thesinge.com
2015-2018 Cluster en clusterpredikant

Afscheidsdienst van ds. Rene Kok

In een volle kerk in Thesinge hebben we op 11 oktober 2018 afscheid genomen van ds. Rene Kok.

Hij heeft in drie jaar tijd meegewerkt aan het tot stand brengen van een fusie tussen onze kerken en gemeenten. Met zijn pragmatische aanpak in de sturing van taakgroepen realiseren we ons dat de structuur die er nu is een goede leidraad is voor de toekomst. In de dienst gingen hijzelf en ds. Elisabeth Posthumus Meyjes voor en werd het werken in ons geloof voor onze gemeente, onze kerk, onze naaste een hart onder de riem gestoken. In de dienst werd de lezing van Exodus 3 'Ik zal er zijn" in het Gronings gepresenteerd en volgde een tweetal korte overwegingen. De kindernevendienst wist zich nog goed de dienst te herinneren waarin Rene zijn beroep als clusterpredikant drie jaar geleden aannam. Hij vertelde in die dienst over de soepsteen en ditzelfde verhaal kreeg hij nu op beeldende wijze nog eens weer te horen. Met waardering spraken de beide voorzitters, Erik Stam van de Kloosterkerkgemeente en Peter Heidema van onze gemeente GTSTP in hun dankwoord Rene toe. Hij werd als bruggenbouwer en verbinder neergezet. Met zijn eindverslag over zijn werkzaamheden heeft hij een mooie blauwdruk met adviezen en aanbevelingen achtergelaten. In de dienst werd het lied "Christ has no body now but yours" gezongen dat zo goed verwoordt wat de korte overwegingen in de dienst ons hebben meegegeven.

Christ has no body now but yours',
no hands, no feet on earth but yours.
Yours are the eyes with which he sees.
Yours are the feet with which he walks.
Yours are the hands with which he blesses all the world.
Yours are the hands.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 11 oktober 2015 is ds Rene Kok als cluster-predikant verbonden aan het cluster Ten Boer.

Verbintenis

verbintenis van ds. Rene Kok (m) ds. Elisabeth Posthumus Meyjes (l) kerkelijk werker Sanne Werkman (r)

Verderop in dit item stelt Rene zich aan u voor. Omdat hij de eerste clusterpredikant is van Nederland, is het goed om u te informeren over de achtergrond en de inhoud van deze functie.

achtergrond
De PKN-kerk krimpt al jaren en op het Groningse platteland geldt dat eens te meer. Het traditionele antwoord op de krimp was de fusie van gemeenten. Kleinere gemeenten gingen op in grotere, met als gevolg dat de kerk vaak helemaal verdween uit de kleinere dorpen. Omdat dit niet wenselijk is, is de classis Winsum enige jaren geleden gestart met het stimuleren van clustervorming. Een cluster is een samenwerkingsverband van verschillende gemeenten. De gemeenten kijken op welke terreinen ze samen kunnen werken, met behoud van de kerkelijke aanwezigheid in ieder dorp. Zo wordt de plaatselijke gemeente ontlast en kunnen gemeenten elkaar stimuleren.

het cluster Ten Boer
In ons cluster Ten Boer is de clustervorming enthousiast opgepakt. Ten Post, Stedum en Thesinge/Garmerwolde waren al aan het samenwerken en later zijn de Gereformeerde Kerk Ten Boer en de Kloosterkerkgemeente aangehaakt. We zijn gaan samenwerken op tal van gebieden en daar mogen we best trots op zijn. Prachtige clusterdiensten, een bruisende startweek en een inspirerend vormings- en toerustingsprogramma zijn slechts enkele voorbeelden. Tegelijkertijd constateren we dat we elkaar vooral gevonden hebben in de praktische samenwerking; de inhoudelijke en theologische verdieping is onderbelicht gebleven. Ook weten we niet goed hoe het in de toekomst verder moet. Hoe kunnen we samen optrekken met behoud van de eigenheid van ieder dorp en in een situatie waarbij de ene gemeente intensiever en in een ander tempo wil samenwerken dan de andere?

de clusterpredikant
Ds. Rene Kok wordt onze clusterpredikant en gaat ons in de komende drie jaar helpen om deze vragen te beantwoorden. Uiteraard komt Rene niet in de plaats van onze predikanten en kerkelijke werker, zij blijven het werk doen dat ze nu ook doen. Ds. Rene Kok gaat gezamenlijke activiteiten coordineren en verdere mogelijkheden tot samenwerking verkennen en stimuleren. Daarbij ligt de nadruk op de theologische verdieping. Ook gaat Rene samen met ons nadenken over een geschikte bestuursvorm voor het cluster. Uiteindelijk moet dat leiden tot een plan van aanpak voor onze toekomst, zodat we ook in de komende decennia Gods kerk mogen blijven op het Hogeland.

Voor de functie van clusterpredikant is een uitgebreid projectplan geschreven.
Dit kunt u hier downloaden : projectplan clusterpredikant.pdf

De inzet van de clusterpredikant is mede mogelijk gemaakt door een aantal subsidies vanuit de landelijke en regionale kerk. Zij zullen de ontwikkelingen in ons cluster met belangstelling volgen. In de komende tijd zal ds. Rene Kok kennismaken met de verschillende gemeente Uiteraard houden we u op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Clusterpredikant

clusterpredikant (even voorstellen)
Mijn naam is Rene Kok. Vanaf 11 oktober 2015 zal ik in uw midden werken als clusterpredikant. Mijn opdracht is om de gemeentes van het cluster Thesinge/Garmerwolde, Stedum, Ten Post, Ten Boer, Woltersum, Sint Annen te ondersteunen om tot meer samenwerking te komen en ook om de samenwerking inhoudelijk meer verdieping te geven.

Om iets van mij zelf te vertellen : Ik ben getrouwd met Marjan, met wie ik ook samen predikant ben in onze woonplaats Nijeveen (bij Meppel). Ik ben vader van twee dochters die beiden studeren en op kamers wonen. Ruim twintig jaar geleden begonnen in Friesland als predikant, daarna als jeugdpredikant in Doetinchem en nu gemeentepredikant in Nijeveen. Daarnaast heb ik veel korte functies gehad o.a. als adviseur in het jeugdwerk.

Naast mijn predikantschap werk ik als relatietherapeut en begeleid ik ook groepen in zorg- en onderwijsinstellingen. Ik werk dus veel in en op het vlak van kerk en begeleiding. Mijn insteek is om samen met mensen te kijken hoe je van betekenis kan zijn, zodat het de moeitewaard is om samen te leven en te werken. Bepaald geen "kille manager" die dus even orde op zaken komt stellen. Daarvoor ben ik ook te lang predikant en weet ik hoe lief de kerk is voor mensen en hoe belangrijk het is om een eigen plek te hebben.

In de komende tijd hoop ik alle gemeentes te bezoeken om in gesprek te komen en om te luisteren naar wat voor u belangrijk is. Van daar uit moeten we dan een weg gaan zoeken hoe kerk te zijn naar de toekomst. Het is pijnlijk als je ziet hoe alles minder wordt en steeds minder kan. Maar met elkaar hebben we genoeg te bieden om een veelkleurige gemeenschap te vormen die toekomst heeft. Dat wordt de zoektocht. Ik hoop u te ontmoeten.


Agenda
mei 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31    
juni 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Binnenkort in Thesinge
7 juni 2024
Dorpsborrel juni 2024

17:00 uur - 19:00 uur | Dorpshuis

Maandelijkse borreluurtje met snacks.

Foto van de maand
202402_kvdb_DSC01864A.JPG

privacy

contact

facebook

nieuws

agenda