme hoge waterstanden in o.a. het Winschoterdiep.  Maaiboten proberen het welig groeiende fonteinkruid en waterpest in toom te houden. De combinatie van helder, schoon water en een voedingrijke bodem zijn ideale omstandigheden voor deze planten. Maar helaas een ramp voor de schroeven van de boten. 

De plannen en dromen van de vorige eeuw zijn wat betreft de woningbouw letterlijk in het water gevallen. De animo van potentiële bewoners viel erg tegen. Momenteel zijn er zo’n 200 woningen gebouwd, terwijl er plannen waren voor 1480. Daarom worden enkele, oorspronkelijk voor wonen bestemde, wijken weer aan de natuur teruggegeven. De zogenaamde Rode Rups diende vanaf het begin als informatiecentrum voor de Blauwestad. Het infocentrum is inmiddels verplaatst naar het Havenkwartier, waarin ook een Brasserie is gekomen. Er is nog geen herbestemming voor het markante rode onderkomen gevonden. Er zijn geluiden dat de Winschoter brandweer er wel belangstelling voor heeft. De kleur is in ieder geval toepasselijk…

Uit cijfers blijkt echter dat het project wel degelijk een positieve kwaliteitsimpuls aan Oost-Groningen heeft gegeven door een zeer aantrekkelijk recreatie- en natuurgebied. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen en varen. De bestaande woningen rondom het meer en de ontsluitingskanalen hebben allemaal een meerwaarde gekregen door de mooie ligging. Dat ontdekten we toen we door een prachtig kanaaltje achter de huizen in Beerta voeren. Mooie huizen met vlonders en tuinen langs het water. Het sobere beeld dat bijna iedereen van Oost-Groningen had, veranderde hierdoor drastisch. Om mij heen hoorde ik geluiden van : “Hier goan we nog wel ains fietsen”.

Al varende vermaakte iedereen zich prima. Gezellige praatjes, mooie uitzichten, lekkere koffie met cake en een goede uitleg van gids Karel. Hij kreeg zelfs de Thesingers stil met zijn verhalen over vissen, de Beerster Chinees, middeleeuwse watervloeden en verdwenen dorpen en de geschiedenis van het Reiderland. Helaas moest hij de uitleg over de naam “Reide” schuldig blijven… Buiten was ruimte voor een vijftal personen en daar werd goed gebruik van gemaakt door degenen die behoefte hadden aan frisse lucht of een rustgevend rokertje. Bij de vele (fiets)bruggetjes moesten de buitenlui even door de knieën om hun hoofd niet te verliezen of te stoten. Au!

Voordat we het in de gaten hadden meerden we weer af in Midwolda en werden de trossen vastgelegd. Nadat menigeen de blaas geledigd had op het toilet aan de vaste wal, werd de terugtocht naar Thesinge aanvaard. Voor herhaling vatbaar, zo’n uitstapje, bedankt Janna!

Eén van de meevarende gasten
Roelie Karsijns

Ps: Hier vindt u een plattegrond van het Oldambtmeer en de verschillende woongebieden. Voor uitleg over de Reider Ae, neem dan hier een kijkje.   

BLAUWESTAD 065 - kopie.JPG

Men neme.............rondvaartboot 'de Windschere' in Midwolda

BLAUWESTAD 017 - kopie.JPG

.........Blauwestad 

BLAUWESTAD 012 - kopie.JPG

........Rode Rups

BLAUWESTAD 009 - kopie.JPG

.....een kleurrijk gezelschap dat geniet van koffie, thee en gele cake

BLAUWESTAD 008 - kopie.JPG

.......Oldambtmeer

BLAUWESTAD 048 - kopie (2).JPG

........de wateren in Beerta

 


Agenda
september 2021
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27 28 29 30      
oktober 2021
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Binnenkort in Thesinge
25 september 2021
ThesingeRun

Op zaterdag 25 september 2021 zal voor de vijftiende keer "De Thaisner DörpsRun" worden gehouden. De afstanden en het parcours blijven voor de lopers, kinderen en wandelaars hetzelfde. Net als in voorgaande jaren zal er weer pasta party worden georganiseerd.
Afhankelijk van de actuele situatie m.b.t. Corona kunnen nog wijzigingen in het programma aangebracht worden.

Lees verder op de website van de ThesingeRun

Foto van de maand
2021 brand foto Koos-TON.JPG

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda